blank
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16133

    TÜTSÜLEME NEDİR?
    Tütsülenmiş ürün, kışın yaprağını döken sert ağaçların odun talaşı ile elde edilen duman içerisinde belirli tekniklerle et ve taze balıkların bekletilmesiyle elde edilen ürünlere denir.
    Tütsüleme teknolojisinde prensip; etin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması ve dumandaki bakterisid maddelerin et’e geçişini sağlayarak mikroorganizmaların gelişmelerini önlemektir

    amaç değişik bir tat, koku, lezzet vermek ve tüketimi tek örneklikten kurtarmaktır. Bununla beraber tütsülemenin mikroorganizmalar üzerindeki bakterisid ve germisid etkileri olduğundan ürünlerin raf ömrü önemli ölçüde uzar.
    Tütsünün bileşimi;
    Odun tütsüsünde 250’ye yakın değişik bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenlerden organik asitler, fenoller, alkoller, karboniller ve hidrokarbonlar tütsü bileşenlerinin önemli bir kısmını oluştururlar.

    Tütsülemede kullanılan ağaçlar;
    meşe, kayın, ıhlamur, akağaç, elma, kiraz gibi katranı az olan ağaçlar talaşları kullanılmaktadır.
    Tütsülemede ürünün yüzeyi çok nemli ve çok kuru olmamalıdır. Yüzey çok nemli (sulu) olursa tütsüleme sonrası ürünün yüzeyinde açık ve koyu çizgilerden oluşan alacalı bir görünüm meydana gelir. Yüzey çok kuru olursa yeterli bir renk oluşmaz, soluk bir görünüm alır ve bileşenlerin merkeze doğru geçişi güçleşir.

    Tütsü genel olarak üç temel fazdan oluşur
    1-Zerrecikler fazı: Kül,katran ve bazı reçineleri içierir.
    2-Gaz fazı: Yanıcı gazlar,co2,co,su buharı,organik asitler vb bileşimleri içerir.
    3-Yoğunlaşabilen faz: Gaz fazında bulunan ve ürünün üzerinde toplanabilen bileşenlerdir.
    Tütsü etkisini gaz fazının yoğunlaşabilen bileşenleri oluşturmaktadır.

    Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz

    #93556

    hindi etine yapılır mı

    #95327

    elinize sağlık yararlı bilgiler için

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.