blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Muhabbet & Eğlence
  4. genel kültür oyunu
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17364
    ImraHor
    Üye

    alttakine genel kültür sorusu soruyorsunuz.hem kültürümüzü geliştiriyoruzhemde eğleniyoruz
    sorular hemen her türden sorulabilir
    coğrafya olsuntarih olsunsinema kitap müzik

    ben başlıyorum

    bilinen türklere ait ilk yazılı kaynak nedir?

    #62059
    rashad
    Üye

    ben Azerbaycandan örnek vericem çunki buradakılar da Türk.

    Azerbaycanda TÜrklere ait ilk yazılı kaynak Nahçıvandaki Asbi Kef ziyaratkahı ve Nuh yurdudur… her halde Nuhun nerede karaya çıktıgını bilmiyordunuz.
    bundan elave Qabustan ilk insan duvaryazıları ve Azıx magarasında bulunan İlk insana ait duvar yazıları vardır.
    sorum Qobustan nedir

    #62095
    ImraHor
    Üye

    Azerbaycan’da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir. Rayon merkezi olan Maraza, başkent Bakü’nün 50 km. batısında bulunmaktadır. 1930’den 1943’a ve tekrardan 1960’dan 1990’a kadar bölge, Şamakhi yönetim bölgesinin bir üyesiydi. Ayrıca, Maraza’nın yakınlarında 1402’de yapılan Sufi Diri Baba Türbesi vardır.

    türkiye cumhuriyetinin ilk üniversitesi?

    #64490
    FeeLinG
    Üye

    istanbul üniversitesi….

    Dünyanın en uzun nehri ???

    #64898
    rashad
    Üye

    Nil nehiri, Dünyanın en uzun nehridir (6.650 km). Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbera Nehri. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi’deki Doğu Afrika Göller Bölgesi’ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü’ne katılır. Asıl Nil nehri bu gölden Victoria Nili olarak çıkar. Kyoga ve Albert Göllerinden geçtikten sonra Albert Nili olarak yoluna devam eder. Nimule’de Sudan’a giren nehrin ana kolu, Melekal yakınında Bahrü’l Gazal ve Sobat Nehirleriyle birleştikleri yere kadar Bahrü’l Cebel, Mavi Nil Nehri ile birleştiği yere kadar da Beyaz Nil Nehri olarak anılır. Mavi Nil Etiyopya’nın orta kesiminde doğar ve Beyaz Nil’e Hartum yakınlarında doğu kıyısından katılır.Mısır’daki taşkınlara yol açan suyu ve bereketli çamuru Mavi Nil getirir. Asıl Nil son büyük kolu olan Atbera nehrini Hartum’un kuzeydoğusunda ve doğu kıyısından alır. Daha sonra kuzeybatıya doğru geniş bir S çizer. Bu arada üç çağlayanı aşarak “Nasır Gölüne” katılır. Bu gölü oluşturan Assuan Barajı’nın aşağısında Mısır içlerinde kuzeye doğru akar ve Kahire yakınlarında “Nil Deltası”nı olusturur ve İskenderiye ile Dimyat’tan Akdeniz’e dökülür.Denize dökülen yer olan ağız kısmı yaklaşık olarak 300 km uzunluğundadır.

    Mısır’da Nil Nehri’nin sulama amacıyla kullanılması çok eski bir geçmişe dayanır. 19. yüzyılda baraj ve kanalların yapımı ile daha geniş bir alanda ve sürekli sulama olanağı sağlanmıştır. Nil nehri üzerinde bulunan Assuan Barajı hem sulama, hem de elektrik üretiminde Mısır için hayati bir önem taşımaktadır. Nil nehri tarih boyunca ve günümüzde taşımacılıkta da yoğun olarak kullanılmaktadır.

    “Nil” adının kaynağı [değiştir]

    “Nil” sözcüğü (Arapça: ‘n[hr]
    esabi Kef nerededir?

    #64978
    ImraHor
    Üye
    FeeLinG wrote:
    istanbul üniversitesi….

    türkiye cumhuriyetinin ilk üniversitesi ankara üniversitesidir.cumhuriyetin ilk üniversitesi manasında sordum tabiki iü daha eskidir hatta çok çok eskidir:D

    çeşitli iddalar varmış:İspanya’da; Kurtuba şehri civarında bulunan Cinanu’l verd’de, Şam civarında Belka’da bulunduğunu iddia edenlerin yanısıra Tarsus, Efes ve Elbistan olduğunu söyleyenler de vardır. Yer tayinlerinin çoğunun Anadolu’da yapıldığı gözönüne alınacak olursa bu kutlu gençlerin Türkiye sınırları içerisinde yaşadıklarını düşünebiliriz. Bu nedenle Anadolu’daki 3 yerle ilgili bilgilerimizi mütalaa edelim. Anadolu’da mağaranın yeri için üç adres verilmektedir. Bunlardan Efes’te olduğu iddası hıristiyanlara aittir ve mağaranın giriş yönü de, şekli de Kur’ân-ı Kerîm’in bildirdiklerine uymaz. Sahih bilgilere en uygunu Tarsus’taki mağaradır. Fakat, Elbistan’daki mağaraya dair kayıtlar çok ilgi çekicidir. Efsus, eski adıyla Yarpuz, bugün Kahramanmaraş’a bağlı Afşin ilçesindedir. Bu çok eski ve tarihi şehrin adı Arabisus idi. Bu kelime, zaman içerisinde çeşitli toplulukların lehçelerine göre Arbsus, Arabsus, Ebsus ya da Efsus şeklinde telaffuz edilegelmiştir. Buraya Türklerin Obruk dediklerini de biz tespit etmiş bulunuyoruz. Divan-ı Lüğati’t Türk’te yer alan bu kelimeyi Kaşgarlı Mahmud; “yere batmış, ortasında su bulunan dağ parçası” şeklinde izah eder ki, Afşin’deki mağarada bu özellikleri buluyoruz. Ülkemizde çok sayıda olan obruklar, yer altından akan suların gözleri gibidirler.

    GS uefa kupasını aldığı final maçında kiminli karşılaştı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.