- Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 14 yıl 1 ay önce
dElIbYtR tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 11 Kasım 2007: 16:29 #16598
baytar_eÜyeslm belki işinize yarar
arkadaşlarYem Hijyeni Ve Teknolojisi
1.Vize
1. Yeşil yemlerin kurutulmadan uzun süre saklanamamasının nedenlerini yazınız ?
CEVAP:Yeşil yemler yüksek düzeyde su kapsadığı için kolayca bozulabilirler ve bitkide bulunan enzimlerin yıkıcı etkileri dışardan karışan mikroorganizmaların besin maddelerini kullanmaları ve fermantasyon olayları bu yeşil yemlerin kısa sürede bozulmalarına neden olur…2. Aşağıdakilerden hangisi sehpada kurutma yöntenimin yerde kurutma yöntemine göre avantajlarından biri değildir ?
a) Sehpada kurutulacak otların biçimi için havanın dûzelmesini beklemek gerekir
b) Sehpada kurutulacak bitki, vejetasyonun en uygun zamanında biçilir
e) Sehpada kurutulan otun yığılmadan dolayı kızışma tehlikesi daha azdır.
d) Sehpada kurutma yönteminde mekanik zedelenme sonucu bitkide meydana gelebilecek yaprak kaybı düşük düzeyde olur.
e) Hiçbiri.3. Kaliteli bir kuru ot elde etmek için bitkilerde su miktarı% …….’nın altına indrimek gerekir.
CEVAP:%154. Aşağıdaki kurutma yöntemlerinden hangisinde besin madde kaybı en düşüktür?
a)Yerde aşın kurutma b)Yerde normal kurutma c)Sehpada kurutma
d)Yapay kurutma e)Hiçbiri.5. Kuru ot çeşitlerinde kalitenin belirlenmesindeki fiziksel kriterler nelerdir?
CEVAP:Yaprak oranı,Renk,Aroma,Yumuşaklık ve esneklik,Yabancı madde6. Kuru ot saklama metotları nelerdir?
Cevap:Yığın,Balya,Pelet,Küp7. Aşağıdakilerden hangisi buğday kepeğinin özelliklerinden biri değildir?
a) B grubu vitaminlerince zengindir,
b) Lakzatif özelliktedir,
c) İyi bir fosfor kaynağıdır.
d) İyi bir kalsiyum kaynağıdır.
e) Yoğun yemlerin hafifletilmesinde kullanılır.8. Aşağıdakilerden hangisi melasın özelliklerinden biri değildir?
a) Karbonhidrat bakımından zengindir.
b) Protein bakımından zengindir.
c)Sılaj katkı maddesi olarak kullanılabilir,
d) Karma yem endüstrisinde tozumayı önler.
e) Laksatif etkiye sahiptir.9. Msır guluten ununun ham protein oranı aşağıdakilerden hangisidir.
a)10-20 b)20-30 c)20-40 d) 30-40 e)40-6010. İşlem görmemiş soyada aşağıdaki anti-besinsel maddelerden hangisi bulunur? a)linemarin b)Gossipol c) Tripsin inhibitörü d) Erûsik asit e) Malvarik asit
11. Aşağıdakilerden hangsi küspelerin özelliklerinden değildir ?
a) Metabolik enerji düzeyi kanatlılarda daha yüksektir.
b) Ham protein oranı ortalama %30-40 arasındadır
c) Kalsiyum düzeyi düşük fosfor düzeyi yüksektir.
d)Protein sindirilme derecesi yüksektir.
e) Azotun büyük çoğunluğu gerçek protein şeklindedir.12, Birim hacmi içerisinde besin madde yoğunluğu az sindirilebilirliği düşük ve kuru maddesinde %18’in üzerinde ham selüloz içeren yem maddesine ……….denir
CEVAP:Kaba yem denir.13.Kuru maddesinde……………………. fazla HP bulunan yemlere proteince zengin yemler denir.
CEVAP: %30 dan14.Aşağıdakilerden hangisinde NDF kalıntısı bulunmaz ?
a)Nişasta b)Lignin c)Selüloz
d)Selüloza bağlı protein e)Hemilselüloz15.Doğal meranın tanımı hangisidir ?
a) Taban suyuna yakın arazide sık ve uzun boylu otlardan oluşan yeşil alan
b) Yulaf ekilmiş yeşil alanlardır
c) Korunca ekilmiş yeşil alanlardır
d) Üçgül ekilmiş yeşil alanlardır.
e) Daha çok meyilli ve engebeli kıraç yerlerde seyrek ve kısaboylu bitkilerden oluşan yeşil alanlardır.16. Aşağıdakilerden hangisi mera yönetiminde dikkate alınan ilkelerden değildir.
a) Meradaki tuz, gölgelik ve su yerleri değiştirilmelidir.
b) İlkbaharda erken otlatmadan sakınılmalıdır,
c) Sonbaharda dipten otlatma engellenmelidir.
d) Meradaki zararlı ve yabani ollar ayıklanmalıdır.
e) Merada tek tür hayvanlar otlatılmalıdır.17. Alkol üretimi sırasında elde edilen nem oranı yüksek Ürüne ne ad verilir?
a) Cibre b) Şilempe e) Maya d) Glüten e) Malt18. Aşağıdaki yem maddelerinden hangisi un endüstrisi yan ürünlerinden değildir.
a) Embriyo unu b) Razmol e) Guluten unu d) Bonkolit e) kepek19. Aşağıdakilerden hangisi kültür yem bitkilerinden,baklagillerin buğdaygillere olan üstünlüğü değildir?
a) Birim alandan daha fazla ürün elde edilmesi
b) Protein, kalsiyum bakımından daha zengin olması
c) Enerji bakımından daha zengin olması
d) Havanın serbest azotunu toprağa bağlaması
e) Bal arıları için iyi bir bal özü kaynağı olması20. Acı bakla (lüpen) türleri hayvanlar için iyi bir yem kaynağıdır Ancak……. Lüpenler 10-20 mg /kg düzeyinde alkoloid içerirler.
CEVAP: Mavi Lüpenler21. Karalahana , karnabahar ve soğan gibi bitkilerin hayvanlara fazla verilmesi ile hangi bozukluk ortaya çıkar.
a) İşığa duyarlılık b) Hemolitik etki c)Karsinojenik etki
d) Siyanik asit oluşumu e)Nitrat ve nitrit zehirlenmesi22. Su bakımından zengin yemlerin yapay olarak fermantasyona tutulmasına………. Elde edilen ürüne……….denir.
CEVAP:Silolama,,,,Elde edilen ürüne silaj denir.23.Uygun zamanda silajı yapılan mısır silajına katkı maddesi olarak hangisi tavsiye edilmez?
a) Melas-Arpa b)Tuzc) Laktik asit bakterileri d)Enzimler e)Organik asitler
24. İyi bir sılajda kuru madde ve pH kaç olmalıdır
a) KM: % 20-30 pH: 3,5-4,5
b) KM: %20-50 pH 3.8-4.2
c) KM: % 30-40 pH: 3,8-4,2
d) KM: % 30-40 pH: 4.2-4.6
e)KM: %40-50 pH: 3.5-4.525. Taneleri süt hamur olgunluğuna gelmiş buğdaygil bitkilerinin biçilip hasat edilmesine ne denir?
a)Körpe yem
b)Anız yem
c)Tane yem
d)Hasıl yem
e)Silaj10 Kasım 2009: 02:46 #84093 BaYTaR1905Üyeteşekkürler,çok kolay sorularda varmış aralarında
29 Kasım 2009: 18:48 #85502 kubikÜyeteşekkürler..
21 Aralık 2009: 17:35 #87326 dElIbYtRÜyeELİNE SAĞLIK ARKADAŞIM
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.