blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Muhabbet & Eğlence
  4. Geleceği tasarlıyorlar
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16926
    dilara
    Üye

    [size=medium]IBM bilimadamları ve araştırmacılarının halen üzerinde çalıştıkları ve ”5’te 5” olarak adlandırılan konular arasında, akıllı enerji kullanımı, reflekslere sahip otomobiller, gıda ürünlerinde kimlik denetimi, cep telefonlarının kişisel asistan olması ve sağlık teknolojileri yer alıyor.

    IBM bilimadamları ve araştırmacılarının halen üzerinde çalıştıkları ve “5’te 5” olarak adlandırılan konular arasında, akıllı enerji kullanımı, reflekslere sahip otomobiller, gıda ürünlerinde kimlik denetimi, cep telefonlarının kişisel asistan olması ve sağlık teknolojileri yer alıyor.

    IBM, enerji tasarrufunun ve temiz enerji kaynaklarının önem kazandığı günümüzde bireylerin kullandıkları elektrikten tasarruf etme konusunda sorumluluk üstleneceği öngörüsünden hareketle, ev içerisinde kullanılan tüm elektrikli aletlerin merkezi bir ağ yapısına bağlanmasıyla, internet üzerinden ya da cep telefonlarıyla kontrol edilmesini kolaylaştıracak bir sistem üzerinde inovasyon çalışmaları yürütüyor.

    Böylece örneğin, tüketici evden klimayı ya da ışıkları açık unutarak çıktığında, klima, üzerindeki sensörlerle evin boş olduğunu fark edecek ve cep telefonuna bir uyarı mesajı gönderecek.

    Tüketiciler, gelen mesajı cevaplayarak evdeki gereksiz elektrik kullanımını durdurabilecek. Enerji alanında gerçekleştirilecek diğer bir çalışmayla tüketiciler, elektrik dağıtımcısı şirketlere o ay ne kadar elektrik kullanmak istediklerini belirttiklerinde, dağıtımcı şirketler, tüketicilere talep ettikleri sınıra yaklaştıklarında uyarı mesajı gönderecek ve tüketiciler elektrik harcamalarını gün, hatta saat bazında takip ederek, tasarrufu artırabilecek.

    Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji üretimi yöntemleri alanında yapılacak çalışmalarla da tüketiciler, evlerine kuracakları küçük sistemlerle, elektrik ihtiyaçlarının bir bölümünü çevreyi kirletmeden karşılayabilecek, hatta ihtiyaç fazlasını enerji şirketlerine satabilecek.

    Otomobiller trafik sıkışıklıklarını önceden haber verecek

    Otomobillere yönelik inovasyon (yenileşim) çalışmaları kapsamında kurulacak iletişim ve bilişim teknolojileri altyapılarıyla da, otomobiller birbirlerini ve yol üzerindeki diğer unsurları algılayabilecek.

    Buna göre, yoldaki trafik ışıklarını ve diğer araçları gelişmiş sensörlerle algılayan otomobiller, tehlikeli olabilecek durumlara karşı otomatik refleks geliştirecek.Ayrıca, şoförlere trafik sıkışıklıklarını önceden haber veren otomobiller, GPS destekli navigasyon yöntemleriyle daha sakin yol alternatifleri önerebilecek.

    Tüketici, raftan aldığı ürünün tüm tarihçesini görecek

    IBM’den verilen bilgiye göre, Radiofrequency Identification (RFID) teknolojisi sayesinde tüketiciler, satın alacakları her türlü gıda ürününün seceresine ulaşabilecek, sebze ve meyvelerin nerede yetiştiğini, üretim aşamasında hangi kimyasalların kullanıldığını ve üretim süreçlerinin doğaya ne derecede zarar verdiğini görebilecek.

    IBM’in halen geliştirmekte olduğu perakende çözümüyle, RFID teknolojisi, market arabalarıyla da entegre çalışacak ve tüketiciler raftan aldıkları ürünün tüm tarihçesini market arabası üzerindeki ekrandan görebilecek.

    Cep telefonundan internette görüntülü arama

    IBM, cep telefonlarına yönelik inovasyon çalışmalarıyla, telefonların alışverişlerde giderek önem kazanan bir rol üstlenmesini sağlayacak. Örneğin sokakta birinin üzerindeki elbiseyi beğenen tüketici, cep telefonuyla kıyafetin resmini çekip, internette tasarımcısını ve satıldığı dükkanı arayabilecek, GPS ile dükkanın adresini bulabilecek.

    Sadık müşteri listesinde yer aldığı bir dükkandan giren müşterinin cep telefonuna kişiye özel indirim ve kampanya mesajları gelecek. Ayrıca, yeni bir ülke ya da şehre giden kullanıcı havalimanında cep telefonunu açtığında önceden belirlediği kriterlere göre o şehirdeki en uygun restoran, konser, maç, otel gibi alternatifleri görebilecek, cep telefonu üzerinden rezervasyon yaptırabilecek, bilet satın alabilecek.

    Doktorlara 3 boyutlu görüntülerle süper hisler…

    IBM’in sağlık alanında yürüteceği inovasyon çalışmaları sonucunda da, hastaların kan değerleri, önceki teşhis ve tedavi ayrıntıları, çektirdikleri filmler ve kullandıkları ilaçlarla ilgili bilgiler tek bir veri tabanında biriktirilecek.

    Doktorlar, tüm verileri hastaların 3 boyutlu dijital yansımalarına yükleyerek, hastalıkla ilgili çok daha ileri görsel ve işitsel verilere sahip olabilecek. Hastaların vücutlarının sanal ortamda tüm ayrıntılarıyla görselleştirilmesi, doktorlara müdahale etmek istedikleri bölgeye çok daha yakından bakabilme imkanı getirecek.

    Doktorlar, hastalara bağlanacak sensörler yardımıyla vücudun içindeki sesleri de çok daha ayrıntılı işitebilecek. Örneğin, bir kardiyolog, kalbin sadece bir kulakçığını dinlemek istediğinde, diğer sesleri etkisiz kılarak teşhisini sağlamlaştırabilecek.
    [/size]

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.