- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 3 ay önce Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 7 Ekim 2007: 19:51 #15292Murat KUTAYÜye
Bakan Eker:Sağlıklı süt üretimi projesinin ikinci pilot uygulaması göçebe aşiret
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Kırsal Alanda Kadın Eğitimi-Sağlıklı Süt Üretimi Projesi”nin, ikinci pilot uygulamasının göçebe aşiretler için yapılmasını istedi. “Kırsal Alanda Kadın Eğitimi ile Sağlıklı Süt Üretimi” projesinin imza törenine katılan Bakan Eker, Türk kadınının ekonominin isimsiz kahramanları olduğunu belirterek, ev ekonomisiyle uğraşırken, kadının pek çok sıkıntıyla da karşı karşıya kaldığını gözlemlediğini kaydetti. Ancak, Anadolu kadınının bilgeliğinin, tüm zorlukları aşmasını sağladığını ifade eden Bakan Eker, hükümet ve bakanlık olarak kendilerinin de ekonominin isimsiz kahramanı kadınlara destek projeleri ürettiklerini söyledi.Kırsal kesimin refah seviyesinin arttırılması için uygulamaya giren bir dizi projeden birisinin de, “Köydes” olduğunu hatırlatan Bakan, bu projeyle, içme suyu ve yol gibi temel hizmetlerin yerine getirilmeye çalışıldığını bildirdi.
2005 yılında başlanan bu çalışmayla, Doğu ve Güneydoğu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde projenin devam etmekte olduğunu vurgulayan Bakan, ilave olarak da tarımsal kalkınma kooperatiflerine destek verildiğini bildirdi. Eker, kendi hükümetlerinden önce 287 tarımsal kooperatifi desteklenirken, şu anda bu sayının bin 232’ye yükseldiğini ve 90 milyon YTL olan finansman katkısının da 850 milyon YTL’ye çıktığını kaydetti. Bu arada, 21 tane tarımsal kalkınma kooperatifi kurulduğunu ve üyelerinin hepsinin de kadın olduğunu belirten Bakan, süt üretimi projesinin de yine kırsal kalkınma amaçlı, sosyal bir proje olduğunu söyledi. Bu projeyle ülkenin sağlığının hedeflendiğini, kalitenin arttırılmasının amaçlandığını belirten Bakan Eker, ilk uygulamanın Diyarbakır’da olduğunu ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Mesai arkadaşlarımın dikkatine söylüyorum; bundan sonraki çalışmayı yani 2. pilot uygulamayı göçebe aşiretlere uygulamak gerekmektedir” dedi.
> DİĞER KONUŞMACILAR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan da, bu tür destek projelerinin devam edeceğini, bu yıl arıcılık, hayvancılık ve seracılık yapan bin 232 kooperatife finansman desteği sağlandığını bildirdi. Projenin ortaklarından Johnson Diversey Genel Müdürü Onat Bayraktar ise bu çalışmanın süt üretiminde modernleşme ve istihdam imkanı yaratacağını söyledi. Uluslararası Tarım ve Teknoloji Merkezi (IATC) Direktör Yardımcısı Wes Bluhm, 2 yıldır projede çalıştığını, bu sosyal projenin, “Kardelen, Haydi Çocuklar Okula” kampanyalarına destek sağlayacağını bildirdi. İngiltere Büyükelçisi Nick Baid de, Türkçe başladığı konuşmasını İngilizce sürdürdü ve projeyi, iki ülke ilişkileri açısından çok önemsediğini kaydetti. Türkiye’nin, İngiltere için önemli bir ülke olduğunu belirterek, “Ve biz onu AB yolunda desteklemeye devam edeceğiz” diyen Büyükelçi, Türkiye’nin ticari anlamda İngiltere için en iyi 10 ülkeden biri olduğunu sözlerine ekledi.
> PROJE İLK OLARAK DİYARBAKIR’DA UYGULANACAK
Proje, hayvancılıkla uğraşan kadınları, sağlıklı ve hijyenik koşullarda çiğ süt üretimi konusunda eğiterek, süt kalitesinin ve verimliliğinin yükseltilmesini sağlayacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Uluslararası Tarım ve Teknoloji Merkezi (IATC) ile İngiliz Johnson Diversey tarafından ortaklaşa yürütülen proje, ilk olarak Diyarbakır’da uygulanacak. Diyarbakır’ın merkez- Cumhuriyet, merkez- Karaçalı, Lice-Oyuklu, Bismil-Çeltikli, Kulp-Başbuğ ve Kulp-Agün köylerinde uygulanacak projeyle, bir yıl boyunca 5 kişilik teknik ekip ilgilenecek. Törende daha sonra, Johnson Diversey, IATC ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın görevlendirilen bürokratları projeyi imzaladı. İngiltere Büyükelçisi ile Tarım ve Köyişleri Bakanı ise imzaya tanık katılımcı olarak iştirak ettiler.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.