blank
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25091
    FeeLinG
    Üye

    Sarıkuyruk
    Latince adı: Seriola dumerili
    Familya: carangidae (istavritler)

    Özellikle amatör balıkçıların hayallerini süsleyen bir balıktır. subtropikal bir balık olup akdeniz ve egede bulunur. 100 cm civarında olanlarına rastlanır. dünyada 200 cm olanları kaydedilmiştir.

    Japonya’da önemli ölçüde yetiştiriciliği yapılmaktadır. eti lezzetlidir.

    SARI KUYRUK BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ

    SARIKUYRUK YETİŞTİRİCİLİĞİ:

    Sarıkuyruk yetiştiriciliği ilk olarak japonya da başlamıştır. Japonya halkı için büyük önemi olan saşimi denilen çiğ balık üretiminde değerli bir balıktır.

    Bu sarıkuyruk balıkları; osteichtyes sınıfı ve
    perliformes alt sınıfı olan corangide familyasındandır.

    Bu balıkların max.boyları 96cm. ağırlıkları ise 13 kg civarında ölçülmüştür. Normal ölçüleri ise 60cm boy ve 3-5 kg canlı ağırlıktır. Kültür yetiştiriciliğinde ise 40 cm boy ve 0.800-1 kg en küçük pazarlama ölçüleridir.
    Vücutlarının sırt kısmı siyahımsı mavi karnı ise gümüşi beyazdır.
    Balıkların vücudu füze biçiminde olup, hafif yandan basıktır.
    Sırt yüzgecinde 5 adet işin bulunur. 30cm boya kadar olanlarda ise 6 adet işin bulunur.

    Sarıkuyruklar genelde ılıksu balıklarıdır. Bahar aylarında ürerler. Sarıkuyrukların yumurtaları pelajiktir.1.15 ile1.44mm.çapındadır. Yumurta içinde 0.24-0.37mm çapında bir yağ damlası bulunur ve yumurtalardan yavru çıkışı 18-24 derece sıcaklıklarda 51 saat sürer.Yeni larvanın boyu ise3.5 mm dolayındadır. Yavrular su sıcaklığının 19-21 derece ,tuzluluğun %019.1-%019.3 olduğu bölgelerde yetişir.

    YAVRU BALIKLARIN TEMİNİ:
    Yavruların genelde hepsi doğadan temin edilir.yapay olarak yavru üretiminde istenilen başarıya henüz ulaşılamamıştır.
    Yakalanan yavruların boyutlarına göre ayrılması çok önemlidir. Çünkü boylara göre sınıflandırma yapılmadığı takdirde %50 ye kadar ulaşan kayıp oranı ile karşılaşmak mümkündür.

    YAVRULARIN YETİŞTİRİLMESİ:
    Yavrular boylara göre sınıflandırıldıktan sonra çok küçük gözenekli naylon havuzlara atılır.Yavruların stoklandığı ağ kafesler 2 ile 50 metrekare yüzey ile 1-3 m derinlikte olabilir. Ağ kafese konulan balıklar yem almaya başlayınca azar azar dikkatle yemlemeye geçilir. ilk verilen yemler parçalanmış ve ezilmiş diger balık etleridir. Özellikle beyaz etli balıklar tercih edilir. Teke karideslerde uygun olup yavrulara fazla mikterda hamsi eti verilmesinden kaçınılmalıdır.

    Stoklamada kullanılacak yavruların 50 gr. a kadar iri boyda olması istenilir.Çünkü bu yaştaki balıklarda ölüm oranı daha az olup,yemleme sorunlarıda azdır. Yavrular 4-6 haftada kafeslerde bu ağırlığa ulaşırlar.

    BÜYÜK BALIKLARIN YETİŞTİRİLMESİ:
    Hastalık görülen yıllarda yaşama gücü %30-40 a kadar düşer. ikinci yılda ise bu sayı %80-90 civarıdır.
    2 yıllık yet. periyodunda 1 – 1.5 – 1.7 – 2.5 – 4.3 ve 6 cm gözlü ağ kafesler kullanılılır.
    Optimal sıcaklık 24-26 derecedir.
    İstenilen tuzluluk oranı ise %025 civarıdır.

    EN ÇOK RASLANAN HASTALIKLAR:
    -vibrio
    -pseudotuberculosis
    -nicordia hastalığı
    -parazitlerdir.

    NOT: 1380 sayılı su ürünleri kanununun 2/1 nolu sirkülerinin 17.maddesinde belirtildiği gibi, bu balıkların avlanabilir boy uzunluğu minimum 30cm.dir. Bu uzunluğun altında avlanmaları ve satışları yasak olup, 5326 sayılı kabahatlar kanununun 17.maddesi geregince de idari para cezaları verilmektedir . Bu balığın Latince adı : seriola
    dumerili’dir. Avlanan bu balığın yasa gereği olarak % 5 oranında küçük boylarına müsaade edilmektedir. Bu balıklar Akya balığı gibi bırakma olta takımı ile de avlanırlar.

    #97010
    FeeLinG
    Üye

    SARIKUYRUK (TÜRKÇESİ KUZU) (Seriola dumerili)

    190 cm boy ve 85 kg a kadar olabilen bu güzel balık, açık denizler ve kıyılarda 0 ile 400 metre arasında deriniklerde yaşar. Ticari avcılığı ve amatör avcılık açısından değerli bir türdür. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Atlas Okyanusunun pek çok yeri ile Akdeniz ve Ege de bulunur.

    Genellikle açığa bakan deniz dibi kayalıkları çevresini tercih eder. Bazen kıyılardaki koy ve körfezlere de girer.

    Besinlerini balıklar, özellikle sardalya ve tirsi ailesi oluşturur. Omurgasızlar (kalamar, karides vs) ile de beslendiği olur. Genç bireyler akıntıyla açık denizde sürüklenen bitki topluluklarının altında ve denizanaları yakınlarında küçük sürüler halinde bir araya gelir. Denizanaları içinde gezme istavritler ile bazı çok bilinen türlerin tuhaf bir savunma-beslenme davranışıdır.

    Görünümü-Morfolojisi-Ayrıt Edilmesi

    Sırtında 8 adet sert, 29-35 adet arasında yumuşak ışın bulunur. Anal yüzgecinde ise 3 sert, 18-22 yumuşak yüzgeç ışını bulunmaktadır. Sırtındaki sert ışınlar lüferdeki gibi kısa ve birbirine zarla bağlı, ayrı bir yüzeç şeklindedir.

    Renk; mavimsi gri, üstlere doğru zeytuni, alt bölümlere gümüşi beyazdır. Baştan yukarı doğru bedeninin orta bölümü boyunca amber sarısı bant bulunur. Kofanaya çok benzese de yandaki bu sarı hat onu bariz şekilde ayırır. Yüzgeçler ise koyu renklidir. İkinci sırt yüzgeci ve anal yüzgeçleri her yanında hemen hemen aynı yükseklikte olup, akyadaki gibi ön bölüm daha sivri değildir.

    Yanal çizgisi yine solungaç kapağı üst bitiminden başlar ve kendine has önce yukarı ve sonra aşağıya doğru tatlı bir kavis ile kuyruğa ulaşır.
    (Metinler Alıntı: Y. Erdem, balıktayız)

    #97011
    FeeLinG
    Üye

    elinde bu konu hakkında bilgisi olan paylaşabilir mi rica etsem

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.