blank
  • Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 16 yıl önce vetkdkpk tarafından güncellenmiştir.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16246

    Evcil hayvanlar için kan bankası

    Türkiye’deki ilk ve tek hayvan kan bankası, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde kuruldu.
    12 Ekim 2007 12:28

    Sibel Kurtoğlu’nun haberi

    Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Arslan, evcil hayvanların tedavilerinde kullanılmak üzere hayvan kan bankasına çok uzun zamandan beri ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

    Bu amaçla fakülte bünyesinde kurulan hayvan kan bankasının Türkiye’de ilk ve tek kan bankası olduğunu vurgulayan Arslan, insanlardaki gibi gönüllü kan verici hayvanlardan alınan kanların, ”kan hücreleri” ve ”plazma” olarak ayrılarak uygun ortamlarda saklandığını ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıma sunulduğunu bildirdi.

    Arslan, artık acil durumlarda başvurulacak bir merkez bulunduğunu dile getirerek, kan bankasının tamamen gönüllülük esasına göre, kar amacı güdülmeden çalıştığını anlattı.

    Duyarlı hayvan sevenlerin bu projeye destek vermesinin önemine işaret eden Arslan, ”Proje kapsamında evcil hayvan kan bankasına katkıda bulunmak isteyen hayvan sevenlerin köpekleri ücretsiz olarak sağlık taramasından geçirilecek, kan grupları belirlenecektir. Banka ayrıca kan ürünlerinin en etkili şekilde kullanımını sağlamak, veteriner hekimlere teorik ve pratik eğitimler de vermeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.

    -KÖPEKLERİN KAN GRUBU-

    Arslan, köpeklerde 13’ün üzerinde kan grubu bildirildiğini, bunların 8’inin uluslararası standartlarda tanımlandığını ifade ederek, köpeklerde kan gruplarının İngilizce ”Dog Erythrocyte Antigen” kısaltılması olan DEA ile nitelendirildiğini söyledi.

    Köpeklerde insanlarda olduğu gibi genel verici kan grubu bulunduğunu belirten Arslan, ”DEA 1.1 ve DEA 1.2 negatif”in köpekler için genel verici kabul edildiğini bildirdi. Arslan, ”greyhound” ırkı köpeklerin bu özelliğe sahip köpekler olarak bilindiğini vurguladı.

    Murat Arslan, bütün gebe hayvanların, doğum sırasında yavruların kan gruplarının belirlenmesinin önemine işaret eden Arslan, değerli köpeklerin secere bilgilerinin tamamlanması için kan grubu sertifikasının mutlaka bulunması gerektiğini anlattı.

    -”4 HAYVANIN HAYATINI KURTARABİLİR”-

    Genellikle hiçbir anesteziye gerek olmadan ayakta veya otururken köpeklerden kolaylıkla kan alınabildiğini belirten Arslan, bir köpekten 2 ile 3 ayda bir sıvı tedavisi olmadan güvenli bir şekilde insanlardan alındığı gibi bir ünite kan alınabildiğini söyledi.

    ”Donör köpeklerin 1 ile 8 yaş arasında, 25 kilogramdan fazla ve sakin mizaçlı olması gerekir” diyen Arslan, ”Köpeğinizin kan bağışlayabilmesi için mutlaka iç ve dış anti-paraziter ilaçlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Dişi köpeklerin daha önce gebelik geçirmemeleri veya kısırlaştırılmış olmaları gerekir” dedi.

    Bir seferde yapılan kan bağışı ile dört hayvanın hayatının kurtarılabildiğine dikkat çeken Arslan, kan vermenin köpeğin oyun, tırmanma, koşma gibi normal aktivitelerini sürdürmesini engellemeyeceğini vurguladı. Kedilerin de, A, B, AB olmak üzere 3 kan grubuna sahip olduklarını ifade eden Marat Arslan, ”Kedilerin çoğunun kan grubunun A olması uygunsuz kan nakli ihtimalini düşürüyor. Ancak İran, İngiliz kısa tüylü, Himalaya gibi bazı önemli ırklar daha çok B grubundalar. Kedilerde hatalı kan nakli yoğun hücre yıkımlarına, hatta ölüme neden olabilir” diye konuştu.

    #43513

    inşallah kurulduğu gibi çalışırda başkalarıda faydalanır bu işten

    #43724
    Ares
    Katılımcı

    Güzel düşünülmüş bir sistem.
    insallah hakettigi degeri bulur ve güzel calısmalar için yardımcı olur bizlere

    #47170

    çok güzel inşallah ilgilenen hayvan sahipleri olur,bazıları kıyamazlar yavrularına,halbuki zarar verecek bir durum yok yine de anlayanlar olacaktır umarım.teşekkürler.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.