- Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 15 yıl önce batticon tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 11 Temmuz 2008: 15:11 #17900Mehmet AKINÜye
S.Ü.Veteriner Fakültesi 1982 yılında, Türkiye’nin en önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Konya’da, ülkemizin 5.fakültesi olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Bugün itibariyle fiziki yapısı, öğretim üyesi kadrosu, araştırma sayısı, doktora/yüksek lisans programları, eğitim kalitesi ve uluslar arası ilişkileriyle ülkemizin öncü fakültesi haline gelmiştir.
[img]http://veteriner.selcuk.edu.tr/resize.php?image=doc_vet/17.jpg&max_width=470&max_height=320[/img]
Fiziki yapı :
Fakültemiz eğitim alanı olarak yaklaşık 13.000 m2’lik bir alana yerleşmiş durumdadır. Fakülte fiziki şartlarının (laboratuar, derslik, uygulama alanları) mevcut durumu, AB kriterlerine uygun ölçeklerdedir (kriter 25 m2/öğrenci; fakültemizde 23 m2/öğrenci).
Öğretim Üyesi kadrosu :
Güçlü ve deneyimli bir akademik kadrosu olup fakültede halen 49 profesör, 28 doçent, 13 yardımcı doçent ve 31 araştırma görevlisi, 3 uzman görev yapmaktadır (Bu kadro ülkemizde birçok üniversiteden daha zengindir).
Fakültemizde halen 61 Kız, 602 erkek olmak üzere 663 öğrenci bulunmakta olup öğretim elemanı/öğrenci oranı 5.3 olup bu oranlar da Avrupa standartlarındadır.
Araştırma sayısı :
Fakültemiz öğretim üyelerinin ulusal ve uluslar arası indekse giren birçok dergide çok sayıda yayını bulunmaktadır (Bakınız: Öğretim Üyelerinin sayfaları).
Doktora/yüksek lisans programları :
Fakültemizdeki 17 Anabilim Dalının tamamında doktora ve yüksek lisans programları açıktır.
Eğitim :
Fakültemizde EAEVE kriterleri ve BOLOGNA ölçütleri de dikkate alınarak eğitim-öğretim yeniden düzenlenmiştir. Fakültede eğitim süresi 5 yıldır (10 yarıyıl) ve mezunlara yüksek lisansa eş değer lisans diploması verilmektedir. Dolayısıyla isteyen veteriner hekimler doğrudan doktoraya başlayabilmektedirler. İlk 4 yıl teorik ve pratik eğitim birlikte yürütülürken son 1 yılda intörnlük veya olgunlaşma eğitimi adı altında pratik ve uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Bu süreçte öğrenciler eksikliklerini gidermekte ve teorik bilgilerini daha fazla pratikle birleştirebilmektedir. Ayrıca kamu ve özel kurumlara düzenlenen teknik gezilerle mezuniyet sonrası çalışma alan tercihlerine de ışık tutulmaktadır. EAEVE kriterlerine göre teorik pratik oranı en az 1/1 olması gerekirken fakültede uygulama ağırlıklı eğitim verilmekte olup pratik/teorik oranı 1 / 1.12’dir.
Pratik imkanları :
*Laboratuar: Laboratuarlarda eğitim, araştırma ve teşhise yönelik analiz işlemleri yürütülmektedir.
*Klinikler: Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, İç Hastalıklar ile Dölerme ve Suni Tohumlama olmak üzere 4 Anabilim Dalının bulunduğu kliniklerde eğitim ve araştırma yanında her türlü muayene, teşhis, tedavi ve operasyon yapılarak halka da hizmet verilmektedir. Tedavi süresinde hayvanların barınmasının sağlanması, deneyimli akademik kadro ve hizmet kalitesiyle ilçeler ve çevre illerden gelen hastalara da hizmet sunmakta ve bir bölge hastanesi olma yolunda her geçen gün daha da ilerlemektedir. Kliniklere yılda ortalama olarak 2500 adet hayvan gelmekte ve yaklaşık olarak 400 operasyon yapılmaktadır. Kliniklere gelen hayvan sayısının her geçen gün artması ve hizmet alanının genişlemesinde Türkiye’nin ilk hayvan ambulans ve hasta nakil araç sisteminin önemli rolü vardır. At Hastanesi ve Nekropsi Ünitesinin yapılması ve yetersiz olan bazı cihaz ve teçhizatların temini halinde AB kriterleri yerine getirileceği gibi aynı zamanda hizmet kalitesi de artacaktır
*Uygulama ve Araştırma Çiftliği: Kampus alanı içindeki fakülteye ait Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bulunan sığırcılık (İsviçre Esmeri), koyunculuk (Merinos), köpekçilik (Karabaş ve Akbaş) ve alternatif kanatlı (Keklik, Sülün) ünitelerindeki hayvanlardan yetiştirme, eğitim ve araştırma amaçlı olarak yararlanılmaktadır.
*Atçılık Ünitesi: Atçılık ünitesinde eğitim ve araştırmalar yanında binicilik eğitimi de verilmekte, öğrencilerin sosyal ve sportif faaliyetlerine katkı sağlanmaktadır.
*Et ve Süt Ürünleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Ünitesi: Bu ünitede özellikle eğitime yönelik olarak öğrencilerin katılımıyla et (sucuk, pastırma,salam, sosis, hamburger, köfte vb) ve süt (peynir, yoğurt, yağ, dondurma vb) ürünleri üretimi yapılmaktadır.
AB ve ABD ile Uluslar arası ilişkiler :
*Erasmus/Sokrates Programı : Almanya-Leipzig Veteriner Fakültesi ile yapılan karşılıklı değişim anlaşması sonucu 2 öğrenci, 2 arş.gör (4 ay) ve 1 öğretim üyesi (2 hafta) Eylül 2006’da Leipzig’e gidecektir. Aynı program dahilinde Leipzig’den de Konya’ya gelebileceklerdir.
Aynı program dahilinde Torino Universitesi (İtalya) ve Kansas City Üniversitesi (USA) ile de öğrenci-öğretim üyesi değişimi için ön protokol yapılmıştır.
* Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) : S.Ü.Veteriner Fakültesi aşağıda geniş kapsamlı olarak anlatılan bu birliğe Türkiye’den üye olan ilk fakülte olup akreditasyon ve entegrasyon süreci halen devam etmektedir.
EAEVE (European Association for Establishments of Veterinary Education) Nedir?
EAEVE; European Association for Establishments of Veterinary Education kelimelerinin baş harfleriyle tanımlanan ve Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği diye tanımlayabileceğimiz bir kuruluştur. Bu birlik tarafından Avrupa Birliği Veteriner Fakültelerindeki eğitimde olması gereken minimum şartları belirlenmiş olup ülkelerarası eğitim birliği oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Bugün itibariyle 35 ülkeden (AB ülkeleri ve aday ülkeler) toplam 100 Veteriner Fakültesi birliğe üye olup bu gün itibariyle sadece 36 fakülte akredite ve entegre olabilmiştir.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin EAEVE Süreci :
Avrupa’daki mesleki niteliklerin karşılıklı tanınması konusunda Tıp, Veteriner Hekimliği, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Ebelik ve Mimarlık olmak üzere 7 mesleğe ait düzenlemelere 2005 tarihinden itibaren başlanılmıştır. Bu düzenlemelerin amacı, mesleki niteliklerin karşılıklı tanınması ve serbest dolaşım için sağlanması gereken asgari eğitim koşullarını belirlemektir.
EAEVE’ye Türkiye’den ilk başvuru 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından yapılmış ve fakülte Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen Veteriner Hekim profesör ve akademisyenlerce (5 kişi) 2002 yılında kapsamlı bir değerlendirmeye (6 gün) tutulmuştur. Değerlendirme sonunda bir rapor hazırlanarak Fakülte Dekanlığı ve Üniversite Rektörlüğü’ne sunulmuştur.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Türkiye’de değerlendirmeden geçen ilk Veteriner Fakültesi olduğu için bu ziyaret önemlidir. Konya’dan sonra Ankara, İstanbul ve Bursa olmak üzere şu ana kadar 4 adet fakülte ziyaret edilmiştir. Fakültemiz, Türkiye’de ilk ziyaret edilen fakülte olması yanı sıra ilk akredite ve entegre olan Türk Veteriner Fakültesi olabilmek hedefiyle değerlendirme önerileri doğrultusunda eksikliklerini tamamlayabilmek için çalışmalarına hızla devam etmektedir.
Düzenleme ve iyileştirme çalışmaları yanında EAEVE ile ikili ilişkilerin sürdürülmesi adına EAEVE Başkanı Prof. Dr. Marcell Wanner Konya’ya davet edilmiş ve 2005 yılında fakültemizde bir seminer sunmuş ve olumlu izlenimlerle ayrılmıştır. Bu ziyarette sağlanan sıcak ilişki sonucunda 2005 Mayıs ayında Polonya’da yapılan EAEVE olağan toplantısında, 2007 yılındaki toplantının Konya’da yapılması için başvuruda bulunulmuş ve fakülte adına bir ilk daha gerçekleştirilerek, 2007 yılı Mayıs ayında Konya’da büyük bir organizasyona (EAEVE genel toplantısı) ev sahipliği yapma imkanı elde edilmiştir. Ayrıca bu toplantının birliğin 20.yılına rastlaması ve Avrupa dışındaki ilk toplantı olmasının ayrı bir önemi olduğu başkanın mektubunda açıkça vurgulanmıştır.
Bu toplantıya tüm üye fakülte dekanları veya temsilcilerinin katılacağı ve üniversitemiz ile fakültemizi yakından tanıma fırsatı bulacakları düşünüldüğünde akreditasyonda fakültemize önemli bir avantaj sağlayacağı kuşkusuzdur.
Bu önemli organizasyona katılması beklenen yaklaşık 300 kişilik üst düzey yöneticinin, UNESCO tarafından Mevlana Yılı ilan edilen 2007 yılında, Konya’ya gelmesinin Konya ve Türkiye’nin tarihi, sosyal ve kültürel zenginliklerinin tanıtımı açısından da önemli bir faaliyet olacağı da bir gerçektir.
Bu süreçte yaşanan başka bir gurur vesilesi de, Konya’da yapılacak toplantı nedeniyle fakültemize teslim edilen EAEVE logolu bayrakta daha önce yer almayan TÜRKİYE sınırlarının girişimler sonucunda logoda yer almasının sağlanmış olmasıdır.
Hedef :
Fakültemizin nihai amacı, hayvan sağlığı ve veteriner halk sağlığı konularında fakültemizi ve bölgemizi Avrupa Birliği’nde tanınan ve başvurulan bir merkez haline getirmektir. S.Ü.Veteriner Fakültesi geçirdiği süreç itibariyle üniversitemizde bulunan fakülteler içinde eğitim-öğretim yönünden Avrupa ile akredite ve entegre olmaya en yakın fakülte konumundadır.
Fakültenin EAEVE’ye akredite olması halinde fakültemizin eğitim standartlarının AB ülkeleri Veteriner Fakültelerinin standartlarına eşdeğer olduğu kabul edileceğinden fakülte mezunlarımıza AB ülkelerinde meslek icrası imkanı sağlanırken aynı zamanda AB ülkeleri öğrencilerine fakültemizde eğitim imkanı doğacaktır.
Erişim Bilgileri
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Alaaddin Keykubat Kampüsü Veteriner Fakültesi KONYATelefon (+90.332) 2410059 – 2410339 – 2410340
Faks (+90.332) 241 0063
Hayvan Hastanesi (+90.332) 241 2311
Atçılık Ünitesi (+90.332) 241 005718 Eylül 2008: 08:40 #53391sementer01Üyeya negera var kardes
19 Eylül 2008: 21:15 #53625hekim_42Üyebizim zamanımızda kapının girişinde wc vardı .kaldırmışlar şimdi oraya
16 Eylül 2009: 22:08 #81798batticonÜyebenim mezun olduğum yıl bu kapıyı yaptılar , eski kapının duvarına bi balyozda ben vurmuştum
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.