1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Ya yediğiniz eşek etiyse!
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #23539
    blankImraHor
    Üye

    İSTANBUL- İstanbul Veterriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere, vatandaşın et ve eşek etini satın alırken ayırt etmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Bu etlerin tadının diğer etlere göre daha tatlımsı olduğunu belirten Yeşildere, kesin sonuç için laboratuvar incelemesinin şart olduğunu kaydediyor. Yeşildere şu bilgileri veriyor:

    AT VE EŞEK ETİNDEKİ TAT FARKI
    At ve eşek etini bütün olarak değil, parça et veya kıyma olarak satıyorlar. Dolayısıyla vatandaşın gözle bakarak etin niteliğini anlaması mümkün değil. At ve eşek tek tırnaklı ve aynı türden hayvanlar. At ve eşek eti dana etinden farklı olarak tatlımsı bir tada sahip. Ancak yine de vatandaş için bu ayrımı yapmak zor.

    KİLOSU 33 LİRA OLAN ETTEN 10 LİRAYA KIYMA ÇIKMAZ
    Tabii, satılan etin ucuzluğu da önemli bir fikir verebilir. Mesela içinde 4-5 tane köfte olan bir köfteli ekmek 4 liraysa bu ucuzdur. Veya 5 liraya kıyma, 10 liraya kırmızı et ucuzdur. Böyle ucuz satılan etlere karşı dikkatli olunması iyi olur. Düşünün et şu anda 33 liraya dayandı. Kilosu 27-33 lira olan etten 10 liraya kıyma çıkmaz. Yine, açıkta satılan köfteler veya pek tanınmayan küçük kasaplarda at ve eşek eti bulunması daha yüksek bir ihtimal olabilir.

    BÜYÜK MARKETLER GÜVENLİ
    Ancak büyük marketlerde eşek ve at eti ihtimali yok. Oralardan alınacak etlere güven duyulabilir.

    KESİN TESPİT LABORATUARDA
    Vatandaşın etin at veya eşek olduğu yönünde bir şüphesi olursa bundan emin olmanın tek yolu laboratuarda yapılacak bir inceleme.

    HANGİ LABORATUVARLAR VAR
    Türkiye’de etin at veya eşekten olup olmadığını tespit edecek çok sayıda laboratuvar var. Bunlar veteriner fakültelerine veya Tarım Bakanlığı’na bağlı laboratuvarlar. Örneğin, İstanbul Avcılar’da bulunan Veteriner Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Laboratuvarı, Pendik Veteriner Enstitüsü, Ankara Etlik’de Tarım Bakanlığı’na bağlı laboratuvar bunlardan bazıları. Her şehirdeki veteriner fakültelerinde veya Bakanlığa bağlı laboratuarlarda bu tespitleri yaptırmak mümkün.

    #82876

    evet at ve eşek etinde glikoz oranı yüksek ve daha lifli yapıya sahip

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.