blank
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19302
    antagracia
    Katılımcı

    Arkadaşlar kardeşimin ödevi için partenogenetik nedir açıklar mısınız?

    #56354
    #56355
    antagracia
    Katılımcı

    teşekkürler

    #56488

    [size=large]

    Canlının dişi üreme hücresinde döllenme olmadan, mitoz bölünmeyle yeni bir bireyin oluşması “partenogenez” olarak adlandırılıyor. Bu üreme çeşidinde yumurta n kromozomlu ise oluşan yeni birey de n kromozomlu oluyor. Bu üreme şekli arılarda, su pirelerinde, karıncalarda, bazı kelebeklerde, bazı balıklarda ve bazı kertenkele türlerinde görülüyor.

    Böceklerde, 3 farklı tip partenogenez görülebiliyor.
    1. Apomiktik partenogenez:
    Yaprak bitlerinde (afidlerde) görülen bu üreme tipinde, “kök dişilerden” sonbahar aylarında partenogenez yoluyla, normal şekilde üreyebilen dişiler ve erkekler gelişiyor. Bu dişilerin ve erkeklerin normal şekilde çiftleşmelerinden oluşan kış yumurtalarından da, ilkbaharda, partenogenetik dişiler gelişiyor.

    2. Jeneratif partenogenez:
    Bu üreme tipinde, döllenmemiş yumurtalardan yalnızca erkekler, döllenmiş yumurtalardan da yalnızca dişiler gelişiyor. Bu partenogenez tipi de arılarda ve karıncalarda görülüyor.

    3. Otomiktik partenogenez:
    Bu partenogenez tipinde, populasyonda yalnızca dişi bireyler yer alıyor. Bu üreme şeklinde ya yumurta ve bir kutup cisimciği birleşerek 2n kromozomlu bir birey gelişiyor (yalancı döllenme), ya da yumurta ilk mitozu geçirdikten sonra, bu iki yeni oğul hücre birleşerek diploid bir parazigot oluşturuyor. En sık görülen partenogenez tipi de bu.

    Ancak partenogenezde, mutlaka yumurta hücresinin bulunması gerekiyor. Bu nedenle de, bazı türlerde belirli mevsimlerde erkek bireylerin sayısı çoğalsa da, populasyonda yalnızca erkek bireylerin olduğu türler yok. Konuya getirilebilecek diğer bir açıklama da, yumurta ve sperm hücrelerinin oluşum döngülerinden yola çıkmayı gerektiriyor. Her iki oluşum döngüsünde de, art arda geçirilen mayoz bölünmeler sonucunda toplam 4 hücre meydana geliyor. Yumurta hücresi oluşumunda (oogenezis), bu 4 hücreden yalnızca 1 tanesi oosit olarak gelişirken, diğer 3’ü kutup cisimcikleri olarak kalıyor ve partenogenezdeki yalancı döllenmede devreye giriyor. Anca sperm oluşumunda (spermatogenezis), bu 4 hücrenin 4’ü de sperm olarak gelişiyor ve yumurta hücresi içeriğinden farklı hücresel özelliği nedeniyle, sperm hücreleri tek başlarına gelişim gösteremiyor.[/size]

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.