blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Muhabbet & Eğlence
  4. ODTÜ'de "engelsiz yaşam"
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #8773
    sfenks
    Üye

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), engelli öğrencilerin sorunlarını çözmek ve istihdamlarını sağlamak amacıyla “Engelsiz Yaşam Koordinatörlüğü” kurdu.

    Rektörlük bünyesinde kurulan koordinatörlük, ilk aşamada okuldaki engelli öğrencilerin tam sayısını tespit edecek. Öğrencilerin sıkıntıları hakkında bilgi toplanacak. Hazırlanan veriler ışığında üniversite, ODTÜ Vakfı ve sponsorlardan sağlanacak maddi destekle çözüm üretilecek.

    Eğitimdeki engellerin aşılması için de öğretim üyelerinden destek alınacak. Öğretim üyeleri bu konuda bilinçlendirilerek, “kalem tutmakta zorlanan öğrenciye sınavda ek süre”, “yalnız dudak okuyabilen öğrencilerin ön sıralara oturtulması” gibi basit ama etkili yöntemlerle kampuste denge sağlanacak.

    Rektör Danışmanı Prof. Dr. Okan Tarhan’a bağlı koordinatörlüğün başında okutman Claire Özel görev yapacak.

    Koordinatörlüğün hizmete açılışı dolayısıyla ODTÜ Rektörlük Binası’nda toplantı düzenlendi.

    ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, koordinatörlüğün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete açılmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

    Amaçlarının “iyilik yapmak” değil, engellilere hak ettikleri yaşam standardını sağlayabilmek olduğunu vurgulayan Akbulut, Kariyer Merkezi ile Engelsiz ODTÜ çalışmalarını birleştirip yeni bir koordinatörlük oluşturduklarını söyledi.

    Ural Akbulut, koordinatörlüğün, “öğrencilerin eğitimleri sırasında önlerindeki engelleri kaldırmak ve istihdam sağlayarak, topluma kazandırmak” amacıyla hizmet vereceğini söyledi.

    Akbulut, Öğrenci Seçme Sınavı Eşit Ağırlıklı (EA) puan türünde Türkiye 28. olan ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Ahmet Kardeşler’i örnek göstererek, “Engeller kaldırıldığında, büyük başarılara imza atabiliyorlar. Önemli olan ‘bize yardım edin’ dedirtmeden yapmak” diye konuştu.

    “BALIK TUTMAK İSTİYORUZ”

    Toplantıda, üniversite eğitimi sırasında omurilik felci geçiren ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu engelli Tunç Tonger, Ahmet Kardeşler’e tekerlekli sandalye hediye etti.

    Eğitimin büyük önem taşıdığını vurgulayan Tonger, engellilerin eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadıkları için sorunlarını gerektiği gibi ifade edemediklerini, toplumla bütünleşemediklerini anlattı.

    “Herkes engellileri ‘balık isteyen’ gibi görüyor. Halbuki biz balık tutmak istiyoruz, uygun koşullar olduğunda balık tutmayı da öğrenebiliyoruz” diyen Tonger, koordinatörlükte de danışmanlık görevi üstleneceğini ve öğrencilerin önünü açmak için çalışacağını belirtti.

    (aa)

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.