- Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 16 yıl 1 ay önce
Hakan ARI tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 21 Aralık 2007: 20:50 #16917
Murat KUTAYÜyeŞeker hastasını köpek koklayacak!
Köpekler dünyayı koklayarak algılar. Koku alma duyuları insanlarınkinden 100 – 200 kat güçlü olan sadık dostlar 2004’te kanserlilere umut olmuştu şimdi diyabetliler için iş başında.
09 Aralık 2007 09:10
Şeker hastasını köpek koklayacak!MİNE AKVERDİ’nin haberi
Köpekler dünyayı koklayarak algılar. Çünkü koku alma duyuları insanlarınkinden 100 – 200 kat güçlüdür! Bu yüzden, kokunun önemli bir etken olduğu konularda sürekli köpeklerin bu üstün yeteneğine başvuruyoruz. Havaalanlarında bavullardaki gıda ve uyuşturucuların kontrol edilmesinde, enkaz veya çığ altında kalan, doğada kaybolan insanların bulunmasında, hatta yangınların ne sebeple çıktığının tesbitinde bile hep köpekler kullanılıyor. Son yıllarda bilim dünyası köpeklerin koku alma yeteneğini sağlık alanında da kullanmak için çalışmalara başladı. 2004 yılında bilim adamları köpeklerin hassas burnunun kanserin kokusunu alabildiğini, bu sayede köpeklerin yardığımıyla birçok kanser türünün erken teşhisinin mümkün olabileceğini açıkladı. Şimdilerdeyse sadık dostlar şeker hastaları için iş başında.
KÖPEKLERİN BAŞARI ORANI YÜZDE 90
San Francisco’nun Concord bölgesinde üç yıldır çalışmalarını sürdüren Dogs for Diabetics (Diyabetliler için Köpekler) Derneği, şeker hastalarında ciddi bir tehlike oluşturan hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü yaşandığında köpeklerin bunun kokusunu alabildiğini açıkladı. Dahası dernekteki gönüllü doktorlar, bilim adamları, veterinerler ve köpek eğitmenleri hep birlikte köpeklerin bu özelliğini insanların yararına kullanabilmek için yoğun bir köpek eğitim programı da yürütüyor. Sahibinin kan şekeri düştüğünde onu anında uyaracak ‘diyabetlilere özel’ köpekler yetiştiriliyor. Kendisi de bir şeker hastası olan ve adli tıp laboratuvar uzmanı olarak çalışan dernek kurucusu Mark Ruefenacht, kan şekeri düştüğü anda vücut kimyasında meydana gelen değişim sonucu bir koku salgılandığını söylüyor: “Bu kokuyu insanların fark etmesi mümkün değil. Ancak mükemmel bir koku alma duyusuna sahip olan köpekler uyuyor olsalar bile bu kokuyu hemen fark edebiliyorlar. Çünkü onlar için bu koku sucuk kokusu kadar belirgin” diyor ve köpeklerin kokuyu fark etmekte yüzde 90 başarılı olduğunu da ekliyor.
Dernek şimdiden çoğu Labrador cinsi 20 köpeğin eğitimini tamamlayıp diyabetlilerin koruyucu meleği olarak görevlendirmiş.
Bunlardan biri olan 2,5 yaşındaki Tahiti’yi evine alan 34 yaşındaki şeker hastası Sara Outer “Dört aydır birlikteyiz. Bazı geceler yatağa atlayıp ısrarla yüzümü yalayarak beni uyandırıyor. Ve kan şekerimin ciddi biçimde düşmüş olduğunu fark ediyorum” diyor ve ekliyor: “Böyle güvenilir bir yardımcım olması beni rahatlatıyor.”
22 Aralık 2007: 11:54 #46191 Hakan ARIÜyeköpek deyip geçmemek lazım
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.