blank
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #21155

    Metritis (Rahim Yangısı)
    Hastalığın tanımı

    Kedilerde uterusun çeşitli nedenlere bağlı olarak yangılanmasına metritis denir.

    Hastalığın nedenleri nelerdir?

    Nedeni genellikle bakteriyel enfeksiyonlar ve hormonlardır. Uterus mukozasındaki kistik üremeler, gebelikte yavru ölümü, doğum sonrası yavru zarlarının atılamaması, tedavi veya kızgınlığı baskılamak amacı ile uzun süreli hormon uygulamaları metritis oluşumunda önemli faktörlerdir.

    Enfeksiyonlar uterusa genital kanal yolu ile ulaşabileceği gibi lenf ve kan yoluyla da uterus enfeksiyonu gelişebilir.

    Genellikle östrus döneminden sonra görülmektedir. Genç kedilerde de görülmekle birlikte ortalama 4 yaş ve üzeri yaşlarda daha sık görülür. Hiç çiftleşmeyen ve yavru yapmamış kedilerde de görülebilmektedir. Seksüel siklus sırasında uterusta enfeksiyon varsa bu dönemde yapılan hormon uygulamaları uterusun direncinin az olmasına bağlı olarak metritisin daha hızlı gelişmesine neden olabilir.

    Hastalığın belirtileri nelerdir?

    Hasta kedilerde çoğunlukla ilk görülen klinik bulgu iştah kaybıdır. Hasta genellikle depresif bir tablo sergiler. Bazı durumlarda açık kahveden koyu kırmızıya kadar değişebilen renkte akıntı görülebilir. Akıntı enfeksiyonun şiddetine ve süresine bağlı olarak sulu veya koyu kıvamda olabilir.

    Hastalık ilerledikçe depresyon hali artar kilo kayıpları başlar ve karın şişkinleşir. Özellikle rahim ağzının kapalı olduğu vakalarda dışarı akıntı olmadığından uterus aşırı derecede şişkin ve tüm karın boşluğunu doldurabilecek kadar hacimlidir. Rahim basınç altında kaldığında yırtılma ve bunun sonucu gelişen şok nedeniyle ölüm görülebilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda polidipsi, poliüri ve dehidrasyon şekillenir.

    Sonuç

    Kesin tanı klinik bulguların varlığı, palpasyon ile uterusun doluluğunun tespiti,röngen ve ultrason bakısı, kan ve idrar tahlilleri ile yapılabilir.

    Özellikle akıntının olmadığı vakalarda kan, idrar tahlili ve ultrason bakısı kesin tanının konulmasında önemlidir.

    Metritisin medikal olarak tedavisi yapılabilir. Ancak veteriner hekimlerin tavsiyesi çoğunlukla operatif olarak uterusun alınmasıdır. Çünkü medikal tedavi her zaman başarı sağlayamayabilir ve ayrıca olayın tedaviden sonra da nüksetme olasılığı mümkündür. Eğer yavru almak düşünülmüyorsa operasyon kesin ve en etkin yöntemdir. Kısırlaştırma yapılmadı ise medikal olarak tam bir iyileşme sağlandıktan sonra ilk kızgınlık döneminde kedinin gebe kalması nüksleri önlemek açısından faydalıdır.

    #98819

    çok güzel bir sunum

    #98828

    çok faydalı buldum çalışmanızı,
    teşekkür ederim

    #99497
    psidas
    Üye

    öncelikle yaşadıklarımın, aynı hastalığı deneyimleyen her evcil hayvan sahibine ışık tutmasını temenni ediyorum: geçen hafta 4,5 yaşındaki kedim, iştah kesilmesi ve halsizlik belirtileriyle rahatsızlandı.. götürdüğüm veteriner ateşini ölçtü ve arkasından gelen akıntıya bakarak iç parazit kaynaklı ishal olmuş olduğunu ifade etti, parazit aşılarını yaparak antibiyotik tedavisi başlattı.. iki gün boyunca yediği iğnelere rağmen genel durumunda değişme olmaması beni zaten şüphelendirmişti; üçüncü gün tekrar iğnesini olmak için götürdüğümde iştahsızlığının geçmediğini ve içtiği suyu bile kustuğunu belirttim.. bu sefer de kedinizde gastrit problemi var deyince iğnesini yaptırmadan oradan ayrılıp başka bir veterinere gitmeye karar verdim.. yeni gittiğim veterinerde ilgilenen hekim beyin kedime serum bağladıktan sonra son anda farketmesiyle akıntının ishal olmadığı, rahimden geldiği anlaşıldı ve metrit teşhisini koydu.. hekim, yarın ya da ertesi gün kedinin durumuna göre rahim alınması ameliyatı yapılması gerektiğini ifade etti.. lakin ben bir kez de size sormak istiyorum; kedim 5-6 gündür hiçbir şey yemedi ve çok halsiz üstelik de zayıf bir kedi, böyle bir ameliyatı çıkarabilir mi, hangi yolu seçmem uygun olur; görüş belirtirseniz minnettar kalırım.. teşekkürler

    #99498

    Siz veteriner hekim arkadaşın teşhise göre yapacağı tedavi seçeneğini uygulayınız..
    Geçmiş olsun..

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.