blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Dişi koyun katliamı!
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19764
    dilara
    Üye

    [size=medium]Kurban Bayramı öncesi ‘yasak’ olmasına karşın dişi gebe koyun kesiminin önü alınamıyor. Denetimlerin yetersiz olması nedeniyle hijyen koşullarından uzak gerçekleştirilen kaçak kesimler toplum sağlığını da tehlikeye atıyor.

    Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde küçük baş dişi hayvan kesimi, koç katımı ve gebelik nedeniyle 24 Kasım 2008-15 Mart 2009 tarihleri arasında yasaklanmasına karşın,

    Gaziantep kent merkezinde bazı kasapların mezbahaneye uğramadan ahırlarda ve kaçak mezbahalarda hayvan kesimi gerçekleştirdikleri ve bunları gece geç saatlerde dükkanlarına taşıdıkları bildirildi

    Akşeker Gıda Gaziantep Et Kombinası Genel Koordinatörü Emin Şeker, Gaziantep’te günlük ortalama 60 ton et tüketimi olduğunu, bunun yaklaşık 20 tonunun kesiminin kendi kombinalarında gerçekleştiğini söyledi.

    Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle küçükbaş hayvan kesiminde azalma olduğunu ve Gaziantep Et Kombinası’nda şu an günlük 8 ton civarında kesim yapıldığını belirten Şeker, “4’ü veteriner hekim olmak üzere yaklaşık 100 personelle görev yapıyoruz. Giderek artan kaçak kesim nedeniyle kapasitemizin çok altında çalışıyoruz. Rakamlar ortada. Gaziantep’te şu an tüketilen etin yaklaşık yüzde 80’i kaçak. Kesimler her türlü sağlık koşulundan uzak izbe ahırlarda yapılıyor. Kaçak olarak kesilen koyunların ne yazık ki büyük bölümü de dişi koyunlar” dedi.

    DENETİMELER SIKLAŞTIRILMALI

    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın genelgesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde küçük baş dişi hayvan kesimi, koç katımı ve gebelik nedeniyle 24 Kasım 2008-15 Mart 2009 tarihleri arasında yasaklandığını kaydeden Emin Şeker, bu yasağa uyulması için başta İl Tarım Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe zabıta ekiplerinin denetimlerini sıklaştırmaları gerektiğini ifade etti.

    Gaziantep’te dişi koyun kesiminin engellenmesi için ilgili kurumlar arasında tam bir koordinasyon sağlanması gerektiğini de belirten Şeker, Gaziantep Et Kombinası olarak bu konuda tüm yetkilileri göreve çağırdıklarını vurguladı.

    HAYVANCILIK BİTEBİLİR

    Şeker, son günlerde aşırı derecede dişi hayvan kesiminde yaşanan artışın ürkütücü boyutlara geldiğini anlatarak, dişi koyun kesilmemesi yasağının Türk hayvancılığı için hayati önem taşıdığını söyleyerek, “Eğer, gerekli önlemler alınmazsa yakın bir gelecekte Türkiye’de dişi koyun kalmayacak. Son yıllarda çeşitli nedenlerle oldukça gerileyen hayvancılık sektörü tamamen bitme noktasına gelebilir” diye konuştu.

    KASAPLAR NE DİYOR?

    Bu arada, bazı kasaplar da piyasada kontrolsüz et satıldığını doğruladılar. Kasaplar, özellikle kenar semtlerde faaliyet gösteren çok sayıda kasabın normalde et kombinasına götürülerek, veteriner hekim kontrolünde kesimi yapılması gereken küçük ve büyükbaş hayvanları hiçbir kontrolden geçmeden keserek, vatandaşa ucuz et diye sattıklarını belirttiler.

    Kaçak kesilen hayvanların etlerinin kasaplara sokulma şekli ise genelde gece geç saatlerde oluyor. Normalde kesimden sonra mühürlenmesi gereken etler kasaplarda parçalanarak bekletiliyor. Böylelikle belediye ekipleri denetime geldiğinde et üzerinde mühür göremeseler de bir şey demiyorlar. Bazı kasaplar ise patatesten yaptıkları sahte mühürleri kullanıyor.

    Bu durumdan şikayetçi olan kasaplar, daha fazla denetim yapılmasını isteyerek, vatandaşları bilmedikleri, güvenmedikleri yerlerden et almamaları konusunda uyardı. [/size]

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.