blank
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Sağlık - Bakım - Beslenme
  4. Fazla tuz şekeri yükseltiyor!
  • Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 15 yıl önce dilara tarafından güncellenmiştir.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #20132
    FeeLinG
    Üye

    Fazla tuz şekeri yükseltiyor!
    Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, fazla
    tuz tüketiminin zararlarını anlattı…

    “Fazlası zarar verir”

    “Gıdalara lezzet vermesi için eklenen tuz, aslında sağlık için hem yararlı hem de zararlı olabiliyor. Tuzun yeterli miktarda kullanımı insan bedeni için gereklidir. Ancak fazlası zarar verir. Tuz, insan bedeni tarafından üretilemeyen, ancak sağlıklı çalışması için dışarıdan alınması gereken önemli bir elektrolittir. Vücudumuz yüzde 60-70 oranında su ile kaplıdır. Saf olmayan bu suyun içerisinde çeşitli elektrolitler bulunur. Kimyasal adı sodyum klorür olan tuz da bu elektrolitlerden birisidir. Vücudumuzda tuz-sodyum olması vücudun sağlıklı sıvı dengesi, vücudumuzdaki elektriksel metabolik işlevlerin sağlıklı çalışması, hayat fonksiyonlarımızın performansı, kas fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışması, sindirim ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir…

    Sodyumu düşük maden suyu..

    Yetişkin ve sağlıklı bir insanın günlük tuz gereksimi 4-6 gr arasında değişir. Bu miktarın yüzde 65-85’ini gün içerisinde işlenmiş gıdalardan, ekmekten, et ve ürünlerinden, balık-yumurta gibi gıdalardan alırız. Sodyum yiyeceklerin öz yapısında doğal olarak bulunur. Hazır paketlenmiş yiyeceklere konan çeşitli katkı maddeleri sodyum tüketiminin artmasına neden olur. Bu gıdaların etiketleri mutlaka incelenmelidir. Yine sodyumu düşük maden suyu tüketmek sağlık için tercih edilmelidir.

    Kalp damar hastaları..

    Diyabet yani şeker hastaları, damar sağlıklarını korumaya azami özen göstermelidirler. Fazla tuz tüketmek, şeker hastalarının şeker seviyelerinin yükselmesine neden olur. Yine tansiyon hastaları vücutlarındaki sıvı dengesini bozmamak için tuz alımını azaltmalıdırlar. Vücutta biriken sodyum ağırlıkla hangi organda birikiyorsa oraya zarar verebilir beyinde birikiyorsa beyin kanaması; kalp damarlarında birikme yapıyorsa kalp krizi oluşturabilir. Yüksek tansiyon hastaları ve diyabetliler sofraya tuz getirmemelidirler. Sodyumu azaltılmış tuzdan doktorlarının önereceği miktar kadar tüketebilirler. İşlenmiş ve tütsülenmiş et ve ürünlerinden ve konserve gıdalardan, tuzlu kuru yemişlerden, et suyu tabletlerden, tuzlu bisküvi ve krakerlerden uzak durmalıdırlar. Sebze-salata ve meyve tüketimine özen göstermelidirler. Yiyecekler tuz yerine çeşitli baharatlar köri, karabiber, kimyon veya otlarla da lezzetlendirilebilir”

    #72173
    dilara
    Üye

    [size=medium]Aşırı tuz tüketimi hastalık habercisi[/size]

    Tuz tüketiminin, toplumsal özelliklere ve yaşanan coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ülver Derici, “’sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5-6 gramı geçmemeli” dedi.

    Derici, tuzun önerilen miktarın üzerinde tüketilmesinin “hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkları tetiklediğini ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde artışa neden olabildiğini, mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini arttırdığını” kaydetti. Aşırı tuz tüketimi halinde astım hastalığında da şikayetlerin arttığını ifade eden Derici, bu tür sorunların yaşanmaması için günlük alınan tuz miktarının azaltılmasının temel kural olduğunu vurguladı.

    TÜRKİYE’DE TUZ TÜKETİMİ NORMALİN 3 KATI
    Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008’de tuz tüketimiyle ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde genel olarak tuz tüketiminin ortalamanın üstünde olduğunun tespit edildiğini anlatan Derici, “Türkiye’de bir kişinin günlük aldığı tuz, ortalama 18 gramla normalden 3 kat daha fazla” dedi.

    Derici, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması’na göre, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuz tükettiğinin belirlendiğini ifade ederek, “Türkiye’deki hipertansiflerin miktarı 4 yılda 3 milyon artmış olup, toplumumuzun aşırı tuz tüketimi bu artışın önemli bir sebebi olarak görülmektedir. Erkeklerde hipertansiyon gelişme oranı kadınlara göre daha yüksek saptanmıştır” diye konuştu.

    SOFRANIZDAN TUZLUKLARI KALDIRIN
    Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için sofradan tuzlukların kaldırılması gerektiğini kaydeden Derici, şu önerilerde bulundu:
    “Market alışverişlerimizde alacağımız ürünün içeriğine bakmak alışkanlık haline getirilmeli. Eğer ürünün 100 gramında 1.5 gram tuz ya da 0.6 gram sodyum varsa yüksek tuzlu ürün, 0.6 gram tuz ya da 0.1 gram sodyum varsa düşük tuzlu ürün grubuna girer. Sağlıklı bir beslenme için tuz oranı yüksek gıdaları tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ürün üzerinde sodyum miktarı verildiyse bu rakamı 2.5 ile çarparak tuz miktarı hesaplanmalı.”

    Lokantada yenilen ürünlerdeki tuz miktarı, menülerde bulundurulmadığı için farkında olmadan aşırı tüketilebildiğine dikkati çeken Derici, bütün müşteriler için ortak hazırlanan gıdaları sunan yerlerden ziyade kırmızı eti, tavuğu, balığı ve sebze yemeğini istenilen gibi az tuzlu hazırlayıp getirebilecek yerlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

    1 PORSİYON DÖNERDE 8 GRAM TUZ VAR
    Derici, müşterilerin menülerde böyle bir istekte ısrarcı olmaları halinde bu şekilde hizmet veren lokanta sayısının artacağını belirterek, dışarıda tüketilen gıdalarda bulunan tuz miktarı için şu örnekleri verdi:
    “Bir porsiyon döner-kebap yediğimizde 8.6 gram, bir porsiyon pizza yediğimizde 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartması yediğimizde 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartması yediğimizde 1.2 gram ve 100 gram ekmek yediğimizde de 1.4 gram tuz tüketilmektedir. Unutmayalım ki size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyelim, sağlığımızı koruyalım.”

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.