1. Anasayfa

Oluşturulan forum yanıtları

15 yazı görüntüleniyor - 61 ile 75 arası (toplam 127)
  • Yazar
    Yazılar
  • yanıtla: 3 MİLYON KİŞİLİK STAD OLURMU ? #34602

    teleskop koymayı unutmuşlar abi:)

    yanıtla: Uyuz hastalığı ve tedavisi #52117

    yanlız ivermectini coli cinsi köpeklerde kullanmak tehlikelidir.uygulama yaparken dikkatli olun

    yanıtla: KAYSERILI VE LAZLAR SAVASTA :) #52115

    çok komik ya tşk.

    yanıtla: Türkiye’de gıdalar güvenlimi? #52095

    bilinçsiz ilaç tüketimi bu konuda ilk sırada geliyor.Tedavi umudu sona eren hayvanların itlaf edilmesi gerekirken kullanılan o kadar ilaçtan sonra insan tüketimine sunulması korku verici.Bu da insanların maddi imkansızlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.Bu sorun ortadan kalakmadıkça gıda güvenliğinde başarılı olmak bir hayalden öteye geçemeyecektir.Hiç kimseye danışılmadan yapılan hayvancılıkla ilgili kalkınma projelerinin sadece belli kişilere rant sağlanmasıyla ne hayvancılık gelişebilir nede gıda güvenliğinde bir basamak atlayabiliriz.Ülke genelinde değil bölgesel olarak kalkınma projeleri yapılabilirse ve bu projeler bazı şahıslara rant sağlamayacak sekilde düzenlenebilirse hayvancılıkta önemli bir yere gelinebilir,bunun sonucunda insanlar maddi açıdan rahatlar ve hayvan sahipleri bu tur ne kurtarırsam kardır hesabına girmeden yapılması gereken asıl şeyi yaparlar.

    yanıtla: SON HARFTEN KELİME SÖYLE #52044

    salmonella

    yanıtla: SON HARFTEN KELİME SÖYLE #51988

    ileum

    yanıtla: yeni veteriner fakülteleri açılmasın #51927

    “Sorunlar Devam Ederken Yeni Fakülte Açılır Mı?
    Türk Veteriner Hekimleri Birliği Genel Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Türkiye’de 17 veteriner fakültesi olduğunu ve 7497 öğrencinin buralarda eğitim gördüğünü belirterek, “Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam ediyor. Durum böyleyken yeni veteriner hekimliği fakülteleri açmak ülke çıkarlarına ve AB kriterlerine ters düşer “dedi.

    Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas DÖKMETAŞ’ın üniversite bünyesinde veteriner fakültesi açma düşüncesinin yer alması üzerine Dr. Alkan, kendisine bir mektup göndererek bu düşüncesinden vazgeçmesini istedi ve nedenlerini de açıkladı. Alkan mektubunda özetle şu bilgileri verdi:

    “…Ülkemizde 17 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde 7497 öğrenci eğitim görmektedir. Mevcut Veteriner Fakültelerimizin altyapı sorunları devam etmektedir. Yeterli öğretim elemanı sağlanmadan, yeterli laboratuar, uygulama sahası koşulları oluşmadan, en önemlisi AB Kriterlerinin uygulanmaya başlandığı ülkemizde Avrupa Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE)’nin öngördüğü koşullar yerine getirilmeden yeni Veteriner Fakülteleri açılması Ülkemizin çıkarlarına ve AB Kriterlerine ters düşmektedir.

    Bu 17 Veteriner Fakültesi’ne yılda ortalama 1300 öğrenci alınırken, nüfusu 82 milyon olan Almanya’da 5 Veteriner Fakültesi bulunmakta ve bunlara yılda 1000 öğrenci alınmaktadır. Ayrıca nüfusu bize yakın olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İtalya’da 12 ve İspanya’da 10 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Avrupa’da en fazla Veteriner Fakültesi ülkemizde bulunmaktadır.

    Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de 4 Veteriner Fakültesi, EAEVE tarafından değerlendirilmiş ve bu 4 Fakültenin değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısı fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE’ nin değerlendirme sürecinde Veteriner Fakülteleri için istenen asgari standartlar ağır şartlar gerektirmektedir. Bu kadar pahalı olan Veteriner Hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olduktan sonra kapatılması EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır.

    Artan Veteriner Fakülteleri sayısı ile birlikte, 1995 yılından sonra fakülte kontenjanlarında da aşırı bir artış olmuştur. Artan fakülte sayısı ve kontenjanlarının aksine fakültelere ayrılan pay azalmış ve gerekli altyapı çalışmalarını, laboratuar koşullarını sağlayamayan fakültelerde bunlara bağlı olarak yeterli eğitim verilememiş ve kaliteli insan gücü yetiştirmede yetersiz kalınmıştır. Bunun sonucu, üniversitelerimiz, ilkelerine ve ülkemizin çıkarlarına ters düşmüştür.

    Bu nedenlerle Türkiye’de şu anda eğitim-öğretim yapan 17 Veteriner Fakültesi bulunurken, ciddi yatırımlar gerektiren Veteriner Fakültelerinin yenilerinin açılması, yeni kurulan üniversitelerde Veteriner Fakültelerinin yer alması ve bazı üniversitelerde de ikinci Veteriner Fakültesi açılması girişimlerinin durdurulması ve mevcut Veteriner Fakültelerinin olanaklarının artırılarak, eğitim kalitelerinin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilerek nitelikli Veteriner Hekim yetiştirilmesi, ülkemiz çıkarları için son derece yararlı olacaktır.”

    yanıtla: Veteriner Hekimlere Ne Kadar Zam Geldi ? #51926

    hepimize hayırlı olsun..

    yanıtla: Merak ediyorum #51891

    Gıda hijyeni sadece etken bulmak değil aynı zamanda etkenin kökenini de bulmayı gerektirir ki bu donanıma sahip veteriner hekimlerden başka bir meslek grubu tanıyormusunuz.bir çok gıdanın hayvansal kökenli olması veya insan tüketimine sunulan ürünlerde belli oranlarda hayvansal ürün kullanmasını göz önünde bulundurursak bu görevi en iyi şekilde üstlenecek kişiler yine veteriner hekimlerdir.Murat bey’in yazdığı ve yazmadıgı diger dersleri birleştirdiğiniz zaman ancak sağlıklı bir sonuca ulaşmanız sağlanabilir.siz bizim sadece hayvan sağlıgıyla ilgilendiğimizi mi zannediyorsunuz.isterseniz ilk önce veteriner hekimin ne olduğunu ögrenin daha sonra bu sorunun ne kadar sacma oldugunu bizden önce siz kabullenirsiniz.
    Neden veteriner hekimler sorunuza cevap niteliğinde biraz bilgi vereyim.
    GIDA-KÖKENLİ HASTALIK NEDİR ?
    Gıda-kökenli hastalık gıdaların insanlarda meydana getirdiği hastalıktır. Yüksek oranda rutubet, protein içeren ve asidik karakter taşımayan gıdalar hastalıkların oluşmasında rol oynayabileceklerinden riskli gıdalar sınıfına girerler. Yüksek oranda protein ve rutubet içeren gıdalar ise, süt ve süt ürünleri, yumurta, et, tavuk eti, balık ve midye gibi gıdalardır. Bu tür gıdalar, hastalık oluşturan mikroorganizmaların hızla gelişmesi için uygun şartları taşırlar.
    GIDA NASIL RİSKLİ HALE GELİR ?
    Gıdalar kontaminasyon ile riskli hale gelirler. Kontaminasyon, istenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir yolla gıdalara bulaşmasıdır. Gıdalar kimyasal, fiziksel ve biyolojik etmenlerle kontamine olabilirler. Kontaminasyon direk olabildiği gibi çapraz-kontaminasyonlar yoluyla dolaylı da gerçekleşebilir.
    ÇAPRAZ-KONTAMİNASYON NEDİR ?
    Çapraz-kontaminasyon zararlı etkenlerin gıdalara dolaylı yoldan bulaşmasıdır. Aşağıda birkaç çapraz-kontaminasyon örneği gösterilmiştir:
    *Herhangi bir kişinin zararlı etkenlerle kontamine olması kuvvetli olan tavuk eti gibi çiğ bir gıdaya elleri ile dokunması, daha sonra salata gibi pişirilmeyecek yada ısı işlemi uygulanmayacak bir gıdaya dokunması (zararlı etkenlerin bir yerden başka bir yere aracı vasıtası ile taşınması).
    * Herhangi bir çiğ gıdaya dokunan bir mutfak malzemesinin (bıçak, kaşık, v.b.) veya temizlik bezlerinin, iyice temizlenmeden yenilmeye hazır başka bir gıdaya dokunması.Çiğ veya kontamine olmuş gıdanın, pişirilmiş yada yenilmeye hazır yiyeceklere ya direk kendisinin teması yada bu gıdadan sızan sıvıların temas etmesiyle.
    EN YAYGIN GIDA KÖKENLİ HASTALILAR HANGİLERİDİR?
    Botulizm:Hastalık Nedeni :Toksin üreten Clostridium botulinum
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-36 saat
    Belirtiler : Mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, ağız kuruluğu, çift görme, adele krampları, solunum güçlüğü
    Riskli Gıdalar : Düşük asitli konserveler (et ve sebze konserveleri), et, sucuk-salam, balık
    Önlem: Konservelerin önerilen şekillere uygun hazırlanması, yemeklerin iyi pişirilmesi.

    Clostridium perfringens:

    Hastalık Nedeni : Kontamine olmuş içme suyu veya süt
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 8-24 saat
    Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, baş ağrısı, üşüme
    Riskli Gıdalar : Servis sırasında çok sıcak olmayan ısılarda saklanan et, tavuk eti ve diğer yiyecekler
    Önlem : Gıdaların pişirildikten hemen sonra soğutulmaları, sıcak yiyeceklerin yaklaşık 50-60°C’lerde saklanması.

    Campylobacter jejuni:

    Hastalık Nedeni : Düşük bakteri sayılarında bile C.jejuni enfeksiyonu
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-7 gün
    Belirtiler : Mide bulantısı, karın bölgesi krampları, ishal, çeşitli aralıklarla devam eden başağrısı

    Riskli Gıdalar : Çiğ süt, yumurta, tavuk eti, çiğ sığır eti, su,
    Önlem : Sütün uygun pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi

    Escherichia coli O157H7:
    Hastalık Nedeni : Enteropatojenik E.coli
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2-4 gün
    Belirtiler : Kanlı ishal, kolit, kanlı idrar yolu enfeksiyonu
    Riskli Gıdalar : Kıyma, çiğ süt, tavuk eti
    Önlem: Etlerin bekletmeden, iyi pişirilmesi,
    çapraz-kontaminasyonların engellenmesi

    Listeriozis:
    Hastalık Nedeni : Listeria monocytogenes ile enfeksiyon
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 2 gün – 3 hafta
    Belirtiler : Beyin zarı iltahabı, yüksek ateş, baş ağrısı, düşük
    Riskli Gıdalar : Sebzeler, süt, peynir, et, deniz ürünleri
    Önlem : Gıdaların iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi, temizlik ve dezenfeksiyon

    Salmonellozis:
    Hastalık Nedeni : Salmonella türleri ile enfeksiyon
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 12-24 saat
    Belirtiler : Mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, üşüme, aşırı bitkinlik
    Riskli Gıdalar : Tavuk eti, yumurta, et ve süt ürünleri
    Önlem: Uygun pişirme, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi

    Staphylococcus aureus:
    Hastalık Nedeni : Toksin üreten Staphylococcus aureus
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-6 saat
    Belirtiler : Çok sayıda kusma, ishal, karın bölgesi krampları
    Riskli Gıdalar : Kremalı fırın ürünleri, salam, tavuk eti, yumurta, patates salatası, kremalı soslar
    Önlem : Gıdaların soğutulması, Hijyenik kuralların iyi uygulanması

    Yersiniozis:
    Hastalık Nedeni : Yersinia enterocolitica ile enfeksiyon
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 1-3 gün
    Belirtiler : Barsak enfeksiyonu, kolit, ishal, az ihtimalle akut apandisit
    Riskli Gıdalar : Çiğ süt, çikolatalı süt, su, çiğ tüketilen etler
    Önlem : Sütün iyi pastörizasyonu, yiyeceklerin iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi

    Vibriozis (Kolera’yı da içerir) :

    Hastalık Nedeni : Deniz sularında bulunan Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholera
    Hastalığın Oluşması İçin Gereken Süre : 3-76 saat
    Belirtiler : İshal, karın bölgesi krampları, bitkinlik, mide bulantısı, üşüme, baş ağrısı
    Riskli Gıdalar : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünleri, kontamine sular
    Önlem : Çiğ yada az pişmiş deniz ürünlerinin iyi soğutulması, iyi pişirilmesi, çapraz-kontaminasyonların engellenmesi

    UMARIM BU BİLGİDEN SONRA NEDEN VETERİNER HEKİMLER BU KONUDA GÖREV ÜSTLENDİKLERİNİ ANLARSINIZ.
    İSMET İNÖNÜ DERKİ:”Denilebilir ki; insan hekimliği, veteriner hekimliği yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir.“ dünya bu görüşü benimsedi umarım Türkiye’de en kısa zamanda benimser.
    saygılarımla…[hr]
    “Bir veteriner hekim acaba kuru gıda, fermente ürünler, içecekler, meyve-sebze ve bunların türevleri hakkında acaba ne kadar bilgiye sahiptir.”
    eger bahsettiğiniz buysa en basitinden herhangi bir veteriner fakültesinde okutulan biyokimya ders kitabını alıp karıstırırsanız kendi sorunuza cevap vermiş olursunuz

    yanıtla: Bu reklamları hatırladınız mı? #51881

    komedi ya.tşk dostum :D

    yanıtla: Başarının sırrı bu karelerde gizli ! #51880

    devlet yetiştirme yurtlarında kalan kimsesiz çocukları 18 yaşından sonra sokağa göndereceklerine bu tur organizasyonlar için eğitim verseler hem onların gelecegi kararmaz hemde ulke prestiji için çok yararlı olur.bence boyle bir kampanya yapılmalı

    kesin ziraat bankasına hibe etmişlerdir çogu ziraat bankasında halen böyle bilgisayar kullanılıyor:D

    yanıtla: TAM O ANDA !!!!!! #51832

    1454.jpg
    1455.jpg
    1457.jpg
    1459.jpg
    1461.jpg
    1462.jpg
    1465.jpg
    1467.jpg
    1468.jpg
    1473.jpg
    1476.jpg
    1478.jpg
    1480.jpg
    1482.jpg
    1484.jpg
    1487.jpg

    yanıtla: Nicklerimiz. Anlamları ve ifadeleri #51827

    Benimkini soylememe gerek yok sanırım.anatomi çalıştıgım sıralar siteye takılıyordum o anda yazdım oylece kaldı:D

    yanıtla: Bilimsel Korku İçerikli Tek Site #51700

    bir siteye baktım bi camdan sokaga baktım sokak daha korkunç:D

15 yazı görüntüleniyor - 61 ile 75 arası (toplam 127)