Yumurta Tavuklarında Rasyona Farklı Oranlarda Katılan Sorgumun
(Sorghum vulgare) Serum Glikoz, Lipid Protein, Glutatyon Peroksidaz ve
Malondialdehit Üzerine Etkisi
Özet
Bu çalışmada, yumurta tavukları rasyonunda kullanılan mısırın yerine katılan farklı oranlardaki sorgumun (sorgum = Sorghum
vulgare) serum glikoz, lipid, protein, glutatyon peroksidaz ve malondialdehit üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 55 haftalık
Lohman ırkı yumurtacı tavuklar kullanılmıştır. Araştırma kontrol grubu ile birlikte rasyona %30 sorgum, %40 sorgum ve %50 sorgum
katılan 4 grup olarak yürütülmüştür. Rasyona %30 sorgum katılan grubunun toplam serum protein değeri kontrol ve %50 sorgum katılan
gruplardan önemli derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Yüzde 30 sorgum katılan grubun serum albumin seviyesi diğer
gruplardan önemli derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.01). Kontrol grubuna göre %30 ve 40 sorgum katılan grubun globulin
seviyeleri önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kolesterol seviyesi %30 sorgum grubunda en yüksek tespit edilirken, %40 ve
50 sorgum gruplarında en düşük tespit edilmiştir (P<0.01). Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyesi en düşük %30 sorgum grubunda,
en yüksek kontrol grubunda tespit edilmiştir.(P<0.05). En yüksek Ca %30 sorgum grubunda, en düşük ise %40 sorgum grubunda tespit
edilmiştir (P<0.05). Sorgum verilen gruplarda toplam antioksidan oranları ve Glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitesindeki artışlar istatistik
olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Diğer taraftan Malondialdehit (MDA) seviyesindeki düşüşler %30 sorgum verilen grupta önemli
olurken (P<0.05), diğer gruplardaki düşüşler kontrol grubuna göre istatistik açıdan önemli bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak,
yumurta tavukları rasyonuna katılan sorgum bazı serum parametrelerini olumlu yönde etkilediği ve antioksidan özellik göstererek lipit
peroksidasyonu düşürdüğü belirlenmiştir.
Anahtar sözcükler: Yumurta tavukları, Sorgum, Serum profili, Glutatyon peroksidaz, Malondialdehit