Oluşturulan forum yanıtları
- YazarYazılar
-
lacrimale
Üyeteleskop koymayı unutmuşlar abi:)
lacrimale
Üyeyanlız ivermectini coli cinsi köpeklerde kullanmak tehlikelidir.uygulama yaparken dikkatli olun
lacrimale
Üyeçok komik ya tşk.
lacrimale
Üyebilinçsiz ilaç tüketimi bu konuda ilk sırada geliyor.Tedavi umudu sona eren hayvanların itlaf edilmesi gerekirken kullanılan o kadar ilaçtan sonra insan tüketimine sunulması korku verici.Bu da insanların maddi imkansızlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.Bu sorun ortadan kalakmadıkça gıda güvenliğinde başarılı olmak bir hayalden öteye geçemeyecektir.Hiç kimseye danışılmadan yapılan hayvancılıkla ilgili kalkınma projelerinin sadece belli kişilere rant sağlanmasıyla ne hayvancılık gelişebilir nede gıda güvenliğinde bir basamak atlayabiliriz.Ülke genelinde değil bölgesel olarak kalkınma projeleri yapılabilirse ve bu projeler bazı şahıslara rant sağlamayacak sekilde düzenlenebilirse hayvancılıkta önemli bir yere gelinebilir,bunun sonucunda insanlar maddi açıdan rahatlar ve hayvan sahipleri bu tur ne kurtarırsam kardır hesabına girmeden yapılması gereken asıl şeyi yaparlar.
lacrimale
Üyesalmonella
lacrimale
Üyeileum
lacrimale
Üye“Sorunlar Devam Ederken Yeni Fakülte Açılır Mı?
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Genel Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Türkiye’de 17 veteriner fakültesi olduğunu ve 7497 öğrencinin buralarda eğitim gördüğünü belirterek, “Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam ediyor. Durum böyleyken yeni veteriner hekimliği fakülteleri açmak ülke çıkarlarına ve AB kriterlerine ters düşer “dedi.Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas DÖKMETAŞ’ın üniversite bünyesinde veteriner fakültesi açma düşüncesinin yer alması üzerine Dr. Alkan, kendisine bir mektup göndererek bu düşüncesinden vazgeçmesini istedi ve nedenlerini de açıkladı. Alkan mektubunda özetle şu bilgileri verdi:
“…Ülkemizde 17 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde 7497 öğrenci eğitim görmektedir. Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam etmektedir. Yeterli öğretim elemanı sağlanmadan, yeterli laboratuar, uygulama sahası koşulları oluşmadan, en önemlisi AB Kriterlerinin uygulanmaya başlandığı ülkemizde Avrupa Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE)’nin öngördüğü koşullar yerine getirilmeden yeni Veteriner Fakülteleri açılması Ülkemizin çıkarlarına ve AB Kriterlerine ters düşmektedir.
Bu 17 Veteriner Fakültesi’ne yılda ortalama 1300 öğrenci alınırken, nüfusu 82 milyon olan Almanya’da 5 Veteriner Fakültesi bulunmakta ve bunlara yılda 1000 öğrenci alınmaktadır. Ayrıca nüfusu bize yakın olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İtalya’da 12 ve İspanya’da 10 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Avrupa’da en fazla Veteriner Fakültesi ülkemizde bulunmaktadır.
Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de 4 Veteriner Fakültesi, EAEVE tarafından değerlendirilmiş ve bu 4 Fakültenin değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısı fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE’ nin değerlendirme sürecinde Veteriner Fakülteleri için istenen asgari standartlar ağır şartlar gerektirmektedir. Bu kadar pahalı olan Veteriner Hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olduktan sonra kapatılması EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır.
Artan Veteriner Fakülteleri sayısı ile birlikte, 1995 yılından sonra fakülte kontenjanlarında da aşırı bir artış olmuştur. Artan fakülte sayısı ve kontenjanlarının aksine fakültelere ayrılan pay azalmış ve gerekli altyapı çalışmalarını, laboratuar koşullarını sağlayamayan fakültelerde bunlara bağlı olarak yeterli eğitim verilememiş ve kaliteli insan gücü yetiştirmede yetersiz kalınmıştır. Bunun sonucu, üniversitelerimiz, ilkelerine ve ülkemizin çıkarlarına ters düşmüştür.
Bu nedenlerle Türkiye’de şu anda eğitim-öğretim yapan 17 Veteriner Fakültesi bulunurken, ciddi yatırımlar gerektiren Veteriner Fakültelerinin yenilerinin açılması, yeni kurulan üniversitelerde Veteriner Fakültelerinin yer alması ve bazı üniversitelerde de ikinci Veteriner Fakültesi açılması girişimlerinin durdurulması ve mevcut Veteriner Fakültelerinin olanaklarının artırılarak, eğitim kalitelerinin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilerek nitelikli Veteriner Hekim yetiştirilmesi, ülkemiz çıkarları için son derece yararlı olacaktır.”
lacrimale
Üyehepimize hayırlı olsun..
lacrimale
ÜyeGıda hijyeni sadece etken bulmak değil aynı zamanda etkenin kökenini de bulmayı gerektirir ki bu donanıma sahip veteriner hekimlerden başka bir meslek grubu tanıyormusunuz.bir çok gıdanın hayvansal kökenli olması veya insan tüketimine sunulan ürünlerde belli oranlarda hayvansal ürün kullanmasını göz önünde bulundurursak bu görevi en iyi şekilde üstlenecek kişiler yine veteriner hekimlerdir.Murat bey’in yazdığı ve yazmadıgı diger dersleri birleştirdiğiniz zaman ancak sağlıklı bir sonuca ulaşmanız sağlanabilir.siz bizim sadece hayvan sağlıgıyla ilgilendiğimizi mi zannediyorsunuz.isterseniz ilk önce veteriner hekimin ne olduğunu ögrenin daha sonra bu sorunun ne kadar sacma oldugunu bizden önce siz kabullenirsiniz.
Neden veteriner hekimler sorunuza cevap niteliğinde biraz bilgi vereyim.
GIDA-KÖKENLİ HASTALIK NEDİR ?
Gıda-kökenli hastalık gıdaların insanlarda meydana getirdiği hastalıktır. Yüksek oranda rutubet, protein içeren ve asidik karakter taşımayan gıdalar hastalıkların oluşmasında rol oynayabileceklerinden riskli gıdalar sınıfına girerler. Yüksek oranda protein ve rutubet içeren gıdalar ise, süt ve süt ürünleri, yumurta, et, tavuk eti, balık ve midye gibi gıdalardır. Bu tür gıdalar, hastalık oluşturan mikroorganizmaların hızla gelişmesi için uygun şartları taşırlar.
GIDA NASIL RİSKLİ HALE GELİR ?
Gıdalar kontaminasyon ile riskli hale gelirler. Kontaminasyon, istenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir yolla gıdalara bulaşmasıdır. Gıdalar kimyasal, fiziksel ve biyolojik etmenlerle kontamine olabilirler. Kontaminasyon direk olabildiği gibi çapraz-kontaminasyonlar yoluyla dolaylı da gerçekleşebilir.
ÇAPRAZ-KONTAMİNASYON NEDİR ?
Çapraz-kontaminasyon zararlı etkenlerin gıdalara dolaylı yoldan bulaşmasıdır. Aşağıda birkaç çapraz-kontaminasyon örneği gösterilmiştir:
*Herhangi bir kişinin zararlı etkenlerle kontamine olması kuvvetli olan tavuk eti gibi çiğ bir gıdaya elleri ile dokunması, daha sonra salata gibi pişirilmeyecek yada ısı işlemi uygulanmayacak bir gıdaya dokunması (zararlı etkenlerin bir yerden başka bir yere aracı vasıtası ile taşınması).
* Herhangi bir çiğ gıdaya dokunan bir mutfak malzemesinin (bıçak, kaşık, v.b.) veya temizlik bezlerinin, iyice temizlenmeden yenilmeye hazır başka bir gıdaya dokunması.Çiğ veya kontamine olmuş gıdanın, pişirilmiş yada yenilmeye hazır yiyeceklere ya direk kendisinin teması yada bu gıdadan sızan sıvıların temas etmesiyle.
EN YAYGIN GIDA KÖKENLİ HASTALILAR HANGİLERİDİR?
Botulizm:Hastalık Nedeni :Toksin üreten Clostridium botulinum
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-36 saat
Belirtiler : Mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, ağız kuruluğu, çift görme, adele krampları, solunum güçlüğü
Riskli Gıdalar : Düşük asitli konserveler (et ve sebze konserveleri), et, sucuk-salam, balık
Önlem: Konservelerin önerilen şekillere uygun hazırlanması, yemeklerin iyi pişirilmesi.Clostridium perfringens:
Hastalık Nedeni : Kontamine olmuş içme suyu veya süt
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 8-24 saat
Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, baş ağrısı, üşüme
Riskli Gıdalar : Servis sırasında çok sıcak olmayan ısılarda saklanan et, tavuk eti ve diğer yiyecekler
Önlem : Gıdaların pişirildikten hemen sonra soğutulmaları, sıcak yiyeceklerin yaklaşık 50-60°C’lerde saklanması.Campylobacter jejuni:
Hastalık Nedeni : Düşük bakteri sayılarında bile C.jejuni enfeksiyonu
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-7 gün
Belirtiler : Mide bulantısı, karın bölgesi krampları, ishal, çeşitli aralıklarla devam eden başağrısıRiskli Gıdalar : Çiğ süt, yumurta, tavuk eti, çiğ sığır eti, su,
Önlem : Sütün uygun pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiEscherichia coli O157H7:
Hastalık Nedeni : Enteropatojenik E.coli
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2-4 gün
Belirtiler : Kanlı ishal, kolit, kanlı idrar yolu enfeksiyonu
Riskli Gıdalar : Kıyma, çiğ süt, tavuk eti
Önlem: Etlerin bekletmeden, iyi pişirilmesi,
çapraz-kontaminasyonların engellenmesiListeriozis:
Hastalık Nedeni : Listeria monocytogenes ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2 gün – 3 hafta
Belirtiler : Beyin zarı iltahabı, yüksek ateş, baş ağrısı, düşük
Riskli Gıdalar : Sebzeler, süt, peynir, et, deniz ürünleri
Önlem : Gıdaların iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi, temizlik ve dezenfeksiyonSalmonellozis:
Hastalık Nedeni : Salmonella türleri ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-24 saat
Belirtiler : Mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, üşüme, aşırı bitkinlik
Riskli Gıdalar : Tavuk eti, yumurta, et ve süt ürünleri
Önlem: Uygun pişirme, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiStaphylococcus aureus:
Hastalık Nedeni : Toksin üreten Staphylococcus aureus
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-6 saat
Belirtiler : Çok sayıda kusma, ishal, karın bölgesi krampları
Riskli Gıdalar : Kremalı fırın ürünleri, salam, tavuk eti, yumurta, patates salatası, kremalı soslar
Önlem : Gıdaların soğutulması, Hijyenik kuralların iyi uygulanmasıYersiniozis:
Hastalık Nedeni : Yersinia enterocolitica ile enfeksiyon
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-3 gün
Belirtiler : Barsak enfeksiyonu, kolit, ishal, az ihtimalle akut apandisit
Riskli Gıdalar : Çiğ süt, çikolatalı süt, su, çiğ tüketilen etler
Önlem : Sütün iyi pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiVibriozis (Kolera’yı da içerir) :
Hastalık Nedeni : Deniz sularında bulunan Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholera
Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 3-76 saat
Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, bitkinlik, mide bulantısı, üşüme, baş ağrısı
Riskli Gıdalar : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünleri, kontamine sular
Önlem : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünlerinin iyi soğutulması, iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesiUMARIM BU BİLGİDEN SONRA NEDEN VETERİNER HEKİMLER BU KONUDA GÖREV ÜSTLENDİKLERİNİ ANLARSINIZ.
İSMET İNÖNÜ DERKİ:”Denilebilir ki; insan hekimliği, veteriner hekimliği yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir.“ dünya bu görüşü benimsedi umarım Türkiye’de en kısa zamanda benimser.
saygılarımla…[hr]
“Bir veteriner hekim acaba kuru gıda, fermente ürünler, içecekler, meyve-sebze ve bunların türevleri hakkında acaba ne kadar bilgiye sahiptir.”
eger bahsettiğiniz buysa en basitinden herhangi bir veteriner fakültesinde okutulan biyokimya ders kitabını alıp karıstırırsanız kendi sorunuza cevap vermiş olursunuzlacrimale
Üyekomedi ya.tşk dostum
lacrimale
Üyedevlet yetiştirme yurtlarında kalan kimsesiz çocukları 18 yaşından sonra sokağa göndereceklerine bu tur organizasyonlar için eğitim verseler hem onların gelecegi kararmaz hemde ulke prestiji için çok yararlı olur.bence boyle bir kampanya yapılmalı
lacrimale
Üyekesin ziraat bankasına hibe etmişlerdir çogu ziraat bankasında halen böyle bilgisayar kullanılıyor:D
lacrimale
Üye
lacrimale
ÜyeBenimkini soylememe gerek yok sanırım.anatomi çalıştıgım sıralar siteye takılıyordum o anda yazdım oylece kaldı
lacrimale
Üyebir siteye baktım bi camdan sokaga baktım sokak daha korkunç
- YazarYazılar