blank
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #19356
    FeeLinG
    Üye

    Zülfü Livaneli, Türk özgün müzik sanatçısı, politikacı, yazar ve yönetmendir. Gerçek adı Ömer Zülfü Livanelioğlu’dur. 20 Haziran 1946’da Konya-Ilgın’da doğmuştur.

    Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri Joan Baez, Maria Farandouri, Maria del Mar Bonet gibi onlarca yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.

    Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti: “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis” ve “Şahmaran”. Valencia Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ve 1989’da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödülüne layık görüldü. “Sis”, “En iyi Avrupa Film Ödülü”ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı.

    Ekim 1986’da Cengiz Aytmatov’un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan Issyk – Kul Forumu’nda yer aldı.

    Livaneli, Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu.

    1996 yılında Paris’te merkezi bulunan UNESCO (Birleşmiş Milletlerin Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, 1978 yılında yaptığı “Nazım Türküsü” adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.

    “Arafatta bir çocuk”, “Geçmişten Geleceğe Türküler”, “Sis”, “Orta Zekalılar Cenneti”, “Diktatör ile Palyaço”, “Sosyalizm öldü mü”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma” ve “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm” ve “Mutluluk” ve Leyla’nın Evi kitaplarının yazarı olan Livaneli, hâlen Vatan Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir. Sanatçı uluslararası kültür çevrelerinde tanınmakta ve saygı görmektedir.

    Ömer Zülfü Livaneli Ülker Hanım’la evlidir ve bir kızı vardır. Kızı Aylin Livaneli eğitimi ve yaptığı pek çok işten sonra müzik ile ilgilenmiş. 5 albüme imza atmıştır. Şimdilerde müzikle uğraşmamaktadır. Yayınlanmış 2 kitabı bulunmaktadır. Livaneli vejeteryandir.

    1994 ve 1999 yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olan ancak seçilemeyen sanatçı, 2002 genel seçimlerinde CHP’den İstanbul milletvekili seçildi. 2004 yılından partisinden istifa eden sanatçı, şu anda bağımsız milletvekilidir[hr]
    MUTLULUK

    ISBN:975-14-0900-4
    SAYFA SAYISI:343
    ÖZELLİĞİ:13.5×19.8cm
    28. Basım
    TÜRÜ:Roman

    Yayınevleri
    Remzi Kitabevi (Türkiye,2002)
    Potakis (Yunanistan,2005)
    F.Clarkson (İsveç,2005)
    Gallimard (Fransa, 2006) [Yalnız Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Kaydolmak İçin Tıklayınız…]
    St. Martin’s, USA, 2006
    Felicita, Gremese (İtalya, 2007)

    Kitabın Özeti

    Günümüz Türkiye’sinin içinden bıçak gibi geçen bu romanda üç kişiyle tanışıyoruz. Van gölü kıyısında, tecavüze uğramış olan on yedi yaşındaki Meryem, evlerinin ‘izbe’ denilen ambarına kilitlenmiş durumda yazgısını düşünmektedir.

    İstanbul’un tanınmış profesörlerinden Harvard mezunu ve varlıklı İrfan Kurudal, Boğaz’a bakan evinde yaşamını kökten değiştirme planları yapmaktadır. Cemal ise gabar dağlarında PKK takibinde, ateş altındadır.

    Yaşam bu üç kişinin yolunu garip bir rastlantıyla birleştirir ve birbirlerinin ruh fırtınalarını daha yakından tanırlar.

    Mutluluk hem bir dönem romanı; hem kentiyle kasabasıyla, İstanbul’u ve Ege’siyle bugünkü Türkiye’nin tanıdığı, hem de anlattığı kişilerin psikolojik derinliklerine ulaşan bir başyapıt. Meryem’i, İrfan’ı ve Cemal’i hiçbir zaman unutamayacaksınız.[hr]
    İşte geldik gidiyoruz
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Biraz çakılından aldık
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Biraz masmavi tuzundan
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Sonsuzluğundan birazcık
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Birazcıkta kederinden
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Birşeyler anlattın bize
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Denizliğin kaderinden
    Hoşçakal kardeşim deniz

    Biraz daha umutluyuz!
    Hoşçakal kardeşim deniz
    Biraz daha adam olduk
    Hoşçakal kardeşim deniz
    İşte geldik gidiyoruz
    Hoşçakal kardeşim deniz[hr]
    SEVDALI BAŞIM

    Ah benim sevdalı başım
    Ah benim şair telaşım
    Ah benim sarhoşluğum
    Ah çılgın yüreğim
    Sus artık uslandır beni

    Kaç okyanus geçtim böyle
    Kaç denizde yitip gittim
    Kırılmış direkler yırtık yelkenlerle
    Kaç seferden yorgun döndüm

    Ah benim yaralı ruhum
    Ah benim insan kusurum
    Ah benim isyanlarım
    Ah yalnızlıklarım
    Gel artık uslandır beni

    Ah benim iyimser yanım
    Ah benim aldanışlarım
    Ah benim kavgalarım
    Ah pişmanlıklarım
    Sus artık uslandır beni

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.