- Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 14 yıl 7 ay önce yetkinhazar tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 11 Şubat 2010: 12:14 #24199Murat KUTAYÜye
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl içinde 81 ildeki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatına birer sosyolog atayacaklarını açıkladı. Mart başında 2 bin 500 tarım danışmanı daha alınacak.
Eker, Active Academy tarafından Rixos Grand Ankara Otelinde düzenlenen ”2. Tarım Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sektörün geliştirilmesi için yaptığı ve yapacağı projeleri anlattı.
Tarımı bir sektör olarak gördüklerini ve bu nedenle tarıma stratejik bir bakış açısıyla baktıklarını ifade eden Eker, projeleri de bu bakış açısıyla gerçekleştirdiklerini bildirdi. Eker, bu çerçevede tarihte olmadığı kadar mevzuat hazırlandığını ve bunlardan sadece 12 tanesinin tarımda temel kanunlar olduğunu kaydetti. Tarım Sigortaları Kanunun da bunlardan biri olduğunu belirten Eker, ”Bugünlerde yine gündemde olan bu konuda ne kadar isabetli karar aldığımızı görüyorum” dedi.
2010 yılında sel felaketinin de sigorta kapsamına alındığına dikkati çeken Tarım Bakanı, sel, don, dolu…vs gibi felaketlerin zamansız ortaya çıktığını, sigorta yaptıran üreticilerin de devlet tarafından yüzde 50 hibe ile desteklendiğini bildirdi.
Tarım sektöründe kullanıldırılan kredilere değinen Bakan Eker, Türk çiftçisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden yaklaşık 7-8 milyar lira düzeyinde kredi kullandığını ve bunların da yaklaşık yüzde 97-98’sinin geri döndüğünü kaydetti. Eker, ”Tarımsal kredilerin miktarının artırılması ve şartlarının iyileştirilmesi temel hedeflerimizden biri” diye konuştu.
Eker, söz konusu kredilerin yüzde 90’ının sübvansiyonlu kredi olduğunu ve yüzde sıfır ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda indirime tabi olduğuna da dikkati çekti.
-TARIM SEKTÖRÜNDE BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELE İHTİYACI
Rekabet gücünü etkileyen en önemli sorunlarından birinin tarım sektörünün önemli bölümünün küçük ölçekli işletmelerin oluşturması sorunu olduğunu dile getiren Eker, ”Ne yapıp, edip ölçek ekonomisine ulaşmamız ve tarımsal işletmeleri büyütmemiz gerekiyor” dedi.
Bakan Eker, bugün Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 100 bin tarımsal işletmenin ortalama arazi büyüklüğünün 60 dönüm olduğunu, bunun da tek parça arazi değil, 7 parçadan oluştuğunu söyledi. Avrupa’da tarım arazilerinde ortalama ölçek büyüklüğünün 175 dönüm ve çoğunlukla da tek parça olduğuna işaret eden Eker, ”Bununla ilgili kanuni bir düzenleme yapıyoruz” dedi.
Bakan Eker, hayvancılığın desteklenmesi amacıyla geliştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki illere damızlık süt sığırcılığı ve etcil sığırda 50 baş ve üzerinde hayvan işletmeciliği kuracaklara yüzde 30 yatırım, yüzde 40 hayvan alım ve yüzde 40 da süt sağım üniteleri için hibe desteği sağlanacağını hatırlattı.
-TARIMSAL YATIRIMCILAR İÇİN DANIŞMA OFİSİ
Türkiye’de tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için bakanlık bünyesinde rehberlik hizmeti sağlayan bir ofis kurduklarını da belirten Bakan Eker, yatırım yapmak isteyenlerin bu ofiste danışma hizmeti aldığını söyledi.
Sektördeki önemli sorunlardan birinin de su ve sulama sorunu olduğuna işaret eden Mehdi Eker, ”Sulama yatırımları bizim için son derece önemlidir. Şu anda GAP bölgesinde 1 milyon hektar alanı sulayacak imkanımız var. Bizim bu sulama yatırımlarını zaman geçirmeden tüm imkanlarımızla yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
-”TARIM ÜRÜNLERİNDE NET İHRACATÇIĞIZ”-
Kuraklık ve ekonomik kriz başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörün son 5 yılın 4’ünde pozitif büyüme kaydettiğine dikkat çeken Eker, tarım sektörünün 2008 yılında yüzde 3,5, 2009 yılının ilk 9 ayında da yüzde 3,3 büyüme gösterdiğini bildirdi.
Bakan Eker, dış ticaret rakamlarına bakıldığı zaman 2008 yılında 11,5 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapıldığını belirtirken, ”Türkiye gıda maddelerinde net ihracatçıdır, ithalatçı değildir. Sadece yağlı tohumlarda sorunumuz var” dedi.
-TARIMSAL DESTEKLER
Tarımsal destek kapsamında prim desteği verilen 16 ürünle ilgili bu yıldan itibaren ürün bazlı havza destek modelini hayata geçireceklerini kaydeden Eker, şöyle konuştu:
”Bir de özel ürünlerimiz var, örneğin çay. Tüm Avrupa kıtasında sadece bizde çay var. Bu nedenle çay özel ürün. Baklagilleri de destekleme kapsamına aldık. Çünkü bu konuda Türkiye net ihracatçı durumunda. Stratejik bir bakış açısıyla desteklemelerimizi yapmaya devam edeceğiz.”
-2 BİN 500 YENİ TARIM DANIŞMANI GELİYOR
Bugün Türkiye genelinde köylerde 2 bin 500 adet tarım danışmanının görev yaptığını belirten Eker, Mart ayı başında 2 bin 500 tarım danışmanı daha alınacağını bildirdi.
Eker, ”Danışman sayısı 5 bine çıkacak. Bu danışmanların her birinin 5 köye baktığını düşünürsek 25 bin köy yapar. Biz danışman sayısını 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
-BAKANLIKTA YENİDEN YAPILANMA
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ”Tarım ve Gıda Bakanlığı” olarak yeniden yapılanacağını da ifade eden Eker, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
”Tarım tek segmentli bir alan değil. Tarladan sofraya bütün bir zincirin tüm haklarının tek bir elden yürütülmesi gerekiyor. Gıda, hayvancılık, ziraat, bitkisel üretim ve su ürünleriyle ilgili müdürlükler olacak. Tarım ve Gıda Bakanlığı bürokratik zinciri de kısaltacak. Müsteşar, genel müdür, daire başkanları ve kariyer uzmanları olacak. Yardımcılıkları kaldırıyoruz. Bu yapı daha seri karar alınmasını da sağlayacak.
Benim önüme bir yazı geliyor, bakıyorum 8 paraf var. Buna rağmen ilk kademe yapılan basit bir hata bana kadar geliyor. Demek ki bu kadar kademeye gerek yok.”
-TARIM TEŞKİLATLARINA SOSYOLOG ATANACAK
Bu yıl içinde illerdeki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatlarına birer sosyolog atanacağını da açıklayan Tarım Bakanı, köy ve kırsal alan sosyolojisini bilmeden çok sağlıklı projeler üretilemeyeceğini kaydetti.
Bu çerçevede ilk aşamada 812 ilin her birine başlangıç itibariyle en az bir sosyolog alınacağını ve alımların ÖSYM aracılığı ile gerçekleştirileceğini anlatan Eker, ”Daha verimli üretim yapılması ve projelerin daha sağlıklı işlemesi için bunu yapmaya karar verdik” dedi.
AA
22 Şubat 2010: 15:35 #92010yetkinhazarÜyene diyim, hayırlısı…
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.