- Bu konu 5 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 14 yıl 11 ay önce onursoran tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 20 Ekim 2007: 00:30 #15875Hakan ARIÜye
Süt sığırcılığı amacı kâr olan ekonomik bir faaliyet olup, milyonlarca üretici tarafından yapılmaktadır. Aşırı rekabetin yaşandığı bu sektörde bilinçsizce ve tesadüflere bağlı olarak, kâr etmek ve yaşamak mümkün değildir.
Süt sığırcılığında başarılı olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Çok sayıda işletmede hayvancılık yapılmasına rağmen, modern ve çok başarılı işletme çok az sayıdadır
21. yüzyıl modern süt sığırcılığında
yeterli bilgiye sahip yetiştirici ( veya bakıcı),
yüksek vasıflı damızlık materyal,
yeterli ve kaliteli yem,
uygun hayvan barınakları,
koruyucu hekimlik ve etkin tedavi,
örgütlenme,
pazarlama ve kayıt sistemleri
temel unsurlar olarak görülmektedir
Bu sunumda kârlılıkta önemli 40 konunun ana başlıklar halinde hatırlatılması amaçlanmaktadırİŞLETME KURULUŞU VE PLANLAMA
Kârlı bir hayvancılık için, öncelikle hayvancılık sevilerek yapılmalı ve ayrı bir iş olarak benimsenmelidir
Hayvancılıkta amaç para kazanmak ve kâr etmektir.
Süt hayvancılığı doğası gereği her yönüyle uzun vadeli planlama, sabırlı ve düzenli çalışma isteyen zor ve bıktırıcı tarımsal bir faaliyettir.Hayvanlar doğumlarından itibaren tüm yaşamları boyunca titizlik gerektiren bakım ve ilgi isterler. Hayvanların bayramı, tatili, mesai saati ve işe ara vermeleri yoktur. Ancak, hayvanları seven ve hayvancılığı severek yapan insanlar, onların barınak, bakım ve besleme vb. her türlü isteklerini dikkate alarak başarılı olurlar.
Evinin ihtiyaçlarını karşılamak için 1-2 inek bulunduran ve ihtiyaç fazlası sütü satarak harçlık yapan ve diğer zirai işlerle geçimini sağlayan üreticilerin, bitkisel üretimlerinin bir kısmını ve atıl işgüçlerini hayvanlarla değerlendirmeleri, dana-düve satarak sermaye sıkıntılarını aşmaları için çok iyi bir yöntemdir. Ancak kârlı bir hayvancılık olduğunu söylemek zordur
İşletme kuruluşunda yer tercihi ve planlama iyi yapılmalı, imar, sağlık ve çevre mevzuatı dikkate alınmalı, su, elektrik, yol, haberleşme ve pazar garanti edilmelidir
İşletme kurmak için satın alınacak veya ayrılacak arazi, düşünülen ahır, sağımhane, depo, silaj yeri, bakıcı odası vb. yapılar için imar mevzuatına uygun seçilmeli, çevre ile hiçbir problem oluşturmamalıdır.
Hayvanlara, yeteri miktarda ve insanlar tarafından da içilebilir özellikte, temiz su temin edilmeli, elektrik ulusal şebekeden alınmalı ve ayrıca jeneratörle yedeklenerek kesintisiz enerji sağlanmalıdır.
İşletmenin yaz ve kış her koşulda, her türlü vasıta (traktör, kamyon, taksi vb) ile ulaşabilecek yolu olmalı ve haberleşme imkanı sağlanmalıdır.Hatalı yer tercihi yapıldığında su temini, yol yapımı veya elektrik getirilmesi çok büyük masrafları gerektirmekte ve işletmenin ekonomik olmasını engellemektedir.
Sütten iyi gelir sağlayabilmek için, üretilen sütün değer fiyatına satılması garanti edilmeli ve sütün mandıra, fabrika veya toplama merkezlerine taşınması ucuz, kolay ve güvenli olmalıdır.
Hedeflenen işletme kapasitesi belirlenmeli, işe az hayvanla başlanmalı ancak, ekonomik işletme büyüklüğüne kısa sürede ulaşılmalıdır.
daha fazla bilgi için eklentiyi indiriniz..
rar şifresi: “www.veterinerhekimiz.com”
20 Ekim 2007: 11:33 #42713baybaytarÜyePaylaşım için teşekkürler dostum…
20 Mart 2008: 13:25 #47915iyi günlerr….
sitenizi gördüm ve açmak istedim yanlız arşicv dosyasında açılan bu dosya şifre istiyor… acaba bu konuda yardımcu olabilir misiniz?
saygılarımla…1 Aralık 2009: 08:23 #85579kozzanogluÜyeteşekkür ederim ellerine sağlık
3 Aralık 2009: 11:14 #85711canonlakÜyeMERHABA ARKADAŞLAR;
23 Şubat 2010: 20:34 #92148onursoranÜyepaylaşım için teşekkürler
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.