- Bu konu 7 yanıt içerir, 8 izleyen vardır ve en son 12 yıl 2 ay önce
bordoborklu tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 17 Kasım 2007: 21:18 #16702
LabVetÜyeYeni gelecek olan gebe düvelerinizin ve doğacak olan buzağılarınızın sağlıklı olmaları, genetik özelliklerinden gelen verimlerini ortaya çıkarabilmeleri için önerilerimiz:
1.Düveleriniz yol stresi ile geleceklerdir. Stresi önlemek ve enerji ihtiyacını gidermek için ACTİPART öneriyoruz. İnek başına günde 50 gr. ile başlayıp doğuma 10 gün kala 200 gr. kullanıldığında, doğumdan sonra oluşabilecek problemleri önleyecek, ineklerin genetik yeteneğinden gelen süt verimine en kısa sürede ulaşmasını ve pik seviyesinde uzun süre kalmasını sağlayacaktır. Bunun sağlanması için doğumu takip eden on gün içerisinde de kullanılması gerekir.
2.Yoldan gelen düve ya da inekler strese ve dolayısıyla bir bocalama sürecine girerler. Bu dönemi kolay atlatmalarını sağlamak, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından uzak kalabilmek için ilk geldiklerinde 10 gün süreyle yemlerine günde 50 gr. PREMEL BKP katılması, bir ay sonra aynı uygulamanın tekrar edilmesi uygun olur.
3.Uyum sürecini problemsiz atlatmak, bağışıklık seviyesini yüksek tutmak ve doğumdan sonra buzağının sağlıklı olmasını sağlamak için, ineklerin yemine günde 20 gr, buzağıların mamasına günde 10 gr İmmutech (MOS) katılmasında büyük yarar vardır.
4.Yol stresinin sebep olabileceği en önemli problem solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Düveler gelir gelmez derhal Pasteurella aşısı (Mannheimia multocida + Pasteurella haemolytica bacterin) uygulanmasını ve 15 gün sonra rapelinin yapılmasını (tekrarını) öneriyoruz.
5.Düvelerinize ayrıca ACTİCELL öneriyoruz. Acticell, Selenyum, Çinko ve E vitamini içerir. İnek başına 100 gr. hesabıyla yeme katılır. Genel vücut direncini, ayakların dayanıklılığını ve meme dokusunun direncini sağlar. Doğum esnasında uterus (rahim) kaslarının kasılması ve dolayısıyla doğumun düzgün bir şekilde olmasını, doğumdan sonra sonun atılmasını temin eder. İçerisinde bulunan Çinko ile meme başındaki koruyucu tıkacın oluşmasını ve memenin korunmasını sağlar. Sürekli kullanıldığında somatik hücre sayısının yükselmesini önler.
6.Doğuma bir ay kala adale içerisinde 1 ml Bovine Pili Shield aşısının uygulanmasını öneriyoruz. Buzağı ölümlerini önleyecek olan bu aşıyı kesinlikle ihmal etmeyelim. Düveler hamile kaldıkları ülkenin somatik antijenlerine göre ağız sütünde koruyucu maddeler üreteceğinden, bizim koşullarımızda buzağıları korumaya yetmeyebilir. O yüzden üniversal pilus antijeni olan K99 ile hazırlanmış aşıları yani, Bovine Pili Shield aşısını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
7.Doğumu takiben ineklerin başına sıklıkla gelen problem mastitistir. Düvelerin doğum yapmasına 1-2 ay kala (karma matitis aşısı ) Mastivac yapılırsa bu probleme karşı etkili bir önlem alınmış olur. Mastivac 15 gün arayla 5 ml olarak (derialtı enjeksiyon şeklinde) tekrar edilir.8.Doğumdan sonra ağız sütünün en kısa sürede içirilmesi ve ilk olarak 2 litre ağız sütünün buzağı tarafından alındığına emin olunması gerekir. Bunun için 2 litre ağız sütünün anneden sağılarak, sabırla ve görerek buzağıya içirilmesi uygundur. Doğan buzağının göbeği bağlanarak Batticon veya benzeri iyotlu bir solüsyonla temizledikten sonra annesinin yanından ayrılarak bir buzağı boksuna konulması tavsiye edilen yöntemdir. Buzağıya ilk 12 saat içinde 6 litre ağız sütünün içirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
9.Doğumu takiben en kısa sürede beşli karma antiserum Bovi Sera’nın adale veya derialtı uygulaması yerinde olacaktır. Septisemi, öksürük ve eklem iltihaplarına karşı hazırlanmış hazır antiserum olan Bovi Sera’nın kullanılması şarttır.
10.Doğumu takip eden 10 veya 11 inci günlerde düvelere tek doz Juramate (Prostaglandin F2α) enjeksiyonu rahimin kısa sürede envolusyonunu (kendini toplamasını) sağlar. Rahimi yeni bir gebeliğe hazırlamakta yardımcı olduğu gibi metritis (rahim iltihabı) ihtimalini ortadan kaldırır.
11.Doğum yapan inekler kilo kaybederler. Bu kayıp laktasyon başından itibaren 30 gün içinde mutlaka durmalıdır. Kuru dönemde ve laktasyonun başında inekler vücut kondüsyonları bakımından dikkatle izlenmelidirler. Ayrıca görünüşlerine dikkat edilmelidir. “ Hasta bir görünümü var mı ? ” diye bakılmalı, ilk 10 gün vücut sıcaklığı ölçülmeli, hasta görünüşlü, vücut sıcaklığı yüksek olanlara derhal müdahale edilmelidir. Sağlıksız görünen, kederli bakışlı inekler aynı zamanda yüksek ateşli çıkarlarsa antibiyotik (Tetraoxyphen L-A), antipiretik (ateş düşürücü), dextroz uygulamaları, sağlıksız görünüşlü ancak, düşük ateşli çıkarlarsa, kalsiyum (Calfoset) uygulamaları gerekebilir. İlaçların uygulanması ve doze edilebilmeleri için veteriner hekiminize danışınız.
12.Daima “Sky-High-Energy” hazır bulundurulmalı, sebebi ne olursa olsun ishal olan buzağılara derhal iki litre suya bir poşet karıştırılarak içirilmelidir. Buzağıların ishali zaman kaybetmeye gelmez.
Not: IBR-BVD-BRSV-PI3-Hemophilus somnus için Vira Shield Somnus aşısı uygulaması geldiği yerden öğrenilecek aşılama bilgilerine göre yapılmalıdır. Örneğin; geldiği yerde ilk aşı uygulanmışsa rapeli yapılabilir.18 Kasım 2007: 17:23 #44794 vetrichÜyeevet haklısın çok güzel ve çok öneöli pratik bilğiler bunları çıkartıp kliniğe asmak gerek esasında … sağol yazdıgın iiçin
18 Kasım 2007: 17:45 #44797 vet_hasanÜyeçok sağol arkadaşım
28 Kasım 2007: 15:51 #45300 asbuzuKatılımcıteşekkür arkadaşım
15 Ocak 2008: 09:59 #46802 batuhan5432ÜyeArkadaş eline sağlık güzel bir çalışma olmuş.Gelir gelmez aşılama yerine bence uzun etkili antibiyotik yapıp sonra aşılamaya gidilmesi daha mantıklı.Çünkü yolda enfeksiyonu kapmış ise hasta hayvana aşı uygulanması sonucu organizma hastalığa boyun eğecektir.Bu nedenle uzun etkili Tulathromycin veya daha ucuz olan tilmikosin preparatları uygulanabilir.
15 Kasım 2009: 08:33 #84542 AvarissaKatılımcıDeğerli bilgilerin için teşekkurler.
24 Nisan 2011: 17:17 #99131 eserburakÜyeÇok değerli bilgiler gerçekten, Allah razı olsun, sağolun…
22 Kasım 2011: 11:00 #101730 bordoborkluÜyeismini labvet yerine egevet yazmalıymışsın
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.