1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27092

    Köpeklerde Yaş Tespiti

    Köpek sahiplerinin en merak ettiği soruların başında, köpeklerin yaşı nasıl anlaşılır? Köpeklerin yaşını anlamak için bazı hususlara dikkat etmek yeterlidir. Bu hususlara dikkat ederek köpeklerin yaşını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Evlerinde köpek bakımı yapan bireylerin birçoğu, köpeklerinin yaşı konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Ancak bu canlıların bizim gibi belirli bir doğum tarihi olmadığı için, yaşlarını tespit etmek zor olabilir. Ancak bazı yöntemler sayesinde köpeklerinizin yaşını kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Bu yöntemler son derece kolaydır. Böylece köpeklerinizin yaşını merak etmenize gerek kalmaz. Basit yöntemler sayesinde köpeğinizin yaşını hemen anlayabilirsiniz.

    Köpeklerde Yaş Belirleme

    Köpeklerde yaş belirme, oldukça basit yöntemler sayesinde olur. Bu yöntemlerden herhangi birini deneyerek hayvanın yaşını anında tespit edebilirsiniz.

    Köpeklerde yaş belirlemede kullanılan yöntemler ise şunlardır:

    • Dişlerine bakarak yaşı anlaşılabilir.
    • Vücut yapısından yaşları tespit edilebilir.
    • Davranışlarına bakılarak yaşları belirlenebilir.
    • Göz yapısını inceleyerek yaşları tespit edilebilir.
    • Tüylerinde oluşan renk değişimlerine bakarak yaşları tespit edilebilir.
    • İşitme duyusunu kontrol ederek yaşı belirlenebilir.
    • Kas Dokusunun gelişmişliğine bakarak yaş belirlenebilir.

    Bu yöntemlere dikkat ederek köpeğinizin yaşını tespit etmeye çalışabilirsiniz. Köpekler, her yaş dönemine has özellikler gösterirler. Böylece yaşlarının tespit edilmesine olanak verirler. Bu belirtiler sayesinde köpeklerin yaşı anında tespit edilebilir. Ancak yine de bu konularda bilgi sahibi olmadan kesin bir yaş tespit etmek mümkün değildir.

    Köpeklerde Dişe Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Köpeklerde dişe bakarak yaş tespit etme yöntemi, bu konuda bireylerin en fazla tercih ettiği yoldur. Köpekler, belli dönemlerde diş değişimleri yaşarlar. Bu değişimleri bilmek, köpeğinizin yaşını kolaylıkla tespit etmenizi sağlar. Dişlere bakarak yaş tespiti yapmak oldukça basittir. Bunun için bazı bilgileri bilmeniz yeterli olacaktır. Köpeklerin dişleri belirli yaşlarda gelişim gösterir. Hangi değişimin hangi yaş aralığında olduğunu bilmeniz, köpeğinizin yaşını tespit etmenize olanak sağlar. Köpekler, doğduklarında ilk beş hafta dişleri bulunmaz. 5-8 haftalık olduklarında ise köpeklerde geçici dişler çıkmaya başlar.

    Bu dişler yavru köpekler için geçici olduğundan dolayı belli bir yaşa geldiklerinde yeni dişler çıkar. Köpekler, yaklaşık 4 aylık olduklarında dişleri dökülür ve yerine yeni, kalıcı olan dişler çıkar. Bu dişler, genellikle bir yıl kadar temiz ve beyaz bir şekilde kalırlar. Yaklaşık 3 yılsonunda ise dişlerde sararmalar meydana gelir. Köpekler 5 yaşına geldikleri zamanda ise dişleri, sivriliğini biraz kaybetmiş olur. Bunun yanında 5 yaşındaki bir köpeğin dişleri birazcık da aşınmış olur. Köpekler 10 yaşına geldiğinde ise çatlamış ve eksilmiş ve gevşek dişlere sahip olurlar. Dişlerin bu durumuna bakarak, köpeğinizin yaşını hemen anlayabilirsiniz.

    Köpeklerde Tüylere Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Köpeklerde yaş tespit etme yöntemleri arasında, tüylere bakarak yaş tespit etme yöntemi de vardır. Bu yöntemi kullanarak da köpeğinizin yaşını kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Köpekler, belli dönemlerde tüylerinde değişim yaşarlar. Böylece yaşlarını belli ederler. Köpeğiniz 7 veya 10 yaşlarına geldiği zaman, köpeğinizin göğüs, kalça veya namlu bölgelerinde beyaz tüyler meydana gelmektedir.

    Bu tüyleri tespit etmeniz halinde köpeğinizin muhtemel yaşını da tespit edebilirsiniz. Burun ve ağız uçlarındaki tüylerde grilik görülmesi, köpeğinizin 7 veya 10 yaşları arasında olduğuna işaret eder. Bu yöntem sayesinde de köpeğinizin yaşını tespit edebilirsiniz. Ancak tüylerde olan bu değişim, yaş konusunda kesin sonuçlar elde etmenizi sağlamaz. Çünkü köpeklerde bu renk değişimi, stresten dolayı da meydana gelebilir.

    Köpeklerde Göz Yapısına Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Köpeklerde göz yapısı, yaş tespit etme konusunda oldukça işe yarayabilir. Köpeklerde yaş ilerlemesi oldukça, köpeklerin gözlerinde de birtakım değişimler meydana gelebilir. Bu değişimlerin başında ise köpeğin gözlerinin bulutlanması vardır. Bunun yanında yaşı ilerlemiş olan köpeklerde göz salgısı artmaya başlar. Bu durum genellikle köpeğinizin 6 ya da 8 yaşlarına gelmesi ile başlar. Bu sayede köpeğinizin yaşını tespit edebilirsiniz. Köpeklerin gözlerinde olan bu değişimi fark ettiğiniz zaman, veteriner hekime gitmenizde fayda vardır.

    Köpeklerde İşitme Duyusu İle Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Köpeklerde yaş tespiti yapmak için kullanılan bir diğer yöntem ise işitme duyusunu kontrol etmedir. Eğer köpeğiniz işitmede zorluk yaşıyorsa, bu durum yaşlandığının bir belirtisi olabilir. Bu bakımdan köpeğinizin yaşını tespit etmek için, işitme duyusunu test edebilirsiniz. Bu sayede de yaşını tahmin edebilirsiniz. Ancak işitme duyusunu test ederek kesin bir sonuç elde edemezsiniz. Bunun için işitme duyusu test yöntemini denemeniz, pek doğru bir yöntem olmayacaktır.

    Köpeklerde Kas Yapısına Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Köpeklerde kas gelişimi de belli dönemlerde meydana gelir. Yavru olan köpeklerin kas dokuları yetişkin olanlara göre daha yumuşak bir yapıdadır. Bunun yanında yavru köpeklerin büyük kulakları vardır. Yetişkin olan köpeklerde ise kas yapısı biraz daha gelişmiştir. Aynı zamanda yetişkin köpeklerin kasları, görünür bir hal alır. Bunun yanında yetişkin köpeklerin kasları daha zarif bir görünümde olur. Yaşlı bir köpeğin kasları ise düşük bir haldedir. Ayrıca yaşlı köpeklerin kemikleri daha belirgin hale gelir.

    Köpeklerde Davranışlara Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

    Genç yaşta olan köpekler, daha fazla enerjiye sahiptirler. Bunun yanında oyun oynamayı oldukça fazla severler. Yaşlı köpekler ise enerji konusunda daha az seviyede olurlar. Yaşlı köpekler, hareket etmede ve koşmada zorluk yaşayabilirler.

    Köpeklerde Büyüme Hızı İle Yaş Tespit Etme

    Köpeklerde büyüme çağı, iki yaşına kadar devam eder. Eğer köpeğiniz büyümeye devam ediyorsa bu durum, onun iki yaşından küçük olduğunu gösterir. Bu durum köpeğin cinsine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

    Köpeğim Kaç Yaşında? Köpeğin Yaşı Nasıl Öğrenilir?

    Bu hızlı gelişim, ilerleyen yıllarda yavaşlamaya başlar. Ayrıca küçük ırka ait köpekler yaşamlarının ilk yıllarında büyük ırka ait köpeklere göre daha hızlı olgunlaşırlar. Buna rağmen küçük ırka ait köpekler, büyük ırka ait köpeklerden daha uzun bir yaşam sürerler. Tanıdık birinden veya bir yerden alınan köpeğin yaşı genel olarak bilinir. Fakat geçmişi bilinmeyen bir köpeğin yaşını bilmek biraz daha zordur. Böyle durumlarda ise veteriner hekimler bazı ipuçlarına dayanarak köpeklerin yaşını hesaplayabilirler. Köpeklerin tüyleri, dişleri ve vücut gelişimleri yaşlarının hesaplanmasında çeşitli ipuçları verir. Bu fiziksel muayenelerin yanı sıra yapılacak bazı testler de yaş tespitini kolaylaştırır. Yapılan bu testler; kaslar, kemikler ve iç organların detaylı bir şekilde incelenmesi ile gerçekleşir.

    Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

    Veteriner hekimlerin, fiziksel muayene ile yaşı bilinmeyen köpek dostumuzun yaşını ortalama olarak tahmin etmesi mümkündür. Bu fiziksel muayenede dikkate alınan değerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Köpeklerin süt dişlerinin tam anlamı ile çıkmış olması, sekiz haftalıktan büyük olduğunu gösterir. Çünkü süt dişleri sekiz haftanın sonunda tamamlanır.
    • Kalıcı dişlerinin tümünün çıkmış olması köpeğin yedi aylıktan büyük olduğunu gösterir. Yedinci ayın sonunda ise tamamlanmış olan kalıcı dişler, temiz ve beyaz olurlar.
    • Dişlerin rengi mat ve arka dişler sarı renge dönmeye başlamış ise köpeğin iki yaşından büyük üç yaşından küçük olduğunu gösterir.
    • Köpeğin tüm dişlerinde sararma, tartar oluşmuş ve aşınma başlamışsa, üç ila beş yaş arasında olduğunu gösterir.
    • Dişlerde yoğun olarak aşınma görülür ve bu aşınmalar dişlerde hastalık belirtisi gösterir ise, köpeğin beş ila on yaş arasında olduğu anlaşılır.
    • On yaşından itibaren köpeklerin dişlerinde ağır hasarlar oluşur ve diş kayıpları görülür.

    Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

    Bu değerli dostlarımız yaşlanmaya başladıkça, tüylerinde ve deri yapılarında değişiklikler olmaya başlar. Genç yaştaki köpeklerin tüyleri parlak ve canlı görünürken, yaşlı köpeklerin ise tüylerinin matlaştığı görülür. Ayrıca, yaşlı köpeklerin deri yapıları da daha kalınken tüy dökülmesi sorunu da, yaşlı köpeklerde daha yoğun olarak görülür.

    Köpeklerin kendi gerçek yaşlarının yanı sıra, insan yaşına oranı da hep merak edilen konular arasındadır. 2020 yılına kadar köpek ve insan yaşı karşılaştırması yapılırken; köpeklerin 1 yılı, insanların 7 yılına eşit kabul edilerek hesap yapılmıştır. Ancak bu hesaplamanın gerçeği yansıtmadığı kabul edilerek yeni bir hesaplama yöntemi geliştirilmiştir. 2020 yılından itibaren köpeklerin yaşının hesaplanması için: “In (köpeğin yaşı) x 16+31” formülünü kullanabilirsiniz. Bu hesabı “In” fonksiyonu sahip bir hesap makinası ile yapabilirsiniz.

    KÖPEKLERDE YAŞ TAYİNİ

    Karnivorlar kökleri iyi gelişmiş brachyodont diş tipine sahiptir.
    Dişler tam olarak çıktığında diş gelişimi durur.
    Üst çenedeki tüm dişler homoloğu olan alt çene dişlerden daha büyüktür.

    Süt Dişleri
    Süt dişleri karnivorlarda doğumdan sonra üçüncü haftada çıkmaya başlar ve üçüncü ayda tamamlanır.
    2-3. aylarda incisiv süt dişleri birbirinden ayrılmaya başlar, aşınmalar başlamıştır.
    3-4. aylarda incisiv dişlerin facies incicivalarında düzleşmeler görülür.
    Premolar süt dişi 1 (DP1) 4-5. aylarda çıkar ve bu diş daha sonra düşmez ve kalıcı diş olarak yaşam boyu görev yapar.
    Köpek 6 aylık
    Süt dişlerinin dentisyonu 6-8. haftalarda tamamlanır.
    1.5 yaşında alt I1’de çıkıntılar kaybolur. Köpek 2.5 yaşında Alt I2’de çıkıntılar kaybolur
    Köpeklerde
    3.5 yaşında üst I1’de çıkıntılar kaybolur.
    4.5 yaşında üst I2’de çıkıntılar kaybolur.
    5 yaşında alt I3’te hafif aşınma gözlenir. I1 ve I2’nin yüzeyleri dikdörtgen şeklindedir.
    Köpek 6 yaşında Alt I3’te çıkıntılar kaybolur. Canin dişler körelir.
    Köpek 10 yaşında Alt I2 ve üst I1’in çiğneme yüzeyleri labiolingual yönde uzamıştır.
    12 yaşında I1 düşer.
    16 yaşında incisiv dişlerin tamamı düşer.
    20 yaşında canin dişler de düşer.
    Sonra….ayda permanent incisiv dişler çıkmıştır. 5.ayda permanent incisiv dişler çıkmıştır.

    6.ayda canin diş çıkmıştır.
    6-7. aylıkta M1 (Molar 1) ve M2 (Molar 2) çıkar.
    8-12. ayda tüm permanent dişler çıkmıştır.
    1,5 yaşında alt İ1’ deki (İncisiv 1) çıkıntılar kaybolmuştur.
    2,5 yaşında alt İ2 deki çıkıntılar kaybolmuştur.
    3,5 yaşında üst İ1 deki çıkıntılar kaybolmuştur
    4,5 yaşında üst İ2 deki çıkıntılar kaybolmuştur.
    5 yaşında alt İ3 deki çıkıntılar aşınmaya başlamış ve İ1 ve İ2’nin facies occlusalis’leri rectanguler, caninler ise biraz aşınmıştır
    6.yaşta alt İ3 deki çıkıntılar kaybolmuştur.
    7.yaşta alt İ1 aşınmış İ2’nin facies occlusalis’leri labiolingual yönde uzamıştır.
    8.yaşta alt İ1’in İ2’nin facies occlusalis’leri öne doğru eğilmiştir.
    10.yaşta alt İ1 ve üst İ1‘in, İ2’nin facies occlusalis’leri labiolingual yönde uzar ve genişler. İncisiv dişler arasındaki mesafe iyice artmıştır.
    12.- 16. Yaşta incisiv dişler dökülür.
    20.Yaşta canin dişler de dökülmüştür.

    Bir Köpeğin Yaşını Görünümünden Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Köpeklerin fiziksel durumunu değerlendirerek, onların kaç yaşında olduğunu tespit etmek mümkündür. Buna göre köpeğin tüylerine, derisine, enerji durumuna, dişlerine ve gözlerine bakarak yaşları hakkında aşağı yukarı bir fikir edinmek sağlanabilir.

    Tüylerin ve Derinin İncelenmesi

    Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüyleri ve deri yapısında bazı değişimler oluşur. Genç bir köpeğin tüyleri daha parlak ve canlıyken yaşlı köpeklerin tüyleri matlaşır. Derisi incelendiği zaman ise yaşlı köpeklerde derinin daha kalın olduğu tespit edilir. Hatta yaşı fazla olan köpeklerde tüy dökülmesi sorunu ile daha fazla karşılaşılmaktadır. Köpeklerin tüylerinden yola çıkarak yaşını tahmin etmekte, köpeğin ağız ve yüz bölümündeki tüyler de incelemeye alınabilir. Çünkü tıpkı insanların saçlarının beyazlaması gibi köpeklerde de yaşlılık halinde bazı tüyler beyazlaşır. Genellikle bu beyazlıklar yüz bölgesinde görülür.

    Köpeğin Enerji Durumu

    Köpeklerin yaşını tespit etmek için incelenecek fiziksel özelliklerden biri de köpeğin ne kadar enerjik olduğu ya da olmadığı vardır. Genç köpekler son derece enerjiktir. Sürekli olarak koşmayı, oyun oynamayı severler. Ancak yaşlı köpekler daha az hareketlidir. Genellikle günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Ayağa kalktıklarında ise, hareketleri genç köpeklere nazaran son derece ağır ve yavaştır.

    Gözlerin Ve Dişlerin Kontrol Edilmesi

    Bir köpeğin yaşını ele veren unsurların belki de en önemlileri, gözler ve dişlerdir. Genç köpeklerin gözleri daha parlak ve canlı görünür. İnsanların yaşlılık evrelerinde karşılaşılan katarakt sorunun yaşlı köpeklerde de olduğundan bahsetmek mümkündür. Katarakt olan bir köpeğin gözlerinin mat görünmesi kaçınılmaz bir gerçektir.

    Köpeklerin dişleri, gençken daha beyaz, keskin ve sivri görünür. Bu nedenle yemekten çok hoşlandıkları kemik gibi yiyecekleri, genç yaşlarda daha çok keyif alarak tüketirler. Ancak yaşları ilerledikçe dişleri yavaş yavaş körelmeye başlar. Bundan dolayı yaşlı hayvanlar daha çok yumuşak yiyecekler tüketmeyi severler. Ayrıca yaşları ilerlemiş olan köpeklerin dişlerinin sarardığı da bilinen bir olgudur. Bunun dışında yavru köpekler, henüz süt dişlerine sahiptir. Üç veya dört aydan sonra bu süt dişlerini dökerek, kalıcı dişlerini çıkarırlar. Bu da köpeklerin yaşını tespit etmek için önemli bir kriter olabilir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.