blank
7 yazı görüntüleniyor - 1 ile 7 arası (toplam 7)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27725

    Loli 5 ayına yeni girdi, herşeyden çok fazla korkuyor köpeklerden kedilerden hatta kaplumbağadan. Dışarıda köpek sesi duyduğu zaman onu durduramıyorum kendini yırtıyo resmen kaçmak için. Ve küçüklüğünden beri kuzenimle dışarı çıkartıyoduk hep öndeki kişiyi takip ediyo gezerken. Şimdi kuzenim gitti ben bahçeye çıkarıyorum. Ama loli inatla eve girmek istiyo yürümüyo anca ben tasmasını bırakıp ondan uzaklaşınca peşimden geliyo. Bu korkumu? yada başka ne olabilir? bunu nasıl çözebilirim hayatı boyunca 2 kişimi gezdirilicek? :kararsiz:

    #101276
    reco61
    Üye

    mlalesef sizden çok sevdiği bir kişinin ondan uzaklaşması onu bu hale getirmiş olabilir onunla birazdaha fazla ilgilenip daha çok vakit geçirirseniz sorunuz çözülebilir
    Not: verdiğiniz bilgiler doğrusunda cevap yazıyorum

    #101280
    Tommy35
    Üye

    [attachment=3687]
    Merhaba, dostumuzun yaptığı davranış muhtemelen önceden kendini güvende hissetmesine yaramış. Bu durumu devam ettirebilmek için bildiği yoldan devam ediyor.

    O. Wilde’ın tam da bu duruma uyan çok güzel bir sözü var

    ” Davranışlar kelimelerden daha fazla konuşur, daha çok şey ifade eder.”

    Dostunuz size davranışlarıyla birşeyler anlatmaya çalışıyor. Gözümle göremediğim için analiz yapmam yazdıklarınızla bağıntılı olarak uygun düşmez. Lütfen bir sonraki yazınızda dostunuzu edindiğiniz ilk andan itibaren süre gelen dönemde yaşadıklarınızı buraya not düşün. Daha net fikirlere sahip olabilmem için bu gerekli.
    Şimdi ise size, dostunuzun sıkıntısının öngördüğüm muhtemel sebebine göre birkaç bilgilendirmede bulunacağım.

    Pdf eklentisiyle birlikte yazdıklarımı dikkatli bir şekilde okuyun ve sakin kafayla geçmişinizi sorgulayın.

    Köpek Psikolojisinde Sosyalizasyonun Yeri

    Köpeğin doğduktan sonraki 3. ve 12. haftalar arasındaki dönem yaşamsal öneme sahiptir. Sosyalizasyon dönemi dediğimiz bu dönemde köpeğin davranış yapısı yaşadığı ortama uyum sağlamak amacıyla biçimlenir. Köpeğin ilerdeki yaşamını belirleyen bu dönem çok kısa olduğu için daha köpek alınmadan bu dönemin nasıl değerlendirileceği planlanmalıdır.

    Aksi takdirde;
    İnsanlardan, gürültüden,arabalardan, başka hayvanlardan korkan, bu korku nedeniyle kendisinden büyük köpeklere bile çok agresif bir şekilde havlayan, bir türlü sakinleşmeyen, heyecanlı köpekler olur

    Sosyalizasyon dönemi sahipleri tarafından yeterince değerlendirmeyen köpeklerin yaşamı hem kendisi hem de çevresi için çekilmez hale gelebilir.

    Bir canlı düşünme yeteneğine sahipse, gayet doğal olarak, bu yetenekle orantılı olarak psikolojik problemlere de sahip olacaktır. Psikolojik problemlerle istenmeyen davranış problemlerini bir birleriyle karıştırmamak gerekir

    Bazı istenmeyen davranış problemleri eğitim yöntemleri ile düzelebilir ama psikolojik problemler eğitim yöntemleriyle daha da şiddetlenebilir.

    Doğru çözüm için doğru teşhis gerekir. Saygılarımla,

    #101286

    Merhaba; Loli bize geldiğinde 2buçuk aylıktı. Kaldığı yerde tek beagle oydu petshopun sahibi ona biraz sert davranmış yani dövmemiş fakat sürekli bağırmış kocaman bir kafesi vardı kapağı açık duruyordu ama çıkması yasaktı. Kuzenimle onu alıp eve getirdiğimizde hemen saklandı bi süre sonra alıştı bize bu sefer odalarda dışarı çıkmıyodu yani oda kapısında geçmekle alakalı sıkıntıları vardı.
    Köpek öksürük hastalığı vardı atlattı. Tüm karma aşıları olduktan sonra onu dışarı çıkarmaya başladık. Evde istediği gibi dolanıyordu tabiki. oturmayı öğrettim ona hayır ı çok fazla dinliyordu şimdi 2. sorunumuzda bu aslında ben ona ne kadar bağırırsam bağırıyım beni dinlemiyor ve bazen ben kızdıktan sonra evin içerisinde son gücüyle bi sağa bi sola koşuyo kafasınıda vurdu 1-2 kere delirmiş gibi. Bi kere oyun amaçlı ısırdığında canımı çok yaktı bende reflex olarak vurdum ona bi an durdu geri çekildi sonra tekrar başladı aynı harakete.
    Neyse dışarı çıkma sorununa gelelim dışarı çıkmaya başladığında yazlıktaydık ozamanla 2 3 5 kişi olsada yürümüyodu çeke çeke gidiyodu alışmadığından diye düşündük tasmasını bıraktık biz gidiyoruz dedik peşimizden geldi sonra tasmayı tuttuk eve gitmeye çalıştı bi zaman sonra öndeki kişiyi takip ettiğini fark ettik kuzenimle o önden giderken ben tasmyı tutuyodum herşey rahat oluyodu alışana kadar böyle olur diye düşündük ama loli şuan 5 aylık kuzenimde okula başladı kendi evinde kalıyor ben onu tek başıma gezdiremiyorum evden uzaklaşırken sorun var ama aynı yolu tekrar dönerken deli gibi yürüyo eve gidebilmek için he bide taşıma kabını açtığımız anda içine giriyo. Ben bunun korku olduğunu düşünüyorum ama ne yapabiliceğimi bilmiyorum

    Eklemek istediğim bişiy daha var: Loli çok az havlayan bi köpek başka köpeklere asla havlamıyo bir havlama duyduğu anda kaçmaya çalışır. Ama evdeyken kendi gölgesine bazı seslere havlıyo aynadaki kendi yansımasına havlıyodu dün bizi deli etti..

    #101296
    Tommy35
    Üye

    Nasıl bir insandan(!) köpek almışsınız anlayamadım. Yazık, çok yazık. Henüz hayatının 5.5 ayını yaşamışken bu denli ağır psikolojik sorunları göğüslemesi mümkün değil. Saklanmaya çalışması, kulubesine girmeye çalışması, evden çıkmak istememesi, yada eve bir an evvel varmak istemesi…….
    Sizin anlayamayacağınız kadar ağır bir depresyona doğru gidiyor köpeğiniz. Isırmalar, havlamalar sadece tepki. Ama sonuç değil emin olun. Şu an çok yoğun olduğum için kafamı toparlayıp size yazamıyorum. Yarın size buradan detaylı bilgiler vereceğim.
    Bu arada allah o petçinin ….. neyse sosyal paylaşıma yakışmayacak!

    #101343

    Merhaba yarın bilgilendireceğim demişsiniz fakat 29 undaki yazınızı ancak 3 ünde okuyabildiğin halde başka mesaj göremedim. Bu hafta loli dışarda daha iyi sayılır evin önünde saldık biraz onu kendi halinde gezerken gayet iyi görünüyor fakat insanlar apartmana girmek/çıkmak için kapıyı açtığında eve gitmek için oraya doğru koşuyo biz oturduk evin önünde o biraz gezdi ayağa kalkıp apartman kapısına yöneldiğimizde kapıya koşup bizi bekliyodu gelmediğimizi görünce yine dolaşmaya başladı. Sürekli ısırmasına bi çözüm bulduk evdeki aile bireyleri her ısırdığında hayır dedi ona ve bir gazete kağıdıyla yere vurdum bu 1-2 gün evdeki herkes şaşırdı loli sadece oyuncaklarıyla oynuyodu arada bizi yalıyodu arada ısırmak istercesine yaklaşıyodu sonra geri kaçıyodu fakat bugün yine ısırmak istedi geri kaçtı bu sefer hem geri kaçtı hemde havladı ve sürekli yaptı bunu o ısırdı biz hayır dedik geri kaçtı havladı. Isırmasına yere vurarak engel oldum fakat bu sefer havlamasına nasıl engel olucam bilmiyorum. Ve sanırım yine bu durumdan daha önemlisi dışarı çıkma sorunu. Size ve sizin gibi piskoloji uzmanlarına ulaşabiliceğim bir telefon numarası varmı acaba bunun gerçekten büyük bir sorun olduğunu söylüyosunuz ve ben bunu daha kötü yapmak istemiyorum bir an önce çözmek istiyorum

    #101357
    Tommy35
    Üye

    Kuçunuzun güvenliğiyle ilgili çok ciddi kaygıları var. Kendisine “güvenli bölge” yaratamadığı için bildiği tek güvenli bölge olan evinize doğru yöneliyor. Bunu negatif motivasyonla yada eğitimle geri çevirmeniz, psikolojik olarak yıpranmasına neden olur. Bu bir davranış probleminin de ötesinde, iç güdüsel bir davranış. Bu davranışı ortadan kaldırmanızın tek yolu onu rehabilite edebilmekten geçer.
    Sorun : GÜVENLİK İHTiYACI
    Çözüm: GÜVENLİ ORTAM YARATILACAK
    Yöntem: Kuçunuzu ilk başlarda öyle bir yerde ve zamanda dışarı çıkarın ki, önceki tecrübeleri aklına gelmeden, dış uyaranlara maruz kalmaksızın tuvalet ve oyun ihtiyacını giderebilsin. Eğer bu yer uzaksa yada nakil aracı gerektiriyorsa; taşıma kafesiyle onu o yere kadar götürün. Onu orada çok mutlu edin. Orada yapmanız gereken şeyler sizin ve kuçunuzun beğenisine kalmış. Önemli olan tek şey “BURASI SENİN İÇİN GÜVENLİDİR.” mesajını kuçunuza verebilmenizdir.

    Isırma konusunda da birkaç şey yazıp sonra vereceğim linki

    Köpeğim oynarken sürekli elimi veya ayağımı ısırmaya çalışıyor.Bana bir zararı varmı?


    okumanızı isteyeceğim. Gazete kağıtları EFSUNLU DEĞİLDİR. Ondan medet ummayın ve lütfen saçma sapan ŞEHİR EFSANELERİNE İNANMAYIN. Isırıkların şiddetini ve şeklini gözümde tam anlamıyla canlandıramadığım için savunma/saldırı/oyun ısırmaları arasında bir ayırım yapamıyorum. Kuçunuzun havlamasını engelleyemezsiniz. Çünkü, havlayarak ısıramamasının ona yüklediği stresi atıyor. Çözüm sizi ısırmasını engellemek. Bunu çözdüğünüzde havlamasını da çözersiniz.

    Yazmayı bitirmeden önce bir düzeltme yapayım. Mesajınızın içeriğindeki “…sizin gibi psikoloji uzmanlarına…” kısmını düzeltmek isterim. Benim titrimde psikoloji uzmanlığı bulunmamaktadır.

7 yazı görüntüleniyor - 1 ile 7 arası (toplam 7)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.