- Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 16 yıl 3 ay önce
vetrich tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 18 Kasım 2007: 20:49 #16707
veterinerixÜye Türkiye’nin ilk kopya koyunlarının doğmasına sayılı günler kaldı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler, “Şu anda gayet sağlıklı olan koyunlarımızın 10-15 gün içinde doğum yapmasını merakla bekliyoruz” dedi.Birler, klonlama yönteminin hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren çok önemli yeni gelişmeler açısından çığır açabileceğini ifade ederek, bu konuda kendi başkanlığındaki ekibin 3 yıldır çalıştığını söyledi.
Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK destekli projeler kapsamında sürdürdükleri çalışmalar sonucunda 69 “klon embriyo” elde ettiklerini ve bunları 8 taşıyıcı koyuna transfer ettiklerini belirten Birler, “Transferden 18 gün sonra yaptığımız bir testte 5 koyunun gebe kaldığını anladık ama gebeliğin 40. gününde ultrasonla baktığımızda 3 koyunun gebeliğinin sona erdiğini gördük. Sadece ikisinde gebelik devam etti” diye konuştu.
Sema Birler, gebeliğin başında alınan ultrason sonucuna göre, koyunlarından birinden 4, diğerinden de bir ya da iki yavru beklediklerini kaydederek, dünya literatüründe bir batında doğan dördüz bulunmadığını dile getirdi.
Prof. Dr. Birler, “Şu anda gayet sağlıklı olan koyunlarımızın doğum yapmasını merakla bekliyoruz. Normal şartlarda, koyunlardan 4 yavru bekleyenin doğum yapmasına 15 gün, diğerinin ise 8 gün kaldı” dedi.
“RİSKE ATAMAYIZ”
Koyunların normal doğum yapmasını beklediklerini anlatan Birler, “Ama herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda sezaryen yapılacak. Koyunlarımızı riske atamayız” diye konuştu.
Birler, yavru koyunların bakımlarının çok önemli olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
“Bir eve bebek gelirken ne tür hazırlıklar yapılıyorsa biz de aynı heyecanla aynısını yapıyoruz” diyen Birler, yavrular için kuvöz ve özel bir yer hazırlandığını, negatif bir durumla karşılaşılması durumu gözönüne alınarak her türlü ilacın temin edildiğini söyledi.Sema Birler, çoğul gebelik olduğu için anne sütünün yetersiz kalacağı düşüncesiyle yeni doğum yapan başka koyunlardan “kolostrum” denilen ilk sütün alındığını ve saklandığını anlatarak, bu sütün doğumdan sonra yavrulara biberonla verileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Sema Birler, yavru koyunlar için henüz isim belirlenmediğini sözlerine ekledi.
18 Kasım 2007: 22:50 #44851 vetrichÜyehiç aklım almıyo bu olayı suni tohumlamada embriyo nakli konusunda anlatırlardı bende yok canım bizde kim yapar onu kimse kalkışmaz uğraşmaz derdim tebrik ediyorum hocalarımızı sağlıklı,kolay ve sorunsuz bi doğum olur inşallah
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.