TANIM : Genel anlamda tek başına gıda olmayan ancak gıdalara üretim, işleme, depolama veya ambalajlama gibi aşamalarda katılan madde veya madde karışımı olarak tanımlanır.
Katkı Maddelerinin Kullanım Amaçları
Gıdaların duyusal özelliklerinin düzeltilmesi
Gıdalarda depolanma ömrünün uzatılması, mikrobiyal kaynaklı bozulmaların engellenmesi
Gıda işlemede yardımcı olarak kolaylık sağlamak
Ayrıca bu amaçlar dışında hatalı ürün elde etme tekniğini gizlemek, kötü kaliteyi gizleyerek satışı kolaylaştırmak,tüketiciyi aldatma ve taklit gıda yapımı şeklinde yasal olmayan kullanım şekilleridir.
KATKI MADDELERİNDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Katkı maddelerinin tüketici açısından zararsız olduğu yasalarla belirtilmiş olması gerekir.
Kullanılan dozlarda insan sağlığına doğrudan veya dolaylı yoldan olumsuz bir etki yapmaması gerekir.
Gıda maddesinin besin değerini ve kalitesini düşürmemelidir.
Yetkili kurumlarca saptanan bütün nitelikleri taşımalıdır.
Komplike olmayıp basit yapıda olmalıdır.
Reaksiyon alanı geniş olmalı ve ilave edildiği gıda maddesinde homojen olarak dağılmalıdır.
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz