blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Peçeli Baykuşlarda Sıtma Belirlendi
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27912

    Muğla’da kanadı kırık olarak bulunan ve tedavi için Medika- Vet Hayvan Hastanesi’ne getirilen peçeli baykuşta sıtma mikrobu belirlendi. Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Dilan Demirel Bayramlı, daha önce üç baykuşta daha sıtma mikrobuna rastladıklarını belirterek, “Peçeli baykuşların sayıları hızla azalıyor. Sıtma mikrobu nedeniyle nesilleri tehlikede” dedi.

    Ula İlçesi Gökova Beldesi’nde üç yıldır hizmet veren Medika- Vet Hayvan Hastanesi, yaban hayatında yaralanıp getirilen hayvanların tedavisinden hiçbir ücret almıyor. Duyarlı vatandaşlar, yaralı halde buldukları şahin, atmaca, leylek, kumru ve baykuş gibi hayvanları buraya getirerek tedavi ettiriyor. Daha önce birçok yırtıcı kuşun tedavisini ücretsiz yapan hayvan hastanesi, doğal hayata sahip çıkıyor. Son olarak hayvan dostu Türkan Dağdelen tarafından kanadı kırık halde hayvan hastanesine getirilen nadir türlerden peçeli baykuşta sıtma mikrobu saptandı. Kırık olan kanadına platin takılan peçeli baykuş tedavi altına alındı.

    Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Dilan Demirel Bayramlı, baykuşların neslini tehdit eden sıtma mikrobu için acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Bayramlı, “Peçeli baykuşların sayısı hızla azalıyor. Nesilleri tehlike altında. Bize getirilen peçeli baykuşun röntgeni çekildi. Röntgende sağ kanadında iki ayrı noktada kırık tespit ettik ve platin takıldı. Daha önce yaralı halde getirilen üç baykuşta sıtma mikrobu tespit etmiştik. Peçeli baykuşun da kan örneklerini aldık. Bu baykuşta da sıtma mikrobuna rastladık. Şahin, atmaca ve leylek gibi kuşlarda sıtma mikrobu görülmedi. Sıtma mikrobu sadece baykuşları etkiliyor. Acil önlem alınmalı” diye konuştu.

    Bayramlı, sıtma mikrobunun sivrisineklerden geçtiğini kaydetti. Bayramlı, “Sıtma mikrobu baykuşların kanındaki alyuvarları parçalıyor. Baykuşlar güçsüz düşüyor ve uçamıyor. Beslenemeyen baykuşlar ölüyor. Sivrisinekle mücadele edilmezse baykuşların nesli tehlikeye girecek. Bir sivrisinek 200 değişik mikrop taşıyor. Baykuşlar doğal hayatta önemli bir halkayı tamamlıyor. Onların yok olması ekolojik dengeyi tamamen altüst eder” dedi.

    Peçeli baykuşların kanat açıklığının 110 santimetreye kadar ulaştığını ifade eden Bayramlı, ağırlıklarının ise 2.5 kilograma kadar çıkabildiğini dile getirdi. Yaralı peçeli baykuş, hastanede bir süre tedavi edilecek. Sağlığına kavuştuktan sonra doğal ortama bırakılacak. – Muğla

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.