1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Tanışma Forumu
  4. Veteriner Hekimliğinin Artıları ve Eksileri
15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 67)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25025

    Veteriner Hekimliğinin Artıları ve Eksileri

    Merhaba arkadaşlar ben lise 3 öğrencisiyim veteriner hekim olmak istiyorum. Kendimce veteriner hekimliğin artılarını ve veteriner hekimliğin eksilerini yazdım. Bir yanlışlık yapmışsam lütfen düzeltin ve isterseniz sizde düşüncelerinizi ekleyebilirsiniz.

    veteriner hekim

    Veteriner Hekim Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

    Veteriner hekimlik mesleğinin bir çok artısı ve eksisi vardır; artıları arasında maaş, iş-yaşam dengesi ve iş çeşitliliği bulunurken, eksileri arasında eğitim süresi, hayvanlarla çalışmanın zorlukları gibi nedenler sıralanabilir. Veteriner Hekim olmanın avantaj ve dezavantajlarının daha detaylı listesi şu şekilde olabilir.

    Veteriner Hekimliğin ARTILARI

    • Küçüklüğümden beri veteriner hekim olmak istemem
    • Veterinerlik üniversitelerinin çok iyi imkanlarının olması
    • Derslerde laboratuvar ortamında olmak
    • Sürekli hayvanlarla iç içe olmak
    • Hayvan sevgisi
    • Çalışma ortamının iyi olması
    • İş imkanlarının iyi olması
    • Veteriner hekimliğin geleceği olması
    • Maaşların genelde iyi olması. Veteriner hekim maaşlarının uzmanlık alanına ve çalıştığı coğrafyaya göre değişmesi
    • Çeşitlilik. Veteriner hekimliği alanında uygulama yapmayı seçmenin yanı sıra, veterinerler bir günde bir çok çeşitli hayvan türlerini de görebilir.
    • Büyük hayvan veterinerleri öncelikle çiftlik hayvanlarıyla çalışır ancak hayvanat bahçelerinde ve yaban hayatı koruma alanlarında egzotik hayvanlarla da ilgilenir.
    • Küçük hayvan veterinerleri öncelikle aile evcil hayvanlarıyla ilgilenir ancak kuşlar, hamster ve yılanlarla da ilgilenir.

    veteriner fakültesi eğitim

    Veteriner Hekimliğin EKSİLERİ

    • Ailemin veteriner hekim olmamı istememesi ve çevrenin baskısı
    • Veteriner hekimliğin zor bir meslek olarak tanımlanması
    • Hangi üniversiteye gideceğime karar verememem
    • Eğitim süresinin diğer fakültelere göre biraz daha fazla olması.
    • Veteriner hekimlik hakkında fazla bilgim olmaması ve aklımda soru işaretlerinin olması
    • Derslerde böceklerle uğraşmak, zor hayvanlarla uğraşmak
    • İş imkanlarının az olması
    • Bazen de olsa 24 saat çalışmak, kendine vakit ayıramamak
    • Sürekli pratik yapmak, bilgileri tazelemek
    • İş imkanlarının yerleşim yerlerine göre değişmesi mesela Sultangazi’de bir vet hek 700 tl maaş alırken Kadıköy’de en kötü vet hek 2.500tl maaş alıyor
    • Türkiye’de veteriner hekimlere gereken önemin verilmemesi ve böylece veterinerliğin gelişememesi
    • Bence artılarının az olması
    #96546

    Merhabalar Cefrinn,
    Uzun bir süredir forumlardaki aktifliğinden de anladığım kadarıyla Veteriner Hekimliğe özeniyor ve bu işi gerçekten yapmak istiyorsun. Üşenmeyip tek tek bu mesajı yazdığın için düşüncelerin ile ilgili bende sana üşenmeden vaktimin olduğu kadarıyla tek tek alıntı yapacağım ve fikirlerimi belirtmeye çalışacağım.

    Veteriner Hekim Ne Demek?

    Veteriner, latince hayvan / hayvan ile ilgili anlamına gelmekte olup, veteriner hekim ise evcil ve yabani hayvanların hastalıklarının teşhis ve tedavileri, ıslahıyla uğraşan kimseye verilen isim. Her türlü hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavileri, hayvanların üreme ve ıslahlarıyla gıda kontrol hizmetleri, zoonoz hastalıkların (hayvanlardan insanlara bulaşan) önlenmesiyle uğraşan meslek dalına veteriner hekimlik denir.

    Hayvanların evcilleştirilerek insanlara faydalı olmaya başlamasıyla birlikte veteriner hekimlik mesleği de ortaya çıkmaya başlamıştır. Hayvanların ehlileştirilmesiyle insanların beslenme işi daha düzenli hale gelmiş, bunların et, süt, yumurta, yün gibi verimlerinin daha fazla arttırılarak en yüksek verim elde etme yolları araştırılmaya başlanmıştır.

    Veteriner Hekimliğin sana göre ARTILARI

    -Küçüklüğümden beri veteriner hekim olmak istemem

    Hayvanlara karşı olan sevgin, sevdiklerine karşı duyduğun özen bu mesleği sana sevimli kılıyor diye düşünüyorum. Hele ki daha önce hastalanan bir hayvanı bir veteriner hekim tarafından tedavisinin yapılıp iyileşmesine şahitlik yapmış olman bu mesleği sana daha cazip kılar diye düşünüyorum. Ancak anladığım kadarıyla Veteriner Hekimlik, görevleri ve çalışma alanları ile ilgili biraz kısıtlı bilgiye sahipsin. Bu yüzden İnternet sayfalarımızdaki Veteriner Hekim ile ilgili hazırlanan bu sayfayı incelemeni öneririm.

    Veteriner Hekim, Hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir. Hayvan popülasyonlarının sağlıklarının korunması, büyük ve küçükbaş hayvanlar, arı, su canlıları, egzotik hayvanlar ile kümes hayvanlarının beslenmesi, üretimi, ıslahı, yetiştirilmesi ve verimliliklerinin arttırılması, hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin üretim teknolojisi ve insan tüketimine uygunluğunun her aşamadaki sağlık kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme, hayvansal atık ve atıkların yönetimi ile çevre kirliliği konuları veteriner hekimlerin sorumluluk alanındadır.

    -Veterinerlik üniversitelerinin çok iyi imkanlarının olması

    Üniversitelerin Veteriner Fakültelerinde; Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenim eğitimidir. Ülkemizde Veteriner Hekim olabilmek için Üniversitelerin Veteriner Fakültelerini kazanmaları ve bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında isteyenler Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Enstitüleri’nde doğrudan doktora yapılabilmekte veya spesifik bir dalda yüksek lisans eğitimine başvurulabilmektedir.

    Ülkemizde Veteriner Hekim olabilmek için Üniversitelerin Veteriner Fakültelerini kazanmaları ve bu yüksek öğrenim eğitimini başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir. 3. ve 4. Sınıfların sonunda zorunlu Stajer Veteriner Hekimlik ve son sınıfta İntörn Veteriner Hekimlik eğitimi (Olgunlaşma Uygulama Eğitimi) alırlar. Veteriner Fakültesi 5 (beş) yıllık eğitim süresine sahiptir ve mezunlarına yüksek lisans düzeyinde “Veteriner Hekim” diploması verilir. Mezuniyet sonrasında isteyen Veteriner Hekimler Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Enstitüleri’nde doğrudan doktora yapılabilmekte veya spesifik bir dalda yüksek lisans eğitimine başvurulabilmektedir.

    Temel Bilimler, Klinik Öncesi Bilimler, Klinik Bilimleri, Zootekni ve Hayvan Besleme ile Gıda Hijyeni ve Teknolojisi konularında tam bir entegrasyonun sağlanması, öğrencilerin eğitimin ilk dönemlerinden itibaren laboratuvar, klinik, çiftlik, gıda uygulamalarına katılması ve hayvan ile temas etmesi, klinik becerilerini geliştirmesi, okul içi ve dışı uygulamaların arttırılması, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalara katılımlarının sağlanması, yaşam boyu öğrenmenin özendirilmesi, eğitimde hayvan sağlığının biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik bileşenlerini birlikte kazanabilmesi, meslek nosyonuna sahip, doğru teşhis ve tedavi yapabilen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

    Veteriner Fakültesi nasıl kazanılır? Denklik ve Akreditasyon Nedir? Uzmanlık Eğitimi, Resmi Veteriner Hekimlik, Türkiye ve Dünya’da Veteriner Hekimlik Eğitimi, Ulusal Veterinerlik Çekirdek Eğitim Programı, Burs, Kredi ve Yurt İmkanları gibi konuları detaylı incelemek için Veteriner Hekimlik Eğitimi sayfasını inceleyebilirsiniz.

    Veteriner Fakültelerinin müfredatları ülkelere göre farklılıklar gösterebilir. Dünyadaki Veterinerlik eğitim programı 3 ile 6 yıl arasında değişmektedir. Bazı üniversite ve fakültelerde ise dördüncü yılda müfredatta öğrencilerin seçimine göre, Çiftlik Hayvanları Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Küçük Hayvan Hekimliği, Kanatlı Hayvan Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı ve Egzotik ve Vahşi Hayvanlar gibi farklı alanlara yönelik eğitimler özelleşebilmektedir.

    Veteriner Fakülteleri ile ilgili detayları incelemek için Türkiye’deki Veterine Fakülteleri ve Dünya’daki Veteriner Fakülteleri sayfalarını inceleyebilirsiniz.

    Veteriner fakültesinden mezun olduğunda, hangi alana yönelmek istiyorsun? Bu belirlediğin alanda daha çok teorik ve pratik eğitim alabileceğin fakülteyi tercih etmen senin için faydalı olacaktır. Bu yüzden vaktin varken bol bol araştırma yap ve tercihini ona göre belirle.

    Büyük baş, küçük baş, kanatlı sektörü, gıda sektörü, Kedi, köpek, pet hayvanları, Üniversitede öğretim görevlisi, devlet dairelerinde çalışma vs vs. Bir çok alan var çalısabileceğin ve uzmanlaşabileceğin alan var. İlk olarak Üniversite sınavına iyi hazırlan ve istediğin fakülteleri kazanabileceğin puanı almanı tavsiye ederim.

    -Derslerde lab. ortamında olmak

    Veteriner Fakültelerinde dersler; teorik ve pratik olmak üzere 2 farklı şekilde alınmakta. İlk önce o ders ile ilgili teorik bilgileri alırız, daha sonra pratik olarak görürüz laboratuvarlarda, kliniklerde, sahada vs…

    Veteriner Fakültelerinde 5 yıllık eğitim ve öğretim verilmektedir. Bazı fakültelerde 1 yıl isteğe bağlı yada zorunlu olarak Yabancı Diller Yüksek okullarında tercihen İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. 3. ve 4. Sınıfların sonunda zorunlu Stajer Veteriner Hekimlik ve son sınıfta İntörn Veteriner Hekimlik eğitimi alırlar. Mezunlar yüksek lisans derecesiyle mezun olurlar.

    Temel Bilimler, Klinik Öncesi Bilimler, Klinik Bilimleri, Zootekni ve Hayvan Besleme ile Gıda Hijyeni ve Teknolojisi konularında tam bir entegrasyonun sağlanması, öğrencilerin eğitimin ilk dönemlerinden itibaren laboratuvar, klinik, çiftlik, gıda uygulamalarına katılması ve hayvan ile temas etmesi, klinik becerilerini geliştirmesi, okul içi ve dışı uygulamaların arttırılması, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalara katılımlarının sağlanması, yaşam boyu öğrenmenin özendirilmesi, eğitimde hayvan sağlığının biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik bileşenlerini birlikte kazanabilmesi, meslek nosyonuna sahip, doğru teşhis ve tedavi yapabilen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

    Veteriner Fakültesinde Dersler / Müfredat

    Bazı üniversite ve fakültelerde ise dördüncü yılda müfredatta öğrencilerin seçimine göre, Çiftlik Hayvanları Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Küçük Hayvan Hekimliği, Kanatlı Hayvan Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı ve Egzotik ve Vahşi Hayvanlar gibi farklı alanlara yönelik eğitimler özelleşebilmektedir.

    Veteriner Fakültelerinin müfredatları ülkelere göre farklılıklar gösterebilir. Dünyadaki Veterinerlik eğitim programı 3 ile 6 yıl arasında değişmektedir. Bazı üniversite ve fakültelerde ise dördüncü yılda müfredatta öğrencilerin seçimine göre, Çiftlik Hayvanları Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Küçük Hayvan Hekimliği, Kanatlı Hayvan Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı ve Egzotik ve Vahşi Hayvanlar gibi farklı alanlara yönelik eğitimler özelleşebilmektedir.

    Sürekli hayvanlarla iç içe olmak

    Eğitim hayatı boyunca ve mezuniyetten sonra sürekli hayvanlarla iç içe olacağın gibi bir durum yok, önceden belirtmek isterim. 🙂 Bu iş tamamen sizin isteğinize ve ilginize kalmış bir durum.

    Veteriner hekimler ne iş yaparlar? Dünyadaki tüm hayvan türlerinin bakımı, sağlığı ve beslenmesi ile ilgilenen, hayvanların sağlığını korumak için önlemler alan, hastalıkların tanısını koyup tedavisini belirleyen, hayvanların üremeleri ve bakımları ile ilgilenen; aynı zamanda gıda hijyeni ve teknolojisi alanında faaliyet gösteren üniversitelerin Veteriner Fakültesinden lisans derecesinde mezun olmuş kişilerdir.

    Ülke hayvancılık politikalarına duyarlı, hayvan sağlığı ile ilgili konularda ülke gereksinimlerinin bilincinde ve bu yönde kendini geliştirebilen, çiftlik ve ev hayvanlarına yönelik üretim ve klinik bilgiye sahip, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla ilgili donanımlı, davranışları meslek etiği ve geleneklerine uygun, biliminin ilerlemesi için çalışan, hastalarına ve hasta sahiplerine karşı sorumlu, çevre koşullarına göre en yüksek veteriner hekimliği standartlarını kullanan, gıda güvenliğinde söz sahibi ve hayvan refahını ön planda tutmaktadırlar. Detaylar için Veteriner Hekimlerin Yetki ve Görevleri sayfasını inceyebilirsiniz.

    -hayvan sevgisi

    Bana göre de bu işte en önemli konu budur heralde, hayvan sevgisi, hayvan tutkusu… Eğer hayvanları seviyorsanız, veteriner hekim olmanız onlarla günlük olarak çalışmanıza ve hayatlarında olumlu bir etki yaratmanıza olanak tanır.

    Hayvan tutkusu. Eğer hayvanları seviyorsanız, veteriner hekim olmanız onlarla günlük olarak çalışmanıza ve hayatlarında olumlu bir etki yaratmanıza olanak tanır. Her insanın kalbinin bir köşesinde az da olsa hayvan sevgisi vardır. Ruhunda hayvan sevgisi olmayan insandan uzaklaş. 🙂

    Anonim ve sözleri söyleyenlerin belli olduğu, Veteriner hekimi olmayı hayal eden ünlüler, hayvancılık ile ilgili söylenen atasözleri ve deyimler, Hayvan Sever sözleri ve alıntılarını yazımızda bulabilirsiniz. Tarihin önde gelen isimlerinden günümüzün haberciler, ünlüler, sporcular, politikacılar, yazarlar arasından söylenen alıntıları paylaşıyoruz. Lütfen Sözler, Deyimler ve Alıntılar konusunu inceleyin, eklemek istediklerinizi yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin.

    -Çalışma ortamının iyi olması

    Veteriner hekimlik programından mezun olan veteriner hekimler; koruyucu hekimlik, hayvan hastalıklarının tanı ve tedavisi, hayvan refahı, hayvan ıslahı, hayvan besleme ve yetiştirme, hayvansal gıda üretimi ile kontrolü ve veteriner halk sağlığı gibi hizmetleri nitelikli bir şekilde sunabilmelidir. Veteriner hekim iş imkanları, veteriner hekimin çalışma alanları, veteriner hekimlerin iş bulma olanakları, Veteriner hekim iş ilanları ve Veteriner hekimlikte kariyer gibi sorularınız için Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları sayfasını inceleyebilirsiniz.

    Veteriner hekimler ayakta, oturarak, eğilerek, diz çökerek vb. çalışabilirler. Büroda çalıştığı gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkların görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda kalabilir. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup, havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca tepme, düşme, ısırma, tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadır.

    Çalışma Saatleri: Veteriner hekimler normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir. Veteriner hekimler, tüm acil müdaheleler için 7 gün 24 saat esasına göre nöbetçi ekip veya serbest veteriner hekim olarak sağlık hizmeti vermektedirler.

    İş Güvenliği: Çalışırken iş elbisesi (önlük) giyer, eldiven ve maske kullanır. Hayvanların muayenesi ve tedavisinde gerekli tıbbi önlemler alınmalıdır.

    -iş imkanlarının iyi olması

    Veteriner hekimler, Çiftlik hayvanları, pet hayvanları, yaban hayvanları, egzotik hayvanlar, su hayvanları, kümes hayvanları, arı ve ipek böceği gibi hayvanların ırklarının ıslahı, üretimi, yetiştirilmesi, beslenmesi, verimliliklerinin artırılması, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, insanların zoonotik hastalıklardan korunması, hayvansal üretimin artırılması, hayvansal gıdaların üretimi, güvenilirliği ve üretim teknolojileri konularında çalışarak, eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapabilerek, bu alanlarda çalışırken hayvan ve hayvan sahibi haklarını ve meslek etiğini gözeterek, eğitimi sırasında edindiği bilgiler ışığında hayvancılık ve hayvan sağlığı sektöründe görev yaparlar.

    Veteriner Hekim İş ilanları, İş arayanlar sayfaları arasından kariyer hedeflerinize uygun iş ilanlarına, firmalara, iş verenlere CV, Özgeçmiş, İş deneyimi, Staj, Mesleki gelişme ve almış olduğunuz eğitim, sertifikaları göndererek iş başvurusu yapabilirsiniz.

    -veterinerliğin geleceği olması

    Yukarıdaki yazdıklarımda da belirttiğim üzere Veteriner hekim olarak iş imkanınız çok fazla, detaylı listeyi yukarıdaki belirttiğim sayfadan da inceleyebilirsiniz. Geleceği her zaman parlak bir meslek Veteriner Hekimlik.


    Veteriner Hekimliğin Sana Göre EKSİLERİ

    -Ailemin veteriner hekim olmamı istememesi ve çevrenin baskısı

    Ailenin Veteriner Hekim olmanı istememe sebepleri bence Veteriner Hekimlik ile ilgili eskiden kalma düşünceleri olsa gerek. Artık günümüz şartlarında gerek eğitim, gerekse mesleğimize gösterilen saygı daha farklı gördüğüm kadarıyla. Baytar kavramından, Veteriner Hekim kavramına geçilmiş durumda. Her ne kadar daha kat etmemiz gereken yolun çok olduğuna inansam da. Aile ve çevrenin bu baskısına, diyebileceğim tek şey neden istemediklerini söyleyip, onlarında senin yaptığın gibi artı ve eksilerini bir kenara not edip, doğru bir şekilde değerlendirmeleri gerektiğidir.

    Tek sorun bayan olduğun içinse, Veteriner Hekimlik yapan ve okuyan bayan ablalarının geldiği noktaları vs araştırman görmen olacaktır. Günümüzde bir çok yüksek yerde, görevde bayan veteriner hekimlerimiz var iş yapan. Veteriner Hekimliği sadece at, inek gibi büyük baş hayvanlar ile ilgilenen bir meslek grubu olarak düşünülmesinden kaynaklanan bir durum olsa gerek bu baskı. Ancak her ne kadar bu hayvanlarla ilgili eğitim de alsanız, mezun olduktan sonra illa bu hayvanlarla ilgileneceksiniz diye bir kaide yok.

    Veteriner Hekimliğin günümüzden binlerce yıl önce başladığı bilim tarihçilerince kabul edilmektedir. Eski uygarlıklardan kalan kabartmalarda, yazıtlarda, dinsel kitaplarda veteriner hekimliği konularına rastlanmaktadır. Zamanımızdan dört bin yıl önce yazılmış kanunlarda bile veteriner hekimin uygulama biçimi ve ücretlerini belirleyen maddeler vardır. Ancak bilimsel yöntemlerin kullanılarak, ciddi bir öğretimle sağlanması 18’nci yüzyılda Avrupa’da gerçekleşmiştir. İlk veteriner okulu 1762 de Fransa’da açılırken, izleyen birkaç yıl içinde, bazılarında birden fazla olmak üzere hemen bütün Avrupa ülkelerinde veteriner yüksekokulları öğretime başlamıştır.

    Birçok veteriner hekimlik okulu “Veteriner Bilimleri Fakültesi”nden ziyade “Veteriner Hekimliği Fakültesi” ya da “Veteriner Hekimliği Okulu” adını alırlar ve bazıları ise (özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore) Fakülte veya Okul yerine Bölüm terimini kullanırlar, mesela Çin’in Guangxi Üniversitesi’nde Veteriner hekim unvanı veren fakülteye, “Veteriner Bilimleri ve Hayvancılık Bölümü” denmektedir. Japonya’da “Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Veteriner Hekimliği Bölümü” vardır.
    Dünya’daki Veteriner Fakülteleri

    -Veterinerliğin zor bir meslek olarak tanımlanması

    Veteriner hekimler; evcil hayvanların, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve (zoonozlarla) hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadelesi, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, gıda hijyeni ve teknolojisi, çevre sağlığı gibi konularda ve bunların insan sağlığındaki yeri konularında çalışmalar yapan kişilerdir.

    Veteriner Hekimlerde Olması Gereken Özellikler

    • Normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip,
    • İnceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen,
    • Fen bilimlerine özellikle biyolojiye ve kimyaya ilgi duyan,
    • Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan,
    • Çabuk ve doğru karar verebilen,
    • Sabırlı, dikkatli, düzenli,
    • Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam,
    • Sorumluluk sahibi
    • Organizasyon kabiliyeti yüksek

    kişiler Veteriner hekim olmak isterse başarılı olabilirler.

    Çalışma Ortamı ve Koşulları

    Veteriner hekimler ayakta, oturarak, eğilerek, diz çökerek vb. çalışabilirler. Büroda çalıştığı gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkların görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda kalabilir. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup, havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca tepme, düşme, ısırma, tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadır.

    Çalışma Saatleri: Veteriner hekimler normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir. Veteriner hekimler, tüm acil müdaheleler için 7 gün 24 saat esasına göre nöbetçi ekip veya serbest veteriner hekim olarak sağlık hizmeti vermektedirler.

    İş Güvenliği: Çalışırken iş elbisesi (önlük) giyer, eldiven ve maske kullanır. Hayvanların muayenesi ve tedavisinde gerekli tıbbi önlemler alınmalıdır.

    Yapmak istediğiniz işin kolay ya da zor olması çalıştığınız ortama, iş imkanlarına göre göreceli bir durum olsa gerek. Ama şöyle düşününki hiç bir meslek kolay olmasa gerek. Zoru başarmanın verdiği haz daha iyi olsa gerek. Zaten zor olanı başardıktan sonrada her şey daha kolay olacaktır hayatında.

    -Hangi üniversiteye gideceğime karar verememem

    Bununla ilgili karar vermenden önce su anda ilk işin derslerine ve sınavına daha iyi konsantre olup hazırlanman olması gerek. Zaten sınavdan çıktıktan sonra, yada sınavı kazandıktan sonra neye karar verip veremeyeceğini belirlemen çok uzun sürmez merak etme. Sen sınavına konsantre ol yeter. Gerisini hallederiz buradaki diğer arkadaş ve meslektaş abi, ablalarınla.

    Veteriner Fakülteleri ile ilgili detayları incelemek için Türkiye’deki Veterine Fakülteleri ve Dünya’daki Veteriner Fakülteleri sayfalarını inceleyebilirsiniz.

    Veteriner Hekimlik Fakülteleri nerelerde, hangi illerde var, hangi üniversitelerde var, Veteriner hekim olabilmek için hangi bölümü tercih etmeliyim, Veterinerlik Fakülteleri hangi puan türü, taban puanları ve başarı sıralamaları, en iyi veterinerlik fakültelerine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz. Türkiye’deki Veteriner Klinikleri bulundukları adresteki ile  göre sıralanmış olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kırgızistan’daki Veteriner Fakülteleride listenin sonuna eklenmiştir.

    Veteriner Hekimlik (Sayısal : SAY) Programlarına Taban Puanına göre yerleşen son kişilerin netleri, Veteriner Fakültesi bölümü için kaç puan gerekir, başarı sıralamalası, katsayıları, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) gibi bilgileri Üniversiteye giriş sınavı yılını seçerek Veterinerlik Programlarının Ortalama Netleri YÖK’ün TYT-AYT Net Sihirbazı sayfasından detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

    Veteriner Fakültesi nasıl kazanılır? Denklik ve Akreditasyon Nedir? Uzmanlık Eğitimi, Resmi Veteriner Hekimlik, Türkiye ve Dünya’da Veteriner Hekimlik Eğitimi, Ulusal Veterinerlik Çekirdek Eğitim Programı, Burs, Kredi ve Yurt İmkanları gibi konuları detaylı incelemek için Veteriner Hekimlik Eğitimi sayfasını inceleyebilirsiniz.

    Kronolojik tarihi, mesleğin doğuşu, adlandırılması, geçiş süreci, okullaşma ve türk tarihinde önemli rol alan büyüklerimiz ile bilime katkıları gibi konuları Veteriner Hekimlik Tarihi sayfasından detaylıca inceleyebilirsiniz.

    Veteriner Hekimliğin günümüzden binlerce yıl önce başladığı bilim tarihçilerince kabul edilmektedir. Eski uygarlıklardan kalan kabartmalarda, yazıtlarda, dinsel kitaplarda veteriner hekimliği konularına rastlanmaktadır. Zamanımızdan dört bin yıl önce yazılmış kanunlarda bile veteriner hekimin uygulama biçimi ve ücretlerini belirleyen maddeler vardır. Ancak bilimsel yöntemlerin kullanılarak, ciddi bir öğretimle sağlanması 18’nci yüzyılda Avrupa’da gerçekleşmiştir. İlk veteriner okulu 1762 de Fransa’da açılırken, izleyen birkaç yıl içinde, bazılarında birden fazla olmak üzere hemen bütün Avrupa ülkelerinde veteriner yüksekokulları öğretime başlamıştır.

    Birçok veteriner hekimlik okulu “Veteriner Bilimleri Fakültesi”nden ziyade “Veteriner Hekimliği Fakültesi” ya da “Veteriner Hekimliği Okulu” adını alırlar ve bazıları ise (özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore) Fakülte veya Okul yerine Bölüm terimini kullanırlar, mesela Çin’in Guangxi Üniversitesi’nde Veteriner hekim unvanı veren fakülteye, “Veteriner Bilimleri ve Hayvancılık Bölümü” denmektedir. Japonya’da “Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Veteriner Hekimliği Bölümü” vardır. Dünya’daki Veteriner Fakülteleri sayfalarından yurtdışındaki Veteriner hekimlik eğitimi veren üniversiteleri ve fakülteleri de inceleyebilirsin.

    -veterinerlik hakkında fazla bilgim olmaması ve aklımda soru işaretlerinin olması

    Soruların, aklına takılanlar ile ilgili çekinmeden bu konu altında da sorabilirsin. O kadar tanıtımını ve anlatımını yapmaya çalışıyoruz bu sitede ama demek ki daha çok yol kat etmemiz gerek .

    Veteriner Hekimlik Hakkında Merak Ettiklerini aşağıdaki sayfaları inceleyerek de öğrenebilirsin.

    -derslerde böceklerle uğraşmak

    Böceklerle uğraşmak… 🙂
    Bize derslerde böcek besletmiyorlar. Yada ne bileyim al bunu eğit, oynat, gezdir falanda demiyorlar. 🙂
    Korkma bir şey olmaz derslerde gördüklerin canlı değil. Şehir efsanelerinden de çekinme.
    Yukarıdaki mesajımda da belirttim eğitimin büyük kısmı teorik derslerle geçer. Uygulamada, pratik derslerde de çoğunu görerek öğrenirsin.

    Akademik Birimlerde göreceğin dersler ve içerikleri genel olarak aşağıdaki gibidir:
    Temel Bilimler Bölümü: Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji Embriyoloji, Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalları
    Klinik Öncesi Bilimler Bölümü: Farmakoloji ve Toksikoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Patoloji Anabilim Dalları
    Klinik Bilimleri Bölümü: Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, İç Hastalıkları, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalları
    Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü: Biyoistatistik, Genetik, Hayvan Besleme ve Beslenme, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği, Zootekni Anabilim Dalları
    Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı

    -iş imkanlarının az olması

    Bu konuda sana katılmıyorum, sanki biraz avantaj ve dezavantajlar arasında çeliştik gibi. Hala aklında soru işaretleri varsa dön yukarıdaki yazdıklarımı bir daha oku. Yada daha ayrıntılı olarak anlatmaya çalışalım.

    Veteriner hekimlerin çalışma alanları ve iş bulma olanakları sayfasında veteriner hekimler hakkında en çok merak edilen bilgiler, yaptıkları işler, olması gereken özellikler, mesleki bilgi ve becerileri, çalışma ortamları ile çalışma koşulları, veteriner hekim olabilmek için hangi eğitimlerin alınması gerektiği, veteriner hekimlerin görev ve sorumlulukları, iş imkanları ve iş ilanları ile veteriner hekim maaşları gibi konuları inceleyebilirsiniz.

    Ayrıca yurt dışında da veteriner hekimlik yapmak için gerekli bilgiler ile veteriner hekimlerin çalışma usul ve esasları ile veteriner hekimlikte emeklilik gibi konuları da inceleyebilir, fikir ve önerilerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Veteriner hekimler, büroda çalıştıkları gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda da kalabilirler. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca hayvanlardan gelebilecek herhangi bir saldırı ile karşılaşabilirler. Veteriner hekim normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    Veteriner hekimler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Merkez ve Hayvan Islahı ve Üretim Kurumlarında, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri Bölge Laboratuarlarında, Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş, Yem Sanayiinde, belediyelerde, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Laboratuarlarında, ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde, halk sağlığı ve çevre sağlığıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilir ve kendi kliniklerini açabilirler. Ve daha benzeri bir cok alanda iş imkanı bulabilirsin.

    -bazende olsa 24 saat çalışmak, kendine vakit ayıramamak

    Yanıldığın bir yanlış nokta da bu olsa gerek. Tamam çalışma saatleri çok esnek, belirli bir saatiniz yok. Ancak meslektaşlarımızın çogu aktif, faal insanlar , diğer meslek gruplarına göre. iş imkanları ve gelir seviyesi yüksek insanlar veteriner hekimlerin çoğu.
    Bu çalışma saatleri biraz sizin azim ve hırsınızı ilgilendiren bir durum olsa gerek sadece.

    -sürekli pratik yapmak, bilgileri tazelemek

    Bu bir eksi avantaj değil gerekliliktir tüm meslek grupları için. İnsan kendini geliştirmezse, neyi geliştirebilir ki. Sadece kişinin değil toplumun da kendini sürekli güncellemesi, geliştirmesi gerek….

    -iş imkanlarının yerleşim yerlerine göre değişmesi mesela sultangazi de bi vet hek 700 tl maaş alırken kadıköyde en kötü vet hek 2.500tl alıyor

    İş imkanlarınızı kendiniz belirlersiniz. Veteriner fakültesini okurken kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz, meslek hayatınızda da o kadar etkili olacaktır. 700 TL ye çalışan veteriner hekimlere kötü demiyorum, ama işinizde iyi biri olursanız, aranan kişilerden olursanız 5.000 – 10.000 Tl maaş aylık gelirinizin olması da doğal bir sonuç olacaktır.

    Türkiye’de Veteriner Hekim Maaşları?
    İşyeri Veteriner Hekimlerinin ücretleri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez konseyi tarafından onaylanan asgari ücretin altında olamaz. Belirlenen asgari ücret net ücret olup herhangi bir kesinti uygulanamaz.

    Veteriner hekimler ne kadar maaş alır?
    Veteriner hekim maaşları ise Tam zamanlı çalışma / net maaşlar üzerinden odaların belirlemiş olduğu en düşük maaşlar olup, maaşlar çalışma ortamına, deneyim, beceri, konum, yaş, uzmanlık seviyesi gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

    Yurtdışında Veteriner Hekim Maaşları

    Dünya genelinde meslektaşların maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız, aşağıdaki tablodan ortalama ne kadar kazandığını inceleyebilirsiniz. Maaşların deneyim, konum, yaş gibi bir çok faktöre bağlı olduğunu unutmamalıyız. Tecrübeli hekimlerin daha yüksek maaş aldığı kesin. Maaş bilgileri kamuya açık verilerden alınmış olup, düzenleme ve listede ekli olmayan ülkelerin eklenmesi için yorum yazmaktan çekinmeyin.

    Yıllık ortalama Veteriner Hekimlerin Maaşları

    ABD: 92.048 $
    Avrupa: 44.000 Euro
    Hawaii: 198.600 dolar
    Kanada: 53.915 dolar
    Danimarka: 47.000 € ile 51.216 $
    Katar: 60.959 dolar
    Lüksemburg: $53,040
    Hollanda: 69,244 dolar
    İzlanda: 65.935 $ yıllık gelir
    Almanya: 49.261 € ile 53.650 $
    İsviçre: 68.722 dolar
    Fransa: 70.000 Euro

    -Türkiye’de veteriner hekimlere gereken önemin verilmemesi ve böylece veterinerliğin gelişememesi

    Bu söylediğin kavram tamamen bir tartışma konusu bana göre. Veteriner Hekimlere verilecek önemi, hem veteriner hekimler, hem de Veteriner Hekimlikle ilgili birimlerin öne çıkarması gerek diye düşünüyorum..

    Misyon, vizyon sahibi kişilerin gereği kadar hatta daha fazlası önem taşıdığı bir toplumda, meslektaşlarımızı kötülemek, bir kaç iş daha fazla yapabilmek için olmadık işlere olmadık düşük fiyatlarda işler yapma pahasına, Veteriner hekimlik misyonunu düşürenler olduğu müddetçe, dediğin kavramdan uzak kalır.

    Ancak son yıllarda, Veteriner Hekimlik mesleği gayet iyi bir noktada olsa gerek. Saygın meslek grupları arasında yer almaktadır.

    Dediğim gibi bu sadece belirli yörelere, bölgelere, kişilere göredir, değişken bir kavram sadece saygınlık. Kişi kendi saygınlığını kendisi belirler. En kötü, en pis işi bile yapsan da bir saygınlık kazanabilirsin toplumca. En iyi mesleği yapıpta hiç sayılmayan sevilmeyen biriside olabilirsin. Bu sana bağlı..

    -bence artılarının az olması

    3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bir sınav sistemi ile buralara geldik 🙂 O yüzden artı, eksi kavramı nedense hep farklı oluyor.
    Senin artın bana artı gelmiyor, benim artım senin için bir şey ifade etmiyor.
    Sabit yaşam koşullarının olacağı bir dünyada yaşamadığımız için bu konu tamamen seni alakadar ediyor.

    Eğer gerçekten bir işi canı gönülden yapmak istiyorsan, 10 tane – eksisi olmasına rağmen bir tane istek artın, azmin belki o 10 eksiyi birden götürebilir.
    Yada hep kafanda acaba birilerini dinleseydim de bu mesleğe atılmasaydım, şu iş bana daha yatkın kolay gelecek diyorsan da, diğer meslek gruplarının da artılarını, eksilerini incelemeni öneririm.

    Sadece hayvan sevgim var deyip de veteriner hekim olmak için uğraşılması mantıklı olmasa gerek. Başka bir mesleği yaparken de hayvan besleme, sevme gibi ilgi alanların olabilir.
    Bu işi yapmak istiyor musun? Yoksa hobi olarak mı görüyorsun? Yada her ikisi de mi?

    Aile desteği de illaki çok önemli bir faktör. Sonuçta yaşadığın yerden ayrılıp farklı bir şehirde ailenden uzak kalarak okuma imkanın olacak belki de.
    Belki de Türkiye’den dışarı açılıp, yurt dışına gitmek isteyeceksin, bunlarda mümkün ve yaşanılan şeyler.


    Bu yazdıkların dışında da mutlaka bu iş için artılar ve eksiler olacaktır.

    Artılar
    İş Tatmini: Birçok veteriner hekim, hasta veya yaralı hayvanlara yardım etmekten ve hayvan refahına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyar.
    Çeşitli Kariyer Fırsatları: Veteriner hekimler, özel muayenehaneler, hayvanat bahçeleri, araştırma tesisleri veya kamu sağlık kuruluşları gibi çeşitli ortamlarda çalışabilirler.
    Artan Talep: Veteriner hekimlik hizmetlerine olan talep artıyor, bu da iş istikrarı ve ilerleme fırsatları yaratıyor.
    Gelir Potansiyeli: Maaşlar değişebilmesine rağmen, veteriner hekimler özellikle uzmanlaşma durumunda genellikle iyi bir gelir elde ederler.
    İş Çeşitliliği: İş, ameliyatlardan teşhislere kadar çeşitli görevleri içerir ve hiçbir günün birbirine benzememesini sağlar.
    Toplum Etkisi: Veteriner hekimler, hayvan bakımı ve refahı konusunda toplum sağlığı ve toplum eğitiminde sıklıkla önemli bir rol oynarlar.

    Eksileri
    Uzun Eğitim Yolu: Veteriner hekim olmak, genellikle lisans derecesi ve ardından beş yıllık veterinerlik programını içeren önemli bir eğitim gerektirir ve bu da öğrenim borcuna yol açar.
    Duygusal Zorluklar: Hasta veya ölmekte olan hayvanlarla ve sahipleriyle uğraşmak duygusal olarak yıpratıcı olabilir ve tükenmişliğe yol açabilir.
    Fiziksel Talepler: İş, uzun saatler ayakta durmayı, hayvan kaldırmayı ve ameliyat yapmayı gerektiren fiziksel olarak zorlayıcı olabilir.
    İş-Yaşam Dengesi: Birçok veteriner hafta sonları ve tatiller de dahil olmak üzere uzun saatler çalışmaktadır ve bu durum sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sağlamayı zorlaştırmaktadır.
    Müşteri İlişkileri: Evcil hayvan sahipleriyle ilişkileri yönetmek, özellikle de evcil hayvanlarının durumu veya tedavi masrafları konusunda üzgün olduklarında zor olabilir.
    Yüksek Stres: Hayvan sağlığı konusunda kritik kararlar alma sorumluluğu, özellikle acil durumlarda stresli olabilir.
    İş Piyasası Rekabeti: Konuma ve uzmanlığa bağlı olarak, veteriner hekimlik pozisyonları için önemli bir rekabet olabilir. Bazı bölgelerde veteriner hekim fazlası olabilir ve bu da iş bulmayı zorlaştırır.
    Zoonotik Hastalık Riski: Veteriner hekimler, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklara maruz kalabilirler ve bu durum güvenlik protokollerine sıkı sıkıya uyulmasını gerektirir.

    Çözüm
    Veteriner hekim olmayı seçmek, hem ödüllerin hem de zorlukların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektiren önemli bir karardır. Bu faktörleri kişisel kariyer hedefleri, hayvan bakımı tutkusu ve mesleğin taleplerini karşılama isteği temelinde tartmak önemlidir.

    Veteriner Hekim Olarak Hayat

    Hayvan sever biriyseniz, veteriner hekimliği duymuş ve takdir etmiş olabilirsiniz. Eğer bir hayvan severseniz ve onlara yardım ederek bir kariyer inşa etmek istiyorsanız, veteriner hekim olmak sizin için doğru bir karar olabilir. Ancak, veteriner hekimlik bilimlerinde bir kariyer, hayvanlara karşı doğuştan gelen bir sevgiden çok daha fazlasını gerektirir. Farklı veteriner hekimlik sorumluluklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olmak için biyolojik bilimlerde bilgili olmanın yanı sıra empatik, sabırlı ve iyi bir iletişimci biri olmalısınız. Ayrıca, iyi hazırlanabilmeniz için mesleğin faydaları ve zorlukları hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bir veteriner olarak nasıl bir hayat bekleyebileceğinizi ve mesleğin bazı yaygın avantajlarını ve zorluklarını öğrenin.

    Veteriner hekimlik kariyerini sürdürmenin en büyük faydalarından biri hayvanlarla çalışma şansıdır. Veteriner hekimler, yüzlerce hasta hayvanın sağlığını iyileştirmekten büyük bir duygusal ve profesyonel tatmin elde ederler ve bu, veteriner hekimlik tıbbı programlarını sürdüren insanlar için büyük motivasyonlardan biridir. Veteriner hekim olmanın bir diğer önemli avantajı da günlük rutininizdeki çeşitliliktir. Bir veterinerin hayatında iki gün birbirinin aynı değildir. Bir veteriner hekim olarak, farklı hayvan türlerini ve durumlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca, tedavi ettiğiniz hayvanlardaki nadir hastalıkları ve durumları belirleyerek teşhis becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

    Bunların dışında:

    • Veteriner hekim olmanın en zor yanı nedir?
    • Veteriner hekim olmanın en iyi yanları nelerdir?
    • Veteriner hekimi olmalı mıyım?
    • Veteriner hekim olmak nasıl bir şey?
    • Veteriner hekimlik öğrencisi olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
    • İyi bir veteriner hekim nasıl olurum?
    • Veteriner hekim olmayı istemenize ne sebep oldu ve neden veteriner hekim olmalıyım?
    • Veteriner hekimliğin benim için doğru bir kariyer olup olmadığını nasıl anlarım?
    • Veteriner hekimliğin diğer hekimlik türlerine göre yada mesleklere göre artıları ve eksileri nelerdir?
    • Yeni mezun veteriner hekim başarılı bir kariyer için nerden başlamalı, neler yapmalı?

    gibi sorularda sorup, cevaplarını tartışabiliriz.

    Karar senin, biz elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız yine de.

    Ama ilk hedefin 10 kere demişimdir yine söyleyeyim,
    Önündeki derslerin ve hazırlanman gereken üniversite sınavın olsun.
    Diğer düşündüklerinle ilgilenilmek, soru işaretlerini gidermek en basiti olsa gerek.

    Saygılarımla,
    Mehmet AKIN

    #96547

    Sevgili kardeşim;

    Veterinerlik değil,VETERİNER HEKİMLİĞİ…

    Konu başlığını düzelttim,mesajlarındaki veterinerlik ifadelerini de sen düzeltirsin.

    Veteriner hekim olmak isteyen biri öncelikle temel kavram olan VETERİNER HEKİMLİĞİ ifadesini bilmeli.Diğer tuğlaları, bu ifade ve bu ifadenin saygınlığını koruyarak yine bu ifadenin üzerine öreceksin…

    Sana veteriner hekimi olman yolunda başarılar dilerim.

    #96550

    öncelikle sana cevap vermek istiyorum the professor diğerlerine tek tek cavap vereceğim
    ben veteriner in ne demek olduğunu biliyorum.üniversitelerde falan veterinerlik fakültesi olarak geçiyor diye veterinerlik yazdım.Ayrıca teşekkür ederim yanlışımı düzelttiğin için :d[hr]
    mehmet abicim çok çok teşekkür ederim valla bu kadar açıklayacağınızı tahmin bile edemedim.bende tek’er tek’er açıklamak istiyorum yazdıklarınızı

    küçüklüğümden beri veteriner hekim olmak istemem demiştim sizde bi hayvanın tedavisine şahitlik etsen iyi olur demişsiniz.Ben hiç şahit olmadı.Ama veteriner hekim olma isteğimi açıklamak istiyorum.
    Küçükken evimin önüne bi sokak köpeği gelmişti her tarafı yanmıştı.Hatta kirpikleri bile yanmıştı.kalçasının üstünde kocaman bi yara vardı ve orayı yaladıkça yara daha da büyüyordu.ne kadar baksakta yemek versekte köpek günden güne ölüyordu resmen bende keşke veteriner hekim olsam da bu köpeği düzeltsem demiştim.İşte vet hekimlik hayalim böyle başladı.Ama köpeği kurtaramadık.Belediyeciler gelip köpeği vurdular:sm_cry:
    [hr]
    veterinerlik üniversitelerinin çok iyi imkanlarının olması demiştim Benim düşünceme katılmamışsınız doğru yolu gösterdiğiniz için teşekkürler.Aslında benim üniversiteler hakkında fazla bir bilgim yok.birde hangi alanı istediğimi sormuşsunuz.Önceden evcil hayvanları istiyodum.Ama araştırdıkça gerçekten birçok alan çıkıyor ortaya….ben tam karar vermedim ama sanırım pet evcil hayvan seçeceğim.Gönül isterdi jokey olmak ya da atlarla uğraşmak ama en iyisi buna üniversitede karar vermek böylece seçim yapmak daha kolay olur:bravo:[hr]
    -derslerde lab.ortamında olmak demiştim sizde 2 ye ayrılır demişsiniz.teorik ve pratik olarak ben bunları biliyorum.sadece lab.ortamını sevdiğim için artıların yerine yazdım.

    -sürekli hayvanlarla içiçe olmak demiştim sizde Eğitim hayatı boyunca sürekli hayvanlarla içiçe olma gibi bir durum yok yazmışsınız görünce çok korktum nasıl yok diye…Ama devamını okuyunca içim rahatladı:d[hr]
    -hayvan sevgisi demişim sizde en önemlisi bu demişsiniz evet bencede en önemlisi birde üniversitede falan hayvanları ilk kez gördüklerinde şaşırıyolar demişsiniz.Benim için sorun olmaz diye düşünüyorum.yeter ki hayvan olsun :)

    -çalışma ortamının iyi olması demişim sizde oradaki çalışanlara bağlı demişsiniz tabiki bağlı ama çalışma ortamında hep hayvanlar olduğu için bence iyi belki gelen hayvan sahipleriyle tartışabiliriz ya da sorun çıkabilir diye düşünüyorum.O yüzden sorun olcağını düşünmüyorum

    -iş imkanlarının iyi olması demişim sizde iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağımı söylemişsin.Ama bazı vet.hekimler iş bulamazsın aç kalırsın zor meslek diyolar.Sizin sözünüze güveniyorum.ben hayvanlar olduktan sonra her işi yaparım.Öyle burnu kalkık bi kız değilimdir mesela yok bu hayvanın pisliği ben elimi süremem gibi şeyler söylemem.:d

    [hr]
    -veteriner hekimliğin geleceği olması demişim sizde geleceği parlak bi meslek demişsiniz yani hayvanlar olduğu sürece veteriner hekimler hep olacaktır.Bu bakıma iyi ama inşallah dahada iyi olur

    #96551

    şimdide gelelim vet hekimliğin eksilerine
    -ailemin veteriner hekim olmamı istememesi ve çevrenin baskısı demişim sizde neden istemediklerini sor demişsiniz.ben zaten bu konu açıldığında soruyorum babama göre pis meslek anneme göre gitme ne yapcan hayvanları bi bayana göre değil hemşire doktor falan ol diyolar.Aslında fazla takmıyorum.Ama insan ailesininde seçeceği meslek konusunda yanında olmasını istiyo işte :(birde çevre baskısı demişi hele onu sormayın gitsin roman yazabilirim.çevremde hep garip karşılandım.Hayvanları sevmem yok o neymiş öyle meslek mi olur saçma sapan şeyler işte çoğu arkadaşım elne daha hayvan almamış abarmayayım hayvanın ne olduğunu bilmiyorlardı.hayvanları sevmiyorlardı.kendimi övmek gibi olmasın ama ben öğrettim hayvan sevmeyi…mesela arkadaşlarla okula giderken önümüze bi sokak köpeği çıksa kaçacak delik aralarken ben köpeği severdim.alıştılar artık hep etrafımda hayvan var du bi kız bende ellim ne yapıyo diye diye ancak hayvanlara dokundular.Yinede bazı kişiler tarafından garip,salak,aptal hayvanları sevince,kurtarınca dünyayı mı kurtarcan laflarını duydum.Yanlış anlaşıldığım çok oldu.mesela bugün geometri hocasına veteriner hekim olcam dedim.Bakın arkadaşınız farklı bi meslek istiyo beden eğitimi olarak anlamış :) aslında anlatacak bu konuyla ilgili çok anım var da en iyisi burda bırakmak :d[hr]
    veterinerliğin zor bir meslek olarak tanımlanması demişim sizde çalışaacğım alana bağlı demişsiniz daha tam karar vermedim ama hayvanları sevdikten zorluklarında üstesinden gelinir.

    -hangi üniversiteye gideceğime karar verememem demişim sizde önündeki sınava konsanter ol çalış demişsiniz.Ben zaten çalışıyorum.Tamam geçen sen derslerim biraz kötüydü.ama bu sene öyle olmayacağım.Daha iyi olacağım.Birde önceden ygs lys vardı.şimdi sınav değişmiş galiba pek bir bilgim yok.İşte kafamı karıştıran bu birde üniversitelerin eğitimi hocaları yurtları nın nasıl olduğunu bilmemem hangi üniversiteye gidiceğime karar verememem oluyor ama yinede çok çalışıyorum[hr]
    -derslerde böceklerle uğraşmak demişim sizde korkmaböceklerle bişi yapmıyoruz demişsiniz ben bunları biliyorum.ölü olduğunu biliyorum.ama ne bilim işte görünce kötü oluyorum inş derslerde falan alışırım.ayrıca bildiğim kadarıyla entomoloji parazitoloji dersleri var.Ama 4 üncü sinifta inş inş o zamana kadar böceklere alışırım.ya aslında yılan semender falan olsa korkmam ama küçücük şeyden korkuyorum:((((((

    -iş imkanlarının az olması demişim sizde birçok alan var demişsiniz evet ama ben daha karar vermedim daha hangi alanı seçeceğime.evet birçok alanı var işte benimde kafamı karıştıran bu hepsini istiyorum hepsi olsun istiyorum :)birde galiba alana göre iş imkanları değişiyor
    [hr]
    bazende olsa 24 saat çalışmak, kendine vakit ayıramamak demişim sizde yanıldığımı söylemişsiniz ben bu sonucu konuştuğum veteriner hekimler sonucunda çıarmıştım.bazen 10 dk çalışırız bazend e24 saat çalışırız diyorlardı.Evet belirli saatleri yok.:(

    birde iş imkanlarını yerleşim yerlerin göre değişiklik gössterdiğini yazmışım sizde kişini kendini nasıl geliştirdiğine bağlı olduğunu yazmışsınız ama gerçekten buralarda hayvana hiç değer verilmiyor veteriner hekime gidilmiyor.bizim mahalleye sorsanız kaç kişi hayvan besliyor diye bir elin parmaklarını geçmez.mesela egede vet hekimlik çok gelişmiş bence egedeki vet klinikleri çok güzel gerçi fazla vet kliniği görmedim zaten egedekilerinin de ancak facebooka koydukları fotoraflardan görebiliyorum

    sürekli pratik yapmak gerekiyo demişim bunu eksilere yazdım çünkü öğrendiğim bişiyi hemen unutacağım gibime geliyor kabul ediyorum fazla çalışmayı sevmiyorum.o yüzden fazla pratik yapmak istemiyorum.Gerçi hiç pratik yapmadım ama :d[hr]
    -türkiyede veteriner hekimlere gereken önemin verilmemesi ve böylece veterinerliğin gelişememesi demişim sizde tartışmaya açık bi konu demişsiniz.Bence gerçekten veteriner hekimlere gereken önem verilmiyor

    -bence artılarının az olması demişim verdiğiniz cevap hiç aklıma gelmemişti 3 yanlış bi doğruyu götürüyo…:)
    gerçektende öyle.ayrıca vet.hekimliğe hayvan sevgisine güvenip çok geliyor sonra kötü oluyor demişsiniz.Bu sözü çok duydum.Acaba bende böyle olur muyum.veteriner kliniği yada veterinerlikle ilgili bi ortamda hiç bulunmadım.Sadece bi kez vet kliniğine gittim onuda bulana kadar canım çıktım.yazın en azından bi pet shopa gideyim çalışayım hayvanlarla içiçe olayım dedim tam o gün söyleyecektim sınıf arkadaşım işe başlamıştı bile offfff yazda bitti zaten.en azından hayvanlarla ilgili bi ortamda olsam kendimi sınardım.Hayvanları ne kadar seviyorum.ısırınca ya da bana zarar verince ne düşünüyorum ne hissediyorum bu sorularımın cevabını bulabilirdim.hayvanları gözlemleye bilirdim ama olmadı işte:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

    birde bu konuyu atlamışım son olarakta bu konuyu cevaplayayım
    -veterinerlik hakkında fazla bilgim olmaması ve aklımda soru işaretlerinin olması demişim çekinmeden soru sorabilirsiniz demişsiniz teşekkürler beni üzen zaten belirsizlikler kafamdaki soru işaretleri gelecek nasıl olacak gelecekte nasıl olacağım.Bide ben 2 sene boşa okumak istemiyorum.bir an önce vet hekim olmak istiyorum.gertekten sitede birsürü şey vet.hekimlikle ilgili.samimi olmak gerekirse ben yaz tatilinde bu siteyi buldum ve açıkçası ne biçim site deim konuşamıyoz bişe yazamıyoz çok kötü dedim:(sonra üye oldum bu sefer niye mesaj atamıyom dedim sevmedim.sitenin sadece sohbet bölümünü kullanabiliyordum.oh şimdi ise herşeyi yapabiliyorum.helede mesaj yazınca mesajıma karşılık verilince çok seviniyorum.Gerçekten çok güzel bi site yapmışsınız vet hekimlikle birçok şeyi bu siteden öğtendim anotomi atlaslarının çoğunu indirdim geleceğe yatırım olsun diye bişi yazıyosun hemen cevabı hazır.Gerçi siteyi daha yeni yeni keşfediyorum.geçen gün olan konuyu açmışım:) sonra drşeyma bana abuk sabuk mesaj gönderiyodu rahatsız ediyordu hatta size siteden atı diye öm gönderdim çoktan banlamıştınız bile:) kısaca adil güzel bi site bu siteyi kurduğunuz için teşekkürler.ama baştan söyleyeyim site kurmayı öğrenince bende vet hekimlile ilgili bi site kuracağım:D ayrıca zamanınınzı ayırıp yazdıklarımı tek tek açıklamışsınız teşekkürler.Benimle veterinerlikle ilgili biri ilk defa bu kadar ilgileniyor.:) sizi yorduğum için özür dilerim

    #96553
    avatar of aaslisaaslis
    Katılımcı

    oku oku bitmedi :)) bn de 1. sınıfım kırıkkale üniversitesinde okuoum. cefrinn ben çok mutluyum çünkü bnm de hayalim buydu :) anatomi dersinden bile zevk alıyorum düşünebiliyor musun :) kliniğe gelen hayvanları kucaklıyorum , zevkle ders çalışıyorum ne bilim herşey çoookk güzel :)

    #96555

    aslı bende liseyi bitirip üniversiteye gitsem çok çok mutlu olacağım ama işte 2 sene var offf :( anotomi dersinden bile zevk alıyorum demişsin sevilmeyecek bi yanı yok sadece zor bi ders 4 tane kitabı var anotomi bence çokk güzel sana üniversite hayatında başarılar dilerim[hr]
    ayrıca arkadaşlar biraz uzun yazmışım bayada bi yanlış yazmışım kusura bakmayın elimden geldiğice düzgün yazmaya çalıştım ama olmadı dilimiz her nekadar sürçi lisan ettiyse affola
    Ayrıca arkadaşlar sizde düşüncelerinizi ekleyebilirsiniz.veteriner hekimlik hayatında çektiğiniz zorluklar ya da daha farklı şeyler…açtığım veteriner hekimliğin artıları ve eksileri konusunu sadece 5 dk içinde buldum aklıma dahada eksi artı gelmiyor :)

    #96556
    avatar of ayikonayikon
    Katılımcı

    mehmet arkadaşımız her şeyi çok güzel yazmış ekleyecek hiçbir şey bulamıyorum bu mesleğe gönül verebilecek birisin vazgeçme

    #96557
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    :) okudum yoruldum gözlerim yandı:) genel hatlarıyla zaten mehmet akın sana gereken her açıklamayı yapmış..bende veteriner hekim adayıyım erciyes ünv 3.sınıf öğrencisiyim….böceklerden ürkme ben entomoloji dersini aldım(böcek diyoruz kısaca :) ) hiç öle böceklerle oynamadım zaten benim açımdan pekde sorun değil :)….ben sana şu konuda destek verebileceğimi düşünüyorum..benim ailemde hoşlanmaz pek hayvanlardan uzakdan severler evde bir hayvana tahammül edemezler…yıllarca hep bunun kavgasını ettik sonuç ben veteriner hekimliğindeyim annem hala pis bi meslek oldunu düşünüyor :) ama babam alışmaya başladı hayaller bile kuruyor… kendini geliştirdiğin sürece önün çok açık ve bu senin hayatın, herkese kısmet olmaz diye düşünüyorum sevdiği mesleği yapmak….ayrıcalıklı bi alan olduğunu düşünüyorum sevgiyle yapıyorsun çünkü..o yüzden sen üzerine düşeni yap al puanını yap tercihini ,başka bi bölümde olsam bukadar zorluğa katlanmazdım ama şuan karşımda uyuyan o pisicik,memlekette bıraktığım o şımarık köpek işte onlar benim tahammül sebebim…ailen kabullenir :) şimdiden hayırlı olsun :)

    #96561
    avatar of aaslisaaslis
    Katılımcı

    şu sistemde istediğin işi ypmk o kadar önmli ki… onlarca arkdaşm war hç bri istediği mesleği kazanamadı o yuzden untmmlı ki biz sctğmz mslgi bi ömür yapacğz mutluluk paradan puldan önce gelmeli. bn 700 tl maaş alsam da yine mutlu olurum :)
    kafana takılan seyleri bi kenara bırak cefrnn :d ayrc lisenn de kıymetini bil. bn özldm lise hytmı .:s ve anatomi dediğin dersi ne kadar yakından tanıosun merak ediyourum .D

    #96563

    tabiki istediğim mesleği yapmak ayrıcalık seçtiğimiz meslek paradan puldan önemli değl demişsin evet doğru diyorsun ama bu hayatta parasızda birşey olmuyo.para meselesine fazla girmek istemiyorum.ben 700tl ile çalışan veteriner hekim mutlu değil demedim ama o veteriner hekimin çalıştığı klinikte iş olanakları az gelen giden yoktu klinikte ben bi kere gittim görünce hayallerim suya düştü.Ben ordayken 3 kişi geldi kliniğe biri adres sormaya biri para bozdurmaya biride köpeği topallıyordu iü sevk etti yani kısaca ameliyat falan yapmıyorlardı klinikte bi ilaç dolabı bi sedye bi serum bide steteskop vardı anlayacağınız imkanları çokk kısıtlıyd.içimden bende düşünüyodum vet hekim olunca böyle bi klinikte mi çalışacağım allahtan bütün klinikler böyle değilmiş.
    aslı Kafana takılanları kenara bırak demişsin söylemesi kolay hergün rüyalarıma giriyo.Artık oluruna bıraktım üstüne düşmmeyeceğim zamana bırakacağım diyorum bi saat sonra yine üniversiteden falan konuşmaya başlıyorum.okullar açılalı 1 hafta oldu ama herkese vet hekimliği anlatıyorum.Arkadaşlarım sıkıldı artık :) birde gittiğim lise o kadar iyi bi lise değil düz lise sevmiyorum hayvanların içinde olmak varken niye liseyi okuyayım.anatomi dersini hiç görmedim ama bu siteden anatomi atlasları falan indiriyorum oradan biliyorum tabi sen daha iyi bilirsin sen odersi görmüşsün bu arada çok fazla yazdım kusura bakma yazmayı seviyorum

    #96572
    avatar of aaslisaaslis
    Katılımcı

    ankara üniversitesini kazanmaya bak bu arada :) bnce en iyisi o. bgn okulda yine kliniğe gelen tüm hayvanlara saldırdım kucakladım :d mutluyum :)

    #96573

    valla açık söylemek gerekirse bu siteye üye olana kadar aklımda ank üniversitesi diye birşey yoktu ank ye soğuk bakıyodum.Ank hakkında pek bir bilgim yoktu.ank nin eğitimi biraz zormuş.geçme notu 70mişmiş.bide össde 393 istiyo.Ama olsun artık daha sıcak bakıyorum.Aklımda 3 üniversite var uludağ ank ist artık hangisi denk gelirse tercih döneminde dart oynayacağım attığım ok hangi üniversiteye gelirse ona gideceğim çünkü üçü arasında karar veremiyorum :)

    #96574
    avatar of aaslisaaslis
    Katılımcı

    bn anadolu lisesi mezunuyum ama ankara uni sine giremedim inş sen girersin :)

    #96579

    valla inş girerim ama sınv değişti mi değişmedi mi kimse net bişi bilmiyo öyle boşa çalışıyoz işte allah belasını versin ösym nin :w00t:

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 67)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.