Oluşturulan forum yanıtları
- YazarYazılar
- Tommy35Üye
Eğer sizinle kuçunuzun arasında bir köprü olabildiysem ne mutlu bana.
Tommy35ÜyeYeniden merhaba,
Köpek eğitimi son yıllarda çok revaçta olan bir konu. Onun bu hızlı yükselişi aynı zamanda bu konuda bilgi kirliliğini de beraberinde getirdi. Bahsettiğim bu bilgi kirliliğinden siz de nasibinizi almışsınız.Köpek eğitimine 6 aylıkken başlanmaz. Hatta size yeri gelmişken şöyle bir bilgi de vereyim; köpek eğitimine yavru anne altındayken başlanır. İlk eğitimini annesi verir. Bu zaman zarfında eğitmen annesinin davranışlarını kontrol altında tutarak yavrunun gelişimini yönlendirir. Bu yönlendirme anneden ayrılan yavruların kardeşleriyle olan ilişkisiyle de devam ederek sürer.
Sizin okuduğunuz yerlerde köpek eğitimine 6 aylıkken başlamak bir çocuğu 8-9 yaşındayken ilkokula göndermek gibi bir şeydir. 6 aylık olmadan evvel, öncelikle köpeğin sahibiyle başlanan yavru eğitimi verilir. Bu eğitimin eksikliği ileride çok farklı ve belki de çözülmesi zor sorunların kaynağını oluşturabilir. Eğitimin 6 aylık ve sonrasında verildiğini anlatanların asıl amacı 6 aylık bir köpeğin eğitim çalışmasında doğabilecek hatalardan sıyrılabilme ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Fiziksel ve bilişsel olarak daha dayanıklı olduğundan sizin de bahsettiğiniz eğitim tasmasıyla çok rahatlıkla gösterilen hareketleri YAPABİLMESİDİR. Eğitilmesidir yazmadığımın farkına varmanızı dilerim. Yapacağınız araştırmaları bu bilgiler ışığında geliştirmenizi tavsiye ederim.
Köpeğinizin hayır komutunu biranda öğrenmesi pek mümkün gibi görünmüyor. Hayır komutu eğitimde en önemli komuttur, ancak bunu köpeğinizin öğrenebilmesi için sizin köpekle yaşamınızdaki tutarlılığınızın olması gerekir. Köpeğinizin geçirdiği travmayı da göz önünde tutarak kendinizi bu yönde geliştirip onun ve sizin eğitiminizi sağlamalısınız. Çok dikkatli ve bilinçli bir eğitim süreciyle köpeğinizin ortak yaşamınızın içine dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Her köpek öğrenir ve eğitilir Önemli olan neyi nasıl ve ne zaman öğreteceğinizi bilmektir. Saygılarımla,
Tommy35ÜyeKöpeğim oynarken sürekli elimi veya ayağımı ısırmaya çalışıyor.Bana bir zararı varmı?
Yukarıda bahsettiğim konu linki budur.Tommy35ÜyeSiz de merhaba,
Köpeğiniz henüz 7 aylık bir golden. Öncelikle sizi golden köpekler hakkında biraz araştırma yapmaya davet ediyorum. Köpeğinizin karakteristik özelliklerini yeterince bilmediğinizi düşünüyorum. Goldenler çok sevimli, sıcak kanlı, yaramaz ve şımarık köpeklerdir. Henüz 7 aylık olan her köpek gibi o da çocukluğunu yaşamakta. Ondan beklentileriniz yaşıyla orantılı olmalıdır. Kaldı ki sizin köpeğiniz henüz 5.5 aylıkken çok ciddi bir travma geçirmiş. Patisinden ve kalçasından ciddi derecede yara almış. Bu fiziksel yaralar mutlaka onun duygusal olarak yıpranmasına neden olmuştur. Bu da çok ciddi sonuçları ortaya çıkartır. Siz onun bu durumuna rağmen acele edip eğitim yaptırmaya çalışıyorsunuz. Bu ne yazık ki köpeğinize yapılan bir haksızlık. Hele hele bir goldene bu safhada eğitim tasmasını takmayı düşünmek çok yanlış bir davranış. Eğitim tasması kullanımı çok büyük profesyonellik isteyen bir durumdur. Her ne kadar etrafta bu tip uygulamaları sıkça görebilsekte bu üzerinde durup düşünülmesi gereken bir durumdur. Köpeğinizin yeri koklaması çok doğal bir davranış. Henüz 7 aylık olduğu için içinde bulunduğu dünyayı tanımaya çalışıyor. Yavaş yavaş yükselen hormonlarının önderliğinde kimliğini arama çalışmaları olduğundan bu duruma makul ölçülerde izin verip saygı duymanız gerekir.
Kolunuzu ısırması hakkında da daha önce yazdığım yazının linkini buraya atarım okursunuz.Uzun lafın kısası;
Köpeğiniz henüz bir çocuk. Hem de şımarık ve yaramaz karakterde. Çok ciddi bir travma geçirmiş. İçinde yaşadığı dünyayı tanımaya başlıyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda sizin payınıza da köpeğinizle ilgili araştırma yaparak kendinizi geliştirip ona saygıyla sabır göstermek düşüyor. Sorduklarınıza verilecek cevaplarım şimdilik bu kadar. Eğer aklınıza takılan yer kaldıysa ya da yeni sorular sormak isterseniz buraya yazmaya devam edebilirsiniz.Tommy35ÜyeBal, Bal Yine BAL!!!
Tommy35ÜyeBildiklerimi aktarmak benim için bir zevk.
Tommy35ÜyeMerhaba,
İnsanların korkma davranışı; genellikle bilinmeyen yada öngörülemeyen sebeplerden kaynaklanır.Köpeklerden korkmak ayıplanacak yada şaşırılacak bir davranış değildir. Köpek korkusu fobi boyutlarına ulaşmadığı taktirde de çözülmesi pekte zor olmayan vakalardır.
Sorduğunuz sorulara sırasıyla cevap vermeye çalışacağım.
Köpekten korktuğunuzda zor olduğunu bilmekle birlikte SAKİN olmaya çalışın. Paniklemek, ani hareketlerde bulunmak karşınızdaki köpeği farklı davranışlara yöneltebilir. Köpekten koşarak kaçmak ne yazıkki Hüseyin Bolt değilseniz ve aranızda ciddi mesafe yoksa pek mümkün değildir. Bilmeniz gereken şeylerin başında Köpeklerin bizim korktuğumuzu vücut dilimizden ve terlememizin yardımıyla hormonal dengemizin durumunu anlayabildiğidir. Vahşi yaşamda korkan, çekingen kalan, güçsüz olan alt seviyede kalmak durumundadır. Ayrıca özellikle denk güçlerin kapışmasında İLK VURAN çok önemli bir avantaja sahip olmaktadır. Bunları bilerek sakin olmanız ve gerektiği durumlarda aktif savunma uygulamanız gerekebilir. Aktif savunma çoğu zaman sokakta yaşayan ya da kendine güveni olmayan köpeklere karşı çok etkili bir yöntemdir. Üzülerek söylemeliyim ki bir sokak köpeğine yere eğilip ona atmak için birşeyler aldığınızı hissettirir şekilde bir davranış yaptığınızda o köpeğin sizden hızla uzaklatığını ya da savunmaya geçerek duraksadığını görürsünüz. Sokak köpeklerinde bu davranışı oluşturan yine bizim İNSANLIĞIMIZ!!! ( Bu konuyu uzatmadan geçiyorum. Anlayan anlamıştır zaten.)
Köpekler bize karşı saldırıda bulunduğunda ya bölgesini,ya sahiplendiği unsurları ya da kendisini korumaktadır. Bu durumda oradan ARKANIZI DÖNMEDEN uzaklaşmaya çalışın. Eğer ki, hiç istemesem de, aktif bir saldırıya maruz kalacağınızı anladığınız anda elinizde saldırgan köpeğin ısırabileceği her ne varsa onu köpeğin ısırması için saldırı anında kendinizden olabildiğince uzak tutarak ağzına verin ve ısırmasını sağlayın. Köpek o objeyi ısırmaya başladıktan sonra da SAKIN UCUNU BIRAKMAYIN!!! Köpekler kedi gibi değildir. Kediler hem ısırır hem de tırmalar, fakat köpekler yalnızca ısırarak kendilerini koruduklarından eğer ağızları dolu olursa size zarar verebilecek başka bir silahları kalır mı? Cevap basit. HAYIR! Tabii o objeyi bırakmayı akıl etmemesi için de dua etmeniz gerekecektir Köpek ağzındaki şemsiye, sopa, atkı, kitap vs….. objesiyle uğraşırken siz kazandığınız zamanı yardım isteyerek değerlendirebilirsiniz. Buradaki amaç köpeğe zarar vermek değil onun zaaflarından yararlanıp saldırıyı yaralanmadan bertaraf etmektir.
Eğer ki saldırı engelleyemeden bir uzvunuz ısırıldıysa köpeğin sizin uzvunuzu sallamasına izin verin. Örneğin köpek kolunuzu ısırıp sağa sola sallamaya başladıysa kolunuzu sıkarak hareketsiz hale getirmeye çalışmanız daha fazla doku zedelenmesine ve kırıklara yol açar. Serbest bırakılan kol elastikiyetini koruduğundan ve saldırgan köpeğin “Kill Byte ” ısırığını yapamamasından dolayı daha az hasar görür. Bu yazdıklarımı hadi leyn diyerek okuduğunuzu biliyorum ama işin teorik kısmı budur. Pratik kısmını Allah kimseye yaşatmasın…
Kafadan çıkan duman kısmına hiç girmiyorum. Daha önce hiç duymadığım bir şehir efsanesi. Kim salladıysa helal olsun. Geniş bir hayal gücü varmış.
Köpeklerin gözüne illaki bakıcam diyorsanız sevecen ve mutlu gözlerle bakın. Gözünüzden ona zarar vermeyeceğiniz anlaşılsın.Bunula birlikte tanımadığınız yada dominand köpeklerle göz göze gelmekten özenle kaçınmanızı tavsiye ederim. Köpeklerle iletişimde göz teması önemli bir yer tutar. Göz temasında bulunursanız ya hiçbir şey yokmuş gibi adi bir tavırda gözünüzü onun gözlerinden alın ya da çatışmanın fitilini ateşleyin. Seçim sizin. Gözünü ilk kaçıran kaybeder. Bu durum tabi ki her zaman saldırıyla sonuçlanmaz ancak, sizin köpek nezninde puan kaybetmenize sebep olur. Bu durum sıkça tekrarlanırsa sonuçları farklı boyutlara ulaşabilir.
Siz yolda yürürken bir köpek size saldırıyorsa bu çoğu zaman bekçilik saldırganlığından kaynaklanır. Hele ki, bu saldırı sokakta yaşayan ve sayıları 2-3’ü aşmayan sokak köpekleri tarafından başlatılan durumlarda yüksek oranda kuru sıkı havlamalardan ileri gitmez. Size en fazla 10-15 adım mesafesine kadar gelirler hepsi bu. Yukarıda yazdığım gibi bu davranışı da oluşturan bizim İNSANLIĞIMIZ. Bu durumda yapmanız gereken korkmadan yürüyerek yolunuza devam etmektir. Sakın Arkanızı köpeklere dönmeyin.!!!Umarım verdiğim bilgiler hocanıza açıklama yapabileceğiniz derecede işinize yarar. Sormak istediğiniz başka bir soru olursa yine yanıtlamaya çalışırım.
Tommy35ÜyeYorumlar için teşekkürederim, çok mutlu oldum. Murat hocam o bahsettiğiniz tuştan ben de istiyorum… Cefrin kardeşim senin duana da can-ı gönülden Aminnn diyorum.
Tommy35ÜyeUsta birliğinden haberdar et mutlaka. Allah’ a emanet ol.
Tommy35ÜyeHocam bilgi için teşekkürler.
Tommy35ÜyeKöpek dostlarımızla İnsanların iletişimini sağlamak için elimden geleni yapıyorum. Umarım her iki taraf için de yararlı olabiliyorumdur. Beğeniniz için teşekkürler. Beni mutlu ettiniz.
Tommy35ÜyeMerhaba,
Yeni yaşam arkadaşınızla ilk günler sıkıntılı geçecektir. Aslında sorununuzun nedenini siz de verebilmişsiniz. Evet henüz eve alışabilmiş değil. Fakat dostunuz bu alışma süresince kaderine terkedilmemelidir. Bu bir iletişim problemi. Ait olmak, güvende olmak ihtiyaçlarını gideremediğinden bu türlü bir tepkiyle karşılaşıyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey onun bu evde GÜVENDE olduğunu hissettirmenizdir. Yalnızca geceleri değil gün içinde de bu güven duygusunun pekiştirilmesi gerekir. Dış dünyaya ait olan sesler, ışıklar, titreşimler yada alışılagelmiş her ne varsa onun için YENİ dir. Bu uyaranlara ne türlü tepkiler vereceğini sizden öğrenirler. Hayatın olağan akışına uyun ve onu güvende tutun.
Geceleri bu güven ihtiyacını çok klişe ve pek çok kişinin bileceği şekilde çözebilirsiniz. Köpeğinizin boyutlarına uygun bir pet şişenin yada sıcak su torbasının üzerine tiktaklı saat sarın ve yattığı yere bırakın. Onu kafeste yada köpek yatağında yatırın. İmkanınız yoksa karton bir kutu da işinizi görebilir. Önemli olan çevresini rahatça görebilmesidir. Bir süre aynı mekanda yatın. Kesinlikle yatağınıza almayın. Ağladığında gidip başını okşamayın, onunla ilgilenmeyin. Bazen en iyi cevap susmaktır. Ne zaman ki, sessizce yerinde yatıyor, gidip başını okşayın, sevin, gıda verin. Eğer bunlar yeterli gelmezse başka çareleri deneriz. Lütfen gelişmeleri buraya yazın.
Son söz: Köpek bakımı çok büyük bir sorumluluk gerektirir. Köpeklerle yaşam konusunda çok bilinçli olmalısınız. Mutlaka okuyup araştırın. Hatta imkanlarınız doğrultusunda kendinize profesyonel bir danışman bulun. Saygılarımla,Tommy35ÜyeEline sağlık kardeşim. Bütünlük olması güzel. Farkettiğim birşeyler olursa sana geri bildirimde bulunurum.
Tommy35ÜyeaRANIZDA Selçuk ünv. de öğrenim gören var mı?
Tommy35ÜyeKuçunuzun güvenliğiyle ilgili çok ciddi kaygıları var. Kendisine “güvenli bölge” yaratamadığı için bildiği tek güvenli bölge olan evinize doğru yöneliyor. Bunu negatif motivasyonla yada eğitimle geri çevirmeniz, psikolojik olarak yıpranmasına neden olur. Bu bir davranış probleminin de ötesinde, iç güdüsel bir davranış. Bu davranışı ortadan kaldırmanızın tek yolu onu rehabilite edebilmekten geçer.
Sorun : GÜVENLİK İHTiYACI
Çözüm: GÜVENLİ ORTAM YARATILACAK
Yöntem: Kuçunuzu ilk başlarda öyle bir yerde ve zamanda dışarı çıkarın ki, önceki tecrübeleri aklına gelmeden, dış uyaranlara maruz kalmaksızın tuvalet ve oyun ihtiyacını giderebilsin. Eğer bu yer uzaksa yada nakil aracı gerektiriyorsa; taşıma kafesiyle onu o yere kadar götürün. Onu orada çok mutlu edin. Orada yapmanız gereken şeyler sizin ve kuçunuzun beğenisine kalmış. Önemli olan tek şey “BURASI SENİN İÇİN GÜVENLİDİR.” mesajını kuçunuza verebilmenizdir.Isırma konusunda da birkaç şey yazıp sonra vereceğim linki
Köpeğim oynarken sürekli elimi veya ayağımı ısırmaya çalışıyor.Bana bir zararı varmı?
okumanızı isteyeceğim. Gazete kağıtları EFSUNLU DEĞİLDİR. Ondan medet ummayın ve lütfen saçma sapan ŞEHİR EFSANELERİNE İNANMAYIN. Isırıkların şiddetini ve şeklini gözümde tam anlamıyla canlandıramadığım için savunma/saldırı/oyun ısırmaları arasında bir ayırım yapamıyorum. Kuçunuzun havlamasını engelleyemezsiniz. Çünkü, havlayarak ısıramamasının ona yüklediği stresi atıyor. Çözüm sizi ısırmasını engellemek. Bunu çözdüğünüzde havlamasını da çözersiniz.Yazmayı bitirmeden önce bir düzeltme yapayım. Mesajınızın içeriğindeki “…sizin gibi psikoloji uzmanlarına…” kısmını düzeltmek isterim. Benim titrimde psikoloji uzmanlığı bulunmamaktadır.
- YazarYazılar