blank
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21171

    İdrar Kesesi Taşları
    Hastalığın sebebi nedir?

    Taş oluşumuna neden olan mikroskopik yapıda kristaller zaman içinde çökelti oluşturarak birikirler ve kum tanelerine benzer bir yapıya dönüşürler. Bu kum tanelerinin üzerinde biriken çökeltiler büyüyerek bazen bir kaç santim çapı olan taşlar oluşur.

    Bu taşların yapısı genellikle strüvit taşı dediğimiz magnezyum amonyum fosfattan oluşur. Bunun dışında kalsiyum oxalat, amonyum ürate taşlarıda idrar kesesinde bulunabilir. Ancak en çok görülen taşlar strüvit taşlarıdır.

    Bu taşların oluşmasındaki sebeb idrar ph’sının değişkenliğidir. Örneğin idrarın alkali oluşu strüvit taşlarının oluşumuna, asidik oluşu ise kalsiyum oxalat taşlarına sebeb olmaktadır. İdrar ph’sının alkali oluşundaki sebebler ise diyetteki yüksek protein veya idrar kesesindeki bakteriyel enfeksiyonlardır.

    Hastalık kedilerde oldukça sık görülmektedir.

    Hastalığın belirtileri nelerdir?

    En çok görülen semptom idrar yapma sırasındaki zorluktur. Hasta idrarını tutuk tutuk yapar ve uzun bir süre idrar yapma pozisyonunda kalır.
    Çoğunlukla idrar kanlıdır,

    Bakteriyel enfeksiyon devreye girmişse ateş çok görülen semptomdur,
    Ağrının fazla olduğu yada idrar yollarında tıkanma olması durumunda yemek yeme kesilir ve karın bölgesi şişer,

    Uzun süren vakalarda hasta kilo kaybına uğrar,

    Bir kaç gün idrar yapamaması durumunda hasta şoka girebilir,

    Kedilerde sıklıkla penisin tıkanmasına neden olacak kadar çok miktarda kum oluşur ve hastada ciddi problemlere neden olur.

    Nasıl önlem alabiliriz?

    Hastalıktan korumak için profesyonel hazırlanmış diet kuru mamalar tercih edilmelidir. Çünkü bu tür mamalar özellikle bu gibi durumlar göz önüne alınarak formüle edilmişlerdir.

    Eğer hastalık oluşmuş ise ve sadece kum dökme şeklinde görülüyorsa tıkanmalar giderilmeli ve varsa bakteriyel komplikasyonlar önlenmelidir.

    Ayrıca durum düzelene kadar ve daha sonrasında da diet mamalarla beslenme devam etmelidir.

    İdrar kesesi içindeki büyük taşlardan kurtulmanın tek yolu operasyonla alınmalarıdır.

    Kedilerde süreklilik gösteren penis tıkanmaları varsa bu durumdan kurtulmanın yolu penisin çıkışının bir operasyonla genişletilmesidir.

    #97467

    mrb bnm 3.5 -4 yasında kısırlaştrılmış erkek kedım var .kedim de ılk aglama ve ıdrr yapamama ardındn kanlı ıdrar gordm bu hastlk aklıma geldı ve ben kuru mamayı kestım bol bol su verdım .şimdi kedım ıdrarını yapabılıoru ve kan gelmıyor fakat muane edılmesı gerektgını bılıyorum tahlıl yapılması gerktgnıde ama ben oğrencı oldgum ıcın maddı acıdan bunu saglıyamıyorum tahlıller cok pahalı .beledıe veternrene gtrdum tahlıl yok dedı dırek antbytk iğne vurmak ıstedı ızın vermedım cnku noldugunu bılmden tedavı ettıremedım. bana yardım edın lutfen bu havyanıma nasıl bakmalıyım evde nasıl bakmalıyım ?

    #97468

    Dostum hastalığın ne olduğunu bilmeden size tavsiye etmemizi beklememlisin…

    Diyete bağlı bir problem olduğunu düşünürsek ;Besin yoluyla hastalığın semptomlarında gerileme oldu ise aynı diyet programına devam etmen gereklidir..

    Bunun yanında idrar kesesi iltihaplanması olarak düşünürsek mutlaka antibiyotik ve idrar yollarını dezenfekte eden bazı maddeler kullanılmalıdır..

    İdrar kesesi taşları olduğunu düşürsek mutlaka ameliyat edilmesi en sağlıklısıdır..

    Bu nedenle farklı hastalıklar olabileceğinden teşhisten sonra tavsiye beklemen en doğrusu olacaktır..

    Saygılar ..Geçmiş Olsun..

    #101223
    feyzal
    Üye

    mrb benim kedimde de idrarda taş var denildi. aü veterinerlik fakültesine götürdük sondayla takip edilecek denildi orası uzak olduğu için yakın bir yere götürdük osndası çekilmişti ve kedim de orda kalıyor 5 gün sürer dendi tedavi ama içim hiç rahat değil nası bi tedavi uygulanmalı???? yardımcı olursanız sevinirim

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.