9 yazı görüntüleniyor - 1 ile 9 arası (toplam 9)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19581
    ziuw
    Üye

    YEM TEKNOLOJİSİ
    YEM HAZIRLAMA VE İŞLEME YÖNTEMLERİ
    YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI
     Karlılığı artırmak
     Partikül büyüklüğünü değiştirmek
     Nem oranını değiştirmek
     Yem yoğunluğunu değiştirmek
     Yemin lezzetini değiştirmek
     Yemin besin maddeleri içeriğini değiştirmek
     Besin maddelerinden yararlanmayı artırmak
     Antinutrisyonel faktörlerin yok edilmesi
     Depolama kalitesini artırmak
     Mekanizasyonu sağlamak ve depolama alanını azaltmak
     Yemlerde zararlı etkenleri azaltmak
    KONSANTRE YEMLERİ İŞLEME YÖNTEMLERİ
     MEKANİK İŞLEMLER
     ISI UYGULAMALARI
     SU ORANINI DEĞİŞTİRME
     KALIPLAŞTIRMA
     SIVI KATKILAR
     FERMENTASYON İŞLEMLERİ
     ÇİMLENDİRME
     BAZI PROTEİN KAYNAKLARININ İŞLENMESİ
     YAĞLARIN İŞLENMESİ
    MEKANİK İŞLEMLER
     Kabuğun alınması (dehulling)
     Kırpma
     Öğütme (grinding)
     Ezme (rolling)
     Sıkıştırma (extruding)
    ÖĞÜTME
    Etkileri:
     Homojen dağılım
     İyi bir karışım
     İyi ve hızlı sindirim
     Aromatik yağ asitleri
     Kolay ve sağlam pelet üretimi
    ÖĞÜTME
    Öğütme Yöntemleri:
     Taş Değirmenler
     Çekiçli Değirmenler
     Valz (Trommel)’li Değirmenler
    Çekiçli Değirmenlerde Öğütme İşlemleri
     Çarpma
     Kesme
     Sürtünme
    Ezme (rolling)
     Kuru ezme (dry rolling)
     Buharla ezme (steam rolling)
    Sıkıştırma (extruding)
     Kuru ekstrüzyon
     Yaş ekstrüzyon
    NİŞASTANIN JELATİNLEŞTİRİLMESİ
    Etkileri:
     Nişastanın su absorbe etme yeteneği artar
     Enzimlerin etkisi artar, çözünme hızlanır.
    ISI UYGULAMALARI
     Kuru ısıtma yöntemi
     Mikronize etme (micronizing)
     Patlatma (popping)
     Kavurma (roasting)
     Nemli ısıtma yöntemi
     Pişirme (cooking)
     Genleştirme (exploding)
     Pulcuk haline getirme (flaking)
     Buharla pulcuk haline getirme (steam flaking)
     Basınçla pulcuk haline getirme (pressure flaking)
     Peletleme (pelleting)
     Granül yem (crumbling)
    PELETLEME
    Yararları
     Fiziksel görünümü nedeniyle hayvanlar tarafından tercih edilir.
     İnce öğütülmüş, beğenilmeyen yem maddelerinin tüketilmesi sağlanır.
     Karma yemlerde hammaddelerin ayrışmasını engeller.
     Daha az nem tutar, tozlanma azdır.
     Yemlerin besleyici değeri artar.
     Akıcılığı daha fazladır.
     Depolama alanını daraltır.
     Küflenme ve zararlı bakteri oluşumu daha azdır.
     Yağda eriyen vitaminler daha yavaş okside olur.
     Yeme sıvı katılması kolaylaşır.
     Açık arazide yem kaybı azalır.
    PELETLEME
    Olumsuz yönleri
     Pahalıdır.
     Besin madde kaybı oluşabilir.
     Kanibalismus nedeni olabilir.
     Su tüketimini artırır.
    SU ORANINI DEĞİŞTİRME
     Sulandırma (watering), ıslatma (soaking)
     Kurutma (drying, dehydrating)
     Erken hasat etme (early harvesting)
    BAZI PROTEİN KAYNAKLARININ İŞLENMESİ
     Protein kaynaklarının formaldehit ile işlenmesi
     By-pass protein
     By-pass amino asitler
     Protein kaynaklarının ısı ile işlenmesi
    YAĞLARIN İŞLENMESİ
     Yağların formaldehit ile işlenmesi
     Yağların kristalleştirilmesi
     Kalsiyum sabunlarının kullanımı
    KONSANTRE YEMLERDE KARIŞTIRMA VE KARIŞIM STABİLİTESİ
    KARIŞTIRICI ÖZELLİKLERİ
     Karıştırma işlemi güvenilir olmalı.
     Farklı karışımlar (yağlı, melaslı) yapabilmeli.
     Hammaddelerin yapısını bozmamalı.
     Kısa sürede karıştırmalı.
     Tam ve kolay boşaltılabilmeli.
     Bakım ve onarım kolaylığı olmalı.
     Otomazisyona uyum sağlayabilmeli.
     Enerji harcaması en az olmalı.
    Karıştırıcı Tipleri
     Kazanı hareketli karıştırıcılar
     Kazanı sabit, helezonlu karıştırıcılar
     Yatay tip
     Dikey tip
     Yüksek basınçlı hava üflemeli karıştırıcılar

    KABA YEMLERİ İŞLEME TEKNİKLERİ
    Fiziksel İşlemler

    Kimyasal işlemler
    FİZİKSEL İŞLEMLER
     Doğrama, öğütme ve parçalama
     Küp haline getirme
     Peletleme

    KİMYASAL İŞLEMLER

     NaOH ile işlem
     Amonyak ile işlem
     Üre ile işlem
     Asitler ile işlem
     Kombine işlemler

    #61423
    alperen0660
    Katılımcı

    saolasın[hr]
    tskrler

    #66470
    alperen0660
    Katılımcı

    tskler arkadaşlar

    #85760
    Leviathan
    Üye

    sağol

    #86362
    Volvet
    Üye

    paylaşım için teşekkürler..

    #86619
    vetisa
    Üye

    tesekurler

    #87097
    toplumcu
    Üye

    ellerine sağlık…[hr]
    bu aradapm kullanamıyom sorularım olacaktı bazı arkadaşlara

    #93792
    Davut
    Üye

    paylaşım için teşekkürler..

    #95028
    avrupaveasya
    Katılımcı

    Teşekkürler…

9 yazı görüntüleniyor - 1 ile 9 arası (toplam 9)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.