Oluşturulan forum yanıtları
- YazarYazılar
-
hxeroooolp
ÜyeKusura Bakmayın Admin’im ama gerçekten önem arzeden bir durum bildiğiniz üzere. Farklı yerlerden 4 ayrı konu acmamın sebebi biraz daha cabuk gerceklestırmeyı dusunmekti tekrar özürlerimi bildirmek isterim. bildiğiniz üzere sınav telaşı nasıl olacak diye kafa yora yora beynim çatlıyacak mesela bugün öğrendik 50 soru 20 dakika karma sorular ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN
Saygılarımla…hxeroooolp
ÜyeOkyanus suyu ve fizyolojik tuzlu su işe yaramadıysa o zaman üzülerek söylüyorum ama kalıtsal olabilir
hxeroooolp
ÜyeCat Scratch Disease (Kedi Tırmığı Hastalığı)
Tanım
Hastalık gram(-) bir basilin neden olduğu zoonoz karekterli enfeksiyöz bir hastalıktır.
İnsanlarda çoğunlukla iyi huylu olan, sınırlı lenfadenopati ile karekterize olan hastalık çocuklarda yaygın olarak görülür ve sadece kedi tırmalamasıyla değil , kedi veya köpek ile temasdan sonra da görülebilir. Ancak kedi tırmalamasından sonra görülme oranı daha yüksek olduğundan kediler enfeksiyon kaynağı olarak tanınmaktadır.Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın etkeni konusunda değişik fikirler savunulmasına karşın Cat scratch disease geçiren hastalarda son zamanlarda Bartonella henselae ve Bartonella quinata adlı bakteriler hastalığın sebebi olarak teşhis edilmiştir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Hastalık subakut bir hastalıktır. Bulaşmadan sonra yaklaşık 2 hafta içinde papül şeklinde lezyon şekillenir. Özellikle baş ve boyun çevresindeki lenf yumrularında gelişen bölgesel lenfadenitis söz konusudur. Genellikle iyi huylu olan bu lenfadenopatiler yaklaşık olarak 1-2 ay süreyle varlığını sürdürdükten sonra sekunder bir etken yoksa kendiliğinden iyileşme sürecine girer ve bir kaç ay sonra etkinliğini kaybeder.
Ancak AIDS hastalığının söz konusu olduğu durumlarda tedavi yapılmazsa hastalık daima kötüye doğru gelişir ve hayati tehlike oluşabilir.
Bulaşma nasıl olur?
Kedilerde hastalığa sebep olan değişmez etken Bartonella henselae’dir ve özellikle mayıs aylarında pireler tarafından taşınır. Bartonella quinatanı ise kaynağı bilinmemektedir.
İnsanlara bulaşma nasıl olur?
İnsanlar bu hastalığı kedi tırmalaması veya ısırması ile alabilir. Ayrıca köpeklerin de hastalık etkenlerini taşıyabileceği ve bulaşmaya neden olabileceği bildirilmiştir.
Risk yaratan faktörler nelerdir?
Hastalığın erken yaşlarda görülme oranı yüksektir. Özellikle yavru kediler hastalığın taşınmasında etkin rol oynar.
İnsanlarda da gençler ve özellikle çocuklar hastalığa daha duyarlıdır.
Pireler bakterilerin taşınmasında aracılık ettiğinden aşırı pire enfestasyonu görülen kediler daha fazla risk oluşturabilir.
Açık yaraların varlığı, yalama sonucu bulaşma olabileceğinden riski artıran diğer bir faktördür.
Erkekler hastalığa kadınlardan daha duyarlıdır.
Mayıs aylarında bu hastalığın görülme riski fazladır.
Bağışıklık sistemini zayıflatan ağır seyirli enfeksiyonlar örneğin, AIDS hastalığının seyri sırasında şekillenen bulaşmalarda risk daha fazladır.
Hastalığın kedilerde belirtileri nelerdir?
Hastalık etkenini taşıyan ve bu etkenleri insanlara bulaştırabilen enfekte kedilerde genellikle hastalığa ait bulgular görülmez. Kediler etkeni taşıyıcı görev yaparlar.
Hastalığın insanlarda belirtileri nelerdir?
Klinik olarak ilk gözlenebilen belirti tırmalanan veya ısırılan bölgede oluşan yara ve bunu takiben şekillenen deri lezyonlarıdır. Bu lezyonlar kırmızı renkte yuvarlak ve kabukludur.
Hastalığın insanlarda görülen en karekteristik belirtisi ise lenfadenopatidir. Öncelikle boyun bölgesi lenf yumrularında görülen bu değişikliğe mandibular, inguinal ve thorakal (çene, kasık ve göğüs) lenf yumrularında da rastlanabilir. Elle yapılan muayenelerde lenf yumrularındaki bu şişkinliği tespit etmek mümkündür.
Ayrıca yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı ve kusma gibi genel belirtilerin yanısıra dalakta büyüme, farenjit ve paratroid bezinde büyüme gibi spesifik bulgularda görülebilir.
Bu spesifik belirtiler yanında daha az oranda olsada encephalit, felç, saldırganlık, yüz kaslarında felç, koma gibi sinirsel belirtiler ve diş etinde, ağız içinde yaralar, ağrısız şişkinlikler tarzında konjunktival granulomlar gözlenebilmektedir.
Hastalık nasıl teşhis edilir?
Hastalığın teşhisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu her vakada deri lezyonlarının görülmeyebileceğidir.
Teşhis için en doğru sonuçlar laboratuvar testleri ile mümkündür. Bu amaçla, deri lezyonlarından örnek alınarak patolojik incelemeler yapılabilir.Kan tahlili ile de enfeksiyonun varlığı tespit edilebilir. Ayrıca biopsi yapılabilir.
Kedi tırmığı hastalığının teşhisinde en önemli adım ise kişinin hikayesinin araştırılmasıdır. Kedi ile temasın olup olmadığının öğrenilmesi kesin teşhisin konulmasında yardımcı olan temel unsurdur.
Sonuç
Enfekte kediler uzun süre ( 30 gün veya daha fazla) tedavi edildiğinde Bartonella henselae elimine edilebilir.
İnsanlarda da antibiyotik tedavileri ile büyük oranda olumlu sonuç alınmaktadır. Çoğunlukla medikal tedaviler ile kısa sürede iyileşme görülen bu hastalık her hangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşebilir. Nadir olarak tedavi uygulanmayan bazı vakalarda kötü bir gelişme izlenebilmiştir. Ancak bu durumun bağışıklık sistemi ile ilgisi olduğunu düşündüren bulgularda gözlendiğinden direk olarak kötü seyrin nedeninin Cat Scratch Disease olduğunu düşünmek yanlış olabilir.
Lenfadenopati insanlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durum kedi tırmığı dışında enfeksiyonlar ve bazı kanser hastalıklarının seyri sırasında da sık görüldüğünden tanısının konulması ve nedenin iyi araştırılması gerekmektedir.
Kedi tırmığına bağlı olarak şekillenen lenfadenopatiler çoğunlukla tümöral karakterli değildir.
BU SADECE BİR ÖRNEKTİ..
HASTALIKLARI ŞU HASTALIK İLLA SARILIK YAPACAKTIR DİYE SINIFLANDIRMAMIZ ZORDUR…ÇÜNKÜ KARACİĞERİNDE RAHATSIZLIK OLAN VEYA VÜCUT DİRENCİ ZAYIF OLAN KİŞİLERDE EN UFAK DİYEBİLECEĞİMİZ HASTALIKLAR BİLE SARILIK ŞEKLİNDE BELİRTİLER GÖSTEREBİLİRLER…
HAYVANLAR HEPATİT YAPAN VİRUSLARIN HEPSİNİDE TAŞIYABİLİRLER..KENDİLERİ HASTA OLMASA DAHİ TAŞIYICI OLARAK TA BAZI VİRUSLARI BÜNYESİNDE BARINDIRABİLİRLER…
KEDİLERDEKİ SARILIK TEDAVİSİ İSE…SARILIĞIN NEDENİ OLAN HASTALIK TEŞHİS EDİLDİKTEN SONRA O HASTALIĞA GÖRE TEDAVİYE BAŞLANMALIDIR…
panleukopeni
karaciğer yağlanması
Diabetes mellitus
Echinococcus enfeksiyonları
FIP
Toxoplazmozis
Kedi Lösemisi
Feline RhinotracheitisGİBİ BİRÇOK HASTALIK KEDİLERDE SARILIĞA NEDEN OLABİLİRLER…
İNSANLARDAKİ HASTALIK BELİRTİLERİNİ İSE BİR DOKTORA DANIŞMANIZ DAHA YERİNDE OLACAKTIR..
Saygıdeğer Adminimiz Murat KUTAY’ın yazısıdır
Geçmiş olsun dileklerimle…hxeroooolp
ÜyeAtlarda yaş tayini dişlerden yapılır. Alt kesicilere bakmak daha iyidir.
Kesici dişlerinin özellikleri
Kalıcı dişlere göre daha küçüktürler.
Boyları kısadır.
Renkleri beyazdır.
Diş boyunları belirgindir.
Dudak yüzleri düz ve oluksuzdur.
Diş yuvalarına sıkıca oturmuşlardır.
0 – 2,5 yaş arası dönem Yeni doğmuş: Kesici süt dişleri daha çıkmamıştır.8-14 gün: Ön kesici süt dişleri çıkar.
20-30 gün: Orta kesici süt dişleri çıkar.
5-9 ay: Son kesici süt dişleri çıkar.
9-10 ay: Tüm kesici sit dişleri çıkmıştır.
1 yaş: Ön kesici süt dişlerinde arpacık çukurluğu silinir.
1,5 yaş: Orta kesici süt dişlerinde arpacık çukurluğu silinir.
2 yaş: Son kesici süt dişlerinde arpacık çukurluğu silinir.
2,5 – 5 yaş arası dönem
2,5 yaş: Ön kesici süt dişleri düşer, yerlerine ön kesici kalıcılar gelir.
3 yaş: Ön kalıcı kesici dişler diş yayı seviyesine ulaşır.
3,5 yaş: Orta kesici süt dişleri düşer, orta kalıcı dişler çıkar.
4 yaş: Orta kalıcı kesici dişler diş yayı seviyesine ulaşır.
4,5 yaş: Son kesici süt dişleri düşer, son kesici kalıcılar çıkar.
5 yaş: Son kesici kalıcı dişler diş yayı seviyesine ulaşır.
6 – 8 yaş arası dönem
6 yaş: Alt ön kesici dişlerde arpacık çukurluğu silinir, diş yıldızı çıkar.
7 yaş: Alt orta kesici dişlerde arpacık çukurluğu silinir, diş yıldızı çıkar.
8 yaş: Alt son kesici dişlerde arpacık çukurluğu silinir, diş yıldızı çıkar.
Bu ayrıntılardan yararlanarak anne ve yavruyu anlıyabilirsiniz
hxeroooolp
ÜyeBakın hanımefendi
insanlarda:
bebeklerin ve cocukların kalbi dakidada 170-180 defa atıyor erişkin bir insanınkide 110-120 yanı cocugun kalbi dakidada 180 kere atıyor siz isteseniz bile o cocugu durdurmak mumkun degıl duramazlar e bunu yavru kedi adınada kişiselleştirin yani daha yavru kalbi dakikada 200e yakın atıyor siz isteseniz de durduramazsınız çünkü o bunu yapmak zorundahxeroooolp
ÜyeCevabı buldum
ve umarım hocamın gözüne girmişimdir
kemik öncelikle yaşlı bir hayvana ait çünkü epiphysis proximalis kısmında özellikle corpus kısmında kemik erimesi mevcut nasıl bir hikmetse distalis kısmında da kemik ekzositozu var keza böylelikle kemiğin tanınması bayağı zorlaşıyor neyse cevaba gelelim bizim bu meşhur kemiğimiz YAŞLI BİR SUS’A AİT FEMUR…
emeği geçen herkese:
The PROFESSOR’e
ProVeT’e
aaslis’e
Teşekkürleri bir şükran bilirim, aklınıza yüreğinize ve emeğinize sağlık…
saygılarımla… hxeroooolp(Mahmut Baran ŞAHİN)hxeroooolp
Üyetıbbi literatürlerde okumadım ama kedilerin gözlerine fazla bakmayın ve tommy35 in dediği gibi kızdıgınız zaman gozlerınızı kısmayın tam tersı acın o zaman sıze karsı yapacagı davranısları duzeltme yoluna gidebilir ruh hastası degıldır daha 6 aylık ama sız onu fazla sıkmayın yeter
hxeroooolp
ÜyeKediler bildiğiniz üzere vahşi doğa hayvanı hatta dünya ortalamasında kediler her gece 2 fare 1 kuş öldürüyormuş siz yatarken…
oynadığınız oyun konusunda;
vahşi yaşam belgesellerinde görmüşsünüzdür yavru hayvanların oyunu kavgayla hatta ısırarak. soyle birşeyı dusunursenız oyun olarak bir ayı sizi ısırsa onun size saldırdığını dusunursunuz ama amacı kotu degıl.
bakın her canlı aşırılıktan kaçar siz elinizden kacmak ıstedıgını ve daha sonra sıze, sıze gore saldırgan bir harekette bulundugunuzu soyledınız
eger gıtmek ıstıyorsa tutmayın. yanı dusunsenıze bırının kucagında 2 saat dursanız dayanamazsınız keza yavru hayvan icin cok basıt bir örnek daha vereyim.
insanlarda:
bebeklerin ve cocukların kalbi dakidada 170-180 defa atıyor erişkin bir insanınkide 110-120 yanı cocugun kalbi dakidada 180 kere atıyor siz isteseniz bile o cocugu durdurmak mumkun degıl duramazlar e bunu yavru kedi adınada kişiselleştirin o oyun oynamak ıstıyor gezmek ıstıyor ama sız bırakmıyorsunuz sız bırakmadıkca o dayanamıyor sıze karsı bır reaksıyonda bulunuyor ve odanıza kakasını yapmaya calısıyor yanı sızı cezalandırıyor keza cocuklar(insan) ise aglar
Neyse siz kedinizi fazla sıkmayın dogasına bırakın sevmek ıstedıgınızde fazla sıkmayın hayvanı bir problem cıkmaz tahminimcehxeroooolp
Üyevalla ben çatlaya çatlaya kuruyan göl çatlaklarına döndüm ne olur bulunsun :laugh: müjdeli haberinizi dörtgözle bekliyorum sayın “aaslis”[hr]
uyku tutmadı bu kemik yüzünden :laugh::laugh::laugh:[hr]
Kitaptan domuz femurunun distalisine bakıyorum proximal kısmı benziyor ama distalde kemik ekzositozu olabilir kafam hallaç pamuğu gibi resmenhxeroooolp
Üyeyok estağfurullah hocam amaç doğruya ulasmak zaten ama ısın kotu yanları oluyor ben hocaya verdıgım cevapta da ekzositoza ugramıs bir femur dedim ama hocam yanlıs dedi inanın benimde kafam hallaç pamuğu gibi :pp
hxeroooolp
Üyehocam humerus diyorsunuz eyvallah ama distaliste ne fossa olecrani nede fossa radialis var femurun distalis bolumunun aynısı yanlış anlamayın yapmak ıstedıgım sızı yargılamak degıl ama “humerus” cevabını ben ilk gordugumde demıstım ve soylemıstım hocaya ve kabul etmemıstı ya humerus degıl dıye yada gecerlı acıklamaları fazla yapmamıstım dıye olabılır ayrıca belkı dıkkatınızı cekmıstır caputu femurunkıne cok benzıyor yanı demem o ki
Humerussa neden???
sunuda eklemek ısterım bu kemıkler humerus ve femura gore cok ama cok hafıfhxeroooolp
Üyehocam ayıptır sorması benim bu forum siteleri ile fazla aram yok bu fotoğrafları eklerken url istiyor yani internetten nasıl ekliyeceğim fotoğraflar bilgisayarımda kayıtlı şuan[hr]
Hocam baktım olmuyor toplam 16 adet fotoğraf çekmiştim rarlayıp rapid’e upload ettim işte adresi:
http://rapidshare.com/files/426557811/Bilinemeyen_kemik.rar[hr]
Cevabınızı dörtgözle bekliyorum saygılarımla…hxeroooolp
ÜyeHocam peki bu kemik ekzositosu nasıl birşey oluyor benim bu kemiği tanımlamam lazım cuma günü umarım fotoğraflıyabilirim
- YazarYazılar