blank
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Sağlık - Bakım - Beslenme
  4. Çocuk sağlığı ve evcil hayvanlar
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19392

    [size=large]Çocuk sağlığı ve evcil hayvanlar[/size]

    Evde düzenli bakılan, çiğ et tüketmeyen ve özellikle sokakta gezerek enfeksiyon kapmayan kedi ve köpeklerin çocukların sağlığı açısından risk doğurmadığı bildirildi.

    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda kedi ve köpeklerin hastalık taşıyıcısı gibi görüldüğünü söyledi.
    Yetişkinlerin bu şekildeki yaklaşımı yüzünden hayvanları sevmeyen, onlara karşı daha acımasız çocuklar yetiştiğini ifade eden Karaaslan, neredeyse toplumun sokak hayvanları ile evcil hayvanları aynı kefede değerlendirmeye başladığını kaydetti.

    Bazen hayvanlarla ilgili bazı haberlerin, yaşanan olayın sadece bir bölümü alınarak yapıldığını ifade eden Karaaslan, şunları söyledi:

    “Ben de duyuyorum, ‘Kedi kılı çocukları hasta ediyor, evcil hayvanların kılı ya da tüyü, hamile kadınları etkiliyor, düşüğe yol açıyor’ gibi bazı haberler yayınlanıyor. Bunlar açıklanırken sürekli evcil hayvanlar ön planda tutuluyor. Evde düzenli bakılıyorlarsa, çiğ et tüketmiyorlarsa ve özellikle alerjik bir durum yoksa kedi ve köpekler, çocukların sağlığı açısından bir risk doğurmuyor. Bazı insanların, güneşe, polene, kıla, tüye alerjisi olabiliyor. Bu durum evcil hayvan beslemeyi zorlaştırır. Evcil kediyi ya da köpeği sokağa başıboş salarsanız eve enfeksiyon getirme olasılığı çok yüksek olur. Bu durumda kıl ve tüy yoluyla çocuklara hastalık bulaştırabilir.”

    Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin hastalık riski taşıdığını, çünkü takibinin mümkün olmadığını belirten Karaaslan, şöyle devam etti:

    “Toksoplazma diye bir şey var. Bu çiğ et tüketen kedilerin dışkısıyla bulaşıp, özellikle hamile kadınları tehdit ediyor. Sokak kedisini hamile kadının yaşadığı eve koyarsanız tabii ki düşük yapma riski artar. Kedi, gece evde gündüz dışarda oluyorsa bırakın çocukları sağlıklı kişilerin bile hastalık kapma riski yüksek olur. Çünkü bu hayvanların sokakta ne yediği, nerede bulunduğunu bilmiyorsunuz. Evdeki kediye çiğ et yedirseniz bile aynı risk söz konusu. Aşısı da yapılmadığı için potansiyel hastalık taşıyıcı olarak görmek normal. Ancak evcil hayvanlara düzenli bakılıyorsa herkesin içi rahat olsun. Evde beslenen kedi ve köpekler, sokağa çıkan insanlardan daha az risk taşıyor. Çünkü insanlar eve hastalık taşıyabilir.”

    Kendi evinde uzun süredir kedi beslediğini ancak, bugüne kadar hayvanlara bağlı bir rahatsızlık geçirmediğini belirten Karaaslan, “ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde her çocuğun bir hayvanı var. Hayvan besleyen çocuk sorumluluk almayı öğrenir. Arkadaşlarına karşı sevgi dolu olur, onlara vurmaz, bağırmaz, incitmez” diye konuştu.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.