Oluşturulan forum yanıtları
- YazarYazılar
-
Murat KUTAYKatılımcıSELÇUK ÜNİVERSİTESİ Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim, sınav, sınıf geçme ve değerlendirme usullerini, öğretim düzeyini, kayıt-kabul şartlarını ve öğrencilerle ilgili diğer hususları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde uygulanan eğitim-öğretim, sınav ve değerlendirme ile ilgili esasları kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili maddelerine dayanarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte adı geçen;
a) İlgili Kurul: Fakülte Kurulunu,
b) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte Yönetim Kurulunu,
c) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek için, Bölüm Başkanının önerisi üzerine, Dekan tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,
d) Ders Kredisi: Bir kredi, bir yarıyıl içinde haftada bir saat teorik ders veya iki saat uygulama, laboratuvar, klinik ve benzeri çalışmaları ifade eden ölçü birimini,
e) Zorunlu ve Seçmeli Dersler: Zorunlu dersler öğrencilerin kayıt oldukları eğitim-öğretim programı gereğince almak zorunda oldukları dersleri (Seçmeli dersler, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak belirlenen derslerdir),
f) Veteriner Hekimliği İntörn Eğitim-Öğretim Programı (VEHİP): Beşinci eğitim-öğretim yılında (9 ve 10 uncu yarıyıllar) uygulanan programı,
g) Ortak Zorunlu Dersler: 2547 sayılı Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yer alan dersleri,
h) Ortak Seçmeli Dersler: 2547 sayılı Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yer alan dersleri,
i) YANO: Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalamasını,
j) GANO: Genel Ağırlıklı Not Ortalamasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim-Öğretim Esasları, Kayıt ve Kayıt Yenileme
Eğitim-Öğretim Esasları
Madde 5 — Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim örgün biçimde yapılır. Fakülte Kurulunun teklifi ve Senatonun kararı ile yoğunlaştırılmış yaz programı ve eğitim kursları açılabilir.
Akademik Takvim
Madde 6 — Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin akademik takvimi Fakülte Kurulu tarafından tespit edilerek en geç Mayıs ayı içinde Rektörlüğe sunulur ve Senato tarafından karara bağlanır.
Eğitim-Öğretim Dönemleri
Madde 7 — Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim ve öğretim dönemleri yarıyıl esasına göre düzenlenir ve eğitim-öğretim süresi 1 yılda “Güz ve Bahar” olmak üzere 2 yarıyıldan oluşur. İlk 4 yıl (8 yarıyıl)’da her bir yarıyıl en az 14 haftadan, 5 inci yıl (VEHİP’in yer aldığı 9 ve 10 uncu yarıyıllar)’da ise her bir yarıyıl en az 20 haftadan oluşur. Dersler, Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun kararı ile yıllık olarak da düzenlenebilir.
Öğretim Düzeyi
Madde 8 — Veteriner Fakültesinde yapılan eğitim-öğretim iki aşamadan oluşur.
a) Ön Lisans Aşaması: Veteriner Hekimliği Temel Bilimlerini kapsar. Eğitim-öğretim programının ilk 2 yılından (dört yarıyıl) ibarettir.
b) Yüksek Lisans Aşaması: Bu aşama, Hastalıklar ve Klinik Bilimleri, Zootekni ve Hayvan Besleme Bilimleri ile uygulamalı, poliklinik ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içine alır. Son üç eğitim-öğretim yılından (6 yarıyıl) ibarettir. Beşinci eğitim-öğretim yılı olan 9 ve 10 uncu yarıyıllar “Veteriner Hekimliği İntörn Eğitim-Öğretim Programı (VEHİP) ” adını alır.
Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları
Madde 9 — Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesine alınacak öğrenci sayısı ve giriş şartları, konuya ilişkin Fakülte Yönetim Kurulu önerisinin Rektörlüğe sunulması ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile belirlenir. Fakülteye kayıtlar Rektörlükçe belirlenen tarihlerde yapılır. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesine kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:
a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak, (Yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanması gerekir),
b) Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucunda, o öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesine merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı kazanmış olmak,
c) Kayıt için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kılavuzunda belirtilen belgeleri getirmek.
Kayıt İşlemleri
Madde 10 — Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, noter vekâletnamesine haiz vekilleri veya kanunî temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler. Adaylar kayıt için aşağıdaki belgelerin aslını getirmek zorundadırlar.
A- Türk uyruklu adaylardan istenen belgeler:
a) Lise veya lise dengi meslek okulu diplomasının aslı, (Yeni tarihli ve resimli çıkış belgesi ile kayıt yapılabilir. Ancak, öğrenci birinci yarıyıl sonuna kadar lise diplomasının aslını getirmek zorundadır),
b) ÖSYM “ÖSS-Sınav Sonuç Belgesi”,
c) Nüfus cüzdanının onaylı sureti,
d) Askerlik yaşına ulaşmış erkek öğrencilerden askerlik tecil belgesi veya askerlikle ilişiği olmadığına dair belge,
e) Yeni çekilmiş 4,5 x 6 cm boyutunda 12 adet fotoğraf (Renkli gözlük takılmayacak, baş açık olacak, erkekler sakallı olmayacak),
f) Yeni tarihli ikamet belgesi,
g) Öğrenci katkı payı veya ikinci öğretim ücretinin ödendiğini gösteren makbuz.
B- Yabancı uyruklu adaylardan istenen belgeler:
a) Ortaöğretim belgesi, (Ortaöğretim belgesinin aslı, noterden onaylı tercümesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Başkanlığından alınan denklik belgesinin aslı),
b) ÖSYM “YÖS-Sınav Sonuç Belgesi”,
c) “Öğrenim Vizesi” bulunan pasaportun fotokopisi ve noterden onaylı tercümesi ile İl Emniyet Müdürlüğünden alınan ikâmet tezkeresinin fotokopisi (Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayıp ara vermeden yüksek öğrenime başlama hakkı kazanan yabancıların çocukları, pasaportlarında “Öğrenim Vizesi” aranmadan mevcut ikâmet tezkereleri ile kayıt yaptırabilirler),
d) Yeni çekilmiş 4,5 x 6 cm boyutunda 12 adet fotoğraf (Renkli gözlük takılmayacak, baş açık olacak, erkekler sakallı olmayacak),
e) Öğrenci katkı payı veya ikinci öğretim ücretinin ödendiğini gösteren makbuz,
f) Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) kayıt belgesi (ÖSYM-YÖS “Türk Dili” bölümünde yetersiz not alan yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER’e kayıt yaptırdıklarını gösteren belgeyi sunarlar. Bu öğrencilerin Veteriner Fakültesindeki kayıtları bir eğitim-öğretim yılı için dondurulur. Bu öğrenciler TÖMER kurslarını en geç bir sonraki eğitim-öğretim yılı başına kadar tamamlayarak TÖMER diplomasını Veteriner Fakültesine teslim etmek zorundadırlar. Kur sertifikaları TÖMER diploması yerine geçmez).
Kayıt Yenileme
Madde 11 — Öğrenci her yarıyıl başında akademik takvimde gösterilen süre içinde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödeyerek kaydını yeniletmek, ders kaydını yaptırmak ve varsa danışmanına onaylatmak zorundadır.
Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, kayıt sırasında birinci yarıyıl programında yer alan derslere aynı zamanda ders kaydını yaptırmış olur.
Belirtilen sürelerde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini yatırmayan ve kaydını yeniletmeyen öğrenci, o yarıyıl öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, Kanunda belirtilen eğitim-öğretim süresinden sayılır. Ancak, süresi içinde kaydını yeniletmeyenlerden haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin kaydının yenilenmesine Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.
Geçersiz Kayıtlar
Madde 12 — Süresi içinde kaydını yaptıran öğrencilerin sundukları belgelerin sahte veya tahrif edilmiş olduğu ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsunlar, tespit edildiği andan itibaren fakülte ile ilişikleri kesilir. Söz konusu öğrenciler fakülteden ayrılmışlarsa, kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.
Ayrıca ÖSYM sınavlarında sahtecilik yaptığı belirlenenlerin kayıtları iptal edilir ve haklarında yasal işlemler başlatılır.
Muafiyet
Madde 13 — Veteriner Fakültesine kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için eğitim-öğretimin başlangıcını izleyen bir ay içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.
Yatay Geçiş İşlemleri
Madde 14 — Başka bir Üniversitenin Veteriner Fakültesinden Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesine yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenci sayıları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, Rektörlüğe sunulur ve Senato tarafından karara bağlanır. Yatay geçiş işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun “Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre yürütülür.
Eğitim-Öğretim Süresi
Madde 15 — Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim-öğretim süresi 5 yıl (10 yarıyıl)’dır. Bu sürenin son 1 yılı (9 ve 10 uncu yarıyıllar) Veteriner Hekimliği İntörn Eğitim-Öğretim Programı (VEHİP)’na ayrılmıştır. İlk 4 yılı oluşturan 8 yarıyılda her bir eğitim-öğretim yarıyılı en az 14 haftadan, son bir yılı oluşturan 9 ve 10 uncu yarıyıllarının her biri ise en az 20 haftadan oluşur.
Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı
Madde 16 — Fakülte Kurulunun önerisi, Senatonun kabulü ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile birinci sınıfa kayıt yaptıran öğrencilere, kayıtlarını dondurmak şartı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Yabancı dil hazırlık sınıfının eğitim-öğretim ve sınav esasları Senato tarafından kabul edilecek yönerge ile belirlenir.
Ek Süreler
Madde 17 — Veteriner Fakültesi öğrencileri, Veteriner Hekimliği Eğitim-Öğretim Programını en fazla 8 yıl (16 yarıyıl)’da bitirmek zorundadırlar. Yasal süreler sonunda (8 yıl) eğitim-öğretimini tamamlayamamış öğrencilere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi gereğince ek sınav hakkı tanınır. Bu maddeye göre; kendilerine tanınan süre sonunda, mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün derslerden biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir.
Bu sınavlar sonunda başarısız olduğu ders sayısını 5’e indiren öğrencilere, bu 5 ders için 3 yarıyıl, ek sınav hakkını kullanmadan 5 derse kadar başarısız olan öğrencilere 4 yarıyıl, 3 ya da daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak, bu derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.
Bu sürelerin hesaplanmasında, öğrencilerin hastalık veya başka nedenlerle yukarıda belirtilenden daha uzun süre eğitim-öğretimlerine devam edebilmeleri için, mazeretlerinin Fakülte Yönetim Kurulu tarafından geçerli sayılarak kabul edilmesi gerekir. Bu durumda mazeretleri ile geçen süreler dikkate alınmaz.
Haklı ve geçerli bir mazeret olmaksızın bu sürelerde eğitim-öğretimlerini tamamlayamayan ya da tamamlayamayacakları Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen öğrencilerin fakülte ile ilişikleri kesilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ders Türleri, Ders Programları ve Öğrencilerin Ders Yükü
Ders Türleri
Madde 18 — Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programında okutulan dersler; zorunlu, seçmeli, ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler olmak üzere 4 gruptur.
a) Zorunlu dersler: Anabilim dalları ve bağlı olduğu bölümler tarafından belirlenir. Zorunlu dersler, öğrencinin almakla yükümlü olduğu derslerdir. Anabilim dalları ve bağlı olduğu bölümler tarafından belirlenen dersler ve VEHİP’de yer alan dersler zorunlu derslerdir.
b) Seçmeli dersler: Öğrencinin zorunlu dersler dışında, alan içinden ve alan dışından isteği doğrultusunda aldığı ders/derslerdir. Öğrenci bu dersi/dersleri, kayıtlı olduğu programdaki “seçmeli ders” adı ile açılmış derslerden seçebileceği gibi, aynı yıldaki başka programların “seçmeli” veya “zorunlu” dersleri arasından da seçebilir. Ancak 5 yıllık eğitim-öğretim süresi boyunca başka programlardan sadece 1 ders seçmeli ders olarak seçilebilir. Öğrenci her yarıyıl 1 kredilik seçmeli ders almak zorundadır. Öğrenci tarafından seçilen ders o öğrenci için zorunlu ders olarak kabul edilir ve zorunlu ders işlemleri uygulanır. Seçmeli derslerin en az kaç öğrenci için açılacağı Fakülte Kurulu kararı ile belirlenir.
c) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde belirtilen derslerin (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Yükseköğretim Yürütme Kurulunca öngörülen Bilgisayar dersleri) kayıt işlemleri, hangi sınıflarda okutulacağı, öğrencilerin bu derslere devamı, sınavları, başarı durumlarının tespiti ve muafiyet konularında Senatonun kararları doğrultusunda işlem yapılır. Bu derslerden alınan notlar YANO ve GANO hesaplamasına katılır.
d) Ortak seçmeli dersler: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde belirtilen (Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar) derslerdir. Öğrenciler bu iki dersten birini seçebilirler. Ortak seçmeli derslerin kayıt işlemleri, hangi sınıflarda okutulacağı, öğrencilerin bu derslere devamı, sınavları, başarı durumlarının tespiti ve muafiyet konularında Senatonun kararları doğrultusunda işlem yapılır. Kredisiz olan bu derslerden alınan notlar YANO ve GANO hesaplamasına katılmaz.
Ders Programlarının Düzenlenmesi ve Ders Saatlerinin Dağılımı
Madde 19 — Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programında zorunlu, ortak zorunlu, seçmeli ve ortak seçmeli dersler, seminer, staj, uygulama, klinik ve laboratuvar çalışmaları yer alabilir. Eğitim-öğretim programında ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler dışında, teorik ve uygulamalı derslerin tamamı haftanın normal çalışma günlerinde yapılır. Ortak zorunlu ve ortak seçmeli kapsamına giren dersler Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.
Haftalık ders programları, haftalık ders saati sınırı, derslerin yarıyıl dağılımı ve teorik/uygulama oranları her eğitim-öğretim yılı veya yarıyılı başında Fakülte Kurulu tarafından düzenlenir ve Dekanlık tarafından ilân edilir.
Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programındaki ilk 4 yıl (8 yarıyıl)’da teorik ve uygulamalı derslerin toplamı haftada 15 saatten az, 30 saatten çok olamaz. Ortak zorunlu, seçmeli, klinik uygulama, staj, seminer vesair dersler bu sınırlamalar dışındadır. Beşinci sınıfta uygulanan VEHİP bir yarıyılda en az 20 hafta olmak koşulu ile teorik ve uygulamalı derslerin toplamı (% 50’si pratik olmak üzere) haftada 40 saatten az olamaz.
Eğitim-öğretim programlarında yer alacak zorunlu teorik ve uygulamalı derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, Anabilim Dalı/Dallarının ve ilgili Bölümün önerisiyle Fakülte Kurulu tarafından düzenlenerek Rektörlüğe sunulur ve Senato tarafından onaylanır. Seçmeli dersler Anabilim Dalının ve ilgili Bölümün önerisiyle ve Fakülte Kurulunun onayıyla açılır ve/veya kaldırılır. Fakülte Kurulu, Anabilim Dalı/Dallarının ve ilgili Bölümün görüşlerini de alarak gerekli gördüğü taktirde zorunlu dersi/dersleri kaldırabilir ve/veya açabilir. Fakülte Kurulu eğitim-öğretim programında yer alan derslerin haftalık ders saatlerini, ilgili Anabilim Dalı/Dallarının ve ilgili Bölümün görüşlerini değerlendirerek uygun gördüğü taktirde arttırma ve azaltma yetkisine sahiptir.
Fakülte Kurulu, haftalık ders programı içinde sürekli olarak verilen teorik dersler, uygulama dersleri, klinik uygulamalar ve laboratuvar çalışmaları için Selçuk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dahilinde özel düzenlemeler yapabilir ve yaz stajları planlayabilir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendinde belirtilen derslerin (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Yüksek Öğretim Yürütme Kurulunca öngörülen Bilgisayar dersleri) haftalık ders saatleri Senato kararı doğrultusunda belirlenir.
Yaz Stajı
Madde 20 — Altıncı yarıyılı tamamlayan öğrencilere VEHİP’e kadar (9 uncu yarıyıla kadar) eğitim-öğretim döneminin dışında fakülte içi ya da dışında, kendi seçtikleri ilgili yerlerde, en az iki aylık staj yaptırılır. Bu staj sonundaki değerlendirme başarılı/başarısız şeklindedir. Başarısız olan öğrenciler aynı süreyi başarı ile tamamlamak zorundadırlar. Staj sonucu not olarak değerlendirmeye alınmaz.
Derslerin Kredi Değeri
Madde 21 — Haftada bir saat teorik ders veya iki saat uygulama ya da iki saat klinik uygulama bir kredidir. Bir dersin kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile uygulama, laboratuvar, klinik uygulamalarının haftalık saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Beşinci sınıfta (9 ve 10 uncu yarıyılda) öğrencilere verilen VEHİP’de yer alan derslerin her biri 1 (bir) kredi olarak değerlendirilir.
Alınan derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTSDE -ECTSDS-)’ne karşılık gelen kredi değerleri gerektiğinde bu Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde ayrı bir yönergeyle düzenlenir.
Zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu dersler kredilidir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendi çerçevesinde isteğe bağlı seçmeli ders olarak verilen “Beden Eğitimi” ve “Güzel Sanatlar” dersleri kredisizdir.
Derslere Devamın Belirlenmesi
Madde 22 — Öğrencilerin derslere ve uygulamalara devamı ile öğretim elemanlarınca uygun görülen çalışmalara ve sınavlara katılmaları zorunludur. Teorik ve uygulamalı bir dersin hem teoriğinden hem de uygulamasından devam almak zorunludur. Bir dersin gerek teorik gerekse uygulamasından devam alamayan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremezler ve dersi/dersleri devam almak şartı ile tekrar ederler. Devam durumu, VEHİP’de yer alan derslerin dışında, dersi veren öğretim üyeleri tarafından, yarıyıl sonu sınavları öncesinde Dekanlığa verilir ve Dekanlık tarafından (yarıyıl sonu sınavından/sınavlarından en az 5 işgünü önce) ilân edilir. Varsa itirazlar bu süre içinde değerlendirilir. VEHİP’de ise, devam durumu haftalık olarak (haftayı takip eden 2 iş günü içerisinde) Dekanlığa bildirilir ve Dekanlık tarafından ilân edilir. Teorik derslerden bir kez devam alan öğrenciler için, o dersten/derslerden başarısız olması durumunda devam şartı aranmaz. Ancak herhangi bir yarıyılda uygulaması olan en fazla 3 dersten başarısız olan öğrenci, bu derslerin açıldığı ilk yarıyılda, daha önce devam almış olsa bile bu derslerin uygulamasından devam almak zorundadır.
Notunu yükseltmek amacıyla aynı dersi tekrar almak isteyen öğrenciler için o derse devam şartı aranır.
Ders Alma
Madde 23 — Ders alma ile ilgili işlemler aşağıdaki şekilde yürütülür.
a) Birinci ve ikinci yarıyıl öğrencileri kayıtlı olduğu programda belirtilen bütün dersleri almakla yükümlüdürler.
b) Öğrenci, alt sınıflarda hiç alamadığı veya başarısız olduğu dersleri almak kaydıyla bulunduğu yarıyıl/yıl derslerini alır. İlgili yarıyıla ait derslerin kredi değerlerinin toplamı, ortak zorunlu dersler hariç 30 krediyi, bir yılda ise 60 krediyi geçemez.
c) Ortak zorunlu dersler hariç, 1 inci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 5 inci yarıyıldan, 2 nci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 6 ncı yarıyıldan, 3 üncü yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 7 nci yarıyıldan, 4 üncü yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 8 inci yarıyıldan, 5 inci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 9 uncu yarıyıldan, 6 ncı yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 10 uncu yarıyıldan ders alamaz. Yıllık program uygulandığı durumlarda, 1 inci sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 3 üncü sınıftan, 2 nci sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 4 üncü sınıftan, 3 üncü sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 5 inci sınıftan ders alamaz.
d) Ortak zorunlu ve VEHİP’de yer alan dersler hariç, bir yarıyılda dört ve daha fazla dersten başarısız olan öğrenci/öğrenciler, bir üst yarıyıldan ders almaksızın başarısız oldukları dersleri, derslerin açıldığı ilk yarıyılda teorik ve uygulama devamı alarak tekrar etmek zorundadır/lar. Birinci ve 3 üncü, 2 ve 4 üncü, 3 ve 5 inci, 4 ve 6 ncı, 5 ve 7 nci, 6 ve 8 inci yarıyıllar itibari ile öğrenci/öğrenciler toplam 4 veya daha fazla dersten başarısız oldukları durumda, bir üst yarıyıldan ders alamaz ve başarısız olduğu dersleri, derslerin açıldığı ilk yarıyılda teorik ve uygulama devamı alarak tekrar eder/ler. VEHİP’de ise 9 uncu yarıyılda 5 den fazla dersten devamsız ya da başarısız olan öğrenci/öğrenciler 10 uncu yarıyıldan ders alamazlar.
e) Öğrenci, ortak zorunlu dersler hariç birinci sınıf derslerinin tümünü vermeden dördüncü sınıftan, ikinci sınıf derslerinin tümünü vermeden beşinci sınıftan ders alamaz.
f) Öğrenci 3 üncü yarıyıldan itibaren danışmanın olumlu görüşü ile, alt sınıflardaki tüm derslerden başarılı olması ve GANO’sunun en az 3.00 (BB) olması şartı ile bulunduğu yarıyıl/yıl programında bulunan derslerin toplam kredisinin %20’sine kadar bir üst yarıyıl/yıldan ders alabilir. Üst yarıyıldan aldığı ders/derslerin ders başarı notu/notları ve kredi değerleri, derslerin ait olduğu yarıyıla dahil edilir.
g) Kayıt dondurma, uzaklaştırma veya herhangi bir sebeple dönem kaybeden öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan/yıldan devam ederler, bir üst yarıyıl/yıldan ders alamazlar.
h) Programdan kaldırılan herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci/öğrenciler için, Selçuk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde öngörülen hükümler uygulanır.
Ders Transfer Etme
Madde 24 — Öğrenciler, Fakülte Dekanlığından önceden izin almak koşuluyla, Selçuk Üniversitesinin diğer fakülte/yüksekokullarından, yurt içi yüksek öğretim kurumlarından, denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yabancı ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarından ders alabilirler ve bu derslerin kredilerini transfer ettirebilirler. Ders transferlerinde, diğer üniversitelerden alınan derslerin notları bu Yönetmeliğin 33 üncü maddesine göre harf notuna karşılık gelen puan aralıkları veya katsayılar esas alınarak değerlendirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınav, Değerlendirme Esasları ve Diplomalar
Sınav Türleri, Uygulanması ve Değerlendirilmesi
Madde 25 — Sınavlar; ara, yarıyıl sonu, bütünleme, mazeret, ek ve tek ders sınavlarından ibarettir.
Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-sözlü ve uygulamalı yapılabilir. Sınavların hangi şekilde yapılacağına, ilgili Anabilim Dalı/Dallarının görüşü alınarak, Fakülte Kurulu karar verir. Bu sınavların yapılacağı yer ve tarihler Dekanlık tarafından belirlenir ve sınavlardan en az 5 iş günü önce ilân edilir. Öğrenciler sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek, kimlik belgeleri ile istenebilecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
Gerekli durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile, ortak zorunlu ve ortak seçmeli kapsamına giren derslerin sınavları milli ve dini bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.
Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Küsuratlı sayılar (..,50 ve sonrası) en yakın tam sayı ile belirtilir. Sınav sonuçları, o dersin sınav tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde Dekanlığa bildirilir ve ilân edilir. Not çizelgeleri dışındaki sınav belgeleri öğrenci işleri bürosunca en az 2 yıl saklanır.
Ara Sınavlar
Madde 26 — Ara sınavları tarih ve yerleri, her yarıyılın başında Dekanlık tarafından ilân edilir. Her ders için bir yarıyılda en az bir ara sınav yapılmak koşuluyla ara sınavların sayı, kapsam, biçim ve değerlendirme özellikleri Fakülte Kurulu kararı ile belirlenir.
Klinik uygulama ve VEHİP’de yer alan derslerin ara sınavları yapılmaz. Klinik uygulamalar o yarıyılda verilen ilgili derslerin uygulamalarıdır.
Aynı günde o yarıyıl derslerinden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir. Fakülte Kurulu kararı ile ara sınav ağırlığının % 40’ın üzerinde belirlendiği durumlarda en az iki ara sınav yapılır.
Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli bir mazeretle ara sınavlara katılamayan öğrenciler için bir mazeret sınavı yapılabilir. Mazeret sınavının hangi tarihte yapılacağı Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Dekanlık tarafından ilân edilir.
Yarıyıl Sonu Sınavı (Genel Sınav)
Madde 27 — Bir dersin yarıyıl sonu sınavı (Final Sınavı), o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda, Dekanlık tarafından ilân edilen yer ve tarihte yapılır. Yarıyıl sonu sınavına girebilmek için;
a) Kayıt yenilemiş olmak,
b) Teorik derslerin % 70’ine devam etmiş olmak,
c) Uygulamalı derslerin % 80’ine katılmış olmak,
d) Uygulamalı dersin/derslerin uygulama sınavı/sınavları pratik olarak yapılır. Uygulamalı derslerin uygulama sınavlarında başarılı olmak zorunludur. Öğrencinin bir dersin uygulamasından başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 50 puan alması gereklidir. Uygulaması olan bir dersin uygulama sınavında başarılı olanlar, aynı dersin teorik sınavına girme hakkı kazanırlar. VEHİP’de yer alan dersler hariç uygulama sınavından alınan notun yarıyıl sınav notuna katkı oranı (%30 ile %60 arasında olmak şartı ile) Anabilim Dalı/Dalları tarafından belirlenir.
Öğrencinin her dersin yarıyıl sonu sınavında (genel sınavda) başarılı sayılabilmesi için 100 tam not üzerinden en az 60 alması zorunludur. Ders başarı notu, YANO ve GANO 33 üncü maddede belirtildiği gibi hesaplanır.
Bütünleme Sınavı
Madde 28 — Dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanıp da girmeyen veya sınava girip de başarısız olan öğrencilere bütünleme sınav hakkı verilir. Bütünleme sınavının yapılış ve değerlendirme şekli 27 nci maddenin (d) bendi ile 33 üncü maddede belirtildiği gibidir.
Veteriner Hekimliği İntörn Eğitim-Öğretim Programı derslerinin yarıyıl sonu sınavlarında başarısız olan öğrenciye/öğrencilere de bütünleme sınav hakkı verilir.
Yarıyıl sonu sınavları ile bütünleme sınavları arasındaki süre 5 mesai gününden az olamaz ve bütünleme sınav tarihleri Dekanlık tarafından ilân edilir. VEHİP’de yer alan derslerin bütünleme sınavları için Fakülte Kurulu tarafından özel bir program düzenlenir.
Ek Sınav
Madde 29 — Ek sınav, 27 nci maddede belirtilen şartlara göre sınava girme hakkını kazanan ve aşağıda (a), (b), © ve (d) bendinde tanımlanan öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile tanınan sınav hakkıdır.
a) Yasal öğrenim süresini tamamlamış son sınıf öğrencilerine tanınan sınav hakları: Yasal süreler sonunda (8 yıl) eğitimini tamamlayamamış öğrencilere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi gereğince ek sınav hakkı tanınır. Bu maddeye göre; kendilerine tanınan süre sonunda, mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün derslerden biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir.
Bu sınavlar sonunda başarısız olduğu ders sayısını 5’e indiren öğrencilere, bu 5 ders için 3 yarıyıl, ek sınav hakkını kullanmadan 5 derse kadar başarısız olan öğrencilere 4 yarıyıl, 3 ya da daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak, bu derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.
Tek dersten başarısız olan öğrencilere mezun olabilmeleri için, sınırsız sınav haklarına ek olarak bu sınavları takiben 1 ay içinde Fakülte Dekanlığı tarafından “tek ders” sınav hakkı tanınır. Tek ders sınavında daha önce aldığı ara sınav notu/not ortalaması hesaba katılmaksızın 100 üzerinden en az 60 alan öğrenci başarılı olmuş sayılır.
Ancak açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam 3 eğitim-öğretim yılı girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan bir daha yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkını kullanma durumunda olan öğrenciler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi gereğince, belirlenen öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler. Ancak sınav hakkı dışında diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
b) Ara sınıflardaki başarısız öğrencilere tanınan sınav hakları: Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için öğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen, birinci sınıfta en fazla 1 dersten, ara sınıflarda ise en fazla 3 dersten başarısız olan öğrencilere, müracaat ettikleri tarihten itibaren 3 yıl içinde kullanmak şartı ile başarısız olduğu dersin/derslerin her birinden birer sınav hakkı verilir.
Mazeret Sınavı
Madde 30 — Mazeret sınav hakkı, mazereti nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilere tanınır. Yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav ve sınırsız sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez. Ara sınavlara girme hakkı olduğu halde bu sınavlara giremeyen öğrencilerden haklı ve 39 uncu maddede belirtilen geçerli mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde, Dekanlık tarafından tespit ve ilân edilen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.
Sınav Notuna İtiraz
Madde 31 — Sınav evrakı ve not çizelgelerinin Dekanlığa verilmesinden sonra maddi hata hariç not değiştirilmez.
Öğrenciler maddi hata itirazı için sınav sonuçlarının ilânından itibaren 5 iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak başvurmak zorundadırlar. Dekanlık tarafından, gerektiğinde dersin sorumlu öğretim elemanın/öğretim elemanlarının görüşü de alınarak sınav kağıtlarında veya sınav not çizelgelerinde maddi bir hata tespit edilirse, bu hata Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir. Sınav sonucu en geç on beş gün içinde ilân edilir.
Sınavlarda Kopya
Madde 32 — Sınavlarda kopya çekenler, kopyaya teşebbüs edenler veya yardım edenler ile sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya çektiği veya yardım ettiği anlaşılan öğrenciler sınavdan sıfır (0) almış sayılırlar ve haklarında “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” esaslarına göre işlem yapılır.
Ders Başarı Notu
Madde 33 — Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında o dersten en az 60 (altmış) alması kaydıyla, ara sınav not ortalamasının % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamının en az 60 (CC) olması gerekir. Öğrencinin ilgili yarıyıla ait kayıt yaptırdığı tüm derslerin YANO’su en az 2.00 ise DC ve DD notu başarılı, 2.00’ın altında ise DC ve DD notu başarısız nottur.
Beşinci sınıfta (9 ve 10 uncu yarıyılda) öğrencilere verilen VEHİP’de yer alan derslerin ara sınavı yapılmaz. Bu dönemde yer alan derslerden başarılı olabilmek için öncelikle 9 ve 10 uncu yarıyıllarda okutulan derslerin her birinden (teorik ve pratik) devam almış olmak zorunludur. Bir öğrencinin VEHİP’de yer alan derslerden başarılı olabilmesi için, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında her bir dersin uygulama sınavından en az 50 almak şartı ile uygulamadan aldığı notun % 50’si ile teorik sınavından aldığı notun % 50’sinin toplamının 100 üzerinden en az altmış (60) olması gereklidir. Bu not ders başarı notu olarak kabul edilir. Dokuzuncu ve 10 uncu yarıyıllarda VEHİP’de verilen derslerin, ders başarı notları ile YANO elde edilerek, transkripte eklenir.
Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için 100’lük sisteme göre verilen puanlar, harf cinsinden ifade edilir ve bu notlar “Ders Başarı Notu” olarak adlandırılır. Ders başarı notu, o dersin ara sınavı ile yarıyıl sonu sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir.
Harf notlarının, 100 (yüz) puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
PUANLAR
NOTLAR(100’lük
(Notun Harf Cinsinden
KATSAYILARSİSTEM)
Değeri)90-100
AA
4,0085-89
BA
3,5075-84
BB
3,0070-74
CB
2,5060-69
CC
2,0055-59
DC
1,5050-54
DD
1,0040-49
FD
0,500-39
FF
0.00G
K
DC ve DD notları : Öğrencinin ilgili yarıyıla ait kayıt yaptırdığı tüm derslerin YANO’su en az 2.00 ise DC ve DD notu başarılı, 2.00’nin altında ise DC ve DD notu başarısız nottur.
FD ve FF: Başarısız.
M: Nakil yoluyla gelen öğrencilerin muaf olduğu dersler için verilen nottur.
G: Geçer (Kredisiz derslerden başarılı).
K: Geçmez (Kredisiz derslerden başarısız).
F notu: Devamsızlık veya uygulamadan başarısız olması nedeni ile genel sınava girme hakkı yok, başarısız.
M (Muaf) notu: nakil yoluyla gelen öğrencilerin muaf olduğu derslere verilir. Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre notu belirtilir.
G notu: kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.
K notu: kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.
Ağırlıklı Başarı Not Ortalamaları
Madde 34 — Öğrencilerin ağırlıklı başarı not ortalamaları yarıyıl sonunda öğrenci işleri bürosu tarafından hesaplanır. Bu hesaplama sırasında, öğrencinin yarıyıl ağırlıklı başarı not ortalaması (YANO) ve genel ağırlıklı başarı not ortalaması (GANO) olmak üzere iki ortalama elde edilir. Yıllık olan derslerin notu dersin alındığı yılın sonundaki yarıyıla katılarak ağırlıklı başarı not ortalaması belirlenir.
Bir yarıyılın ağırlıklı başarı not ortalamasını hesaplamak için, öncelikle, bir öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden elde ettiği notlar ile o derslerin kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam kredi bulunur. Daha sonra bütün derslerden alınan toplam kredi, derslerin kredi değerleri toplamına bölünür (YANO).
Genel ağırlıklı başarı not ortalamasının hesaplanması ise, YANO’nun hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır (GANO).
Derslerden Başarılı Olma Durumu
Madde 35 — a) Öğrenci/öğrencilerin herhangi bir dersten başarılı olabilmesi/olabilmeleri için o dersin başarı notunun en az (CC) olması gerekir.
b) DC ve DD notları: Öğrencinin ilgili yarıyıla ait kayıt yaptırdığı tüm derslerin YANO’su en az 2.00 ise DC ve DD notu başarılı, 2.00’ın altında ise DC ve DD notu başarısız nottur.
c) Öğrenci (FD) ve (FF) aldığı derslerden her koşulda başarısız sayılır.
d) Son sınıftaki öğrenciler daha önce geçer not aldıkları son dört yarıyıl (5, 6, 7 ve 8 inci yarıyıl) derslerinin verildiği yarıyılda, devam şartı aranmaksızın açılan sınavlarına (ara sınav ve yıl sonu sınavı) girerek notlarını yükseltebilirler. Öğrenci/öğrenciler tekrar sınavına girmek istedikleri dersleri dilekçe ile (o yarıyılın ilk 2 haftası içinde) Dekanlığa bildirir/ler. Bu durumda alınan son ders başarı notu geçerli olur.
Ders Tekrarı
Madde 36 — a) Bir dersten başarısız olan öğrenci ya da dersi alması gereken yarıyılda alamayan öğrenci/öğrenciler bu dersi/dersleri tekrar verildiği ilk yarıyılda almak zorundadırlar.
b) Ortak zorunlu dersler hariç, 1 inci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 5 inci yarıyıldan, 2 nci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 6 ncı yarıyıldan, 3 üncü yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 7 nci yarıyıldan, 4 üncü yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 8 inci yarıyıldan, 5 inci yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 9 uncu yarıyıldan, 6 ncı yarıyılda birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 10 uncu yarıyıldan ders alamaz. Yıllık program uygulandığı durumlarda, 1 inci sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 3 üncü sınıftan, 2 nci sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 4 üncü sınıftan, 3 üncü sınıfta birden fazla dersten başarısız olan öğrenci 5 inci sınıftan ders alamaz.
c) Ortak zorunlu ve VEHİP’de yer alan dersler hariç, bir yarıyılda dört ve daha fazla dersten başarısız olan öğrenci/öğrenciler, bir üst yarıyıldan ders almaksızın başarısız oldukları dersleri, derslerin açıldığı ilk yarıyılda teorik ve uygulama devamı alarak tekrar etmek zorundadır. Birinci ve 3 üncü, 2 ve 4 üncü, 3 ve 5 inci, 4 ve 6 ncı, 5 ve 7 nci, 6 ve 8 inci yarıyıllar itibari ile öğrenci/öğrenciler toplam 4 veya daha fazla dersten başarısız oldukları durumda, bir üst yarıyıldan ders alamaz ve başarısız olduğu dersleri, derslerin açıldığı ilk yarıyılda teorik ve uygulama devamı alarak tekrar eder/ler. VEHİP’de ise 9 uncu yarıyılda en fazla 5 dersten başarısız olan öğrenci/öğrenciler 10 uncu yarıyıldan ders alamazlar.
d) Öğrenci, ortak zorunlu dersler hariç birinci sınıf derslerinin tümünü vermeden dördüncü sınıftan, ikinci sınıf derslerinin tümünü vermeden beşinci sınıftan ders alamaz.
e) Herhangi bir yarıyılda uygulaması olan en fazla 3 dersten başarısız olan öğrenci, o dersin/derslerin açıldığı ilk yarıyılda, bu derslerin uygulamalarına devam etmek şartı ile bir üst yarıyıldaki dersleri alabilirler.
Kayıt Dondurma
Madde 37 — Kayıt, devam, uygulama ve sınav koşullarından herhangi birisini Senato kararıyla belirlenen haklı ve geçerli nedenler 39 uncu madde çerçevesinde yerine getiremeyen öğrencilerin öğrenim hakları Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla saklı tutulur ve bu öğrenciler mazeret nedeniyle ayrıldıkları yerden öğrenimlerine devam ederler.
İlişik Kesme
Madde 38 — Aşağıda belirtilen durumlarda Fakülte Kurulu kararıyla öğrencinin fakülte ile ilişiği kesilir.
a) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi ile belirlenen öğrenim süresi içinde, öğrencinin öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının belirlenmesi,
b) Öğrencinin yasal öğrenim süresi sonunda başarısız olduğu derslerden devam koşulunu yerine getirmemiş olması,
c) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde “Yükseköğretim Kurumundan çıkarma” cezası almış olması,
d) Kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması.
Mazeretler
Madde 39 — Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen, haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.
Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilebilecek haklı ve geçerli mazeretler aşağıda gösterilmiştir.
a) Veteriner Fakültesi öğrencileri, eğitim-öğretim süresinde sağlık raporlarını Selçuk Üniversitesi sağlık kurumlarından veya resmî yataklı ya da resmî hasta kabul yetkisi olan yataklı özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alabilirler. Bu kurumlardan alınan raporlar geçerli olup ayrıca Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinden onaylatılmasına gerek yoktur. Bunların dışında özel doktor ve muayenehanelerden, özel sağlık kuruluşlarından, sağlık ocakları ve benzeri yerlerden alınan raporlar geçersiz sayılır.
b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin d/2 bendi uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısı ile öğrenime Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi.
c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetlerden dolayı öğrencinin öğrenimine ara vermiş olması.
d) Birinci derecede kan ve sıhri hısımlarının ağır hastalığı ya da ölümü halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunun belgelenmesi ve bu durumun Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi.
e) Ekonomik nedenlerden dolayı, öğrencinin eğitim-öğretimine ara verme talebinin, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi.
f) Öğrencinin tutukluluk hali.
g) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu Disiplin Yönetmeliği maddeleri göz önüne alınarak, öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya kaydının silinmesini gerektirmeyen mahkumiyet hali.
h) Tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması.
i) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından mazeret olarak kabul edilen diğer haller.
Yukarıda belirtilen sebepler nedeniyle ara sınava girememiş öğrencilere mazeretin Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi halinde “Mazeret sınavı” açılır. Ara sınav haricinde diğer sınavların Mazeret sınav hakkı yoktur.
Diploma Hakkı
Madde 40 — Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programının ilk iki yılında (4 yarıyıl) öngörülen dersleri başarı ile tamamlayanlara ve GANO’su 2.00 veya daha yüksek olan öğrencilerden isteyenlere “Ön Lisans Diploması” verilebilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların fakülte ile ilişiği kesilir.
Veteriner Fakültesi Eğitim-Öğretim programında öngörülen tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan ve GANO 2.00 veya daha yüksek olan öğrenciler ise “Yüksek Lisans Diploması” almaya hak kazanırlar.
Diplomada öğrencinin adı ve soyadı, numarası, doğum tarihi ve yeri, ana ve baba adı, bitirdiği öğretim yılı, dönemi, programı, öğretim süresi, ön lisans/yüksek lisans derecesi ve unvanı gibi bilgiler bulunur. Diplomalar Rektör ve Dekan tarafından imzalanır ve Rektörlükçe soğuk damgası ile mühürlenir.
Diplomalar hazırlanıncaya kadar isteyen öğrencilere diplomasını alırken iade etmek üzere geçici olarak mezuniyet belgesi verilir.
Mezuniyet Tarihi ve Derecesi
Madde 41 — Öğrencilerin mezuniyet tarihi o sınav dönemindeki sınavların son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler; tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar. VEHİP’de verilen derslerin kredisi de mezuniyet derecesinin hesaplamasında dikkate alınır. Mezuniyet derecesi, GANO’ya (dersin kredisi ile alınan not çarpılıp, toplam kredi sayısına bölünerek) göre ve 4.00 üzerinden hesaplanır. İsteyen öğrenciye, not ortalaması ile birlikte mezuniyet derecesini gösteren bir belge (Transkript) verilir.
Yarıyıl Onur Öğrencileri
Madde 42 — Bir yarıyıl sonunda programın gerektirdiği asgari ders yükünü alan ve YANO’su 3.51 ve üstünde (AA) olan öğrenciler “Yarıyıl Yüksek Onur Öğrencisi”; YANO’su 3.01-3.50 (BA) olan öğrenciler ise “Yarıyıl Onur Öğrencisi” sayılırlar. Adı geçen belgeler o yarıyıl sonunda öğrenciye/öğrencilere verilir.
Diploma Onur Öğrencileri
Madde 43 — Eğitim ve öğrenimini tamamlayan ve GANO 3.51 ve üstü (AA) olan öğrenciler “Mezuniyet Yüksek Onur Öğrencisi” olarak; GANO 3.01-3.50 (BA) olan öğrenciler ise, “Mezuniyet Onur Öğrencisi” olarak mezun olurlar. Adı geçen belgeler mezuniyet diploması ile birlikte öğrenciye/öğrencilere verilir.
Diğer Hükümlerin Uygulanması
Madde 44 — Bu Yönetmelikte düzenlenmeyen hükümlerde “Selçuk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırma, Geçici Madde, Yürürlük ve Yürütme
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
Madde 45 — 8/8/1999 tarihli 23780 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1 — Bu Yönetmelikte belirtilen 9 ve 10 uncu yarıyıllarda uygulanacak olan VEHİP, 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle kayıt yaptıran tüm öğrenciler ile birlikte halen 2 ve 3 üncü sınıf öğrencilerine de uygulanır ve 4 ve 5 inci sınıf öğrencilerine ise, tek yarıyıl (10 uncu yarıyıl) intörn programı uygulanır.
Yürürlük
Madde 46 — Bu Yönetmelik, 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 47 — Bu Yönetmelik hükümlerini, Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.
Murat KUTAYKatılımcıSINAV ÖRNEKLERİ İÇİN AŞAGIDAKİ ADRESİMİZE BAKABİLİRSİNİZ…
http://www.veterinerhekimiz.com/forum/showthread.php?tid=17669
Murat KUTAYKatılımcıOMÜ / Yabancı Diller Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi – OYDEM ::
Amaç :
Yabancı dilde hazırlık eğitim-öğretiminin amacı, öğrencilerin kayıtlı oldukları programdaki eğitim-öğretim süresince yabancı dilde ve kendi alanlarında okuduklarını ve duyduklarını anlayabilme, kavrayabilme, metinleri Türkçe’ye ya da Türkçe bir metni ilgili yabancı dile çevirebilme, yazı ve söz ile kendilerini ifade edebilme yeteneğini kazanmalarını sağlamaktır.
Hazırlık Sınıfları Yeterlik ve Düzey Belirleme Sınavı
Hazırlık öğrencilerinin yabancı dil yeterlik ve düzey belirleme sınavları her eğitim-öğretim dönemi başında Merkezimizce yapılmakta ve değerlendirilmektedir.
Zorunlu Yabancı Dil Eğitim-Öğretiminin Süresi
Ondokuzmayıs Üniversitesinde zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi uygulayan yükseköğretim programlarından birine kesin kayıt yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihte, eğitim-öğretim yılının başında hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavına tabii tutulurlar. Hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavında başarılı olan öğrenciler, kayıt oldukları yükseköğretim programının birinci sınıfında eğitim-öğretime başlarlar. Yeterlik-düzey belirleme sınavında başarılı olamayan ya da yeterlik-düzey belirleme sınavına girmeyen öğrenciler bir yıl hazırlık eğitim-öğretimi görürler.
Üniversitemiz yükseköğretim kurumlarına kesin kaydını yaptırmış bulunan öğrencilerden, ulusal ya da uluslararası geçerliliği Ondokuzmayıs Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarında başarılı olduklarını belgeleyen öğrenciler yeterlik-düzey belirleme sınavından muaf tutulurlar. Belgeleri kabul gören öğrenciler yerleştirildikleri yükseköğretim programının birinci sınıfında öğrenimlerine başlarlar. Ancak eşdeğer kabul edilecek belgelerin asıllarının bir dilekçe ile en geç yeterlik sınavı tarihinden bir hafta önce OYDEM Müdürlüğüne teslim edilmesi ve OYDEM Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanması gerekir.
Hazırlık sınıflarına devam edecek Yabancı Diller Eğitimi Bölümü dışındaki öğrenciler akademik yıl başlangıcında girecekleri yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavından aldıkları notlara göre guruplandırılırlar. Hazırlık sınıflarında dersler yıllık ders statüsünde yapılır. Hazırlık sınıfı öğrencilerine okutulacak dersler haftada en az yirmi saat olmak üzere belirlenir.Akademik takvimde belirtilen tarihlerde başlar ve biter. Hazırlık eğitiminde geçen süre öğrencinin normal eğitim süresinin dışında tutulur.
Sınavlar
MADDE 7-Hazırlık sınıfı programında yeterlik-düzey belirleme sınavı, arasınavlar, kısa süreli sınavlar ve yılsonu genel sınavı yapılır. Sınavlar yazılı ve/veya sözlü olarak uygulanır. Meslek olarak yabancı dil alanını seçmiş oldukları için farklı eğitim-öğretim programı uygulanan öğrencilerin yeterlik-düzey belirleme sınavları, arasınavları ve yılsonu genel sınavları farklı hazırlanıp uygulanabilir.
Yeterlik-düzey belirleme sınavı tek aşamalı olarak yapılır. Yeterlik sınavında başarılı olabilmek için yüz üzerinden en az yetmiş puan almak gerekir.
Üniversitemiz yükseköğretim kurumlarında hazırlık sınıfı eğitim-öğretim programı uygulayan yükseköğretim programına ilk kez kesin kaydını yaptırmış tüm öğrenciler yeni ders yılı başında yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavına girerler. Bu sınavdan başarılı olanlar kayıtlı oldukları programlarda eğitim öğretimlerine başlarlar. Bu sınava girmeyenler ya da girip de başarısız olanlar hazırlık sınıfına devam ederler. Yılsonu sınavında başarısız olan veya bu sınava katılamayan öğrenciler bir kez daha ders yılı başında açılan yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavına girerler, bu sınavda başarılı olan öğrenciler hazırlık sınıfını başarmış sayılırlar.Bu sınavdan başarısız olan ya da devam zorunluluğunu yerine getirmemiş eğitim-öğretim dili Türkçe olan lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin ilişikleri kesilmeden birinci sınıfa kayıtları yapılır. Ancak bu öğrenciler mezun oluncaya kadar her öğretim yılı başında kayıtlı oldukları birime yeni yerleştirilen öğrenciler için Yabancı Diller Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından açılacak hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavında başarılı olmak zorundadırlar.
Eğitim-öğretim alanı yabancı dil olan lisans programlarına kayıtlı öğrenciler ise ikinci kez hazırlık sınıfını tekrarlarlar. İkinci yılın sonunda da başarısız olan veya yılsonu sınavına katılamayan öğrenciler ders yılı başında açılan hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik-düzey belirleme sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler hazırlık sınavını başarmış sayılırlar. Sınava girmeyen veya girip de başarısız olan öğrencilerin ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla kayıtları silinir. Kayıtları silinen bu öğrencilerden derslere devam zorunluluklarını yerine getirenlere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Bu sınavların sonunda başarılı olanlar öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre öğrenim süresinden sayılmaz ve bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.
Yatay geçişte öğrencinin, geldiği yükseköğretim kurumunda yeterlik sınavını başarmış olma ya da hazırlık okuyup başarılı olma koşulu aranır. Öğrenci bu koşula sahip değilse Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin açtığı yabancı dil yeterlik ve düzey belirleme sınavından başarılı olması gerekir. Bu sınavdan 100 üzerinden 70 alan öğrenci başarılı sayılır.
Genel Başarı Notunun Hesaplanması
Genel başarı notu, ara sınav puan ortalamasının %40’ı, yıl sonu genel sınav notunun %60’ı toplanarak bulunur. Yıl Sonu Genel Sınavına devam zorunluluğunu yerine getirmiş olan hazırlık sınıfı öğrencileri katılır. Ayrıca, ara sınavlar dışında önceden tarih bildirmeksizin kısa süreli sınavlar da yapılır. Bu sınav sonuçları da genel başarı notuna yansıtılır. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için yıl sonu genel sınavından yüz tam puan üzerinden en az elli puan alması ve genel başarı notunun en az yetmiş olması zorunludur.
Geçer Notlar
Puan Not Katsayı Derece
90-100 AA 4.00 Pekiyi
85-89 BA 3.50 Pekiyi
80-84 BB 3.00 İyi
75-79 CB 2.50 İyi
70-74 CC 2.00 OrtaGeçmez Notlar
F1 : Devamsız, genel sınava girme hakkı yok.
F2 : Devam etti, genel sınava girmedi.
F3 : Genel sınava girdi, başarısız.
Sınav Sonucuna İtiraz
Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren yedi gün içinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak, sınavlarının değerlendirilmesinde maddi hata yapılıp yapılmadığına ilişkin inceleme isteyebilirler.
Devam Zorunluluğu
Hazırlık eğitimine kayıt yaptıran öğrenciler derslere devam etmek zorundadır. Bir öğrencinin devamsızlığı toplam yıllık ders saatinin % 20’sini geçtiği takdirde, o öğrenci devamsızlıktan kalmış sayılır. Devamsız öğrenciler yılsonu genel sınavına kabul edilmezler. Ders yılı başında yapılan yeterlik düzey belirleme sınavına katılırlar.
Haklı ve Geçerli Bir Mazeret Nedeniyle Sınava Girememe
Ondokuzmayıs Üniversitesi öğretim ve sınav çerçeve yönetmeliğinde belirtilen haklı ve geçerli bir mazeret nedeniyle bir arasınavına giremeyen öğrenciye kayıtlı olduğu fakültenin yönetim kurulu kararıyla mazeret sınavı açılır.
Yeterlik-düzey belirleme, yılsonu ve mazeret sınavları için mazeret sınavı açılmaz. Ancak mazereti kayıtlı olduğu fakülte yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin sınav hakları saklı tutulur.
Öğrenime Ara Verme İzni
Kabul edilebilir haklı ve geçerli mazereti olan hazırlık ve destek programlarında okuyan öğrencilere kayıtlı oldukları fakültelerin yönetim kurulu kararıyla bir kez bir öğretim yılı süreyle öğrenime ara verme izni verilebilir. Bu durumda olan öğrenciler bir sonraki öğretim yılı başında açılacak yeterlik-düzey belirleme sınavına girebilirler.
Murat KUTAYKatılımcı2008 yılında ise aylık burs miktarının 180 YTL olarak ödenmesi için Kurumumuzca Maliye Bakanlığına teklif yapılmış olup, kesinleşen bütçe üzerinden aylık burs miktarı 160 YTL olarak ödenecektir.
Murat KUTAYKatılımcıDAHA ZAMAN VAR ARKADAŞLAR…
ÖNCELİKLE 170 CIVARINDA KADROLU ALIMI OLACAK ONDAN SONRADA 780 CIVARI SÖZLEŞMELİ ALIMI OLACAK..
YALNIZ SÖZLEŞMELİ ALIMLARDA DAHA ÖNCE YER VE TAYİN KONUSUNDA SIKINTI OLDUĞUNDAN ESKİ GİRENLER YİNE SINAVA GİRDİLER VE TEKRAR TERCİH YAPACAKLARDI..BU TAYİN İŞLERİNİ HALLETMEK İÇİN ÇALIŞMALAR OLDUĞUNDAN ALIMLAR BİRAZ SARKTI..KADROLU ALIMLAR EKİM AYI İÇİNDE KASIM GİBİDE SÖZLEŞMELİ ALIMLAR YAPILIR..
Murat KUTAYKatılımcı
ZOR SORUYDU

Murat KUTAYKatılımcıUltrasound scan of a kidney from a Persian with AD-PKD. (Kindly supplied by Dr K. Bradley).

Foetal Heart Scan

Murat KUTAYKatılımcı

Murat KUTAYKatılımcıat thorax

L. Kidney

R. Kidney

Bladder

Liver

Prostate

Murat KUTAYKatılımcı

Murat KUTAYKatılımcıBombus Arısına Talep Giderek Artıyor
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Çetin Fıratlı’dan edinilen bilgiye göre, kaynağı İç Ege olan ”bombus” arılarının ”terrestris” cinsi, Hollanda ve Belçika’daki firmalar tarafından ıslah edilip işlenerek, kışlama, kış uykusuna çekilme özellikleri kırıldı. 4-5 derece sıcaklıklarda uçabilen, 7-8 derece sıcaklıklarda çalışabilen bu arılar, Batı’da yaygın olarak serada sebze üretiminde kullanılmaya başlandı.
Prof. Çetin Fıratlı’nın verdiği bilgiye göre, bombuslar, 4-5 derecede uçabilse de, bu sıcaklıkta sebzelerin döllenmesinde etkili olamadığı için, üretici yine de hormon kullanmak durumunda kalıyor.
Bombuslar, 7-8 derece sıcaklıktan itibaren doğal döllemede etkili olduğu için hormona alternatif olabiliyor. Ancak, bu arıların kullanımı için seralarda ısı kontrolü şart. Isı kontrolü yapılmadığı ve sıcaklığın 7-8 derecenin altında olduğu dönemlerde, üretici, domates, kabak ve patlıcan üretiminde hormon kullanmak zorunda.
Çok daha yüksek sıcaklıkta etkili olan bal arıları 2-3 km alanda, bombuslar ise yabani olmalarına rağmen seralarda, dar alanlarda çalışabiliyor. İnsanlara karşı daha yumuşak olan bombuslar, bal arılarının tersine domatesi seviyor ve bu bitki üzerinde çok etkili oluyor.
Türkiye’de halen, biri ithalata dayalı iki firma, bombus arısı tedarik ediyor. Yılda 15 bin-25 bin koloni bombus arısı ithal edildiği, kullanıldıktan sonra bunların doğaya salıverildiğini belirten Prof. Fıratlı, bunun gen kirliliğine neden olabileceğini kaydederek, şu bilgiyi verdi:
”Batıda bombus arısı bir hizmet olarak seracılara veriliyor.
Üretici, şirketten belli sayıda arı kolonisi sipariş ediyor. Şirket belirlenen sürede belirtilen miktarda arıyı getirip, 8 hafta sonra, dölleme işlemi bitince tekrar topluyor. Şirket, bu koloniyi yenileyip yeniden üretime sunuyor. Türkiye’de ise ithal edilen bombus arıları, seradaki üretim dönemi bitince doğaya salıveriliyor. Bu arılar doğadaki diğer bombus cinsi arılarla birleştiği için, doğal gen kaynakları kirlenmiş, bozulmuş oluyor.” Verilen bilgiye göre, bombus arısı üretimi dünyada da hemen hemen tekel durumunda ve Belçika, Hollanda, İspanya ve İtalya’daki toplam 4-5 firma tarafından gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de Hollanda bağlantılı Koppert adlı firma, hem yurtiçinde üretim hem ithalat, Biobest adlı firma da Belçika bağlantılı ithalat yapıyor. AÜ Ziraat Fakültesi ve KOSGEB desteği ile bir firma, Ürün Tarım Ltd. Şti, gelecek yıl sektöre girmeye hazırlanıyor. İtalyan teknolojisi ile Türkiye’de ıslah edilmiş bombus üretmeye hazırlanan Ürün Tarım’ın sahibi Kürşat Atlı, bu yıl Türkiye’de yaklaşık 25 bin koloni bombus ithal edilerek seralarda kullanıldığını tahmin ettiklerini belirterek, hormona duyulan tepki nedeniyle gelecek yıl bu rakamın 35-40 bin koloniye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
İçinde 50-80 arı olan her bir kolonisinin maliyeti 80-100 dolar olan bombus arısının, ancak belli büyüklükteki işletmelerde kullanılabildiğini vurgulayan Atlı, seracılıkta yüzde 5 olan bombus kullanımının, muhtemelen gelecek yıllarda yüzde 50’ye kadar çıkabileceğine işaret etti.
Bombus arıları ile üretilen domateste üretimin ve kalitenin daha iyi olduğunu, bu nedenle hormon fiyatları arttıkça üreticinin buna yöneleceğini vurgulayan Atlı, arı kullanımı halinde arıları öldürmeyen ilaçların kullanımının da zorunlu hale geldiğini ve böylece ilaç kalıntısı riskinin azalacağına dikkati çekti.
Dünyadaki firmalar, düşük ısılarda da uçabilen bu arıları ıslah edip, kış uykusuna yatmasını engelliyor, böylece bu arılarla düşük ısılarda da üretimin devam etmesini sağlıyor.
AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Ellialtıoğlu da, domates, kabak ve patlıcan dışında hiç bir sebze ve meyve üretiminde hormon kullanılmadığını, bu sebzelerde çiçek aşamasında kullanılan hormonun da ürün yetişene kadar geçen 50-60 günlük sürede parçalanması nedeniyle, insan sağlığı açısından risk oluşturmadığını vurguladı. Hormonun sadece, sıcaklığın yeterli olmadığı Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kullanıldığını hatırlatan Prof. Ellialtıoğlu, seraların ısıtılması halinde hormon kullanımına gerek kalmayacağına işaret etti.

Murat KUTAYKatılımcıEMRE YE DAHA ISINAMADIM BEN..
HALEN GÖZÜMDE GALATASARAY LI EMRE GİBİ GÖRÜNÜYO..
İNŞALLAH İYİ OYNARDA FİKRİMİ DEĞİŞTİRİR..
EN İYİ TRANSFER YİNEDE ROBERTO CARLOSSSSS …

Murat KUTAYKatılımcıARAMIZA HOŞ GELDİNİZ…
Murat KUTAYKatılımcıARAMIZA HOS GELDIN…HAYIRLI OLSUN..
Murat KUTAYKatılımcıdrhakand wrote:arkadasım katran falan sakın dokme sırkeyı sulandır yara uzerıne dok kurtlar temızlenır daha sonra yarayı betadın ıle temızle acık yarada oksıjenlı su kullanılmaz daha sonrada evınde bulnan herhangı bır antıbıyotıkten yarım tablet gunde bır kez verARKADAŞIM BUNLARI BİLEREK MI YAZDIN BILMIYORUM AMA :
1.KATRAN IC ANADOLU BOLGESINDE KURT TEDAVISINDE AMPIRIK OLARAK EN COK KULLANILAN YONTEMDIR…HEM UCUZ HEMDE KOLAYCA BULUNABILIR BIR YONTEMDIR…SAKIN DOKME DERKEN BIRAZ DAHA DUSUNMELISIN..
2..OKSİJENLİ SU YA GELİNCE İŞTE OKSİJENLİ SUYUN PROSPEKTÜSÜ :
OKSİJENLİ SU
FORMÜLÜ
% 3 (a/h) Hidrojen peroksit içerir.
Yardımcı madde olarak ortofosforik asit içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Hidrojen peroksit aktif elementel oksijen salan bir bileşiktir. Salıverilen oksijen hücreler üzerinde antiseptik etki yapar. Oksijenli su zedelenmiş hücreler üzerinde uygulandığında katalaz enzimi tarafından hidrojen peroksit parçalanır ve açığa çıkan aktif oksijen, köpürme süresince devam eden antiseptik etki gösterir.
ENDİKASYONLARI
Oksijenli Su, antiseptik dezenfektan olarak yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
En çok cilt üzerindeki yaraların temizlenmesinde kullanılır. Köpürmenin yaptığı mekanik etkiyle doku parçaları yaradan uzaklaşır.
Yarı yarıya sulandırılmış Oksijenli Su akut stomatitlerin tedavisinde ağız ve boğaz antiseptiği, ayrıca gargara olarak da kullanılabilir.
Diş hekimliğinde septik soketlerin temizlenmesinde ve kanal temizliğinde kullanılır.
Kulak damlası olarak mumlaşmış kirlerin alınmasında kullanılır. Bu durumda kullanmadan önce 1/1,5 oranında seyreltilmelidir.
KONTRENDİKASYONLARI
Kapalı vücut kavitelerine enjeksiyonu sakıncalıdır.
Kolon lavajında gaz embolisi ve kolon gangren tehlikesi vardır.
UYARILAR / ÖNLEMLER
Kesinlikle içilmemelidir.
HARİCEN KULLANILIR.
YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER
Oksijenli Su ağız yıkamasında sık kullanılmamalıdır. Aksi takdirde dil üzerindeki papillaların hipertrofisine neden olur.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞ VURUNUZ.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
[size=large]Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde yaralara günde 2 – 3 kez dökülerek kullanılır.[/size]
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Ağzı sıkıca kapatılarak ışıktan korunmalı ve serin bir yerde saklanmalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ VE AMBALAJ MUHTEVASI
100 ml’lik renkli cam şişelerde.
RUHSAT SAHİBİ VE ÜRETİM YERİ
DROGSAN, Doğa Kaynaklı İlaç Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
06760 Çubuk – ANKARA
Ruhsat Tarih ve No : 1. 06. 1990 – 152 / 88
Reçetesiz satılır.[size=large]BUDA İZCİLİK KİTABINDA YAZAN YARALANMALARDA NELER YAPILACAĞI BÖLÜMÜ
YARALANMALAR
Herhangi bir sebeple vücut doku bütünlüğünün bozulmasına YARALANMA denir.
Yara Çeşitleri
1.
Batıcı yara : Bu yaralanmalar vücudun iç kısmına zarar verirler. (Şiş, bıçak, kama vb.)2.
Kesici yara: Bu yaralanmalar vücudun dış yüzeyine zarar verirler. (Bıçak, jilet, cam vb.)3.
Ezici yara : Ağır bir cismin düşmesi sonucu meydana gelen yaralanmalardır.İlk Yardım:
Yara oksijenle temizlenir. Etrafı tentürdiyot ile temizlenir. (Açık yaranın üzerine kesinlikle tentürdiyot basılmamalıdır.) Steril gazlı bezle sarılır. Daha sonra hasta en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir.Eğer yara çeşidi batıcı yara ise vücuda batan cisim kesinlikle çıkartılmamalı öylece sarılıp hastaneye kaldırılmalıdır.[/size]
SAYGILAR…
- YazarYazılar