blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Gıda
  5. E Kodları ve Türkçe Karşılıkları
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27923

    E Kodları ve Türkçe Karşılıkları

    (Not: Belli bir kodu arıyorsanız ctrl+F tuşuna basıp açılan kutuya aradığınız kodu yazıp enter tuşuna basınız.)

    • E-kodu nedir?
    Her gıda katkı maddesine Avrupa Birliği tarafından verilen özel tanıma kodu. EC kodu olarak da bilinmektedir.

    RENKLENDİRİCİLER (E100-E181)

    E100 Curcumin portakal sarısı. curcuma (turmeric) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir. peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır

    E101 Riboflavin, Riboflavin-5′-phosphate ‘B2 vitamini’ ve renk. doğal olarak sebzelerde bulunur. yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir. margarin ve peynirde kullanılır

    E102 Tartrazine FD&C Sarı No:5. astım krizine (FDA** bunu onaylamasa da) ve çocuklarda kurdeşene (FDA**’nın tahmini 1/10.000) neden olduğu bilinir. Ayrıca tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı ile de ilişkilendirilir. renkli içecek, tatlı, reçel, tahıl, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır. Norveç ve Avusturya’da kullanımı yasak.

    E104 Quinoline Yellow FD&C Sarı No:10. ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır. deri yangısına neden olur. Avustralya, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E107 Yellow 7G sarı renk. astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir. tipik ürünler hafif içeceklerdir. HACSG* sakınılmasını öneriyor. Avustralya ve Amerika’da kullanımı yasak.

    E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Sarı No:6. sentetiktir. tahıl, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık ayrıca Berocca, Polaramine ve Ventolin şurup gibi ilaçların üretiminde kullanılır. Yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiper aktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlik ve iştahsızlıktır. hayvanlarda tümöre neden olduğu görülmüştür. Norveç’te kullanımı yasak.

    E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines kırmızı renk. böceklerden elde edilir. Nadiren kullanılır. HACSG* sakınılmasını öneriyor

    E122 Azorubine, Carmoisine kırmızı renk. kömür katranı türevi. astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir.
    İsveç, Amerika, Avusturya ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E123 Amaranth FD&C Kırmızı No:2. Aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir. kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır. astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur. Bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir.
    Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Kırmızı No:4. sentetik kömür katranı. hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E127 Erythrosine FD&C Kırmızı No:3. Kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta ve çerezlerde kullanılır. Işığa karşı duyarlılığa ve thyroid hormonu seviyesini arttırıp hyperthyroidişm’e neden olabilir. 1990’da farelerde yapılan çalışmada thyroid (guatr) kanserine neden olduğu saptanmıştır.
    Avustralya, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E128 Red 2G Avustralya ve İngiltere dışındaki diğer bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E129 Allura red AC FD&C Kırmızı No:40, sentetiktir. tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. farelerde kanser ile ilişkilendirildi. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E131 Patent blue V Avusturya, ABD ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Mavi No:2, sentetik kömür katranı türevi. yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir. ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır. bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç’te kullanımı yasak.

    E133 Brilliant blue FCF FD&C Mavi No:1. mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E140 Chlorophylis, Chlorophyllins yeşil renk. doğal olarak tüm bitkilerde bulunur. mum ve yağların boyanmasinda, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır

    E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins zeytin rengi. bilinen yan etkisi yok

    E142 Green S yeşil renk. Sentetik kömür katranı türevi. Konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmış ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır. İsveç, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E150(a) Plain caramel, koyu kahve renk. Sakarozdan yapılır. HACSG* sakınılmasını öneriyor. istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, bira, viski, bisküvi ve tursularda kullanılır

    E150(b) Caustic sulphite caramel bkz E150(a)

    E150(c) Ammonia caramel bkz E150(a)

    E150(d) Sulphite ammonia caramel bkz E150(a)

    E151 Brilliant Black BN, Black PN. Siyah renk. Kömür katranı türevi. Kahverengi soslar ve kuş üzümü keklerde kullanılır. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E153 Vegetable carbon siyah renk. Mangal kömürü boyası. Reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır. Avustralya’da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi. Avustralya’da hayvansal oalını ile Amerika’da kullanımı yasak.

    E154 Brown FK Amerika kullanımı yasak.

    E155 Brown HT (Chocolate) kahve renk. Kömür katranı. Çikolatalı kekte kullanılır. Astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. deri duyarlılığına neden olduğu bilinir. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Amerika ve Norveç’te kullanımı yasak.

    E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- portakal sarısı renk. İnsan vücudu onu karaciğerde A Vitamin’ine dönüştürür. Havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur

    E160(b) Annatto (Arnatto, Annato). Bixin, norbixin kırmızı renk. ‘Bixa orellana’ ağacından elde edilir. gövde ve kumai boyası, peynir boyası, tereyağı, margarin, tahıl, çerez, çorba, vernik üretiminde, ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır. Kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG* sakınılmasını öneriyor

    E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E160(d) Lycopene domates ve pembe greyfurtta bulunan kırmızı renkli karotenoid, kanser riskini azaltabilir

    E160(e) Beta-apo-8′-carotenal (C 30) portakal rengi, bilinen yan etkisi yok

    E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) portakal rengi, bilinen yan etkisi yok

    E161(b) Xanthophylls – Lutein sarı renk. Doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur

    E161(g) Xanthophylls – Canthaxanthin sarı renk. Retinol. Bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.

    E162 Beetroot Red, Betanin mor renk. Pancardan elde edilir. Bilinen yan etkisi yok.

    E163 Anthocyanins menekşe rengi, çiçek ve bitki kaynaklı. Güvenli görünüyor

    E170 Calcium carbonate mineral tuz. Kaya minerali veya kemikten elde edilir. Diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, diyakoz şarabı, konserve sebze ve meyvede kullanılır. Yüksek dozlarda zehirlidir

    E171 Titanium dioxide beyaz renk. Diş macunu ve beyaz boyada kullanılır. Bilinen yan etkisi yok

    E172 Iron oxides and hydroxides siyah, sarı, kırmızı renk. som balığı ve karides ezmesinde kullanılır. Yüksek dozlarda zehirlidir

    E173 Aluminium bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E174 Silver bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E175 Gold bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E180 Latolrubine BK bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E181 Tannic acid. Tannins alkolde berraklaştırma ajanı. Fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir. Doğal olarak çayda bulunur

    KORUYUCULAR (E200-E290)

    E200 Sorbic acid. Doğal yolla etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden, sentetik olarak da ketenden elde edilir. deri tahrişi yapabilir

    E201 Sodium sorbate Bilinen yan etkisi yok

    E202 Potassium sorbate bilinen yan etkisi yok

    E203 Calcium sorbate bilinen yan etkisi yok

    E210 Benzoic acid benzoin çiçeği, phenlycarboxylic acid, carboxybenzene olarak da bilinir. Asya’da bulunan ‘Benzoin’ ağacından sızan reçineden elde edilir. alkollü içecek, fırınlı mamuller, peynir, çiklet, çesni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı ve likör üretiminde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüge karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. astıma (özellikle ‘steroid astım’a), sinirsel bozukluğa, sulphur bisulphite (222) ile reaksiyona ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olarak gösterilir

    E211 Sodium benzoate antiseptik, düşük kalitede gıda koruyucu ve tat değiştirici. portakal sularında yüksek miktarda bulunur (250ml’de 25mg), süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şaplı sekerlerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta (Actifed, Phenergan and Tylenol gibi) kullanılır. kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırdığı bilinir

    E212 Potassium benzoate alerjik geçmişi olanlarda reaksiyonlara neden olabilir. kullanım için bkz 210

    E213 Calcium benzoate bkz 212

    E214 Ethyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E216 Propyl p-hydroxybenzoate alerji ile ilgili olabilir

    E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E218 Methyl p-hydroxybenzoate alerjik reaksiyonlar mümkün, deriye zararlı

    E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E220 Sulphur dioxide kömür katranından saplanır, sülfür ve alçıtaşının yanması ile üretilir. tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika’da, FDA** çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır). astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, ‘B1 vitamini’ni yok ettiği bilinir. tipik ürünler bira, hafif içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, likör, şarap, sirke ve patates ürünleridir

    E221 Sodium sulphite taze portakal suyunda kullanılan berraklaştırma ajanı. bkz 220

    E222 Sodium hydrogen sulphite bkz 220

    E223 Sodium metabisulphite tedavi ajanı. bkz 220

    E224 Potassium metabisulphite bkz 220

    E225 Potassium sulphite bkz 220

    E226 Calcium sulphite bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E227 Calcium hydrogen sulphite bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E228 Potassium hydrogen sulphite bkz 220

    E230 Biphenyl, Diphenyl tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürün turunç meyvesidir. bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E231 Orthophenyl phenol tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürünler armut, havuç, şeftali, erik, erik kurusu, sarmaşık patatesi, türünç, ananas, domates, biber, kiraz, tüysüz şeftalidir. bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E232 Sodium orthophenyl phenol bkz 231

    E233 Thiabendazole tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürünler turunç, elma, armut, patates, muz, mantar, et ve süttür. bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E234 Nisin bakteriden sağlanan bir antibiyotik. birada, islenmiş peynir ürünlerinde, domates ezmesinde bulunur

    E235 Natamycin bakteriden sağlanan bir küf önleyici. bazen candidiasis’in ilaçla tedavisinde kullanılır. bulantı, kusma, anorexia, ishal ve deri tahrişine neden olur. tipik ürünler et ve peynirdir

    E236 Formic acid bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E237 Sodium formate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E238 Calcium formate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E239 Hexamethylene tetramine bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E249 Potassium nitrite renk bağlayıcı ve et için kür ajanı. nitritler vücudun nefes daralmasi, bas dönmesi ve bas ağrısı ile sonuçlanabilecek oksijen taşıma kabiliyetini etkileyebilir. potansiyel

    kanserojendir. bebek ve küçük çocukların gıdalarında izin verilmemiştir

    E250 Sodium nitrite hiperaktivite ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, nitrosamine’i oluşturmak için midede kimyasallarla birleşebilir. bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG* sakınılmasını öneriyor

    E251 Sodium nitrate dölleyici olarak nitrik asit’in üretiminde ve mayalanmış et ürünlerinde kullanılır (bkz 250)

    E252 Potassium nitrate hayvan artıklarından veya bitkilerden sağlanabilir. barut, patlayici, gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır. hiperaktivite ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (bkz 249)

    E260 Acetic acid sirkenin ana maddesidir. agaç liflerinden sentetik olarak üretilir. tursu ve soslarda kullanılır

    E261 Potassium acetate gıda asidi. böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır. tipik ürünler sos ve turşulardır

    E262 Sodium acetate, Sodium diacetate gıda asidi, asitliği düzenleyici. bilinen yan etkisi yok

    E263 Calcium acetate gıda asidi, asitliği düzenleyici. ahşap alkolünün ve asetic asitin (sirke) üretiminde kullanılır

    E264 Ammonium acetate bulantı ve kusmaya neden olabilir

    E270 Lactic acid gıda asidi, asitliği düzenleyici. karbohidratların, kesilmiş sütün suyu, patates, mısır nişastası ve pekmezde ısıtılıp mayalanması ile üretilir. bebeklerin sindirimi zordur. tatlılar, salata sosu, hafif içkiler (bazen bira), bebe mamasi ve şekerlemelerde kullanılır

    E280 Propionic acid tüm propionatların migren agriları ile ilgili olduğu düşünülür. propionatlar doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propionaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir. yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır

    E281 Sodium propionate migren ile ilgilidir. tipik ürünler un mamulleridir

    E282 Calcium propionate bkz 281

    E283 Potassium propionate bkz 281

    E290 Carbon dioxide sürücü, soğutucu. kireç üretiminden sağlanır. alkolün etkisini arttırabilir. tipik ürünler şarap, hafif içkiler ve şekerlemedir

    ANTİOKSİDANLAR, ASİTLİK DÜZENLEYİCİLER (E296-E385)

    E296 Malic acid doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan sağlanır. bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır

    E297 Fumaric acid Fumaria cinsi (özellikle F.officianalis) bitkilerden veya glukoz ile mantarın mayalanmasından sağlanır. tat verici, asidite, antioksidan olarak hafif içeceklerde ve keklerde kullanılır

    E300 Ascorbic acid un isleme ajanı, ‘C vitamini’. sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur. et, kahvaltı tahılları, dondurulmuş balık ve şaraba eklenir

    E301 Sodium ascorbate C vitamini’nin sodyum tuzu

    E302 Calcium ascorbate C vitamini’nin kalsiyum tuzu, ‘kalsiyum aksalat’ taşlarının oluşumunu arttırabilir

    E303 Potassium ascorbate C vitamini’nin potasyum tuzu

    E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate askorbik asitin yağlı esteri, fonksiyonları E300 ile aynı

    E306, E307, E308, E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- ‘E vitamini’. soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin yağında bulunur. doku yağları ve yağ asitlerinde antioksidan olarak çalışır, A vitamini oksidasyonunu önler. margarin ve salata soslarında kullanılır

    E310 Propyl gallate yağlı maddelerdeki ekşimeyi önlemek için kullanılır. fındık kesesinden sağlanır. gastrit veya deri tahrişine neden olabilir, kandaki bozukluk ve methemoglobinemia hastalığına neden olma egilimi bilindigi için gallate’lere bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. yağ, margarin, domuz yağı ve salata sosunda, bazen de paketlemede kullanılır

    E311 Octyl gallate bkz E310

    E312 Dodecyl gallate bkz E310

    E317 Erythorbic acid sakarozdan üretilir

    E318 Sodium erythorbate E317’den üretilir

    E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) petrol kökenli. HACSG* sakınılmasını öneriyor. bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır. tipik ürünler yağ ve margarinlerdir

    E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) petrol kökenli. oksidasyon yüzünden bozulmayı geciktirir. yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, bazılarında alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkiler ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir. yüksek dozlar laboratuar hayvanlarında tümöre neden olmuştur, 1958’de Japonya’da kullanımı yasak., uzmanlar İngiltere’de de yasaklanmasını istediler, fakat endüstrinin baskısı nedeniyle yasaklanamadı, McDonald’s 1986’da Amerika’daki ürünlerinden bu maddeyi çıkardı

    E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) petrol kökenli. bkz E320

    E322 Lecithin soya fasulyesi, yumurta sarısı, yer fıstığı, mısır veya hayvani kaynaklardan elde edilen emülgator. zehirli değildir ancak aşırı doz mideyi bozar, iştahı keser ve terlemeye neden olur. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda yağların bileşimini sağlamak için kullanılır. bitkisel tipi tercih edilmelidir

    E325 Sodium lactate sütten elde edilir (laktik asit). domuz renini (sütü pıhtılaştıran bir enzim) veya kesilmiş süt suyu içerebilir, laktoz tahammülsüzlüğü olan küçük çocuklar ters reaksiyonlar gösterebilir

    E326 Potassium lactate bkz E325

    E327 Calcium lactate bkz E325

    E328 Ammonium lactate bkz E325

    E329 Magnesium lactate bkz E325

    E330 Citric acid gıda asidi, doğal olarak turunçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe maması, kek, çorba, çavdar ekmeği, hafif içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır

    E331 Sodium citrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok

    E332 Potassium citrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok

    E333 Calcium citrates gıda asidi. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok

    E334 Tartaric acid gıda asidi. çiğ meyvelerden elde edilir. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok

    E335 Sodium tartrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok

    E336 Potassium tartrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok

    E337 Sodium potassium tartrate gıda asidi. bilinen yan etkisi yok

    E338 Phosphoric acid gıda asidi. fosfattan elde edilir. peynir ürünlerinde kullanılır. bilinen yan etkisi yok

    E339 Sodium phosphates mineral tuz. eczacılıkta müshil olarak, tekstil boyamada sabitleme ajanı olarak kullanılır. yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir

    E340 Potassium phosphates bkz E339

    E341 Calcium phosphates mineral tuz. kaya ve kemikte bulunur. eczacılıkta antasit ve emaye üretiminde parlatıcı olarak kullanılır

    E343 Magnesium phosphates temel mineral

    E350 Sodium malates bilinen yan etkisi yok

    E351 Potassium malate bilinen yan etkisi yok

    E352 Calcium malates bilinen yan etkisi yok

    E353 Metatartaric acid bilinen yan etkisi yok

    E354 Calcium tartrate güvenli görünüyor

    E355 Adipic acid kök adipozda (bir nevi hayvani yağ) bulunan gıda asidi

    E357 Potassium adipate bilinen yan etkisi yok

    E363 Succinic acid bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E365 Sodium fumarate gıda asidi. fumaric asit tuzu. Fumaria cinsi (özellikle F.officianalis) bitkilerden elde edilir

    E366 Potassium fumarate bilinen yan etkisi yok

    E367 Calcium fumarate bilinen yan etkisi yok

    E370 1,4-Heptonolactone bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E375 Niacin B3 vitamini. doğal olarak fasulye, bezelye ve diğer baklagillerde, süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunur. günlük 1000 mg’i asan dozlarda seker hastalığı, gastrit, karaciğer ve göz zararları ve gut hastalığına yol açan, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir. günlük 50-100 mg’lik dozlarda zararsız fakat acı verici kızarıklıklar, özellikle aç karnına alınmış ise bas ve mide ağrısı yapabilir

    E380 Tri-ammonium citrate karaciğer ve pankreas fonksiyonlarına müdahale edebilir

    E381 Ammonium ferric citrates temel mineral, sitrik asitten elde edilen gıda asidi. kahvaltı tahıllarına ve diyet formüllerine demir eklemek için kullanılır

    E385 Calcium dişodium EDTA bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    KOYULAŞTIRICILAR, EMÜLGATÖRLER, STABİLİZÖRLER (E400-E495)

    E400 Alginic acid kıvam arttırıcı bitkisel reçine. yosundan elde edilir. muhallebi, likör, sekerli süt, krema ve yoğurtlarda kullanılır. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir

    E401 Sodium alginate bkz E400

    E402 Potassium alginate bkz E400

    E403 Ammonium alginate bkz E400

    E404 Calcium alginate bkz E400

    E405 Propylene glycol alginate kıvam arttırıcı bitkisel reçine, petrolden sağlanır

    E406 Agar kıvam arttırıcı bitkisel reçine. kırmızı yosundan elde edilir. bazen müshil olarak kullanılır. işlenmiş et ve dondurmada bulunur

    E407 Carrageenan yosundan alınan lif. ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildiği için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin oluşumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanılamayacak en ciddi olumsuzluğu anlatır fakat her nasılsa doğal carrageenanı geriletir

    E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir. sapli seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır. kolesterol seviyesini düsürebilir

    E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır. Amerika’da sigir beslenmesinde kullanılır. bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düsürebilir

    E413 Tragacanth Astragalus gummier ağacının reçinesi. gıdalar, ilaçlar (burun ilaçları, iksir ve tabletler) ve kozmetikte (tutkal olarak) kullanılır. alerji yapabilir

    E414 Acacia Acacia Senegal ağacının özsuyundan alınır. kolaylıkla sindirilir. alerjen olabilir, mukoza zari tahrişini azaltabilir

    E415 Xanthan gum mısır şekerinin bir bakteri ile mayalanmasından elde edilir

    E416 Karaya gum Sterculia urens ağacından elde edilir. su eklendiğinde kendi hacmini 100 kez büyütebilmesi sebebiyle sik olarak dondurma, muhallebi ve tatlılarda, keçiboynuzu (E 410) ile birlestirilerek, doldurucu olarak kullanılır. alerjen olabilir

    E417 Tara gum Equador, Peru ve Kenya’da yetisen tara bitkisinden (Caesalpinia Spinosa) elde edilir

    E420 Sorbitol suni tatlandırıcı ve nem tutucu. etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir. sapli seker, kurutulmuş meyve, hamur tatlısı, şekerleme, düşük kalorili gıdalar, şuruplar ve gözle ilgili preparatlar ile koruyucu olarak kozmetikte kullanılır. bebek ve küçük çocukların gıdalarında izin verilmemiştir, mide rahatsızlıklarına neden olabilir

    E421 Mannitol suni tatlandırıcı ve nem tutucu. yosun veya mannaash ağacından elde edilir. alerjen olabilir, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir. tipik ürünler düşük kalorili gıdalardır

    E422 Glycerol tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol. doğal yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir. petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya sekerden mayalanarak da elde edilir. büyük miktarlar bas ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan sekerine sebep olabilir. tipik ürünler sos, peynir, kristalize edilmiş ve kurutulmuş meyve, likör, votka, şekerleme ve düşük kalorili gıdalardır

    E430 ? ?

    E431 Polyoxyethylene stearate ?

    E432 Polysorbate 20 bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E433 Polysorbate 80 hayvani yağ asitlerinden elde edilen emülgatör. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur sartlandirici olarak kullanılır. yağda çözülen maddelerin emilisini arttirabilir

    E434 Polysorbate 40 bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E435 Polysorbate 60 bkz 433

    E436 Polysorbate 65 bkz 433
    E440(a) Pectin doğal olarak elma kabuğunda bulunur. koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır. büyük miktarlar geçici mide gazi veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir

    E440(b) Aminated pectin bilinen yan etkisi yok

    E441 Gelatin alerjen olabilir, E220 içerebilir, alerjik ve astımlılar sülfitlerden sakinmalıdır!

    E442 Ammonium phosphatides bilinen yan etkisi yok

    E450 Diphosphates yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir

    E460 Cellulose bilinen yan etkisi yok

    E461 Methyl cellulose mide gazi, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir

    E463 Hydroxypropyl cellulose bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E464 Hydroxypropyl methyl cellulose bilinen yan etkisi yok

    E465 Ethyl methyl cellulose bilinen yan etkisi yok

    E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose bilinen yan etkisi yok

    E469 Sodium caseinate bilinen yan etkisi yok

    E470 Fatty acid salts bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E471 Mono & di glycerides of fatty acids bilinen yan etkisi yok

    E472 Fatty acid esters of glycerides bilinen yan etkisi yok

    E473 Sucrose esters of fatty acids bilinen yan etkisi yok

    E474 Sucroglycerides bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E475 Polyglycerol esters of fatty acids bilinen yan etkisi yok

    E476 Polyglycerol polyricinoleate bilinen yan etkisi yok

    E477 Propylene glycol esters of fatty acids petrolden elde edilir. bilinen yan etkisi yok

    E478 ? ?

    E479(b)a Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids ?

    E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate çalismaların sonuçları bekleniyor

    E481 Sodium stearoyl-2-lactylate bilinen yan etkisi yok

    E482 Calcium stearoyl-2-lactylate bilinen yan etkisi yok

    E483 Stearyl tartrate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E491 Sorbitan mono stearate bilinen yan etkisi yok

    E492 Sorbitan tristearate yağda çözülen maddelerin emilisini arttirabilir

    E493 Sorbitan monolaurate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E494 Sorbitan mono-oleate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E495 Sorbitan monopalmitate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    İNCELTİCİLER (E500-E585)

    E500 Sodium carbonates küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok

    E501 Potassium carbonates bilinen yan etkisi yok

    E503 Ammonium carbonates mukozayi tahriş edici

    E504 Magnesium carbonate eczacılıkta antaşıt ve müshil olarak kullanılır

    E507 Hydrochloric acid küçük miktarlarda güvenli

    E508 Potassium chloride büyük miktarlar mide ülserine neden olabilir

    E509 Calcium chloride tuzlu sudan elde edilir

    E510 Ammonium chloride karaciğer ve böbrek fonksiyonları zayıf olanlar sakinmalıdır. tipik ürünler unlu mamullerdir

    E511 Magnesium chloride magnezyum bir temel mineraldir

    E513 Sulphuric acid bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E514 Sodium sulphates vücudun su dengesini bozabilir

    E515 Potassium sulphates bilinen yan etkisi yok

    E516 Calcium sulphate kireçtaşından elde edilir

    E518 Magnesium sulphate müshil

    E519 Copper sulphate temel mineral

    E524 Sodium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E525 Potassium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E526 Calcium hydroxide küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok

    E527 Ammonium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E528 Magnesium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E529 Calcium oxide küçük miktarlarda güvenli

    E530 Magnesium oxide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E535 Sodium ferrocyanide bilinen yan etkisi yok

    E536 Potassium ferrocyanide kömür gazi üretimi alt ürünü. düşük zehirli

    E540 Dicalcium diphosphate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E541 Sodium aluminium phosphate, Acidic bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E542 Bone phosphate kemikten elde edilir. kahve makineleri için kurutulmuş sütte kullanılır

    E544 Calcium polyphosphates bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E545 Ammonium polyphosphates bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E551 Silicon dioxide gıda kullanımında bilinen yan etkisi yok

    E552 Calcium silicate kireçtaşından ve silisli diatom iskeletinden elde edilir. Bilinen yan etkisi yok

    E553(a) Magnesium silicates bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E553(b) Talc mide kanseri ile ilişkilendirildi, tipik ürünler parlatılmış pirinç, çikolata, şekerlemelerdir

    E554 Sodium aluminium silicate tuz, kurutulmuş süt ürünleri ve unlarda kullanılır. alüminyumun hamilelikte plasenta problemlerine neden olduğu bilinir ve Alzheimer hastalığı ile ilgili görülür

    E556 Calcium aluminium silicate minerallerden elde edilir. süttozlarında kullanılır. bkz E554

    E558 Bentonite bilinen yan etkisi yok

    E559 Aluminium silicate (Kaolin) bilinen yan etkisi yok

    E570 Stearic acid hayvan kökenli olabilir. bkz stearatlar

    E572 Magnesium stearate gıda kullanımında bilinen yan etkisi yok

    E575 Glucono delta-lactone bilinen yan etkisi yok

    E576 Sodium gluconate bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E577 Potassium gluconate bilinen yan etkisi yok

    E578 Calcium gluconate bilinen yan etkisi yok

    E579 Ferrous gluconate renk tutma ajanı. demir ve glukozdan elde edilir. zeytin ürünleri ve demir ilavelerinde kullanılır. küçük miktarlarda güvenli

    E585 Ferrous lactate ?

    LEZZET ARTTIRICILAR (E620-E640)

    E620 Glutamic acid tat arttırıcı, tuz maddesi. amino asit birçok hayvan ve bitki proteininde bulunur, ticari amaçla bakteriden elde edilir. MSG (E621) ile benzer problemlere neden olabilir, küçük çocuklar sakinmalıdır

    E621 Monosodium glutamate (MSG) pekmezin mayalanmasından elde edilen tat arttırıcı, tuz maddesi. astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. tipik ürünler konserve sebze ve ton balığı, salata sosu ve dondurulmuş gıdalardır

    E622 Monopotassium glutamate bulantı, kusma, diyare ve karin kamplarına neden olabilir. tipik ürünler düşük sodyum tuzu maddeleridir

    E623 Calcium diglutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok

    E624 Monoammonium glutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok

    E625 Magnesium diglutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok

    E626 Guanylic acid gut hastalığını başlatabilir

    E627 Dişodium guanylate sardalye veya maya özütünden sağlanır. gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir

    E629 Calcium guanylate gut hastalığını başlatabilir

    E631 Dişodium inosinate et veya sardalyeden hazırlanmış olabilir. gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir

    E633 Calcium inosinate gut hastalığını başlatabilir

    E635 Dişodium 5′-ribonucleotide ağız yoluyla alınması ile 30 saat içinde kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir. tipik ürünler tatlandırılmış cipsler, çabuk hazırlanabilen şehriyeler ve parti pastalarıdır. korunmalıdır, bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E636 Maltol melez çamin kabuğundan, çam ibresinden, hindibadan, yağ ve kızartılmış malttan elde edilir. sentetik olarak da üretilir

    E637 Ethyl maltol maltol (E636) dan elde edilir

    E640 Glycine & its sodium salt ?

    MİNELEYİCİLER, TATLANDIRICILAR (E900-E1520)

    E900 Dimethyl polysiloxane silikon bazlı

    E901 Beeswaxes donuklaştırma ajanı, balmumlu meyvelerde kullanılır (bkz ari ürünleri). bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir

    E903 Carnauba wax Güney Amerika palmiyesinden elde edilir. kozmetikte, mürekkeplerde ve balmumlu meyvelerde kullanılır. bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir

    E904 Shellac böceklerden elde edilir. bazen deri tahrişine neden olabilir

    E905 Paraffin, Microcrystalline wax hafif müshil, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini yavaşlatabilir, barsak kanserine yol açabilir. tatlılarda, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyve, şekerleme ve kolalı ürünlerde kullanılır

    E907 Refined microcrystalline wax bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E913 Lanolin koyun yününden elde edilir

    E920 L-Cystein un isleme ajanı. hayvan saçı ve tavuk tüyünden elde edilir

    E921 L-Cystin bkz E920

    E924 Potassium bromate büyük miktarlar bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir. tipik ürünler un ürünleridir

    E925 Chlorine gıdaları tahrip eder, kanserojendir. bazen mikropları öldürmek için suya karıştırılır. tipik ürünler unlu ürünlerdir

    E926 Chlorine dioxide bkz E925

    E927 Azodicarbonamide bazı ülkelerde kullanımı yasak.

    E928 Benzoyl peroxide unun rafine edilmesi sırasında carotenoid’lerin beyazlaması için kullanımı FDA* tarafından onaylandı. alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır, bkz E210

    E931 Nitrogen besinleri dondurma ve vakumla paketlemede kullanılır. güvenli görünüyor

    E932 Nitrous oxide küçük miktarlarda güvenli görünüyor

    E950 Acesulfame potassium (Acesulfame K) yüksek yoğunluklu, kalorisiz tatlandırıcı. sekerden yaklaşık olarak 200 kat daha fazla tatlandırır. 1967’de Hoechst AG tarafından keşfedildi. marka olarak “Sunett” ismiyle anılır. fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır. gıdalarda geniş bir kullanım için onaylanmamıştır. “The Center for Science in the Public Interest (CSPI)” yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu “en kötü 10 katkı” listesine dahil etmiştir. bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir ve kanser riskinizi arttırabilir

    E951 Aspartame suni tatlandırıcı, çok fazla yan etkisi var, bazıları aspartama karşı alerji duyar, bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur

    E952 Cyclamic acid suni tatlandırıcı, migren ve diğer reaksiyonlara neden olduğu bilinir, kanserojen olabilir, fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden olmuştur, kansere yol açtığı için Amerika ve İngiltere’de kullanımı yasak.

    E954 Saccharines suni tatlandırıcı, (kanserojen olarak bilinen) toluene’den elde edilir. 1977’de Amerika’da kullanımı yasak., fakat etiketinde “laboratuar hayvanlarında kansere neden olduğu kabul edilen sakarin içerdiği için, bu ürünün kullanılması sağlığınıza zararlı olabilir” yazılarak tekrar kullanıldı

    E957 Thaumatin suni tatlandırıcı, tropikal thaumococcus danielli ağacından elde edilen bir protein. şarap, ekmek ve meyvelerin tatlandırılmasında kullanılır

    E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup nem tutucu. gıda enzimleri ile ayrıştırılır. şekerleme, kurutulmuş meyve ve düşük enerjili gıdalarda kullanılır. yüksek konsantrasyonlarda müshildir

    E967 Xylitol nem tutucu. ahududu, erik, kıvırcık ve hindibada bulunur, ticari amaçla kağıt hamurundan üretilir. farelerle yapılan testlerde böbrek taşı, idrar yolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olmuştur. düşük enerjili gıdalar, karbohidratlandırılmış tatlılar, dondurma ve reçellerde kullanılır

    E999 Quillaia extract köpük ajanı, emülgatör, doğal nemlendirici. Quillaia Saponaria ağacından elde edilir. bira ve sodada kullanılır. ciltteki yağsızlığı azalttığı ve iyileşmeyi geliştirdiği bilinir

    E1100 Amylase küf mantari veya domuz pankreasindan elde edilir

    E1200 Polydextrose küçük dozlarda güvenli görünüyor

    E1201 Polyvinylpyrrolidone, PVP dağıtma ajanı, tablet kaplayıcı. suni tatlandırıcılarda kullanılır

    E1202 Polyvinylpolypyrrolidone, PVPP şarap ve bira için (fenolik bileşimleri ayırıp çıkararak) berraklaştırma ajanı, renk stabilizörü

    E1400-E1450 Starches bilinen yan etkisi yok

    E1505 Triethyl acetate vücutta kısmen alkole dönüşür

    E1510 Ethanol alkol

    E1517, E1518 Glycerol acetates glycerol’den elde edilen nem tutucu ve çözücü. Amerika’da taze meyveleri kaplamak için kullanılır

    E1520 Propylene glycol nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı. gliserine benzer tadı çocuk ilaçlarında onu popüler yapmıştır. tropikal krem ve merhem, kozmetik ve saç bakim ürünlerinde kullanılır. (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşabilir

    NUMARASIZ lar

    Albumina

    Ambergrisa balinadan elde edilir

    Arachidonic acida karaciğer, beyin veya hayvani beze ve yağlardan elde edilir

    Aronia aronia arbutifolia’dan elde edilir. tat arttırıcı olarak jöle, puding, unlu tatlılar, yoğurt, süt tatlıları krema, homojenize peynir, şekerleme, gevrek kekler, meyve kremaları, dondurma ve çabuk içeceklerde kullanılır

    Aspartic acida aspartamdan elde edilir (bkz E951)

    Betainea yağdan elde edilir

    Biotin vitamin B kompleksinin uzantısı olan renksiz bir vitamin. özellikle maya, karaciğer ve yumurta sarısında bulunur. bilinen bir yan etkisi yok, araştırılıyor

    Caffeine doğal olarak çay, kola meyvesi ve kahvede görülen bir alkali. yüksek dozlarda zehirlidir. kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, kusma, adale kasılması, bas ağrısı, diyare (ishal), sik idrara çıkma, su kaybı, uykusuzluk, mide krampı, el titremeleri ve seğirmelere sebep olabilir. müshil rolü oynar, ayrıca vücuttaki depolanmış kalsiyum miktarını azaltır. hafif yatıştırıcı olarak kullanılır

    Casein sütün gluten ile benzerlik gösteren moleküler yapıya sahip bir fosfoproteinidir. celiac hastaları korunmalıdır

    Catalasea sığır ciğerinden elde edilir

    Cholesterina

    Cinnamon ağaç kabuğundan yapılan bir baharat. alerjik olabilir

    Citrus Red No:2 hayvanlarda kansere neden olmuştur. portakal kabuklarının boyanmasında kullanılır

    Clove Bud Oil karanfil tomurcuğundan (syzygium atmaticum) damıtılan natürel yağ. alerjik olabilir

    Civeta kediden elde edilir

    Colin bitartratea hayvani doku

    Collagena

    Enzymea

    Erythritola mışır nişastasından alınan bir seker (dextrose) ile başlayan bir mayalama süreci ile üretilir, dana midesinden de elde edilir. içecekler ve şekerleme ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır

    Ethyl Vanillin yapay vanilya kokulandırıcı, aslından 3 1/2 kez daha güçlü ve ucuz, bu da neden üreticilerin hafif içecekler, dondurma ve fırınlanmış ürünlerde bu maddeyi kullandıklarını açıklıyor. genel olarak güvenli kabul edilir

    Evans Blue CI Direct Blue 53 deri yangısı

    FD&C Green No:3 Fast Green mesane tümörüne neden olur

    FD&C Red No:102 New Coccine alerjen. gıdalarda kullanımına izin verilmez

    FD&C Yellow No:11 deri yangısı

    Fructose bu karbohidrat saf seker (monosaccharide) doğal olarak balda ve taze sebzelerde bulunur. fırıncılar onu kek, ekmek ve kurabiyeleri esmerleştirmek için kullanırlar

    Gentian Violet CI Basic Violet No:3 deri yangısı

    Glucuronolactone, Glucuronic acida doğal olarak vücutta meydana gelen bir maddedir, karaciğerde glucose’dan yapılır, metabolizmanın uyarılmasına ve böylece vücuttan zehirlerin atılmasına yardim eder. ayrıca bitkilerde (baslıca reçinelerde) bulunur ve ayrıca tüm hayvanlarda lif ve bağlantı dokularının önemli bir unsurudur

    Glycerides yağ komponentleridir. stabilize sosis ve sucuk, domuz yağı, bitkisel yağlar, margarin ve hamur yağında kullanılır, en yaygın olanı (FDA* kati sınırlar empoze etse de) “monoglicerid sitrat”tir

    Glycogena

    Gliadin buğday, ana maddesidir. ekmek, pasta, kek, kurabiye ve bir çok fırınlanmış üründe. şehriye ve makarnada ana katkıdır. celiac hastaları korunmalıdır

    Guaiacol kimyasal ürünlerde balgam sökücü olarak kullanılır

    Hormonea

    Hydrolyzed Vegetable Protein (HVP) tahıl gluteni. gluten, monocotyledoneae (monocots) cinsinin alt kategorisi olan bitkilerde bulunan proteindir. bu bitkiler buğday, yulaf, arpa ve çavdarın da içinde bulundugu tahıl familyasinin elemanidirlar (türevleri malt, nişasta, hidrolize bitki proteinleri, tekstürize bitki proteinleri, sirke, alkol ve tatlandırıcılardır). celiac hastaları korunmalıdır, celiac hastalığı (celiac sprue veya gluten-sensitive enteropathy) ince bağırsak mukozasındaki bir hassasiyetin sebep olmasıyla besinlerin kötü emilimi seklinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. paketlenmiş hazır gıdalar, gıda türevleri ve konserve ürünlerde, ayrıca ilaç hazırlama ve özellikle vitamin ve mineral ilavelerinde kullanılır

    Hydrolyzed Plant Protein (HPP) HVP ile aynı

    Keratina saç ve tüyden elde edilir

    Lipid, Lipoida

    Lysine-La

    Lysine-DLa erythritol ile benzer madde

    Maltodextrin, Mdltrin doğal, kompleks bir karbohidrattir, (dextrose, fructose, sucrose gibi) temel seker degildir. patates veya Mısır nişastasından elde edilebilir. tatlı, meşrubat, bira, dondurma, konserve, süt tozu, kek, bisküvi ve ekmek gibi ürünler için gıda endüstrisinde. ayrıca ilaç, tekstil, matbaacılık ve boyacılık, kağıt yapımı, petrol sondaj sektöründe de kullanılır. genel olarak güvenli sayılır

    Menthol özellikle nane yağında bulunan kristal alkol, keskin koku ve serinletici özelliğe sahiptir. alerjik olabilir

    Methioninea proteinden elde edilir

    Neutral Red deri yangısı

    Nucleic acida hücrelerden elde edilir

    Oleamine, Oleic acida

    Renneta dana midesinden elde edilen peynir mayası

    Oxysterina

    Palmitic acida

    Panthenola

    Pepsina

    Phenylalanine, Phenylanine temel amino asit. vücut onu bazı hormonlar (epinephrine, norepinephrine, thyroxine, cholecystokinin) ve melanin’i, (esmer deri pigmenti) üretmek için kullanır. cholecystokinin iştah azalmasına yol açar (bu, biçimli bir vücut veya sabit kilo oluşturmak için faydalı olabilir). phenylalanine’in ağrı azaltıcı etkisi, atletik insanlarda kuvvetli egzersizlerin yol açtığı adale, bağ, eklem ve kiriş ağrıları, kızarma ve kasılmaların giderilmesi için kullanılabilir

    Phenylephrine burun tıkanıklığını gideren dekonjestan. eczacılıkta kullanılır. yan etkileri bulantı, mide rahatsızlığı, iştah kaybı, asabiye, huzursuzluk, bas dönmesi, bas ağrısı, göğüs ağrısı, çarpıntı, bunalım, korku, zor veya ağrılı idrar atisi ve uykusuzluktur

    Phospholipida peynir mayası

    Polypeptidesa

    Progesteronea

    Salicylate salisilik asit tuzu. şekerleme, pasta ve hafif içeceklerde kullanılır

    Quinine dihydrochloride, Quinine sulfate cinchona ağacının kabuğundan çıkarılan zehirli alkaloid. tatlandırıcı olarak sodalı meşrubatlarda (öncelikle limon ve tonik) ve malarıa hastalığının tedavisinde kullanılır. yan etkileri bas ağrısı, bulantı, kulak çınlaması ve bulanık görmedir. FDA* kullanılabilecek miktarı sınırlamıştır

    Taurine temel olmayan amino asit. methionine ve cysteine amino asitlerinin sentezi ile karaciğerde üretilir, B6 vitamini sürece yardim eder. insülin aktivitesi üzerinde etki yapabileceğinden, diabetik ve hipoglisemik hastalar tibbi gözetim altında kullanmalıdır. aşırı tüketim diyare ve peptik ülsere yol açabilir

    Thiamine B1 vitamini kaynağı. enerji metabolizmasında bir koenzim olarak çalışır, iştahı, beslenme ve sinir sistemlerini destekler. yüksek dozlardaki yan etkileri bas ağrısı, asabiye, nabız artısı, titreme ve zafiyettir

    Thimerosal civa içeren çok etkili bir koruyucu. FDA* 30dan fazla lisanslı asi ve biyolojik ürünlerde kullanıldığını tahmin etmektedir. civa zamanla vücuttan atılır. sinir sistemi civanın bütün formlarına karşı çok duyarlıdır, yüksek seviyede metalik, inorganik veya organik cıvaya maruz kalma, beyin, böbrekler ve cenin gelişmesinde kalıcı hasara yol açabilir, beyindeki fonksiyonunun etkisi asabiye, ürkeklik, titreme, görme veya duyma değişikliği ve hafıza problemleri ile sonuçlanabilir

    Torula kağıt yapımındaki hamurlama esnasında yan ürün olarak ağaç sekerinden elde edilen yüksek protein. S tipi, bebe mamaları ve zahirelerde, F tipi, sığır, balık ve tavukların besinlerinde kullanılır. saman nezlesi ve astım açısından alerjendir

    Zinc insanlar için temel eleman. doğal olarak et (özellikle karaciğer), balık (özellikle kabuklular), mercimek, lifli yeşil sebzeler, tüm tahıllar (buğday dahil), bira mayası, peynir, süt, fındık, ayçiçeği ve susamda görülür. zehirli dozları kusma, diyare (ishal), huzursuzluk, mide rahatsızlığı, bağışıklık ve kansızlığa. Aşırı dozları HDL (“iyi”) kolesterol seviyesini düşürüp kalp hastalığı riskini arttırabilir

    BAZI GIDA ve KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE BULUNABİLEN KATKI MADDELERİ

    1

    BEBEK MAMASI

    E332, E333, E508, whey*(peynir altı suyu), sukroz, laktoz, kalsiyum pantotenat, taurin, inositol*, vitaminler*

    2

    BİSKÜVİ

    E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*

    3

    CİPSLER

    E471*, E475*, E481*, E482*

    4

    ÇİKLET

    E101*, E102*, E120**, E141*, E296, E320*, E322*, E330, E420, E421, E422*, E464, E950, E951*, E965, fenilalinin, glukonatlar

    5

    ÇİKOLATA ŞEKERLEME

    E322*, E432*, E433*, E471*, E472*, E476*, E491*, E492*, E493*, E494*, E495*, E434*, E435*, E436*

    6

    DİŞ MACUNU

    Sodyum bikarbonat, gliserin*, Hidratlanmış slikat, sorbitol, tetrasodyum pirofosfat, PEG-6, PEG-32, Sodyum laurilsülfat, Aroma*, selüloz gum, Sodyum florid, Sodyum sakkarin, cl77891, Cl58000, Titanyum dioksit, kalsiyom glukonat, formaldehit, tri sodyum fosfat, dikalsiyum fosfat dihidrat, mono floro fosfat

    7

    DONDURMA

    E441**, E471*, E481*

    8

    EKMEK

    E170*, E282, E300, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E471*, E472*e, enzim karışımı*,

    9

    GAZOZ

    E202, E211*, E290, E300, E330

    10

    HAMUR KABARTMA TOZU

    E450a*, E500

    11

    HAZIR ÇORBA

    E100*, E150, E330, E412, E621*, malto dekstrin, peynir altı suyu*

    12

    HAZIR KEK

    E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin*

    13

    JÖLE

    E100*, E162*, E297, E331, E441**

    14

    KAHVE KREMASI

    E341*,E469, E471*, E472*

    15

    KETÇAP

    E202, E211*, E300, E412

    16

    KOLA

    E150, E338, kafein

    17

    KREM ŞANTİ

    E160*, E339*, E340, E407*, E433*, E435*, E471*, E472*, E475*, E932

    18

    LOKUM

    E102*, E110*, E124*, E132*

    19

    MARGARİN

    E160a*, E202, E270*, E322*, E330, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472b*, E472c*, E475, E476, E477, vitaminler*

    20

    MAYONEZ

    E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472c*, E472*e

    21

    MISIR GEVREĞİ

    E101*, E170*, E321*, E339, E341*, E375, folakin (folik asit), pantotenik asit, tiamin

    22

    NEKTAR (MEYVE SUYU)

    E300, E330

    23

    PASTA

    E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E441*,E450*, E471*, E472*, E475*, E477*, margarin*, E500

    24

    PUDİNG

    E102*, E110*, E160a*, E407*

    25

    TON BALIĞI

    E410, E412, E415

    26

    TOZ MEYVE İÇECEKLERİ

    E101*, E102*, E110*, E129*, E171, E330, E331, E341*, E375, E414, E415, E440, E466, E500, E551, E950, E951*, E954, maltodekstrin, folakin (folik asit)

    27

    TUZ

    E514, E554, potasyum iyodid

    28

    YOĞURT

    E441**

    İşaretsiz ” siyah ” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.

    ” kırmızı ” E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.

    ” ** ” İşaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir. (Haram)

    ” * ” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmiş olabilir.
    Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

    Kaynak:

    http://61kontrollab.kkgm.gov.tr/makale/ekodlar.htm

     

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.