- Bu konu 16 yanıt içerir, 16 izleyen vardır ve en son 14 yıl 8 ay önce ayikon tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 27 Ekim 2007: 00:21 #16136MiravetsÜye
Notları Tek Parça Halinde İndirmek İçin Link :
http://hotfile.com/dl/127254276/f16fdc9/Vtr-298.rar.html
şifre : veterinerhekimiz.com
……………………….
Parçalı Halde İndirmek İçin Linkler Aşağıdadır …Sosis, Büyük baş küçük baş kasaplık hayvan gövde etlerinin yağ, sinir, fascia, kıkırdak, tendo ve kemikleri ayrıldıktan sonra gerekli yardımcı maddelerle karıştırılarak hazırlanan sosis hamurunun bağırsaklara doldurulması ve genellikle 10-20 cm aralıkla dizi şekilde boğumlu olarak bağlanması, usulüne göre dumanlanması ve haşlanması ile yapılan et mamülüdür.
Salam çeşidine uygun hazırlanan hamurun doğal veya yapay kılıflara doldurulduktan sonra tütsülenmesi ve pişirilmesiyle elde edilen bir et ürünüdür.
Diğer bir tanımı ise uygun kasaplık veya kanatlı hayvan etlerine gerekli yağ ve katkı maddeleri ilave edilerek, belirli incelikte kıyılmasıyla oluşturulan hamurun, kılıflara doldurulduktan sonra ön kurutma, tütsüleme ve pişirilmesiyle elde edilen et ürünüdür.
Sığır ve manda baş etleri de kullanılır. Ancak bu etler kullanılacak etlerin en fazla yüzde 10 u oranında kullanılmalıdır.
Yağ olarak temiz ve taze kuyruk, iç, çöz, gövde, kabuk ve kemik ilik yağı kullanılır.
Zorunlu durumlarda kaliteli dondurulmuş yağlar da kullanılabilir.
Katkı maddeleri olarak tuz, çeşitli baharatlar (kırmızı biber, karabiber, zencefil, kişniş, hindistan cevizi vb,) un veya nişasta, süttozu, şeker, nitrat, nitrit, fosfatlar, askorbik asit veya türevleri, zeytin, antep fıstığı, kaşar peyniri, ve yasaların kullanılmasına izin verdiği diğer maddeler kullanılabilir.
Kullanılacak buzun ya da soğuk suyun içme suyu niteliklerine sahip olması gerekirKılıf olarak sığır ve mandaların kalın bağırsak, kör bağırsak, idrar kesesi, koyun ve keçilerin kör bağırsakları ile uygun yapay kılıflar kullanılır.
Salam üretiminde olgunlaşmamış yani sıcak etler kullanılmalıdır.
Hayvan kesildikten hemen sonra etler tendo, ligament, lenf yumrusu, büyük sinir ve damarlar ile kemik ve kıkırdaklardan arındırılıp kıyma makinesinde kıyılmalı ve soğuk ortama alınarak hemen soğutulmalıdır
Salam ve sosisler arasındaki farklılıklar
1)Salam üretiminde daha iri kıyma kullanılır.2)Salam hamurunda emülsiyon oluştuktan sonra salamın çeşidine göre tane karabiber, antep fıstığı, çekirdeksiz yeşil zeytin, çeşni maddeleri, kuşbaşı büyüklüğünde (14 lük ayna ) veya daha küçük boyutlarda (5-7 lik aynalarda) parçalanmış yağ, kürlenmiş et, füme yada haşlanmış dil ilave edilir ve homojen şekilde karıştırılır.
3)Kılıflarda farklılık vardır.
4)Salamların çapı sosislere göre daha büyük daha büyük olduğu için salamlara daha uzun süre ön kurutma, tütsüleme ve pişirme işlemleri uygulanır.
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz
28 Şubat 2008: 22:14 #47685çok teşekkürler eline sağlık
4 Temmuz 2008: 08:48 #49004vet.tek.Üyeteşekkür ederim.başarılarının devamını dilerim ..
14 Ağustos 2008: 17:44 #50169cidalÜye:bravo: tam aradığım bilgiydi teşekkür ederim. çalışmalarının devamını temenni ederim.
7 Kasım 2008: 00:53 #60261kalevra21Üyekardeş çok çok teşekkür ederim gerçekten bilgiler çok işime yaradı…
19 Şubat 2009: 21:41 #73642vet85Üyeteşekkürler
22 Ekim 2009: 21:09 #82398ayca_sagKatılımcıtşkler…
9 Kasım 2009: 13:00 #84040Yeti_0000ÜyeEmeğinize sağlık
15 Kasım 2009: 09:48 #84546ssay74Üyeçok güzeldi[hr]
sosis üretimi kötüymiş[hr]
emeğinize sağlık[hr]
sağolun16 Kasım 2009: 18:35 #84696mbaldemirÜyetşkkkkkk
11 Aralık 2009: 20:26 #86466engiin_Üyegerçekten çok tşk ne zmandır arıyoyodum kısmet buguneymıs
26 Aralık 2009: 16:40 #87886cenkave06Üyepaylaşım için teşekkürler[hr]
paylaşım için teşekkürler26 Aralık 2009: 18:01 #87894vettayÜyeteşekürler
14 Şubat 2010: 16:53 #91374TsavoÜyeteşekkürler
24 Mart 2010: 17:34 #94004esraceritliÜyeemeğine sağlık
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.