- Bu konu 3 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 15 yıl 11 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 2 Şubat 2009: 14:37 #20250
dilara
ÜyeKadıköy Belediye Meclisi’nce alınan kararla, Kadıköy’deki evcil kedi ve köpeklere, ileriye ve geriye dönük takip edilebilmeleri için mikroçip takılması zorunlu hale getirildi.
Yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikroçip, Kadıköy Belediyesi İbrahimağa Veteriner Aşı ve Tedavi Merkezi’nde, 25 TL karşılığında hayvanların boyun bölgelerinde, deri altına yerleştirilecek. Anestezi dahi yapılmadan uygulanabilen ve can yakmadan takılan mikroçip, hayvanın kimlik ve sağlık bilgilerini barındıracak. Mikroçip sayesinde, çalınan ya da kaybolan evcil hayvanların bulunması daha kolay olacak.
Türkiye’de zorunlu olmayan ve henüz çok az kişi tarafından tercih edilen evcil hayvanlara mikroçip takılarak takip edilmesi, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde uzun süredir zorunlu olarak uygulanıyor. Kadıköy Belediye Meclisi de tüm ülkeye model olacak bir karar alarak, Kadıköy’deki evde beslenen hayvanlara mikroçip takılmasını zorunlu hale getirdi. Bu uygulama, ilerleyen aylarda sokak hayvanlarını da kapsayacak ve sahipsiz sokak hayvanlarına uygulanan kuduz aşıları ve kısırlaştırma gibi işlemler takip edilebilecek.
Kadıköy Belediyesi İbrahimağa Veteriner Aşı ve Tedavi Merkezi’nde taktırılabilecek mikroçip, evcil hayvanların kimlik ile ileriye ve geriye dönük sağlık bilgilerini barındıracak. Yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan ve herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan mikroçip, sinyalleri Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi tarafından onaylı özel bir numara okuyucuya gönderiyor. Bünyesinde bir kod numarası barındıran mikroçipler, evcil hayvanın boyun bölgesinde deri altına özel enjektörü ile yerleştiriliyor. Mikroçipin barındırdığı kimlik numarası bir veritabanına kaydediliyor ve hayvanla ilgili her tür bilgi bu veritabanına giriliyor. Bu sayede hayvanın kimlik ve sağlık bilgileri takip edilebiliyor.
Çoğu hayvan sahiplerini ve hayvan severleri, acı vereceği gerekçesiyle ürküten mikroçip takılması, sanıldığının aksine acı vermeyen bir işlem. Anesteziye bile gerek duyulmadan, hipodermik bir iğne kullanılarak yapılan işlem, bir iğnenin verdiği acıdan fazlasını vermiyor. Mikroçip, tamamen biyouyumlu ve alerji vb. herhangi rahatsızlığa yol açmıyor.
İbrahimağa Veteriner Aşı ve Tedavi Merkezi’nde, 25 TL karşılığında uzman veterinerlerce yerleştirilen mikroçip, evcil hayvan tarafından taşındığı sürece hissedilmiyor ve hayvanın yaşamı süresince çalışıyor.
Hayvan sahipleri, koruyucu cam kapsül içinde bulunan ve boyun bölgesinde, deri altına, acı vermeden yerleştirilen mikroçipten okuyucuya gelen numara ile hayvanlarını, http://www.vetkimlik.com adresinden takip edebiliyor.
Hayvanların kaybolması ya da çalınmasına önlem
Her yıl, yüzlerce evcil hayvan, çeşitli nedenlerle kayboluyor ya da çalınıyor. Ülkemizde, sabit bir kimliklendirme yapılmadığından bulunmaları da zor oluyor. Kadıköy Belediyesi’nin takılmasını zorunlu hale getirdiği mikroçipler sayesinde kaybolan ya da çalınan evcil hayvanlar rahatlıkla bulunabiliyor. Özellikle evcil hayvan hırsızları tasmayı kolaylıkça çıkarabilirken, tasmadan farklı olarak, mikroçipler ancak cerrahi bir işlem yapılarak çıkarılıyor. Köpeğe ya da kediye tamamen kendisine özel bir kimlik kazandıran, hayvan tanımlama için daha kesin bir çözüm sunan mikroçip üzerindeki numara internetteki veri tabanına kayıt ediliyor ve tüm bilgiler burada depolanıyor. Kaybolmuş ya da çalınmış mikroçipli hayvan nerede bulunursa bulunsun, tüm veteriner kliniklerinde mevcut olan elektronik okuyucuyla numarası tespit ediliyor ve hayvanın tüm bilgilerini içeren internet sitesi sayesinde sahibine ulaşılıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu
Evcil hayvanlara mikroçip takılması Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde uzun süredir zorunlu olarak uygulanıyor. Mikroçip takma zorunluluğu olmayan ülkelerden, AB üyesi olan bir ülkeye evcil hayvanıyla birlikte seyahat etmek isteyenler de, mikroçip taktırmak zorunda. Mikroçipin, Avrupa Birliği uyum yasası gereği, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de zorunlu olması bekleniyor.
Örnek bir uygulama
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde zorunlu olarak uygulanan ve ülkemizde pek de yaygın olmayan evcil hayvanlara mikroçip takılması için geç kalınmış bir uygulama diyebiliriz.
Çünkü mikroçip takılmasıyla hayvanlar bir kimliğe kavuşuyor; hastalıkları tespit edilebiliyor. Mikroçip takılması sayesinde aşı ve kontroller de daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilecek. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak gerekli hazırlıkları tamamlayarak İbrahimağa Veteriner Aşı ve Tedavi Merkezi’mizdeevcil hayvanlara mikroçip takılması uygulamasına başladık. İstanbul’da ilk kez Kadıköy’de başlayan bu uygulamanın tüm Türkiye için örnek olmasını umuyoruz.
2 Şubat 2009: 15:37 #70387Murat KUTAY
ÜyeDARISI BÜYÜK HAYVANLARA..BİZİ DE KÜPE TAKMA DERDİNDEN KURTARIRLAR…
2 Şubat 2009: 18:57 #70417dilara
Üyekeşke tüm belediyeler bunu uygulasa..
14 Şubat 2009: 15:45 #72855dilara
Üye[size=medium]Sokak hayvanlarına mikroçip
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘sokak hayvanlarının rehabilitasyonu çalışmaları’ çerçevesinde tedavilerini tamamladığı binlerce evsiz köpeğe mikroçip takarak tedavi süreçlerinin düzenli olarak takip edilmesini sağlıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanları rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 2006 yılında başlattığı ‘sokak hayvanlarına mikroçip’ programını bu güne kadar 15 bin 952 evsiz köpeğe uyguladı. Deri altına uygulanan mikroçip yazılımıyla, sokak hayvanlarının aşı takvimleri, tedavi bilgileri ve yaşadıkları bölgeler kayıt altında tutuluyor. Mikroçip uygulanan sokak hayvanı veteriner ekipler tarafından tekrar merkeze alındığında, hayvana önceden uygulanmış olan tüm tedavilere elektronik ortamda ulaşılabiliyor.
ARAZİDEN TOPLANIYOR, TEDAVİ EDİLİYOR
Tuzla ve Hasdal’daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezlerinde 12 kişilik sokak hayvanı toplama ekibi oluşturan Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, 10 kişilik veteriner hekim kadrosuyla da bu hayvanların kısırlaştırma ve diğer tedavilerini sürdürüyor. Cerrahi işlemlerin ardından bir süre gözetim altında tutulan sokak hayvanlara mikroçip uygulandıktan sonra yeniden alındıkları bölgeye bırakılıyor. Son bir yılda 6 bin 203 köpeğe mikroçip uygulaması yapan ekipler 6 bin 321 evsiz köpeği de kısırlaştırdı. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2004 yılından bu yana gerçekleştirdiği sokak hayvanı rehabilitasyonu rakamları ise şu şekilde oluştu:
İSTANBULLULARIN REFAHI İÇİN, SADIK DOSTLARIMIZA…
Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu çalışmalarının bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da olağanca hızla devam edeceğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Fahrettin Cerrahi, uygulamaların iki temel amaç doğrultusunda sürdürüldüğünü vurguladı. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve tedavi işlemlerinde hedeflerinin İstanbul’daki sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu sağlamak ve dolayısıyla İstanbul halkının refah seviyesini daha da artırmak olduğunu söyledi.
“AL, TEDAVİ ET, SAHİPLENDİR YA DA ALDIĞIN YERE BIRAK”
Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü çalışmalarını, 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “Sokaktan alınarak, tedavi ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra belli bir süre izlenen hayvanlar sahiplendirilir, sahiplendirilemeyen sokak hayvanları tekrar alındıkları yere bırakılır” esasa göre devam ettiriyor.
[/size] - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.