blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  4. Besin Hijyeni ve Teknolojisi
  5. Gıda Hijyeni ve Kontrolü ve ek bilgiler (Giriş sunu)
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16053

    Dünyada gıda üretimi ve tüketiminin temel sorunları
    Yetersiz Gıda Üretimi
    Gıda Kayıpları
    Gıda Güvenliğinin Sağlanamaması
    Gıda Kayıpları
    Gelişmekte olan ve tropik ülkelerde % 25-40
    Tarımsal zararlılar ve mikroorganizmalar
    Endüstrileşmiş ülkelerde % 20-25
    Tüketilmeden atılması

    Türkiye’de toplam 24.000 adet gıda işletmesi bulunuyor. Bunlardan 2000 adedi modern tesislere sahipler.

    Günlük gıda tüketiminin % 50 si ekmek ve tahıldan oluşmakta.
    Süt-yoğurt, et, taze meyve ve sebze tüketiminde düşüş yaşanırken; baklagiller, şeker, yumurta tüketimi artmıştır.

    Dengeli beslenme için günlük protein ihtiyacının yüzde 60’ının bitkisel, yüzde 40’ının hayvansal ürünlerden sağlanması gerekir. Türkiye’de ise günlük protein miktarının yüzde 73’ü, bitkisel gıdalardan alınan proteinden oluşuyor.

    Türkiye’de kişi başı kanatlı et tüketimi 1990-1999 yılları arasında 16 kg dan 18 kg yükselmiştir. Kırmızı et ise 24 kg da kalmıştır.
    Avrupa Birliği’nde ise domuz eti dahil kişi başı et tüketimi 40-45 kg civarındadır.

    Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.