Oluşturulan forum yanıtları

15 yazı görüntüleniyor - 3,316 ile 3,330 arası (toplam 4,597)
  • Yazar
    Yazılar
  • blankdilara
    Katılımcı

[size=small]Kırım-Kongo kanamalı ateşi için kimler risk altındadır?
    Hastalık için çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılık ile uğraşanlar, veteriner hekimler, Veteriner sağlık teknisyenleri, akut hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personeli, askerler, kamp yapanlar risk altındadır.

Kene ısırığında ne yapılmalıdır?
    Yapışan keneler ise kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden/patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yere; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra iyotlu antiseptik(tendürdiyot) sürülmelidir. (şayet sabunlu su bulunmaz ise alkol içeren mendiller kullanılabilinir).

Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır.

Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, klonya, gazyağı v.b) dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır.

Isırılan kişi iki hafta süreyle ateş,yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. (ateşin 38,3 °C veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekkülü hastaneye başvurulmalıdır)[/size]

blankdilara
    Katılımcı

[size=small]Keneler KKKA hastalığı dışında hayvanlarda ve insanlarda hastalık bulaştırmada biyolojik rol almakta mıdır?
    Evet rol almaktadır. Bilinen hastalıklar;

– Rikettsia (Ehrlichia, Coxiella, Anaplasma)

– Virus (Flaviviridae, Bunyaviridae, Reoviridae, Rhabdoiridae)

– Bakteri (Borrelia, Frncisella, Klebbsiella, Dermatophilus, Staphylococcus)

– Protozoon (Theileria, Babesia, Hepatozoon)

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hangi hayvanlarda görülür ve hastalık belirtileri nelerdir?
    Virüs, sığır, koyun, keçi, tavşan ve tilki gibi hayvanlardan tespit edilmiştir. KKKA virusu kenelerin konakladığı hayvanlara bulaşmasına rağmen hayvanlarda; bazen hafif ateş çıkabilir, bunun dışında hastalık belirtisi görülmemektedir. Buna karşılık hayvanlar hastalığın yayılmasında aracı rol (portör) oynamaktadır.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi salgınlarını etkileyen doğa şartları nelerdir?
    Doğu Avrupa ve Asya’daki Kırım-Kongo hemorajik ateş salgınlarının genellikle insanlar tarafından oluşturan çevresel şartlara bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Kırım’daki ilk salgının, İkinci Dünya Savaşı yıllarında kene ile enfekte olmuş bölgelerin tarıma açılması nedeniyle oluştuğu sanılmaktadır. Daha sonra eski Sovyetler Birliği ve Bulgaristan’ da olan salgınlarda ise ziraatçılık ve hayvancılıktaki değişmelerin rol oynadığı belirtilmektedir.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hangi mevsimde görülmektedir?
    Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir.[/size]

blankdilara
    Katılımcı

[size=small]Bulaşmada aracı olan bir etken var mıdır?
    KKKA hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşan bir enfeksiyondur. Güney Doğu Avrupa ve Güney Afrika arasında göç eden göçmen kuşlar üzerinde bulunabildiği gösterilmiştir. Bu kuşların virüsün iki kıta arasında taşınmasına yol açabildiği düşünülmektedir. Hyalomma soyuna ait keneler Ülkemizin de içinde bulunduğu çok geniş bir coğrafik alanda yaşamaktadırlar.

Virüs, sığır ve koyun gibi Hyalomma keneleri için konak olan hayvanlarda belirtisiz enfeksiyon ve bir hafta kadar süren geçici viremi (kanda virüsün bulunması) oluşturmasına rağmen, insanlarda hastalığa neden olmaktadır. Küçük memeli hayvanlarda da viremi ve hafif enfeksiyon oluşup keneler için kaynak oluşturabilmektedir. Bir bölgede, kenelerin ve keneler kan emdiğinde bulaşmayı sağlayacak kanında virüs bulunan hayvanların bol olması salgın için önemli bir faktördür.

Hyalomma soyuna ait keneler en etkin ve yaygın olmakla birlikte, 30 kene türünün KKKA virusunu bulaştırabileceği bildirilmektedir. KKKA virüsunun bazı vektör kene türleri arasında, transovaryal ve venereal olarak bulaştığı belirlenmiştir. Bu da virusun doğada dolaşımla korunmasına katkıda bulunabilecek bir mekanizmadır. Henüz ergin olmamış Hyalomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde de muhafaza eder.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi virusu insanlara nasıl bulaşmaktadır?
    İnsanlar virüsü; Enfekte kenelerin yapışması/kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile, Enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla, Viremik hayvanların kan ve dokuları ile temasla, Viremik hastalarla (kan ve diğer vücut sıvıları)temas ile olmaktadır.

KKKA virusunun bulaşmasına etken olan kene nedir? yer yüzünde kaç türü bilinmektedir?
    Ülkemizde halk arasında kene, sakırga, yavsı, kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Keneler zorunlu kan emici artropodlar olup dünyanın her bölgesinde yaşamaktadırlar. Keneler morfolojik olarak diğer artropodlardan farklı olup, vücutları tek bir parçadan oluşmuştur. Vücudun ön tarafında ağız organelleri yer almaktadır. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü bilinmektedir.[/size]

blankdilara
    Katılımcı

[size=small]Kırım-Kongo kanamalı ateşinde(KKKA) etken nedir?
    Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirus soyundan virüslerin meydana getirdiği, Bu grup virüsler, 100 nm (nanometre) büyüklüğünde, Ribonükleik asit (RNA) içeren, heliksel kapsidli ve zarflı virüslerdir.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi nedir?
    Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), Nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

İnsanlarda klinik ve subklinik olarak seyreden, kenelerin vektörlük yaptığı ve insanlarda sendromlar halinde görülen önemli bir enfeksiyondur. İnsanlarda başlıca ensefalitler, kısa süren ateşli hastalıklar, kanamalı ateşler, poliartrit ile ön plana çıkan sendromlar şeklinde görülür.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi virusunun kimyasal ve fiziksel etkenlere karşı duyarlılığı nedir?
    Nairoviruslar dayanıksızdır, konakçı dışında yaşayamazlar. Bu viruslar 56ºC’de 30 dakikada inaktive olur, kanda 40 ºC’de 10 gün yaşayabilir, %1 hipoklorit ve %2 gluteraldehite duyarlıdır ve ultravviyole ışınları ile hızla inaktive olur. Ribavirine invitro duyarlıdırlar.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı ilk nerede tanımlanmıştır?
    Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) ilk kez 1944 ve 1945 yılı yaz aylarında Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüştür. Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire’ de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi bugüne kadar hangi ülkelerde tanımlanmıştır?
    Hastalık sıklıkla Afrika, batı Asya ile Ortadoğu ve doğu Avrupa’da görülmektedir. Kırım-Kongo hemorajik ateş virüsünün Bulgaristan, Makedonyada, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Sahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya’da salgınlar yaptığı bildirilmiştir.

Bu sendromlardan kanamalı ateşler grubunda yer alan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), 2002 yılında bahar ve yaz aylarında bazı illerimizde görülmüş ve Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde hastalığın KKKA olduğu doğrulanmıştır.[/size]

şuna cevap olarak: SON HARFTEN KELİME SÖYLE #42365
    blankdilara
    Katılımcı

[size=small]mezokord[/size]

şuna cevap olarak: hangi takımı tutuyorsonoz neden? #42358
    blankdilara
    Katılımcı
    reco61 wrote:
    siz ne sıklıkla maçlara gidersiniz
    daha doğrusu o mağbetinizi hayatınızda kaç defa gördünüz:D
    maç nasıl izlenir bilirmisiniz
    maç arasında hiç kolbasti horon oynadınızmı

eminim yapmamışsınızdır

[size=x-small]fırsat buldukça maçlara giderim.şükrü saraçoğlu stadı bana çok yakın…
    maç nasıl izlenir onu da çok çok iyi biliyorum…
    [/size]

şuna cevap olarak: hangi takımı tutuyorsonoz neden? #42357
    blankdilara
    Katılımcı

[size=x-large]Efsane olmak bir kupayı almak ise,o zaman galatasaraya bu paye verilirdi.Ama neden efsane Fenerbahçe’dir?
    çünkü…
    Efsane olmak kuruluş gününden itibaren onurun,sportmenliğin adı olmaktır.
    Efsane olmak ülkenin kurtuluşu için yetiştirdiğin fidanları gözünü kırpmadan cepheye yollamak,şehitlerinin ardından döktüğün gözyaşları ile yeni fidanları sulayabilmektir.
    Efsane olmak ülkeni zapta gelen düşmana,onun Turk bayrağını çiğneyerek İstanbul’a inen komutanlarına meydan okumak ve onları futbol sahasında perişan ederken ülkenin insanına ‘Korkma,bu memleket bu namertlerin boyunduruğu altına girmeyecek!’ mesajını verebilmektir.
    Efsane olmak bir ülkenin en zor gününde karanlıklara ateş yakanlara o ülke insanının bağladığı yüreklerdir.
    Efsane olmak 100sene evvel edilen bir yeminin bir miras gibi babadan oğula,deden toruna,anadan kıza geçmesidir.
    Efsane olmak isyankar olmaktir.Haksızlığa,adaletsizlige,namussuzluğa karşı gelek,onursuz birincilikleri reddetmek,başarıyı yalnızca alın teriyle ve bilek gücüyle kazanınca mübah saymak demektir.
    Efsane olmak milyonlarca insanın bir anne gibi,bir baba gibi,bir sevgili gibi bazen bir din gibi seni sevmesi demektir.
    Efsane olmak,sana olan inancın yandaşlarınca hiç bitmemesi,’gitti’ denilen şampiyonlukların geri gelmesi,’kaybedildi’ denen maçların kazanılması,’yenilmez’ denilen rakiplerin yenilmesi demektir.
    Efsane olmak,tüm rakiplerin sana karşı birleşmişken,kendinden ve Allah’ından başka kimsen yokken yanında,tek başına rakiplerinin üzerine gidip zaferi elde etmektir.
    Efsane olmak nokta kadar menfaate,virgul kadar eğilmeyi reddetmek,rüzgarlar sert eserken bile bir çınar gibi dimdik durmak demektir.
    Efsane olmak,en zor günlerinde alaycı sözlere,kinli gözlere yüreğinden gelen bir haykırışla karşı gelmek ve asla ve asla boyun eğmemek ve sevgiline ihanet etmemek demektir.
    Efsanenin bir yani sarı,bir yanı laciverttir.

Ve efsane FENERBAHÇEdir…[/size]

şuna cevap olarak: hangi takımı tutuyorsonoz neden? #42354
    blankdilara
    Katılımcı
    reco61 wrote:
    bu saydıklarının erciyeste ve anadolunun herhangi biryerinde sana ne karı var
    ALLAH bilir siz hiç stadada gitmemişsinizdir

keşke İstanbul takımlarının olanakları bizde olsa

anlaşılan sizde herkes gibi iştihama gösterişe kapılmışsınız
    bence sizinki sevgi değil özentidir

bizim ihtişama falan kapıldığımız yok..bizi kıskandığınız için tüm bunları özenti olarak görüyorsunuz:bravo:

şuna cevap olarak: futbolcularımızdan haberler #42352
    blankdilara
    Katılımcı

[size=medium]Şehit ailelerine yardım için takım içinde bir organizasyon olup olmadığı yolundaki soruyu ise Alex, “Özellikle bugün bu konu ve organizasyon hakkındaki çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu bir karara bağlayıp, menajerimiz Volkan Ballı’yla da konuşup bir karara vardıktan sonra, bu konu hakkında yapmamız gerekenleri biz de takım olarak yapacağız zaten” diye konuştu.
    Milli maç aralarının Fenerbahçe’ye avantaj sağladığını ileri süren Alex, “Bizim için bu aranın bir avantaj yarattığını düşünüyorum. Appiah ve Edu’nun sakatlıkları vardı. Onlar daha iyi duruma geldi. Aynı şekilde kendini geliştirmek isteyen, kendisine bir şeyler katmak isteyen, kondisyonunu daha iyiye getirmek isteyen oyuncularımız da bu aradan yararlanabilirler. O yüzden bu aranın bizim açımızdan yararlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
    Alex Brezilya Milli Takımı’nda yeniden oynayıp oynayamayacağı yönündeki soruyu ise, “Ben şu anda sadece Fenerbahçe’yi düşünüyorum. Ben burada başarılı olmak istiyorum. Burada iyi sonuçlar almak istiyorum. Açıkçası şu anda Brezilya Milli Takımı benim kafamdan geçmiyor” diye yanıtladı.
    [/size]

şuna cevap olarak: futbolcularımızdan haberler #42351
    blankdilara
    Katılımcı

[size=medium]Mehmet Aurelio’nun Milli Takım’daki performansını da değerlendiren Alex, “Aurelio’nun Milli Takım’a alıştığını görüyoruz. Türk olması ve Milli Takım’da oynamasından dolayı ilk başta elbetteki zorlukları oldu. Fakat şimdi iyice alıştığını görebiliyoruz. Fenerbahçe ve Milli Takım’da iyi bir performans ortaya koyuyor. Daha da iyiye gideceğini düşünüyorum” dedi.
    Konyaspor maçını değerlendiren Alex, “Konyaspor maçı bizim için önemli olacak. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milli Takım’da olan oyuncularımız var. Ümit Milli oyuncularımız döndü. Dieogo Uruguay; Aurelio, Yasin, Volkan ve Tümer Türk Milli Takımı’nda. Normalde baktığımız zaman, çok fazla oyuncumuz milli takıma gitmediği için de burada güzel bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Puan farkının açılmaması için bizim evimizde oynayacağımız maç çok önem taşıyor ve iyi bir sonuçla ayrılacağımız düşünüyorum. Özellikle Galatasaray’ın bizim önümüzde olması ve puan farkının açılmasından dolayı sadece bu maç değil, bundan sonraki her maç bizim için kritik bir duruma geldi. Kesinlikle puan kaybetmeye tahammülümüz yok. Kadıköy’de oynanan maçları da kesinlikle ve kesinlikle kazanmalıyız. Milli Takım arasıyla birlikte Kadıköy’de taraftarımızla buluşmayalı uzun bir süre geçti. Konyaspor maçında taraftarımızla buluşmanın sevincini de yaşayacağız. Umuyorum ki onlar desteklerini esirgemeyecek, biz de bu destekleri boşa çıkarmayacağız. Onların desteğine ihtiyacımız var. Taraftarlarımız cumartesi günü maça davet ediyoruz” diye konuştu.
    [/size]

şuna cevap olarak: futbolcularımızdan haberler #42350
    blankdilara
    Katılımcı

[size=medium]Türkiye-Yunanistan maçına bir derbi maçı diyebiliriz. Çünkü bu maçın, büyüklüğünün yanı sıra tarihsel bir büyüklüğü de var. O nedenle her tür faktör bu maçın sonucunu etkileyebilir. Belki bir duran top ya da bireysel yetenekle hazırlanan bir pozisyondan takımlar gol kazanabilirler. Bu noktada ben Türk Milli Takımı’na çok güveniyorum. Türk Milli Takımı’nda özellikle bireysel yetenekli oyuncuların çok fazla olduğunu düşünüyorum. Takım oyunu oynadıkları, rakip oyuncuları iyi marke edebildikleri zaman, kalitelerini de ortaya koydukları zaman, ben Türk Milli Takımı’nın başarılar kazanacağına eminim. Özellikle de bu önümüzdeki maç için bu böyle” dedi.
    Alex, kendisinin ve ailesinin Türkiye’nin milli maçlarını hangi ruh haliyle ve nasıl izlediği, kazanılan ve kaybedilen maçlardan sonra nelerin yaşandığı şeklindeki soruyu ise, “Biz gerek hazırlık maçları gerekse resmi maçlar olsun, Türk Milli Takımı’nın maçlarını takip ediyoruz. Türk Milli Takımı’nın ne kadar kaliteli kadrosunun olduğunu, aldığı sonuçlardan görüyoruz ve büyük de bir zevk duyuyoruz açıkçası. Türkiye’nin maçları Brezilya’da fazla gösterilmiyor. O yüzden insanlar çok fazla takip etme imkanı bulamıyor. Ancak her zaman televizyonlarda geçen özet görüntüler oluyor ve ilgisi olanlar izliyor. Fakat biz burada Brezilyalılar olarak tüm maçları takip ediyoruz. Evde izlediğimiz zaman Türkiye goller attığında biz de herkes gibi seviniyoruz. Çünkü bu Türk futbolunun gelişimidir. Bizim içinde bulunduğumuz ülkenin futboludur. O yüzden de burada olan gelişmeler bizi yakından ilgilendirdiği için, Türk Milli Takımı’nın aldığı iyi sonuçlarda açıkçası ben ve ailem oldukça fazla seviniyoruz. Özellikle maçları takip etmeyi seviyoruz. Hatta bir hatıram var. Kadıköy’de en son oynanan Türkiye-İsviçre maçında, Türkiye’nin attığı gollerden sonra o güzel atmosferde gerçekten çok mutlu olmuştuk. Her ne kadar sonuç istediğimiz gibi olmasa da. Bizler için Türk futbolunun geliştiğini görmek ve takip etmek ayrı bir zevk” dedi.
    [/size]

şuna cevap olarak: futbolcularımızdan haberler #42349
    blankdilara
    Katılımcı

87040516xr8.jpg

[size=medium]Alex: “Türkiye’nin aldığı iyi sonuçlara çok seviniyoruz”

Takım Kaptanımız Alex de Souza, bireysel yeteneği yüksek oyunculara sahip olan Türk Milli Takımı’nın yarınki Yunanistan ve daha sonra oynayacağı maçlardan alacağı iyi sonuçlarla guruptan çıkacağını düşündüğünü söyledi. Türkiye’nin maçlarını evde ailecek takip ettiklerini attığı gollere sevindiklerini söyleyen Alex, “Türk Milli Takımı’nın aldığı iyi sonuçlarda açıkçası ben ve ailem oldukça fazla seviniyoruz” dedi. Konyaspor maçına değinen Alex, puan kaybına kesinlikle tahammüllerinin olmadığını belirterek, taraftarları Cumartesi günü oynanacak maça davet etti. Alex, şehit ailelerine yardım için takım olarak bir organizasyon içinde olduklarını yapmaları gerekeni yapacaklarını sözlerine ekledi.
    FB TV’de her hafta Salı günü yayınlanan Kaptan Köşkü isimli programda Fatih Demirkol’un sorularını yanıtlandıran Alex, Yunanistan maçıyla ilgili olarak “Son maçlarda aldığı beraberlikler Türk Milli Takımı’nın durumunu her ne kadar zora soksa da, yarın İstanbul’da oynayacağı maç ve daha sonra oynayacağı maçlarda alacağı iyi sonuçlarla Türkiye’nin gruptan çıkacağını düşünüyorum.[/size]

şuna cevap olarak: ..:: turkcell süper lig’de bu hafta ::.. #42347
    blankdilara
    Katılımcı

[size=medium]
    Teknik Direktörümüz Zico yönetiminde gerçekleştirilen antrenman bir buçuk saat sürdü.

Oyuncularımız koşu koordinasyon, istasyon, kısa ve uzun pas çalışmalarının ardından taktik ağırlıklı çift kale maç yaparak idmanı tamamladılar.

Yöneticilerimizden Murat Özaydınlı, Mahmut Uslu, Ali Yıldırım ve Ömer Temelli antrenmanın bir bölümünü takip ettiler.

Teknik Direktörümüz Zico, çift kale maçı zaman zaman durdurarak oyuncularımıza uyarılarda bulundu.

Antrenmanın son bölümünde adalesinde ağrı hisseden Kezman çalışmayı bırakarak kapalı tesislere geçti.

Takımımız yarın saat 17:00’de yapacağı antrenman ile Konyaspor maçı hazırlıklarına devam edecek.[/size]

şuna cevap olarak: ..:: turkcell süper lig’de bu hafta ::.. #42346
    blankdilara
    Katılımcı

15457964dj9.jpg

29791431hc1.jpg

şuna cevap olarak: fenerbahçe ülker-efes pilsen #42345
    blankdilara
    Katılımcı

[size=medium]arkadaşlar fb-efes maçına gidiyorum..
    gelen yok mu..?
    :icon6: :icon6: :icon6:
    [/size]

15 yazı görüntüleniyor - 3,316 ile 3,330 arası (toplam 4,597)