[size=medium]Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan çalışmayla normal işleyen beyin dokusu artık laboratuvar ortamında yapılabilecek.
İlk kez kök hücrelerden, işleyen bir beyin dokusu yarattıklarını açıkalayan Japon bilim adamları insan embriyonundan alınan kök hücreleri beynin ana kontrol bölgesi olan serebral korteks dokusu yaratmak üzere kullandı.
Kök hücreden üretilen bu dokular insan fetüslerinde görülen yapıya çok benzer bir şekilde dört ayrı bölgeye ayrılıyor ve elektrik sinyalleri iletmek gibi sinirsel aktiviteleri yönetebiliyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kök hücrelerin farklı hücrelere ayrıştırılabileceği görülmüştü ancak şu ana kadar çalışan farklı dokulara dönüştürülmemişti.
Japon bilim adamlarını gerçekleştirdiği bu ilk bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
Zira, basit hücre nakilleriyle sadece belli sayıda hastalıklar tedavi edilebilirken dokuları nakletme aşamasına gelindiğinde çok daha ağır vakaların tedavi edilebileceği öngörülüyor.
Bilim adamlarını verdiği bilgiye göre kök hücreden üretilen dokular, Alzheimer hastalığının nedeni gibi konuları araştırma ya da aşı geliştirme gibi çalışmalar için de minik organlar görevini görebilecek.
[/size]