blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Domuz Gribi Nedir ? ( Nisan Ayı Konusu )
15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 26)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21894

    Domuz gribi nedir?

    Meksika’yı etkisi altına alan ve başka ülkelere de yayılmaya başlayan domuz gribi hakkında bilinenler…

    Meksika’da ortaya çıkan ve şu ana kadar toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD’de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.

    Domuz gribi hakkında bilinenler ise şunlar:

    DOMUZ GRİBİ NEDİR?
    Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

    İNSANA BULAŞIR MI?
    Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

    DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
    Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

    BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
    İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

    DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

    AŞISI VAR MI?
    Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok

    Veteriner Hekim Murat KUTAY

    #77391
    FeeLinG
    Üye

    Meksika’da ortaya çıkan domuz gribi hızla yayılıyor. Virüs, ABD’den sonra Yeni Zelanda, İspanya ve Fransa’ya da sıçradı. Sağlık bakanlığı da Ankara’da basın toplantısı düzenledi…

    Bakanlık uzmanları, ellerinizi temiz tutun ve sık sık yıkayın uyarısında bulundu. Türkiye’de henüz böyle bir vaka görülmedi… Virüs Meksika’dan yayılıyor… Bu nedenle bu ülkeye ziyaretlerin ertelenmesi öneriliyor. Riskli bölgelere gidenler de takibe alınacak.

    BELİRTİLER:

    -Ateş (Genellikle 3 gün sürüyor)
    -Öksürük
    -Kas ağrısı
    -Boğaz ağrısı
    -Aşırı yorgunluk
    -İshal

    TEDAVİSİ;

    Bu hastalıkta domuzlara yapılan bir aşı var. Ama insana yapılmıyor. Bu nedenle henüz insanlara yönelik bir aşı yok.

    Bu konuda bir açıklama yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, şu an için virüsün başka ülkelerde olmasının Türkiye için bir avantaj olduğunu söyleyerek, “Biz uyarıyı aldık. Düzgün ve organize bir şekilde çalışabilirsek bunu engelleyebiliriz. Yepyeni bir tür söz konusu belli ki. Böyle olunca da bir aşının hazırlanması da 3-4 ayı bulur. Piyasadaki grip ilaçları bu virüse etkili; ancak yanlış yönlendirme olmasın. Bunlar kesinlikle doktor tavsiyesi ile kullanılmalı” dedi.

    DÜNYADA HIZLA YAYILIYOR

    Domuz gribi nedeniyle Dünya Sağlık örgütü de acil olarak toplanıyor. Meksika’dan dünyaya yayılan grip, ABD ve Avrupa ülkelerine de sıçradı. Çok sayıda kişi, virüs taşıdığı şüphesiyle özel odalarda karantina altına alındı. ABD’nin New York kentinde ise domuz gribi belirtileri gösteren 75 öğrenci için tatil ilan edildi.

    DOMUZ GRİBİ NEDİR?

    -Normalde domuzlarda görülen ‘A tipi’ grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı.

    -Domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor.

    -Domuz eti yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Solunum yoluyla bulaşıyor.

    -İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de sürekli değişim gösteriyor.

    -Tedavi için domuzlara yapılan aşı var, ancak insan için henüz yok.

    Dünya Sağlık Örgütü’yle eşgüdümlü çalışma yürüttüklerini söyleyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmeleri Genel Müdürü Seraceddin Çom bugünden itibaren önlemlere başlandığını ve Sağlık Bakanlığı’nın her türlü donanıma sahip olduğunu söyledi

    Çom şöyle devam etti: “Ekibimiz yeterince tecrübe sahibi. İlaç stoklarımız bekletilmektedir. Bilim Danışma Komisyonumuzla toplantılarımızı yapıyoruz. Bu komisyonumuzla bundan sonra da nelerin yapılabileceğini konuşacağız. Tedbir amaçlı bunları gerçekleştireceğiz. Daha önceki tecrübelerimizde ulusal salgın hastalıklarla mücadele eylem planımız var. Gerek bakanlığımızın merkez gerekse taşra teşkilatımızın hangi kademe ilan edilmişse ne yapacağımız, hangi tedbirleri alıp uygulamaya koyacağımız planımız hazırdır.

    HAVAALANLARINDA SAĞLIK TARAMASI

    Can şöyle konuştu:

    “Uluslararası hava limanlarımızda, özellikle Ankara ve İstanbul havalimanlarımızda ulusal salgınla ilgili eylem planlarımızın gereklerinden biri olarak giriş çıkışlarda sağlık taraması yapmayı başlatmış durumdayız. Özellikle Meksika ve komşu ülkelerinden ülkemize gelen vatandaşlar küçük bir sağlık kontrolünden geçirilecekler. Eğer grip belirtisi taşıyorlarsa, uygun araçlarla karantina altına alınacaklardır. Vatandaşımız şu anda birinci ve öncelikli olarak tehlike altında değildir. Ama böyle bir risk vardır

    DOMUZ GRİBİ İÇİN BİLGİ HATTI

    Bakanlığımız 184 hattıyla şu andan itibaren her soruya cevap verecektir. “

    ALINTIDIR…

    #77392
    FeeLinG
    Üye

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı.

    İsviçre’nin Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak alarm düzeyini 3’ten 4’e yükseltme kararının alındığını söyledi.

    Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınamayabileceğini bildirdi.

    WHO ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, henüz yolculuk kısıtlamalarının gerekli olmadığını açıkladı.

    Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor.

    WHO, Meksika, ABD, Kanada ve İspanya’da domuz gribi vakaları görüldüğünü doğrulamıştı.

    #49024
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribini yenen tek kişi

    Domuz gribinin çıkış noktasında yaşıyor. Diğerleri gibi o da virüs kaptı. Ancak onun durumu doktorları hayrete düşürdü. Dünyayı saran domuz gribi salgını için alarm durumu verilirken, bilim adamları bu çocuğun peşinde düştü.

    Virüsü kaptığı halde geleneksel tedaviye olumlu cevap verdi şimdi turp gibi sağlam. Adı Edgar Hernandez henüz 4 yaşında ve küresel bir tehdit haline gelen domuz gribinin çıkış noktası, kaynağı sayılan Meksika’daki dev domuz çiftliğinin yanında yaşıyor. Meksika’nın doğu kesimindeki La Gloria kasabasındaki bu dev çiftlikte ailesi çalıştığından onun da günleri, çiftlikte annesinin yanında geçiriyor. Nisan ayının başında, aniden ateşlendi, baş ağrıları çekti, boğazı sızladı ve ishal oldu. Edgar’la birlikte 450 kadar kişi daha aynı şikayetlerle doktora başvurmuştu.

    Bu yüzden bir salgından süphelenildi ve eşitli testler yapıldı. Domuz gribi virüsü için test yaptılar ve küçük Edgar pozitif çıktı. Ona uygulanan geleneksel tedaviye hemen cevap veren Edgar kısa sürede iyileşti. Şimdi turp gibi ve asıl önemlisi testleri, bu hastalığa hiçbir zaman yakalanmamış kadar temiz çıktı. İşte bu nedenle, Edgar’ın gösterdiği gelişmeden, başkent Meksiko City’deki Salgınla Mücadele Merkezi de, ABD’deki sağlık kurumları da haberdar edildi.

    Şimdi ABD’den bir grup uzman, küçük Edgar’ı incelemek üzere Meksika’ya gitti. Karantina altına alınan La Gloria’ya girbilmek için özel kıyafet ve techizatlarını da yanlarında götürdüler. Dünyayı tehdit eden salgının ilacının Edgar’ın kanında olabileceği, herkesi kurtarabilecek bir ilacın geliştirilmesine yardımcı olabilecek antikorun onda olabileceğini düşünen uzmanlar, heyecanla La Goria’daki domuz çiftliğinin yakınında yaşayan bu çocuğun peşine düşerken Edgar, olanlardan habersiz oynamaya devam ediyor.

    Uluslararası AP haber ajansının muhabirleri de ona dün ulaştılar ve bol bol fotoğraflarını çekip hikayesini öğrendiler. Birçok gazete ve televizyonun muhabirleri de ona ulaşmak için uğraşıyor. Bölge halkı ise ilk kez seslerini duyurabilme fırsatını yakaladıkları için memnun. Çünkü onlar, yıllardır etrafa mikrop saçan, kokusundan müthiş rahatsızlık çektikleri ve pek çok hastalığın kaynağı olarak gördükleri Amerikan şirketlerinin işlettiği bu domuz çiftliklerine karşı seslerini duymaya başladılar. Oysa bugüne kadar hiçbir şikayetlerine kulak asan olmamıştı. (Hürriyet)

    #77469
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribinde tehdit artıyor

    Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı.

    Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı.

    DSÖ’den yapılan açıklamada, alarm düzeyinin 5. evreye çıkarılmasının, bu hastalığın en az iki ülkede insandan insana bulaştığının doğrulandığı ve bu hastalığın aşısının üretilmesi çabalarının hızlandırılması anlamına geldiği kaydedildi.

    DSÖ Başkanı doktor Margaret Chan, Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki grip uzmanlarıyla yapılan danışmalardan sonra alarm seviyesinin yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.

    Tüm ülkelerin salgına hazırlık planlarını şimdi faaliyete geçirmeleri gerektiğini belirten doktor Chan, bir salgında tüm insanlığın tehdit altında olacağı uyarısında bulundu.

    Doktor Chan ayrıca, hastalıktan 159 kişinin öldüğü Meksika’yı, DSÖ’ye ve diğer hükümetlere bu yeni vakayı bildirme konusunda gösterdiği açıklık ve saydamlıkdan dolayı övdü.

    Hastalığın insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5. evreden sonra gelen 6. evre ‘Pandemi dönemi’ olarak nitelendiriliyor ve bu aşamada hastalığın ‘genel toplumda arttığı ve devam eden bir buluşma olduğu’ belirtiliyor.

    ‘AŞI EYLÜLDEN ÖNCE KULLANIMA HAZIR OLMAZ’

    Öte yandan, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, domuz gribi virüsüne karşı bir aşı için ‘önemli çabalar’ sarf edildiğini, ancak aşının eylül ayından önce kullanıma hazır olamayacağını bildirdi.

    ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi halk sağlığı ve bilimi biriminden Anne Schuchat adlı yetkili, Senato İç Güvenlik Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Herşey yolunda giderse aşı eylül ayından itibaren kullanımda olabilir. Ancak herşey her zaman yolunda gitmeyebiliyor” dedi.

    Bu arada, ABD’nin Kaliforniya’nın ardından Teksas eyaletinde de domuz gribine karşı olağanüstü durum ilan edildiği bildirildi. ABD’de domuz gribi olduğu kesinleşen vaka sayısının 91’e çıktığı açıklanmıştı.

    Öte yandan, Hırvatistan Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez şüpheli bir vakanın görüldüğünü, Osijek’te 22 yaşındaki bir kızın karantinaya alındığını, şahsın sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu ve Tamiflu tedavisi uygulandığını kaydetti.

    #77470
    FeeLinG
    Üye

    Virüse karşı altın bilgiler

    Avrupa ülkelerinde hızla yayılan domuz gribi Türkiye’nin kapısına dayandı. Virüsün yayıldığı ülkeler listesine her gün bir yenisi ekleniyor. AB’nin tahmini hastalık yüzünden Avrupa’da ölümlerin kaçınılmaz olduğu yönünde…

    Peki ne yapmalı? Hastalığın belirtileri neler?
    Nasıl önlem almalı?

    Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Büke, çok önemli bilgiler verdi.

    HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

    Virüsün 2 ile 4 gün arasında kuluçka dönemi var. Bu sürede herhangi bir belirti vermiyor. İnsan vücudu bu virüsle daha önce karşılaşmadığı için direnç gösteremiyor…

    Hastalığın 4 önemli belirtisi var.

    -Üşüme ve titremeyle nüksedip 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş,
    -Göz çukurlarında da hissedilen şiddetli baş ağrısı,
    -İleri derecede kas ve eklem ağrıları,
    -Bitkinlik

    Soğuk algınlığıyla karıştırmamak gerekiyor. Soğuk algınlığı yavaş yavaş gelişir, ateş çok yüksek değildir, burun akıntısı ön plandadır. Kas ve eklem ağrıları olsa bile ileri derecede bitkinlik görülmez. Bu hastalıkta ise aniden ortaya çıkış var.

    VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

    -En yaygın olarak solunum yoluyla bulaşıyor.
    -Virüsü taşıyan kişi öksürüp hapşırırsa, 4 metreye kadar hiç temas etmeseniz bile size bulaşabiliyor.
    -Havaya saçılan partiküller havada uzunca bir süre kalabiliyor ve bunların solunmasıyla solunum yoluyla kişiye geçiyor.

    ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN

    -Bunun dışında öksürük ve hapşırık sırasında mikrobun göz mukozasına yerleşerek de hastalık bulaşıyor.
    -Eller, yakın temas çok önemli. Bu nedenle hasta kişilerin mutlaka izole edilmesi, toplu bulunulan yerlerden uzak durması, maske takması lazım. Mutlaka sık sık ellerin yıkanması gerekiyor.

    ÖPÜŞMEYE ARA VERİN

    -Öpüşmeye, tokalaşmaya biraz ara vermeliyiz. Hastalık bulaştırma bilinciyle, hastaların, öksüren kişilerin maske takması, öksürüp aksırırken mendil kullanmanın alışkanlık haline getirilmesi lazım.

    HASTALIĞA YAKALANINCA ALINMASI GEREKEN İLAÇ

    Virüsü almış kişilerde ilk 36 saat içinde tamiflu veya muadili ilaç 5 gün süreyle sabah akşam kullanılabilir, ya da hastalığın görüldüğü yerlerde bulunulduğunda, koruyucu ilaçlar alınabilir. Ama bunlar ithal olduğu için pahalı ilaçlar, herkesin kullanmasına imkan yok.

    65 yaş üzerindekilere, kalp akciğer rahatsızlığı, astımı olanlara, romatizmal hastalıklar nedeniyle kortizon kullananlara, kanser tedavisi görenlere, küçük çocuklara öncelik tanımalı.

    ATEŞİ SAKIN DÜŞÜRMEYİN

    Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Büke, yaşlı ve çocuklar dışında ateşin düşürülmemesini öneriyor. Şöyle diyor;

    ‘*65 yaş üzerindeki kalp akciğer rahatsızlığı olan kişilerde, küçük çocuklarda, hamile kadınlarda ateşi düşürelim. Ama sağlıklı olup grip olanlarda ateşi düşürmememiz lazım. Ateş insana rahatsızlık veriyor, metabolizmayı hızlandırıyor, kalp atışlarını artırıyor, ama bunun yanında virüslerin ölümüne yol açıyor ve vücudun direncinde önemli işlev görüyor, bir çeşit savunma mekanizması gibi işliyor.

    *Vücut 41 dereceye kadar dayanır, 4 saat kadar 42 dereceye dayanır. Mesela ben grip olduğumda ateşimi daha da yükseltirim ve 5-6 saat içinde bu iş biter. Eskilerin hastayı ”terletme” metodunun mantığı da budur zaten.

    MAYISI ATLATIRSAK KURTULDUK
    VİRÜS SICAKTA YAŞAYAMIYOR

    Eğer mayıs ayını atlatabilirsek, o zaman Türkiye için tehlike geçecek veya az bir zayiatla atlatılacak”.

    Çünkü virüs enfeksiyonları kuzey yarım kürede eylül-ekim aylarından başlayarak mayıs ayı sonuna kadar ön plana çıkıyor. Virüsler ılıman, soğuk ve rutubetli ortamlarda daha fazla dayanıyor. Mayıs ayından sonra havalar iyice ısınacak; virüs güneş ışınlarının bol olduğu ortamlarda yaşayamayacağı için mekanik yollar dışındaki bulaşma koşulları önemli ölçüde azalacak.

    AB KOMİSYONU UZMANLARININ ÜRKÜTEN KEHANETİ

    AB Komisyonu uzmanlarına göre, tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan domuz gribi salgını yüzünden, salgınla mücadele konusunda çok hazırlıklı olunmasına karşın Avrupa’da da ölümlerin meydana gelmesi kaçınılmaz.

    AB Komisyonunun Sağlık ve Tüketici Siyaseti Genel Müdürü Robert Madelin, basına yaptığı açıklamada, “İnsanların öleceği şüphe götürmez bir gerçek, ama sorun kaç kişinin öleceği. Yüzlerce mi, binlerce mi, yoksa on binlerce mi” ifadesini kullandı.

    DOMUZ GRİBİ BİR ÜLKEYE DAHA SIÇRADI

    İsviçre’nin Federal Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk domuz gribi vakasının tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Jean-Louis Zurcher, ayrıntılı bilgi vermeden yaptığı açıklamada, “Zürih yakınında Baden kentinde bir hastada domuz gribi saptandığını” açıkladı.

    MEKSİKA’DA DURUM VAHİM

    Domuz gribinin kaynağı olan Meksika’da hastalıktan ölenlerin sayısı 159 olarak açıklandı… Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Meksika halkını domuz gribi salgınının etkilerini azaltmak için 1-5 mayıs arasında evlerinde oturmaya çağırdı.

    Meksika, 1-5 mayıs tarihleri arasında ekonomiyi kısmen durduracak ve bazı bakanlıklar ile devlet daireleri dahil, zorunlu olmayan iş ve hizmetleri askıya alacak.

    #77482

    Domuz gribinin ismini değiştiren ülke

    Son salgın haberlerinin gıda sektörünü olumsuz etkilemesi üzerine domuz gribinin ismini ‘Meksika gribi’ yaptılar.

    Kişi başına yılda 14 kilogram domuz etinin tüketildiği Tayland’da, son salgın haberlerinin gıda sektörünü olumsuz etkilemesi üzerine domuz gribinin ismi ‘Meksika gribi’ olarak değiştirildi.

    Daha önce ülkede yaşanan kuş gribi salgınları sebebiyle tavuk tüketiminin dibe vurması sonucunda oluşan olumsuzlukları yaşamak istemeyen yetkililer, bu sefer çözümü hastalığın adını değiştirmekte buldu.

    Ülkedeki domuz üretiminin yapıldığı çiftliklerin çoğunluğunun bulunduğu başkent Bangkok’a 50 kilometre mesafedeki Nakhon Pathom iline bağlı Sampran ilçesinde yapılan günlük domuz üretimi, hastalık öncesi döneme göre yüzde 50 azaldı. Diğer bazı hastalıklar sebebiyle hayvan sayısının geçen seneye oranla azalması sonucunda bu yıl yüzde 15 kadar yüksek seyreden fiyatların ise henüz etkilenmediği öğrenildi.

    Tayland’da yıllık 12 milyon adet domuz üretilirken bu üretimin maddi karşılığı yaklaşık 2.2 milyar doları buluyor. Domuz gribi diğer ürünleri de etkiledi. Dün itibariyle ülkede civciv fiyatları ani bir yükselişle 1 baht (yaklaşık 4 kuruş) artış gösterdi. Tavuk etinin kilogramı da 58 baht ( yaklaşık 2.32 TL) seviyesinden bir gün içinde 60 baht seviyesine (yaklaşık 2.40 TL) çıkarak TL bazında 8 kuruşluk artış gösterdi. Artışın sebze ve yumurta fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

    Bu arada, Başbakan Abhisit Vejjajiva, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin sağlık bakanlarının önümüzdeki hafta Tayland’da toplanarak konuyu masaya yatıracaklarını açıkladı.

    Sağlık Bakanı Witthaya Kaewparadai, Meksika’da işçi olarak çalışmakta olan ve kontratları biten 5 Taylandlının ülkelerine döndüğünü belirtti. İşçilerde domuz gribi belirtilerinin görülmediğini söyleyen bakan, her ihtimale karşı 14 gün kontrol altında tutulacaklarını ifade etti.

    CİHAN

    #77608
    FeeLinG
    Üye

    Domuz Gribi Asya’ya da sıçradı

    Kabus Avrupa’nın ardından Asya’ya da sıçradı. Hong Kong hükümetinden yapılan açıklamada ülkede ilk H1N1 virüsü vakasına rastlandığı teyit edildi.

    Domuz gribi hastalığına neden olan H1N1 virüsü Asya kıtasına da sıçradı. Hong Kong hükümetinden yapılan açıklamada ülkede ilk H1N1 virüsü vakasına rastlandığı teyit edildi.

    Hong Kong Hükümet Başkanı Donald Tsang basına yaptığı açıklamada, uçakla Çin’in Şanghay kentine uğrayarak Hong Kong’a seyahat eden bir Meksikalının, domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü taşıdığının belirlendiğini söyledi.

    Hong Kong hükümetinin açıkladığı vaka, Asya kıtasında resmen rapor edilen ilk H1N1 virüsü vakası oldu.

    #77609
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribinde son rakamlar

    Beyaz Saray’a da virüs girdi. Bir çalışan domuz giribi oldu. Meksika’daki sayı ikiye katlandı, Kanada’da bir okul komple virüslü çıktı.

    Domuz gribi salgınında kesinleşen vaka sayısını Meksika’da 300, ABD’de 133 olduğu açıklandı. İngiltere’de de domuz gribi vakasında artış oldu.

    Meksikalı sağlık yetkilileri, şu ana kadar test yapılan 679 kişiden 300’ünde domuz gribi görüldüğünü bildirdi.

    ABD OKULLARI TATİL ETTİ

    ABD’de ise, ülke genelindeki yüzlerce okulun tatil edildiği açıklandı. Ayrıca, iki hafta önce ABD Başkanı Barack Obama’nın Meksika ziyaretine katılan bir Beyaz Saray çalışanında ve ailesinde domuz gribi görüldüğü kaydedildi.

    İNGİLTERE’DE SAYI ARTTI

    Bakanlığın son açıklamasında düne kadar 5 olan domuz gribi vaka sayısını 8’e çıkaran 3 yeni vakanın 2’sinin başkent Londra, 3. ise Newcastle’da ortaya çıktığı bildirildi. Londra’daki vakalardan birinin Islington bölgesinde yaşayan 23 yaşında, diğerinin de Westminister bölgesinden 29 yaşında gençler olduğu belirtildi.

    KANADA’DA DA PANİK VAR

    Kanada Başbakanı Stephen Harper, domuz gribi salgınının giderek büyüdüğünü söyledi. Toronto;da bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Harper, “ciddi bir sorunla karşı karşıyayız ve giderek de büyüyor” dedi. Kanada genelindeki vaka sayısının 34’e çıktığını söyleyen Başbakan Harper, salgına ilişkin yapılan duyurulara itibar edilmesini ve uyulmasını istedi.

    Kanada’da bir okulda 500 öğrencide domuz gribine rastlandı ve okul tatil edildi…

    #77899
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribinde şaşırtan gelişme

    Domuz gribi salgının başgösterdiği günden bu yana en şaşırtıcı gelişme dün Kanada’nın Alberta eyaletinden geldi…

    Meksika’dan tatilden dönen eyaletteki bir domuz çiftliği işçisinden, çiftlikteki domuzlara virüs bulaştığı açıklandı. Olay, hastalık belirtileri bulunan işçinin, hastaneye gitmesi üzerine patlak verdi.

    Kanada Gıda Kontrol Ajansı Başkan Yardımcısı Dr. Brian Evans yaptığı açıklamada, gıda kontrolörlerinin, işçinin çalıştığı çiftlikteki incelemelerinde, domuzlarda virüs saptadıklarını söyledi.

    İNSANDAN HAYVANA GEÇTİ

    Dr. Brian Evans, ”Yaptığımız araştırma sonucu, 12 Nisan’da Meksika’dan tatilden dönen ve 14 Nisan’da işine başlayan bir işçide, domuz gribi virüsü belirlendi. Virüsün ilk defa ve şaşırtıcı şekilde insandan hayvana geçtiğini de belirlemiş olduk” dedi.

    Eyalet Sağlık Birimi yetkilileri de, 2 bin 200 hayvanın bulunduğu çiftlikte belirlenen 200 civarındaki virüslü domuzun diğerlerinden ayrıldığını ve itlaf edileceklerini açıkladı.

    KANADA’DA VAKA SAYISI 85’E ÇIKTI

    Öte yandan Kanada’daki vaka sayısının 85’e yükseldiği belirtildi.

    Kanada Halk Sağlığı Direktörü David Buttler-Jones, ülke genelinde 51 olan vaka sayısının 85’e yükseldiğini açıkladı.

    David Buttler-Jones’un verdiği bilgiye göre, Kanada genelindeki vakaların, eyaletlere göre dağılımı şöyle:

    Nova Scotia : 31
    British Colombia : 22
    Alberta : 15
    Ontario : 14
    Quebec : 2
    New Brunswick : 1

    #77928

    “…….domuz çiftliği işçisinden, çiftlikteki domuzlara virüs bulaştığı açıklandı.”

    o zaman domuz gribi olmaz ki

    #78644
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribi Çin’e de atladı

    Çin’de ilk şüpheli H1N1 gribi vakasına rastlanması üzerine resmi makamlar harekete geçti.

    Çin’de ilk şüpheli H1N1 gribi vakasına rastlanması üzerine resmi makamlar harekete geçti.

    Çin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu’da Bao soyadlı 30 yaşındaki bir erkeğin A tipi H1N1 virüsü kaptığından şüphelenildiği, Bao’nun dün Japonya ve Pekin aktarmalı olarak üniversite öğrenimi gördüğü ABD’den döndüğü bildirildi.

    Bakanlık açıklamasında Pekin’den Çengdu’ya giderken Bao’nun uçakta ateşinin çıktığı, boğazının ağrıdığı, öksürdüğü ve burnunun aktığı kaydedildi. Uçaktan iner inmez Sichuan Halk Hastanesi’ne giden Bao, virüs şüphesi üzerine Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi’ne nakledildi. Burada yapılan testte Bao’da “zayıf pozitif” H1N1 virüsü tespit edildi.

    Eyalet yetkilileri tedavisi sırasında Bao ile temasta bulunan herkesin gözetim altına alındığını açıkladı.

    Sağlık Bakanlığı, Çengdu’ya bir uzman grubu gönderirken, virüs örneğinin ikinci bir test için Çin Salgınla Mücadele ve Kontrol Merkezi’ne yollanmasını talep etti.

    Japonya’dan Pekin’e ve Pekin’den Çengdu’ya giderken Bao ile iki uçakta yolculuk edenlerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması istendi.

    Bao’nun tedavisinin güçlendirilmesini ve kendisiyle temasta bulunan herkesin aranmasını isteyen bakanlık, ayrıca vaka hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nü, ülkedeki tüm birimleri ve ilgili ülkeleri bilgilendirdi.

    #78645
    FeeLinG
    Üye

    ABD’de 300 yeni grip vakası

    ABD’de, H1N1 virüsünün yol açtığı yaklaşık 300 yeni domuz gribi vakası tespit edilirken, bu ülkede doğrulanan vaka sayısı 2500’ü aştı.

    ABD’de, H1N1 virüsünün yol açtığı yaklaşık 300 yeni domuz gribi vakası tespit edilirken, bu ülkede doğrulanan vaka sayısı 2500’ü aştı.
    Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi kurumu, doğrulanan domuz gribi vakasının 44 eyalette 2532’ye çıktığını bildirdi.

    Yeni grip türünden 3 kişinin öldüğü ABD’de, dün domuz gribi vakası sayısı 2254 olarak açıklanmıştı.

    #78934
    FeeLinG
    Üye


    Domuz gribi virüsü Türkiye’de

    Korktuğumuz başımıza geldi. Dünyayı esir alan ‘domuz gribi’ virüsü Türkiye’ye sıçradı.

    ABD’den Irak’a gitmek üzere İstanbul’a gelen bir turist termal kameradan geçerken yüksek ateş tespit edildi. Turistin domuz gribine yakalandığı belirlendi.

    İlk olarak Meksika’da görülen, ardından Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu’ya sıçrayan domuz gribi Türkiye’de de görüldü.

    ABD’den Irak’a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir kişide ”domuz gribi” virüsü tespit edildi.

    Amsterdam üzerinden İstanbul’a gelen kişide, termal kamera aracılığıyla yüksek ateş belirlendi.

    Yapılan tetkikler sonucu bu kişide ”domuz gribi” virüsü (Influenza A/H1N1) çıktı.

    ABD’li turist, Haseki Hastanesi’nde gözetim altında tutuluyor.

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu vakanın sonuçlarıyla ilgili bakanlık yetkilileri ve bilim adamlarıyla Holiday In İstanbul Airport Nort Otel’de saat 10.00’da basın toplantısı yapacak.

    Daha önce Antalya’da iki turist virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılmış ancak yapılan testlerde virüse rastlanmamıştı.

    #78950
    FeeLinG
    Üye

    Domuz gribi Türkiye’de,

    Domuz gribi teşhisiyle Haseki’de tedavi altına alınan kişinin ABD vatandaşı Iraklı, 83 doğumlu S. S. A. olduğu öğrenildi. ABD’den Irak’a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir kişide “domuz gribi” virüsü bulunduğu belirlendi. ABD’den gelen turistin eşinde de viruse rastlandı. Bakan Akdağ, Hastayla aynı uçakta olanlar 112’yi arasın” dedi

    Haseki Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobioloji Kliniği’nde yatan ve domuz gribi virüsü taşıdığı için tedavi altına alınan Irak asıllı Amerikan vatandaşı ve ailesinin bulunduğu bölümden bir hasta sevk edildi.

    Adının Savaş Çakmaklı olduğu öğrenilen 18 yaşındaki menenjit hastası, Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk edildi. 25 gündür hastanede yattığı öğrenilen hastanın dayısı suat muştu, doktorların kendilerine sevk için herhangi bir neden söylemediğini belirtti.
    İçeri girdiğini ancak birşey görmediğini söyleyen Muştu’nun yeğeni il sağlık Müdürlüğü’ne ait bir ambulans ile Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne götürüldü.

    DOMUZ GRİBİ OLAN YOLCU İLE SEYAHAT EDENLER ARANIYOR

    ABD’den Irak’a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir kişide ”domuz gribi” virüsü bulunduğu belirlendi. Sağlık Bakanı Akdağ, hastanın yolculuk yaptığı uçakta bulunan yolcu listesindeki yolculara ulaşmak için çalışma başlattıklarını açıkladı.

    ABD’den Irak’a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir kişide ”domuz gribi” virüsü bulunduğu belirlendi.

    Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD’den yola çıkarak Amsterdam üzerinden Irak’a gitmek için İstanbul’a gelen bir kişide, Atatürk Havalimanı’ndan giriş yaparken termal kamera aracılığıyla yüksek ateş tespit edildi.

    Ulusal Grip Referans Laboratuvarlarında yapılan tetkikler sonucu bu kişide ”domuz gribi” virüsü (Influenza A/H1N1) bulunduğu belirlendi.

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu vakanın sonuçlarıyla ilgili bakanlık yetkilileri ve bilim adamlarıyla Holiday In İstanbul Airport Nort Otel’de saat 10.00’da basın toplantısı düzenledi

    HASTA ABD VATANDAŞI ÇIKTI
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir yolcuda ”domuz gribi” tespit edilmesiyle ilgili, ”Hasta ABD vatandaşı olup havaaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından gerekli tüm tedbirler alınmış ve titizlikle uygulanmaktadır” dedi.

    UÇAKTAKİ YOLCULARA ULAŞMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
    Bakan Akdağ, hasta ile seyahat eden yolcu listesinin temin edilerek muhtemel temaslara ilişkin izleme çalışmalarına başlandığını bildirdi.

    UÇAKTA 166 YOLCU BULUNUYORDU 96’SI İSTANBUL’DA İNDİ
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ”domuz gribi” bulunduğu tespit edilen ABD vatandaşının 6 kişilik ailesi ile İstanbul’a geldiğini, aynı uçakta 166 yolcu bulunduğunu ve bunlardan 96’sının İstanbul’da kaldığını bildirdi.

    Bakan Akdağ, şu anda 27 termal kamera ile havalimanları ve sınır kapılarında hizmet verildiğini bildirdi.

    AKDAĞ: “HASTAYLA AYNI UÇAKTA OLANLAR 112’Yİ ARASIN”

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi virüsü tespit edilen 27 yaşındaki Irak asıllı Amerikan vatandaşının durumunun iyi olduğunu bildirdi. Akdağ, “Hastayla aynı uçakta olanlar 112’yi arasın” dedi.
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uçaktaki 166 yolcudan bazılarına ulaşılamayınca, yeni bir basın toplantısı düzenledi. Akdağ düzenlediği basın toplantısında, “14 Mayıs Perşembe günü Amsterdam’dan bir KLM firmasına bağlı bir uçakla Amsterdam yerel saatiyle 09.50’de İstanbul uçağına binip 13.41’de de İstanbul’a indi. Bu uçaktaki yolculara çağrıda bulunuyoruz, KLM’nin 1613 sefer sayılı uçağıyla gelmiş olan yolcular. Bu uçaktaki yolculara duyuru yapıyoruz. Uçakta bulunan birkaç kişiye henüz ulaşamadık. Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112’yi arayarak “Ben bu sefer sayılı uçaktaydım, domuz gribi virüsüyle gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım” diye bildirim yapmak” şeklinde konuştu.
    “Zaten görevli arkadaşlarımız kendi rollerini biliyorlar, yapacakları işleri biliyorlar. O kişilerin endişe etmesi için de çok büyük bir sebep yok” ifadesinde bulunan Akdağ, kendilerine koruyucu ilaç verileceğini ve bir hafta on gün içerisinde nelere dikkat etmeleri gerektiğinin kendilerine bildirileceğini söyledi.

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 26)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.