blank
  1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Hekim Mesleki
  4. VETERİNER FAKÜLTESİ NEDEN TERCİH EDİLİR?
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27442

    VETERİNER FAKÜLTESİ NEDEN TERCİH EDİLİR?

    Veteriner Hekimliği Nedir?

    Veteriner, latince “hayvan ile ilgili” demektir. Veteriner hekimi ise evcil ve yabani hayvanların hastalıklarının teşhis ve tedavileri, üreme ve ıslahı, zoonoz hastalıkların (hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara bulaşan) önlenmesi ile ilgilenir. Gıda kontrol görevleri ile çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin kilit noktasında görev alır. Veteriner hekimliği mesleği dünyada en eski tarihe sahip mesleklerinden birisidir. Hayvanların evcilleştirilerek insanlara faydalı olmaya başlamasıyla birlikte veteriner hekimliği mesleği ortaya çıkmıştır.

    Veteriner Hekimliği eğitimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Veteriner Hekimleri 5 yıl süren yoğun bir eğitim sürecinden geçerler. 1. ve 2. sınıflarda anatomi, histoloji, fizyoloji ve biyokimya gibi dersler ile havyalar ile ilgili temel bilgilere sahip olan öğrenciler. 2. Sınıfta itibaren mesleki uygulama dersi ile beraber çiftlik, klinik ve laboratuarlarda uygulamalı dersler görür. Hayvan Besleme, Zootekni, Mikrobiyoloji, Parazitoloji gibi dersler alam mesleki bilgisini artırır. Son sınıflarda meslekle ilgili uygulamaları yapabileceği Doğum, İç hastalıkları, Cerrahi ile alakalı dersler ile birlikte gıda hijyeni ve teknolojisi konusunda bilgilerle donatılır. Laboratuvar uygulamalara katılır ve hayvan hastanesinde gelen hastalar üzerinde klinik uygulamalar yapar, 4. sınıf sonrası yaz tatilinde 25 iş günü stajını tamamlayan öğrenci, 5. sınıfta intornluk döneminde ilgi duyduğu alanda seçmeli derslerin uygulamalarına katılır. Seminer ve mezuniyet tezini hazırlar ve sunar. Mezun olmadan önce mutlaka yapması gerek uygulamaları tamamlayan öğrenci fakültemizden donanımlı olarak mezun olur. Veteriner Fakültesi mezunları “Yüksek Lisans” düzeyinde bir “Veteriner Hekimlik” diploması ile mezun olurlar.

    Fakültemiz 2000 yılında resmen faaliyete başlamıştır. Fakültemiz 6. yıldır mezun vermektedir. Fakültemizde Genç dinamik öğretim elamanı kadrosu ile üstün ve nitelikli Veteriner Hekimleri yetiştirilmektedir. 2009 yılı itibariyle kampus yerleşkesine taşınan Fakültemizin inşaatı tamamlanmak üzeredir. Türkiye’nin büyük ve modern hayvan hastanesi olan Fakülteler arasında olacaktır. Özellikle eğitim öğretim planında yapılan değişiklik ile uygulamaya dayalı entegre eğitim vermek üzere yapılanan fakültemizde Hayvan Hastanesi, Hayvancılık Araştırma Uygulama Birimindeki kanatlı, köpek, koyun, sığır ünitelerinde öğrenciler yoğun olarak uygulamalı eğitim almaktadır. Fakülte dışında ki bir çok özel ve kamu kurumunda bulunan hayvancılık işletmelerde, yem fabrikalarında, büyük şehir belediyesi köpek barınağıda, et balık kurumunda rutin olarak öğrenci uygulamaları yapılmaktadır. Kısacası Fakültemizde mezun olan bir Veteriner Hekimi pet, küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının yetiştirme şartlarını, üretimi, verimlerinin artırılması, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda koruyucu hekimlik görevlerinin yerine getirilmesi, hayvansal ürünlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, çevre kirliliği, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin çiftlikten çatala kadar sağlıklı bir şekilde üretimini öğrendikten sonra cevre ve hayvan refahı konusunda duyarlı bireyler olarak mezun olur.

    Veteriner Hekimleri mezun olduktan sonra nerelerde görev alırlar?

    Veteriner Hekimleri temelde insanla hayvanın beraber yaşadığı ya da birbirinden faydalandığı her ortamda görev alırlar. Dolayısıyla iş sahaları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Kamu ve özel sektörde bir çok çalışma alanı mevcuttur. Kamuda Üniversitelerde, fakülte ve meslek yüksek okullarında özellikle son yıllarda her ilde açılan üniversitelere bağlı olarak açılan meslek yüksek okullarında öğretim elemanı olarak çok sayıda elemana ihtiyaç vardır. Veteriner Fakültesinde mezun olan bir öğrenci yabancı dil ve lisans üstü eğitim sınavlarından yeterli not almış ise rahatlıklar kadro alma imkanına sahiptir. Veteriner Fakültesi mezunları yüksek lisans derecesi ile mezun olduklarından meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi olarak istihtam edilebilirler. Diğer dört yıllık Fakülte mezunları için yüksek lisans yapmak veya meslekte 10 yıllık tecrübe aranmaktadır. Bu Veteriner fakültelerinin avantajıdır.
    Özellikle Avrupa Birliği açısından hayvansal ürünlerin denetimi konusunda Veteriner hekimi istihtamı çok önemlidir. Önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliğine üyelik aşamasında çok sayıda veteriner hekimi tarım teşkilatında istihtam edilecektir. Bu yıl bile fakültemizden mezun olan öğrencilerimizin çoğu Tarım Bakanlığında işe başlamışlardır. KPSS sınavı başvuru şartlarında aranan en düşük puanla (52 puanla öğrencimiz yerleşmiştir.) bile veteriner hekimi istihtam edilmiştir. Veteriner Fakültesinden OSS puanı daha yüksek olan bir çok Fakültenin KPSS yerleştirme puanı oldukça yüksektir. Dolayısıyla Veteriner Fakültesini tercih eden öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulma imkanı oldukça iyidir.

    Veteriner hekimler Kamuda Silahlı Kuvvetler (askerlik sonrası), Tarım Bakanlığı (TİGEM, Tarım il müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüleri vb), Çevre Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu, Belediyeler gibi bir çok kamu kurumunda görev alabilirler. Özel sektörde ise Serbest olarak özel kliniğini açabileceği gibi, Hayvan hastaneleri, Yem fabrikaları, mezbahane ve kombinalar, hayvansal ürünler işleme tesislerinde, İlaç sektöründe, Çiftliklerde, tavukçuluk sektörü gibi hayvan ve hayvansal ürünler ile alakalı tüm özel sektör kuruluşlarında çalışma imkanına sahiptir. 6 yıldır mezun veren fakülte olarak bu ana kadar iş bulamayan hiçbir mezunumuz yoktur. Bu yıl özel Sektörden bize veteriner hekimi istihdamı ile ilgili gelen iş taleplerini iş taleplerini maalesef karşılayamadık. Üniversite sınavlarında kazanılması bu kadar kolay ve iş imkanı bu kadar geniş başka bir meslek yoktur. Türkiye’nin doğusunda olan Fakülteler içinde en yüksek puan Atatürk Üniversitesi Veteriner fakültesinin puanıdır.

    Özellikle Hayvan sevgisi olan ve mezuniyetten sonra kolayca iş bulmak isteyen tüm üniversite adayı öğrencilerin Veteriner Fakültemizi öncelikle tercih etmesini tavsiye ederim.

    http://www.atauni.edu.tr/#duyuru=veteriner-fakultesi-neden-tercih-edilir-

    #100822
    arzu yildiz
    Katılımcı

    veterınerlıgın kotu yanlarını soyleyebılırmısınız? her meslegın ktü yanları vardır sonuçta

    #100824

    Kişiden kişiye değişir o durum..şahsen ben görmedim hiç bir kötü yanını …

    #100825

    paylaşımlarınız gerçekten çok güzel veteriner hekim arkadaşlarımıza çok yararlı oluyor ben dahil başlığıda tam konusuna açmışsınız ayın konusu çünkü biçok aday vethekimlikte kararsız bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler

    veterinerliğin kötü yanı değilde zor olduğunu söyleyebilirim

    #38899

    çok güzel açıklık getirmişsiniz akıllardaki sorulara ve güzel paylaşım olmuş ,teşekkür ederiz

    #41891
    ImraHor
    Üye

    güzel kapsamlı bir paylaşım teşekkürler

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.