- Bu konu 8 yanıt içerir, 8 izleyen vardır ve en son 14 yıl 7 ay önce avrupaveasya tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
15 Kasım 2008: 16:52 #19581ziuwÜye
YEM TEKNOLOJİSİ
YEM HAZIRLAMA VE İŞLEME YÖNTEMLERİ
YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI
Karlılığı artırmak
Partikül büyüklüğünü değiştirmek
Nem oranını değiştirmek
Yem yoğunluğunu değiştirmek
Yemin lezzetini değiştirmek
Yemin besin maddeleri içeriğini değiştirmek
Besin maddelerinden yararlanmayı artırmak
Antinutrisyonel faktörlerin yok edilmesi
Depolama kalitesini artırmak
Mekanizasyonu sağlamak ve depolama alanını azaltmak
Yemlerde zararlı etkenleri azaltmak
KONSANTRE YEMLERİ İŞLEME YÖNTEMLERİ
MEKANİK İŞLEMLER
ISI UYGULAMALARI
SU ORANINI DEĞİŞTİRME
KALIPLAŞTIRMA
SIVI KATKILAR
FERMENTASYON İŞLEMLERİ
ÇİMLENDİRME
BAZI PROTEİN KAYNAKLARININ İŞLENMESİ
YAĞLARIN İŞLENMESİ
MEKANİK İŞLEMLER
Kabuğun alınması (dehulling)
Kırpma
Öğütme (grinding)
Ezme (rolling)
Sıkıştırma (extruding)
ÖĞÜTME
Etkileri:
Homojen dağılım
İyi bir karışım
İyi ve hızlı sindirim
Aromatik yağ asitleri
Kolay ve sağlam pelet üretimi
ÖĞÜTME
Öğütme Yöntemleri:
Taş Değirmenler
Çekiçli Değirmenler
Valz (Trommel)’li Değirmenler
Çekiçli Değirmenlerde Öğütme İşlemleri
Çarpma
Kesme
Sürtünme
Ezme (rolling)
Kuru ezme (dry rolling)
Buharla ezme (steam rolling)
Sıkıştırma (extruding)
Kuru ekstrüzyon
Yaş ekstrüzyon
NİŞASTANIN JELATİNLEŞTİRİLMESİ
Etkileri:
Nişastanın su absorbe etme yeteneği artar
Enzimlerin etkisi artar, çözünme hızlanır.
ISI UYGULAMALARI
Kuru ısıtma yöntemi
Mikronize etme (micronizing)
Patlatma (popping)
Kavurma (roasting)
Nemli ısıtma yöntemi
Pişirme (cooking)
Genleştirme (exploding)
Pulcuk haline getirme (flaking)
Buharla pulcuk haline getirme (steam flaking)
Basınçla pulcuk haline getirme (pressure flaking)
Peletleme (pelleting)
Granül yem (crumbling)
PELETLEME
Yararları
Fiziksel görünümü nedeniyle hayvanlar tarafından tercih edilir.
İnce öğütülmüş, beğenilmeyen yem maddelerinin tüketilmesi sağlanır.
Karma yemlerde hammaddelerin ayrışmasını engeller.
Daha az nem tutar, tozlanma azdır.
Yemlerin besleyici değeri artar.
Akıcılığı daha fazladır.
Depolama alanını daraltır.
Küflenme ve zararlı bakteri oluşumu daha azdır.
Yağda eriyen vitaminler daha yavaş okside olur.
Yeme sıvı katılması kolaylaşır.
Açık arazide yem kaybı azalır.
PELETLEME
Olumsuz yönleri
Pahalıdır.
Besin madde kaybı oluşabilir.
Kanibalismus nedeni olabilir.
Su tüketimini artırır.
SU ORANINI DEĞİŞTİRME
Sulandırma (watering), ıslatma (soaking)
Kurutma (drying, dehydrating)
Erken hasat etme (early harvesting)
BAZI PROTEİN KAYNAKLARININ İŞLENMESİ
Protein kaynaklarının formaldehit ile işlenmesi
By-pass protein
By-pass amino asitler
Protein kaynaklarının ısı ile işlenmesi
YAĞLARIN İŞLENMESİ
Yağların formaldehit ile işlenmesi
Yağların kristalleştirilmesi
Kalsiyum sabunlarının kullanımı
KONSANTRE YEMLERDE KARIŞTIRMA VE KARIŞIM STABİLİTESİ
KARIŞTIRICI ÖZELLİKLERİ
Karıştırma işlemi güvenilir olmalı.
Farklı karışımlar (yağlı, melaslı) yapabilmeli.
Hammaddelerin yapısını bozmamalı.
Kısa sürede karıştırmalı.
Tam ve kolay boşaltılabilmeli.
Bakım ve onarım kolaylığı olmalı.
Otomazisyona uyum sağlayabilmeli.
Enerji harcaması en az olmalı.
Karıştırıcı Tipleri
Kazanı hareketli karıştırıcılar
Kazanı sabit, helezonlu karıştırıcılar
Yatay tip
Dikey tip
Yüksek basınçlı hava üflemeli karıştırıcılarKABA YEMLERİ İŞLEME TEKNİKLERİ
Fiziksel İşlemlerKimyasal işlemler
FİZİKSEL İŞLEMLER
Doğrama, öğütme ve parçalama
Küp haline getirme
PeletlemeKİMYASAL İŞLEMLER
NaOH ile işlem
Amonyak ile işlem
Üre ile işlem
Asitler ile işlem
Kombine işlemler23 Kasım 2008: 15:52 #61423alperen0660Katılımcısaolasın[hr]
tskrler4 Ocak 2009: 15:03 #66470alperen0660Katılımcıtskler arkadaşlar
3 Aralık 2009: 14:04 #85760LeviathanÜyesağol
10 Aralık 2009: 16:27 #86362VolvetÜyepaylaşım için teşekkürler..
12 Aralık 2009: 23:03 #86619vetisaÜyetesekurler
19 Aralık 2009: 00:00 #87097toplumcuÜyeellerine sağlık…[hr]
bu aradapm kullanamıyom sorularım olacaktı bazı arkadaşlara18 Mart 2010: 17:59 #93792DavutÜyepaylaşım için teşekkürler..
4 Mayıs 2010: 15:57 #95028avrupaveasyaKatılımcıTeşekkürler…
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.