1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Dikkat: Kenelerin aktifleşme zamanı geldi
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17439

    Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin aktifleşme zamanının geldiği, vücuda yapışan kene ne kadar erken çıkartılırsa, riskinin de o denli az olacağı belirtildi.

    Kafkas Üniversitesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’nın katkıları ile Ankara Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında KKKA hastalığına neden olan kenelerin yoğun olarak görüldüğü Yozgat, Tokat ve Çorum bölgesinde son 2 yıldır araştırma ve incelemelerde bulunduklarını hatırlattı.

    Vatansever, bu çalışmalarda elde ettikleri sonuçları ve yeni dönemde yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere Yozgat’taki Yimpaş Otel’de düzenlenen eğitim çalışmasına Yozgat, Çorum, Sivas, Tokat, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Çankırı, Kırıkkale, Amasya illerinden gelen tarım personeli ve veteriner hekimlerin katıldığını ifade etti.

    Doç. Dr. Vatansever, KKKA hastalığına neden olan kenenin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde son 2 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri araştırma ve incelemeler esnasında yaban hayvanlarının, virüsün varlığı ve kenelerin çoğalmasındaki yönünü araştırdıklarını kaydetti.

    Birçok örnek alıp incelediklerini, kenenin çoğalmasında bazı yaban hayvanlarının etken olduğunu belirlediklerini kaydeden Vatansever, şöyle konuştu:

    ”Kekliklerde yoğun miktarda kene buluyoruz. Keklik, tavşan gibi yaban hayvanları ile evcil hayvanların kenelerin çoğalmasında rolü var. Keklik, keneler için sadece konak görevini üstleniyor. Tavşan da ise, keneler hem konaklıyor hem de gelişimini tamamlayıp, virüs üretiyor. Kenelerin aktifleşme zamanı geldi, nisan ayından itibaren yoğun olarak görülmeye başlar.

    Türkiye’de kene ile yaşamayı öğrenmek zorundayız. Keneyi ne kadar erken vücuttan çıkartırsanız o kadar iyi olur, salgısını vücuda bırakması engellenir. Kene tarafından ısırılan kişi, bunu kendi imkanlarıyla anında çözmelidir. Keneyi, bir defada fazla oynatmadan çıkartılması gerekir. Kesinlikle üzerine herhangi bir şey dökülmemelidir.”

    Eğitim çalışmasında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Zoonoz Hastalıklarından Koruma Şube Müdürü Ahmet Uyar da hazır bulundu.
    19.Mart.2008 13:26:23

    #78977
    avatar of dilaradilara
    Üye

    [size=large]Keneyle biyolojik mücadele[/size]

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekolojik dengeyi bozmadan keneyle mücadele konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor..

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekolojik dengeyi bozmadan keneyle mücadele konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Kentin belli noktalarına kuş yuvaları yerleştirerek kene başta olmak üzere böcekçil hayvanların üremesinin önüne geçmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, insanların sağlığını tehdit edecek bulaşıcı hastalıklara yönelik aldığı önlemleri düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.

    İLGİLİ KURUMLARIN YETKİLİLERİ

    Antikkapı Restaurant’ta gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber, Sağlık İşleri Şube Müdürü Yılmaz Oktay, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Mehmet Yılmaz, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Algan, İl Tarım Müdürlüğü’nden veteriner hekim Metin Durmuşlar katıldı.

    NİSAN İLE EYLÜL DÖNEMİ

    Osman Poyraz yaptığı açıklamada, kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili bilgiler verdi. Poyraz, “Kırım Kongo, etkeni virüs olan ve ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık etkeni olan virüsün taşıyıcısı keneler, yabani hayvanlar, evcil hayvanlar ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedir”dedi. Hastalığın Kocaeli’nde geçen yıl görülmediğine dikkat çeken Poyraz, “Kenelerin görülme dönemi Nisan ile Eylül ayı arasındadır. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak aldığımız önlemleri ve alınması gereken tedbirleri kent halkıyla paylaşmak istiyoruz. Amacımız, halk arasında yapılan yanlış bilgilerin çürütülmesi ve doğru tekniklerin anlatılmasıdır”diye konuştu.

    İLAÇLAMA DOĞRU DEĞİL

    Doğal yöntemlerle ekolojik dengeyi bozmadan proje üreterek uyguladıklarını kaydeden Poyraz şunları söyledi: Kenelere karşı açık alanların ve meraların ilaçlanması doğru değil. Bu tür ilaçlamaların sadece ergin keneye etkisi olup, kenelerin yanında diğer faydalı böcek, karınca türlerinin ölmesiyle doğal dengenin bozulması ve ekolojik sistemde kırılmalara neden olmaktadır. Bu tür ilaçlamalar kene yumurtasıyla beslenen diğer faydalı canlıları da ortadan kaldırdığı için kene sayısının artmasına neden olmaktadır. Ancak kişisel gerekli önlem ve tedbirleri alarak kenelerin sayılarını azaltmak mümkündür”Poyraz söyle devam etti:

    KUŞLARLA ÇÖZÜM

    Hastalığın önüne geçebilmek için şehre yakın mesire alanlarına kuş yuvaları yerleştirdik. Buralarda üreyen kuşlar, kene ve diğer böcekçil hayvanları yiyerek besleniyor. Bu da kene sayısının azalmasına etki ediyor. Yani ekolojik dengeyi bozmadan kenelerle mücadele ediyoruz. Bu konuda eğitimler vererek halkımızı bilinçlendiriyoruz. Vatandaşlar da beslenmelerine ve el temizliğine önem vermeliler”

    500 ADET KUŞ YUVASI

    Nevzat Algan ise Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla hastalığa karşı önemli tedbirlerin alındığına işaret etti. Algan, “Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla 12 adet mesire alanı ve 2 adet doğal parka 500 adet kuş yuvası yerleştirdik. Kuşların sayısını artırarak, kenelerin üremesinin önüne geçeceğiz”dedi. Kuş yuvalarının 4 ay önce asıldığını belirten Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber de, çalışmanın yeni ve Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek, “Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız. Kuşların üreme sayısını ve bölgedeki böcekçillerin sayılarının azalmasını takip edeceğiz”bilgilerini verdi.

    ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

    Kenelerle mücadele konusunda diğer ilgili kurumlar da yaptıkları çalışmaları ve halkın alması gereken tedbirleri belirttiler. Açıklamalara göre; Vatandaşların otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde gezinirken dikkatli olmaları gerekiyor. Kenelerin yaşam alanlarında bulunabilecek kişiler, böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek korunabiliyor. Kenelerin görülebilmesi için bu dönemlerde açık renk kıyafetlerin giyilmesi öngörülüyor. Eve dönüldüğünde kene kontrolünün yapılması gerekiyor. Hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanlarını kene yönünden ilaçlatmaları zorunlu tedbirler arasında görülüyor. Üzerinde kene bulunan vatandaşın panik yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olması gerekiyor.

    SIK SIK SINIRLAR DENETLENİYOR

    Basın mensuplarının domuz gribiyle ilgili sorduğu soruları da yanıtlayan ilgili kurum yetkilileri, sınır kapılarında bu konuda sürekli denetleme yapıldığını belirttiler. Domuz yetiştiriciliğinin şartlı olduğunu kaydeden yetkililer, kentte domuz çiftliğinin bulunmadığını ve şu anda hastalıkla ilgili bir risk olmadığını belirttiler.

    #79311
    avatar of dilaradilara
    Üye

    Keneye yeni çözüm: zehirli elbise

    Sağlık Bakanlığı, 2009’un ilk 5 ayında 87 kişide görülen ve 6 kişinin ölümüne yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı “ilginç” bir mücadele yöntemi buldu.

    Bakanlık, kene vakalarına rastlanan bin 200 köyde vatandaşların elbiselerinin kene öldürücü ilaçlara emdirilmesi yönünde çalışma yapıyor.

    Edinilen bilgiye göre, şimdiye kadar il sağlık müdürlükleri yüzlerce köyde vatandaşlara kene öldürücü ilaçları ücretsiz dağıttı ve bu ilaçların elbiselere emdirilmesini istedi.

    Bakanlık yetkilileri, “kene zehiri emdirilmiş elbise” yöntemi uyguladıklarını doğrularken, bunun insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını öne sürdüler.Kenenin yol açtığı KKKA hastalığı geçen yıl 328 kişide görülmüş, bunlardan 17’si yaşamını yitirmişti.

    Ölümcül hastalığa yol açan kenelerin doğal yapının bozulması ve kene ile beslenen bazı kanatlıların azalması yüzünden arttığı belirtiliyor.

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.