blank
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25302

    Irkın orijini Fransa’nın ünlü Charolais sığırlarının yetiştirildiği bölge olan Saone et Loire’dır. Irk 19. yüzyılda yerli ırkların İngiliz Dishley Leicesterile melezlenmesi ile geliştirilmiştir. O zamandan beri sürü saf olarak koyun ve sığırı ile ünlü bölgede saf yetiştirildi. Irk ilk defa 1976 yılında İngiltere’ye ithal edildi ve aynı zamanda pek çok Avrupa ülkesi, Çin ve Afrika, Kanda ve Amerika Birleşik Devletlerine de götürülmüştür. Ülkemizde gerek kaçak yollarla edinilen damızlıklar gerekse dondurulmuş sperma ile gerek latraskopik gerekse de vajinal yöntemle uygulamalarla çoğaltılmaya çalışılmıştır.
    ÖZELLİKLERİ
    .Tamamen kuyruksuz olması ile ülkemizde tektir.
    .180 KG canlı ağırlığa ulaşmaları
    . Etinde sinir oranı en düşük koyun cinsi olması(dananın sırt eti gibi)
    . Etinde en düşük yağ oranı ile tek olması
    . Etteki kolesterol oranı en düşük koyun cinsi olması
    . 120. gün canlı ağırlık 55-70kg olması
    . Tek doğan erkeklerde günlük artışın 680gr a kadar yükselmesi
    . Karkastaki görüntüsünde arka but benzersiz olması
    . Bakım kolaylığı ile buğday samanının en irisiyle dahi beslenme
    . 6 ayda bir çiftleşme kızgınlık döneminin 10 ay olması
    . Doğan kuzularda 4.5 aylıkken ergenliğe ulaşması
    . Ergin koyunların aralık ayındaki kuzu verimi ortalama % 210-240’tır. Bu oran Şubat’da %280-290’ye yükselir. Kuzular 5 aylık yaşta koça gelmekte ve kuzu verimleri %130 üzerindedir.
    .Laktasyondaki süt miktarı 70 litre

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.