Etiket: merkezi, testi, ücretsiz, zeka, zeka testi
- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 13 yıl önce Vet-Aday tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 1 Ocak 2012: 20:30 #28120Vet-AdayÜye
Zeka Testi Merkezi
Link: http://www.zekatestimerkezi.com
Sizlerin IQ seviyesini de öğrenmek İsterim Üstteki link te Teste girerek Soruları cevapladıktan sonra IQ seviyenizi söylüyor.
IQ Testini tamamladığınızda, IQ Puanınızı ve IQ Seviyenizi ÜCRETSİZ öğrenebilirsiniz.Zeka Nedir?
Zeka beynimizi kullanma kapasitemiz midir?
Zekamız çevresel değişimlere ayak uydurmamızı ve yaşamsal sorunlara işlevsel çözümler getirmemizi sağlar. Yani yaşama kabiliyetimizi artırır. Zeka; kişinin genel bilişsel problem çözme yeteneği olarak tanımlanabilir. Beynin ilişkiler ve benzetmeler yoluyla akıl yürütme kapasitesi, hesaplama ve hızlı sonuca varma yeteneği de denilebilir. Yani Türk Dil Kurumunun tanımında olduğu gibi, “Zeka; insanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı”dır.Bilim insanları önceleri zekayı “genel aklı-başındalık durumu” şeklinde basitçe tanımlamışlarıdır. Ancak sonraları bu basit yaklaşımın yeterli olmadığını görmüşler ve çok daha kapsamlı bir tanımın gerekli olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. Buna göre zeka; önceden öğrenilmiş bilgi, kavram ve deneyimleri uygun şekilde birleştirebilme, bunları doğru kategorize ederek depolama, bu bilgiyi kullanarak karşılaşılan sorunların çözümünü bulma ve günlük hayatta pratik şekilde kullanabilme yeteneklerinin bileşimidir.
Zeka çok sayıdaki bilişsel yeteneğin uygun şekilde kullanımını içerir. Bunlar objektif ve hızlı kavramsal algılama, görsel algılama, sınıflandırma, ilgili bilgileri birleştirme, depolama (hafıza), matematiksel işlem yeteneği ve sözel ifade yetenekleridir.
Araştırmalar tüm bu bilişsel yeteneklerin ve dolayısıyla zekanın yeterli uyaran ve tekrar ile geliştirilebilir olduğunu göstermektedir.
Zeki İnsanların 15 Ortak Özelliği
Bu özelliklerin kaçına sahipsiniz?
Yapılan araştırmalar IQ seviyesi yüksek olan insanların bazı ortak özelliklere sahip olduklarını göstermiştir. Bu özellikler zeki insanlarda kişiden kişiye ufak farklılıklar göstermekle birlikte çoğunlukla ortaktırlar. Genel olarak bu özelliklere sahip olan bireylerin, toplumun diğer bireylerine oranla daha zeki oldukları sonucuna varılabilir.1- Hızlı Öğrenirler: İyi bir dinleyici, gözlemci ve araştırmacıdırlar. Öğrenme kapasiteleri yüksektir ve bunu en etkin şekilde kullanırlar. Bir şeyi öğrenirken konu üzerinde uzun süre odaklanabilirler.
2- Mükemmeliyetçidirler: Yaptıkları her işi mükemmel bir şekilde yapmaya çalışırlar. Standartları çok yüksektir. Bu yüksek standardı yakalayamadıklarında kendilerini başarısız hissederler.
3- Objektiftirler: Önyargısızdırlar. Farklı fikirlere açıktırlar. Duyduklarına körü körüne inanıp dolduruşa gelmezler. Sorgulayıcı yaklaşırlar. Olaylara farklı yönlerden bakabilme yetileri sayesinde objektif bir değerlendirme yapabilirler.
4- Meraklıdırlar: Doymak bilmeyen çocuksu bir merak içindedirler. İlgilerini çeken her konuyu öğrenmek isterler. Bunun doğal bir sonucu olarak da çok iyi birer gözlemci ve araştırmacıdırlar.
5- Gece Kuşudurlar: Tam olarak nedeni bilinmese de, yapılan araştırmalar, geç saatlere kadar uyumayan insanların daha zeki olduklarını net bir şekilde ortaya koymaktadır.
6- Empati Kurabilirler: Kendilerini karşısındakinin yerine koyabilir ve onun gözüyle bakabilirler. Bencilce davranmazlar. Şefkatli, merhametli, hoşgörülü ve anlayışlıdırlar. Tatsız durumlar karşısında toleransları yüksektir.
7- Duygusaldırlar: Duygularını yoğun yaşarlar. Bu yüzden duygusal olarak hassastırlar. Başkalarının kendileri hakkındaki düşüncelerine önem verirler. Çevreleri tarafından doğru anlaşılmak ve doğru değerlendirilmek isterler.
8- Derin ve Analitik Düşünürler: Bir şeye karar vermeden önce konu ile ilgili derin ve analitik bir değerlendirme yaparlar. Konunun artılarını ve eksilerini her yönüyle masaya yatırırlar. Sonuçta mantıklı ve net bir karar verirler.
9- Hayal Güçleri Yüksektir: Hayal güçleri oldukça iyidir. Dünyaya çok geniş bir perspektiften bakabilirler. Sınırlara ve şablonlara bağlı kalmadıkları için sıra dışı ve orijinal fikirler üretebilirler.
10- Sakin ve Olgundurlar: Sakin, olgun ve mütevazidirler. Az ve öz konuşurlar. Abartılı davranışlardan ve gösterişten uzak dururlar. Eleştirilere açıktırlar ve bunları yapıcı bir şekilde değerlendirirler.
11- İradelidirler: Davranışlarının kontrolleri kendilerindedir. Başkalarının yönlendirmelerine ihtiyaç duymadan, doğru ile yanlışın ayırdına çok net şekilde varabilirler. Bu yüzden akıllarına yatmayan bir şeyi onlara yaptırmak neredeyse imkansızdır.
12- Kendi Kendilerine Yeterler: Çevrelerinde sürekli insanların olmasına ihtiyaç duymazlar. Kendi kendilerineyken de mutludurlar. Boş sohbetlerden sıkıldıkları için kendilerine değer katan insanlarla vakit geçirmeyi tercih ederler.
13- Çok Yönlüdürler: Meraklı oldukları için astronomi, felsefe, psikoloji, müzik, spor gibi pek çok alana ilgi duyarlar. Kolay öğrenebilmelerinin avantajını da kullanarak bu alanlarda yeteneklerini hızla geliştirebilirler.
14- Adaletlidirler: Dürüst ve adildirler. Haksızlığa karşı hiç tahammülleri yoktur. Bu haksızlık kendi lehlerine bile olsa, vicdani değerleri ile bağdaşmadığı için bu durumu kabul edemezler.
15- Espri Anlayışları İyidir: Olumlu veya olumsuz her türlü olaydan zekice bir espri üretebilme yetenekleri vardır. Kendileri ile barışıktırlar ve içinde bulundukları olumsuz durumla bile alay edebilirler. Her şeyi çok ciddiye almazlar, daha geniş ve olumlu düşünürler.
Zekamızı Etkileyen Faktörler
Zekamızın oluşumuna katkıları
Zekayı doğru şekilde ölçebilmek için onu iyi analiz etmek ve açıklamak gerekir. Bilim insanları bu konuda oldukça kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Araştırmalar zekamızın pek çok faktörden etkilendiğini göstermektedir.Genlerimiz: Zekamızı etkileyen faktörlerin başında ebeveynlerimizden aldığımız genler yer alır. Genlerimizin zekamıza etkisi üzerine yüzyılı aşkın süredir yapılan araştırmalar göstermiştir ki genlerimiz zekamızın %40 ile %80 arasında değişen oranlarında kısmından sorumludur. Bu oldukça yüksek oranlar beynin fiziki yapısında da görüntülenebilmektedir. Beyin görüntüleme sistemleri kullanan nörologlar özellikle beynin parieto-frontal bölgesinde yoğunlaşan farklılıkların zekamıza olumlu etkisi olduğunu saptamışlardır. Sağlıklı durumdaki beyin yolları, bilgi işleme kapasitesini olumlu etkilemekte ve bu da IQ skorumuzu yükseltmektedir.
İlk Gıdalar: Gerçekten de ne yiyorsanız o musunuz? Ya da size hamile iken anneniz nasıl besleniyordu? Anne karnında aldığımız ilk gıdalar beyin yapıları oluşturulurken kullanıldığından zekayı etkileyen ikinci öncelikli faktördür. Özellikle erkeklerde doğumdan hemen sonraki ilk birkaç hafta alınan gıdalar beyinin hafıza ve öğrenme hızını belirleyen bölümleri için kritik önem taşır.
Emzirme bebeklerin beyin gelişimlerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Araştırmalar anne sütündeki uygun bileşenler bebeğin beyin gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca hamilelik ve emzirme dönemlerinde DHA bakımından zengin gıdaları tüketmiş annelerin bebeklerinin daha zeki oldukları görülmüştür (4-7 yaş arası, DHA almamış bebeklere kıyasla).Çevre: Burada aldığımız eğitimden, aile, kültür ve çevre koşullarına tüm faktörler yer alır. Araştırmacılar bu faktörleri analiz edebilmek için genellikle ikizlerle çalışmalar yapmışlardır. Tamamen aynı genlere sahip tek yumurta ikizlerinde çevresel faktörlerin zekayı ne ölçüde etkilediğini tespit etmeye çalışmışlardır. Ayrı çevresel etkiler altında yaşamış ikizlerin IQ skorlarındaki farklar bize çevresel etkiyi göstermektedir. Buna göre ortalama zekada doğmuş bir birey iyi bir eğitim ve ilgi ile zeka puanını ortalama %30 oranında yükseltebilmektedir.
Yaşam Tarzı: Zekamızı etkileyen faktörler arasında yaşam tarzımız da yer alır. Nasıl beslendiğimiz, nasıl çalıştığımız, sosyal ve kültürel hayatımız zekamızı etkiler. Özellikler sigara, alkol ve madde kullanımı zeka seviyemizi gerileten faktörlerin başında yer alır. Aşırı dozda yada gereksiz kullanılan ilaçlar, sağlıksız beslenme, zayıf sosyal hayat, entelektüel faaliyetlerin yetersiz olması vb. durumlar zekamızın zayıflamasına neden olmaktadır.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.