1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Zootekni ve Hayvan Besleme
  4. Zootekni
  5. ERC. üniversitesi veteriner fakültesi zootekni ders not hayvancılığa genel bakış
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #15756

    Hayvanlardan daha fazla verim elde etmek ve böylece verimli ve karlı bir hayvancılık yapmak için gerekli olan
    Hayvanların yetiştirilmesi
    Çoğaltılması
    Bakımı beslemesi ve
    Islahı ile ilgili bilgiler veren ve yeni teknikler geliştirmeye çalışan bir bilim dalıdır.

    Genel ve Özel zootekni olmak üzere ikiye ayrılır.
    GENEL Evciltme,
    evciltmenin etkileri,
    türler,
    ırklar,
    karakterler,
    verimler,
    eşgal bilgisi,
    yetiştirme metodları,
    çevre ve hayvan ilişkileri gibi konuları inceler.

    ÖZEL Genel zootekni bilgileri ışığında, çeşitli evcil türlerin ve bunlara ait ırkların
    morfolojik ve fizyolojik özellikleri,
    çoğaltılması,
    bakım ve beslenmesi,
    yetiştirilmesi ve ıslahı konularını inceler.

    AMAÇ: Evcil hayvanlardan insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hayvansal ürünler elde etmektir

    METOT:
    En verimli hayvanı en kolay ve en ucuz şekilde yetiştirecek yöntemler uygulanır.

    EN
    Verimli
    Kolay
    Ucuz

    Fenotip denilince akla ilk olarak fizyolojik (Kantitatif) karakterler (et, süt, yumurta, yapağı, vb.)akla gelmelidir. Çünkü hayvancılık açısından en önemli verimler bu karakterlere aittir ve bu karakterler toplamalı genlerin (additif) etkisi altında şekillenirler ki bunlarda varyasyon çok geniştir. Çevresel faktörlerden kalıtsal olmayan şekilde çabuk etkilenirler

    Hayvancılığın karlı olabilmesi için sadece zootekni ve ıslah kurallarını uygulamak yeterli değildir. Daha işin başından itibaren üretimin hangi yönde yapılacağı, piyasanın ARZ_TALEP dengeleri, rekabet koşulları ve pazarlama teknikleri planlanmalı ve buna göre üretim yapılmalıdır. Satılamayan ürün ne kadar ucuza ve bol miktarda üretilirse üretilsin ZARAR getirir.

    TÜR
    Kalıtsal yapıya bağlı olarak ortak karak-terlere sahip olan ve kendi aralarında birleştirildiklerinde döl verme yeteneğine sahip (fertil) yavrular veren bireylerin oluşturduğu hayvan gruplarına tür denir.
    At Koyun
    Sığır Tavuk vb.

    IRK
    Bir tür içinde ortak karakterlere sahip olan ve bu karakterlerini kaltım yolu ile yavrularına geçiren (intikal ettiren) hayvan gruplarına ırk denir.
    Akkaraman
    Morkaraman
    Kıvırcık
    Holştayn
    Simental vb

    Hayvancılığın Önemi
    Hayvan yetiştiriciliğinin gayesi sağlıklı ve verim düzeyi yüksek hayvanlar yetiştirerek karlı bir hayvancılık yapmaktır.Bunun içinse zootekni bilim dalından faydalanmak gerekir.
    Zootekni, çiftlik hayvannlarının çeşitli özelliklerini verimlerini, verimlerinin genetik düzeylerini ve geliştirme yollarını, bakım, besleme ve yetiştirilme esaslarını inceleyen bir bilim dalıdır.

    Hayvan yetiştiriciliği tarih boyunca insan hayatında önemli yer almış ve insanlığa büyük faydalar sağlamıştır. İnsanın sosyal ve ekonomik gelişmesinde hayvan yetiştirmenin büyük etkisi olmuştur. Tarihin ilk dönemlerinde göçebe halde yaşayan insanların en önemli varlığı sahip oldukları hayvanlar olmuştur. İnsanların kültür ve eğitim düzeyi geliştikçe tarım ve hayvancılık alanlarında ki gelişme daha hızlı bir şekilde artmış ve zamanla hayvancılık bir endüstri haline gelmiştir.
    Tarım ve hayvancılık ayrılmaz bir ikilidir. Tarımsal ürünlerden insanlar tarafından değerlendirilemeyen artıklar hayvansal ürünlere çevrilir. Hayvanlardan elde edilen gübre ise tarımsal alanlarda kullanılarak bitkisel üretimde verimliliğin artırılmasında kullanılır. Hayvancılıktaki giderlerden %70 lik kısmın yem masrafı olduğu düşünülürse bu ikilinin birbirine olan katkı ve bağımlılığı daha iyi anlaşılabilir. Tabiat şartları ve işletme tipine göre bu iki daldan birisi daha ön plana çıkar.

    daha fazla bilgi için eklentiyi indiriniz

    [attachment=866]

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.