Dünyada gıda üretimi ve tüketiminin temel sorunları
Yetersiz Gıda Üretimi
Gıda Kayıpları
Gıda Güvenliğinin Sağlanamaması
Gıda Kayıpları
Gelişmekte olan ve tropik ülkelerde % 25-40
Tarımsal zararlılar ve mikroorganizmalar
Endüstrileşmiş ülkelerde % 20-25
Tüketilmeden atılması
Türkiye’de toplam 24.000 adet gıda işletmesi bulunuyor. Bunlardan 2000 adedi modern tesislere sahipler.
Günlük gıda tüketiminin % 50 si ekmek ve tahıldan oluşmakta.
Süt-yoğurt, et, taze meyve ve sebze tüketiminde düşüş yaşanırken; baklagiller, şeker, yumurta tüketimi artmıştır.
Dengeli beslenme için günlük protein ihtiyacının yüzde 60’ının bitkisel, yüzde 40’ının hayvansal ürünlerden sağlanması gerekir. Türkiye’de ise günlük protein miktarının yüzde 73’ü, bitkisel gıdalardan alınan proteinden oluşuyor.
Türkiye’de kişi başı kanatlı et tüketimi 1990-1999 yılları arasında 16 kg dan 18 kg yükselmiştir. Kırmızı et ise 24 kg da kalmıştır.
Avrupa Birliği’nde ise domuz eti dahil kişi başı et tüketimi 40-45 kg civarındadır.
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz