blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. böyle torpil olur mu..?
8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19420
    dilara
    Üye

    [size=large]MUĞLA REKTÖRÜNÜN OĞLU mesleki dayanışma yardımıyla ÖSS DEN ALDIĞI 176 PUANLA YILDIZ MİMARLIKTA OKUYOR.

    Baban rektörse ÖSS önemli değil

    Baban rektörse ÖSS’yi dert etme! Muğla Üniversitesi Rektörünün oğlu, ÖSS’yi kaybetmesine rağmen mimarlık fakültesine kayıt yaptırdı. Nasıl mı? İşin sırrı ‘mesleki dayanışma’

    Türkiye’de milyonlarca öğrenci, üniversiteye girebilmek için yıllarca ders çalışıyor, kitap ve dershane için binlerce lira harcıyor. Ancak Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik’in oğlu Orhan Tan, bu zahmetlere katlanmadan istediği okula girmeyi başardı.

    Öğrenci Seçme Sınavı’nı (ÖSS) kazanamayan Oktik, hülle yoluyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Olayın hikâyesi ilginç. Orhan Tan, geçtiğimiz yıl ÖSS’den 176 puan alabildi. Dört yıllık bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 barajını bile geçemeyen Oktik, mülakat yoluyla İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’ne yazıldı. İsmi pek bilinmeyen bu okulda 9 ay kaldıktan sonra, taban puanı 343 olan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. Bu şansı Türkiye’de sadece rektörün oğlu Orhan Tan yakaladı.

    Zira, Yıldız Teknik Üniversitesi 2007’de yatay geçişler için 218 kontenjan ayırdı ve bunlardan sadece birini yurtdışındaki öğrencilere verdi. Onu da Orhan Tan Oktik kullandı. Üniversitenin bünyesine katılan 218 kişiden 217’sinin okul notları ve ÖSS puanları internette ilan edilirken, Oktik’in puanları yayınlanmadı. Yurtdışından yatay geçişlerde aranan ‘1 yılı hazırlık olmak üzere en az 2 eğitim sezonu okumak’ şartı da rektörün oğlu için dikkate alınmadı. ÖSS’de asgari barajı aşamayan Orhan Tan, bu yöntemle Türkiye’nin sayılı fakültelerinden birine kayıt yaptırdı.

    Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 2007-2008 eğitim sezonunda yatay geçiş yöntemi ile alacağı öğrenciler için yaptığı duyuruda şu ifadelere yer veriliyor: “Yurtdışından yatay geçişlerde, adaylardan, yükseköğretim kurumlarında öğretime başladıkları akademik yıl için geçerli olan en az ÖSS puanını (ya da uluslararası eşdeğer sınavlardan istenen en az puanı aldıklarını belgelemeleri) gösterir ÖSYS belgesi istenir.”

    Başvuru şartlarında ÖSS puanı istenmesine rağmen Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik’in oğlu Orhan Tan Oktik’ten ÖSS belgesi istenmedi. Rektör Oktik, oğlundan neden böyle bir belge istenmediği sorusuna, “Oğlum Türk vatandaşlığının yanı sıra İngiliz vatandaşı. Böyle olduğu için ÖSS belgesi istenmedi. İngiliz vatandaşları gibi muamele gördü.” dedi.

    YTÜ yatay geçiş için Mimarlık Fakültesi’ne Türkiye’den sadece İTÜ, ODTÜ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Dokuz Eylül, Anadolu ve Gazi üniversitelerinin mimarlık bölümleri öğrencilerinin başvurularının kabul edileceğini duyurmuştu. Türkiye’den alanında kendini ispatlamış ve kaliteli üniversitelerden öğrenci kabul eden YTÜ’ye Orhan Tan Oktik’in İngiltere’de 108 üniversite arasında 70’inci sıralarda olan Northumbria Üniversitesi’nden geçiş yapması dikkat çekti.

    ‘Meslek dayanışması yokmuş’

    Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için oğlunun Northumbria Üniversitesi’ne İngiliz öğrenci statüsünde alındığını, Türkiye’deki ÖSS sistemi ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. İngiltere’deki üniversiteyi birinci yılında başarıyla bitirdiği için YTÜ tarafından kabul edildiğini savunan Şener Oktik, “İngiltere’de ve birçok Avrupa ülkesinde lisans programları 3 yıldır. Bu diplomalar YÖK tarafından tanınır. Kaldı ki oğlum 3 yılda bitirebileceği bir dereceyi bırakarak 4 yıl okumayı göze almıştır.” dedi.

    Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören de, Rektör Oktik’in oğlu yatay geçiş için başvuru yaptığında çok rahatsız olduğunu anlattı. Ören, “Dekanlığa talimat vererek evrakların iyice incelenmesini istedim. Bazı evraklar eksikti, sonradan tamamlattırdık. Burada kural hatası yapmadık.” diyerek yapılan işlemin doğruluğunu savundu. İki rektör arasında meslek dayanışması olmadığını belirten Ören, sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet ikimiz de fizikçiyiz; ama ben Şener Bey’i rektör olmadan önce sadece bir kez gördüm. Katiyen meslek dayanışması söz konusu değil. Orhan Tan Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için böyle bir haktan yararlandı. Ben başka ülke vatandaşlığına sıcak bakmıyorum; ama insanların elinde iki hak oluyor. Herkesin görüşüne saygı göstermek gerekir. Sosyete de çocuğunu Amerika’da doğurmak için ABD’ye gidiyor. Benzer yatay geçişler geçmişte de yaşandı. Benim üst düzey devlet görevlisi olan bir dostum vardı. Çocuğunu Pakistan’a gönderdi. Orada bir konsolos tanıdığı varmış. Pakistan’da 1 yıl okuduktan sonra önce Kıbrıs’a yatay geçiş yaptı, ardından da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme’ye geldi. Onun böyle bir olanağı vardı, kullandı.”

    *****

    Yükseköğretim Kurulu, ‘Baban rektörse ÖSS’yi kazanmana gerek yok!’ haberi üzerine harekete geçti.

    Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik’in oğlu Orhan Tan’ın hülle yoluyla Yıldız Teknik Üniversitesi’ne kayıt yaptırması sebebiyle iki rektör hakkında soruşturma başlatıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Denetleme Kurulu üyelerine talimat vererek olayın araştırılmasını istedi. ÖSS’de barajı geçemeyen Orhan Tan Oktik, İngiltere’deki bir üniversiteye mülakat yoluyla kayıt yaptırmış, 9 ay sonra da Yıldız’daki Mimarlık Fakültesi’ne yatay geçiş yapmıştı. Rektör, İngiliz pasaportu taşıyan oğlunun böyle bir kayıt hakkına sahip olduğunu ileri sürmüş; ancak Orhan Tan’ın yabancı öğrenciler için zorunlu olan Yabancı Öğrenci Sınavı’na da girmediği anlaşılmıştı.

    İki rektör de konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda kayıt olayında meslek dayanışması yapıldığı veya torpille öğrenciye ayrıcalık tanındığı iddialarını reddetmişlerdi. Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’ne göre iki rektörün de soruşturma sonucunda görevden alınma ihtimali var. Disiplin yönetmeliğinde yönetim görevinden ayırmayı gerektiren haller arasında “Yönetimi altında bulunan kurumdan veya bununla ilgisi olan bir teşebbüsten doğrudan doğruya veya aracı eliyle, her ne ad altında olursa olsun mevzuat dışı herhangi bir menfaat sağlamak.” maddesi yer alıyor.

    ‘Oğlum İngiltere’de okudu’ dedi, mezuniyeti Türkiye çıktı

    Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik, 15 Şubat 2008 tarihinde Zaman’da yayınlanan ‘Baban rektörse ÖSS’yi kazanmana gerek yok!’ başlıklı haberden sonra üniversitenin bütün öğretim elemanlarına e-posta mesajı göndererek kendini savundu. Oğlu Orhan Tan Oktik’in İngiltere’de doğduğunu ve Türk vatandaşlığı yanında İngiliz vatandaşlığının da bulunduğunu anlatan Rektör Oktik, “Oğlum İngiltere’ de doğup ilköğretimini İngiltere’de tamamladığı için İngiltere pasaportuna sahiptir.” ifadesini kullandı. Ancak Rektör Oktik’in öğretim elemanlarına doğru söylemediği bir gün sonra ortaya çıktı.

    Rektör Oktik’in oğlu Orhan Tan’ın Muğla Türdü 100. Yıl İlköğretim Okulu’na 3. sınıfta kayıt yaptırdığı ve ilköğretim 8’inci sınıfa kadar burada okuyup mezun olduğu anlaşıldı. Herkesin olduğu gibi babası rektör olanların da Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş hakkı olduğunu söyleyen Oktik, haberin rektörleri karalamak amacıyla yapıldığını iddia etti.

    Orhan Tan Oktik, 2006 yılında Öğrenci Seçme Sınavı’ndan 176 puan alarak üniversiteyi kazanamadığı halde İngiltere’de çok tanınmayan Northumbria Üniversitesi’ne mülakatla kayıt yaptırmış ve ardından 343 taban puanlı Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne yatay geçiş yapmıştı. Rektör Oktik, oğlunun İngiliz vatandaşı olduğu için böyle bir kayıt hakkına sahip olduğunu ileri sürmüş, ancak Orhan Tan’ın yabancı öğrenciler için yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı’na da (YÖS) girmediği anlaşılmıştı.

    Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, Rektör Oktik’in oğlu yatay geçiş için başvuru yaptığında çok rahatsız olduğunu söylemişti. Rektör Ören, “Dekanlığa talimat vererek evrakların iyice incelenmesini istedim. Bazı evraklar eksikti, sonradan tamamlattırdık. Burada kural hatası yapmadık” diyerek işlemin doğruluğunu savunmuştu.

    Rektör Prof. Dr. Şener Oktik, sınavsız geçişi normal sayıyor

    Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, ÖSS’yi kazanamayan oğlunun İngiltere’deki okuldan 9 ay sonra YTÜ’ye yatay geçişini ‘normal’ buluyor. Rektör, oğlunun İngiliz vatandaşı olduğunu söyledi.

    Yıldız rektörü hatayı kabul etmedi

    Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, meslektaşının oğlunun yatay geçişinden rahatsız olduğunu söylemiş, ancak ‘kural hatası yapmadık’ demişti. Rektör, belgelerin özenle incelendiğini savundu.[/size]

    #57609

    yazık ne diyebiliriz ki.

    #57270

    BUNLARA ÇAIŞAN KAFALARINI BİRAZ DA İLİM İÇİN HARCASALAR….

    BİZİ KİMSE TUTAMAZ HERHALDE….

    #57627

    Hadislerde de belirtildiği üzere dünyanın en büyük 2 günahını sırasıyla yazıyorum:

    1-Kul hakkı yemek
    2-Allah(c.c)’a şirk koşmak…

    Bu kadar büyük bir günaha girip ödeyeceğini düşünenler için diyebiliriz ki asıl akılsızlar sizsiniz…

    #57646
    dilara
    Üye

    valla ya murat abi dediğin çok doğru.

    bu resmen kul hakkı yemektir.

    #59507
    BriqanD
    Üye

    sıyasete ayıracakları zamanlarının yarısını su rektorler bılıme ayırsalar hersey farklı olur. yazık ya daha dogrusu yazıkları olsun sana rektorler dunyanın en ıyı 500 unıversıtesı arasına 1 tane bıle turk unıversıtesı gırememesı cok dusundurucu degılmı gunumuzde unıversıteler sadece sıyaset meydanı halıne gelmıs bılımden cok uzaklar calısmadan cok uzaklar calısmazsan yapmazsan baskası yapar yanı. osmanlı zamanında cıcek asısını bız yurt dısına satarken sımdı dısardan alıyoruz. herkesın sapkasını cıkarıp onune koylamsı gerek.bugun almanya ıkı dunya savasından yerlebır halde japonya ıkı atop bombasıyla yerlebır hale gelerek cıktılar yaklasık 62 yıl sonrasına bakıyorsun amerıka yıkılsa en ıyı ordu almanlarda yıne amerıka yıkılsa en ıyı ekonomı japonlarda var bız ıkıncı dunya savasına gırmedık ama en cok zararı yapan ulkeler arasındayız. SU GUZELIM ULKEYI BOYLELERININ ELINDE OLMASI KANIMA DOKUNUYOR. YAZIKLAR OLSUN SIZE.

    #59652
    dilara
    Üye

    dunyanın en ıyı 500 üniversitenin arasına İSTANBUL ÜNİ. girdi;)

    #59659
    BriqanD
    Üye

    kacıncı sırada:D:D

8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.