- Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 15 yıl 6 ay önce
ahmetozhan123 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 18 Ocak 2008: 15:54 #17081
dilaraÜye[size=large]Bursa Veteriner Hekimler Odası 2. Başkanı Sinan Sağlam, Avrupa’da En Fazla Veteriner Fakültesinin Türkiye’de Olduğuna Dikkat Çekerek, Fakülte Sayısına ve Öğrenci Kontenjanına Sınırlama Getirilmesini İstedi.
Bursa Veteriner Hekimler Odası 2. Başkanı Sinan Sağlam, Avrupa’da en fazla veteriner fakültesinin Türkiye’de olduğuna dikkat çekerek, fakülte sayısına ve öğrenci kontenjanına sınırlama getirilmesini istedi.
Bu yıl itibariyle Türkiye’de 17 veteriner fakültesinde 7 bin 497 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası 2. Başkanı Sinan Sağlam, bu fakültelere yılda ortalama bin 300 öğrencinin alındığını söyledi. Nüfusu 82 milyon olan Almanya’da 5 veteriner fakültesi bulunduğunu ve yılda sadece 900 öğrenci alındığını açıklayan Sağlam, “Nüfusu bize yakın olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İtalya’da 12 ve İspanya’da 10 veteriner fakültesi var. Avrupa’da en fazla veteriner fakültesi ise Türkiye’dedir. Buna bir sınırlama getirilmesi gerekli. 1995-2005 yıllarındaki artış üzerinden bir değerlendirme yaparsak, Türkiye’de 2013 yılında veteriner hekim sayısı 32 bine ulaşacak. Mevcut koşullar dikkate aldığında bu rakam yüksek. Mevcut fakültelerimizin altyapı sorunları çözülmeden, yeterli öğretim elemanı ve laboratuvar sağlanmadan, uygulama sahası koşulları oluşturulmadan, Avrupa Eğitim Kurumları Birliği’nin (EAEVE) öngördüğü koşullar yerine getirilmeden yeni veteriner fakülteleri açılması yanlış olur” dedi.Avrupa Birliği uyum sürecinde olan Türkiye’de 4 veteriner fakültesini inceleyen EAEVE’nin bir değerlendirme raporu hazırladığını belirten Sağlam, “Bu raporda da açıkça Türkiye’deki fakülte sayısının fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE’nin değerlendirme sürecinde fakülteler için istenen asgari standartlar, ağır şartlar gerektiriyor. Bu kadar pahalı olan veteriner hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Çünkü asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olduktan sonra kapatılması, EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de artan veteriner fakültelerinin sayısıyla birlikte 1995 yılından sonra kontenjanlarda da aşırı artış olduğunu ifade eden Sağlam, buna rağmen fakültelere ayrılan payların azaldığını bildirdi. Yeni kurulan üniversitelerde veteriner fakültelerinin yer almaması gerektiğini vurgulayan Sağlam, “Bazı üniversitelerdeki ikinci veteriner fakültesi açılması girişimleri önlenmelidir. Bunun yerine mevcut fakültelerin olanakları arttırılarak eğitim kaliteleri AB standartlarına yükseltilmelidir. Nitelikli veteriner hekim yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, ülkemizin çıkarları için daha yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.
[/size]18 Ocak 2008: 19:45 #46896 Murat KUTAYÜye4 tane cok bile…
ama kime anlatcaksın..
kalite onemli diil
muhim olan sayı felsefesi…1 Şubat 2008: 13:10 #47177 vetkdkpkÜyehepimiz şikayetçiyiz ama habire açıyorlar işte,
yazık gençlere,mevcut şartlarla hekimliği iyice öğrenemeden mezun ediyorlar,
salıyorlar kurtlar sofrasına,bakınıyoruz etrafa bocalıyoruz,iş yok güç yok.
kimimiz şanslıyız tabi işimiz hemen hazır ama boş gezenler ne yapsın?26 Ağustos 2008: 09:14 #48680 ahmetozhan123Katılımcıbunun veteriner fakültesi ile alakası yok diğer fakültelerde aynu şekilde amaç etrafta gençliğinin baharında olup iş bulamayıp hükümetlere ve devlete karşı oluşabilecek bir topluluığu önlemek bu şekilde bütün gençler üniversiteli olupo 4 5 yıl gimsenin başına dert olmuyor zaten okul bittikten sonrada iş bulma aile kurma telaşı başliyor ki ondan sonra da düzene karşı gelme isteği içiniz de kalmıyor bütün amaç gençleri oyalayıp kafasını bulandırmask okutup üniversiteli olak bunun bahanesi
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.