blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  5. ELEKTRİKLE BAYILTMANIN ET KALİTESİNE ETKİSİ
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16280

    KESİM ÖNCESİ KASAPLIK KOYUNLARA UYGULANAN
    ELEKTRİKLE BAYILTMA METODUNUN
    ET KALİTESİNE ETKİSİ ÜZERİNE ARASTIRMALAR *

    Bu çalısma, kesim öncesi kasaplık koyunlara uygulanan bir elektrikle bayıltma
    metodunun, et kalitesi üzerine etkisini arastırmak amacıyla yapıldı. Bu nedenle, stanbul
    Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mezbaha Tesisinde, bayıltılmadan kesilen toplam 10
    adet koyun ile elektrikle bayıltıldıktan ( 220 -250 volt, 1.0-1.5 amper, 1-3 saniye) sonra
    kesilen toplam 30 adet koyuna ait gövde etler, kesimden 45 dakika, 24 saat ve 48
    saat sonrasında fiziko-kimyasal ve duyusal (Organoleptik) özellikler açısından analiz
    edildi.
    Elde edilen bulguların degerlendirilmesi neticesinde, elektrikle bayıltıldıktan sonra
    kesilen hayvanlardan maksimum düzeyde kanın daha kısa sürede akıtıldıgı, postmortem
    safhada rigor mortisin daha kısa sürede olusup, pH’ın daha çabuk düstügü ve
    bu nedenle gövde etlerinin daha ideal bir görünüs ve renge, yumusak ve gevrek bir
    kıvama, ete özgü koku ve mükemmel bir lezzete sahip oldugu, dolayısiyle koyunlara
    uygulanan elektrikle bayıltma yönteminin et kalitesi üzerine olumlu etkisinin oldugu
    sonucuna varıldı.
    Anahtar Kelimeler : Elektrikle bayıltma, kasaplık koyun, et kalitesi

    #84560

    Ellerinize sağlık

    #84705

    tşkkkkkk

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.